Indien de stelling is dat ook koudhoppen IBUs geeft, dan heb je altijd een IBU toename bij toevoeging van hop, warm of koud.
Het rekenen aan IBUs doe je met een ervaringsgetal. Je leert vanzelf kennen wat voor jou bijvoorbeeld 25 IBU is. Volgende bieren relateer je daaraan, en zo wordt je getal steeds beter.
Het gebruik van vlamuit en koudhoppen zit in dat getal. Daarom zet je de berekening voor deze hoppen op 0 IBU.
Je kan er natuurlijk ook in je berekeningen 5 minuten meekoken voor tellen. En dan zit het ook in je ervaringsgetal, maar is het iets lager.
IBU is geen exacte wetenschap, het is een zeer grove benadering. Tenzij je over een geavanceerd labo beschikt.
En ga eens na voor welke bieren die late giften belangrijk zijn voor de IBU waarden.
Voor een IPA met veel late hop maakt een IBUutje of meer of minder niet uit.
Bij een witbier geef je nauwelijks hop, en speelt het vanzelf niet.
Een Pils mag best wat bitter zijn, ook niet erg.
Die late hopgiften gaan gemiddeld genomen nergens over. Daarnaast proef je 5 IBU verschil waarschijnlijk niet eens.