Wordt dit een redelijke Skuumkoppe

Gestart door Enos, 25-04-2018 22:39 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Snelbier

Citaat van: Arthur B op 27-12-2020  15:02 uIk heb een versie met S-33 en Brewers Gold (op 60 en 10 minuten) gemaakt. Hij was een tikkie te donker, dus ik schroef de Cara 120 iets terug voor de volgende poging. De geur was identiek aan het origineel, maar de nasmaak van de Texels was behoorlijk anders (kruidiger / 'vleziger' - bij gebrek aan beter 😉).
Zouden dat voornamelijk de hops zijn?
Heb hem 2x gebrouwen met 50/50 BrewersGold+StGoldings, zowel 60 als 10minuten.  En Brewferm Top-gist.  Vond het een goede gelijke..
S33-gist wordt soms vergeleken met Brewferm Top, maar ik vind Top wat scherper, pittiger. Misschien zit daar het verschil.
Groet, Snelbier.

Arthur B

Citaat van: Snelbier op 27-12-2020  15:10 uS33-gist wordt soms vergeleken met Brewferm Top, maar ik vind Top wat scherper, pittiger. Misschien zit daar het verschil.
Groet, Snelbier.

Cheers! Ik ga eens proberen... :)

Arthur B

Zowel de gist als de hop binnen, dus binnenkort maar eens een volgende poging.

In de tussentijd heb ik overigens dit biertje gedronken, en die had ook de nasmaak waar ik op doelde. Wellicht toch de hop dan (aangezien ik niet verwacht dat Dupont Brewferm Top gebruikt)?

Hoe dan ook, wordt vervolgd. 🙂

Charrie

Als beginnende brouwer wil ik graag een soort van Texels Skuumkoppe brouwen.
Komt dit recept in de buurt?


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk4
Naam receptZwagert Dunkel Weizen ( skuumkoppe )
Brouwdatum07-01-2021
BierstijlWeizen (Dunkel)
Volume20,0 l
Begin SG1,064 SG
Berekende kleur (Morey)34 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)14 IBU
Brouwzaalrendement65,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
19,23 lWater uit Zwijndrecht
11,92 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
46 mg/l7 mg/l43 mg/l152 mg/l52 mg/l38 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,80 kgPale Ale moutDingemans7 EBC46,4 %
1,39 kgWhiteSwaen Dark tarwemoutDe Swaen15 EBC23,2 %
0,85 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC14,1 %
0,28 kgSwaen ViennaDe Swaen10 EBC4,7 %
0,70 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC11,6 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
64,0 °C1 min.60 min.2,0 l/kg
78,0 °C1 min.5 min.3,6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
11,2 gBrewers Goldpellets8,0%60 min.12,2 IBU
4,0 gBrewers Goldpellets8,0%15 min.2,2 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
0,0 gSafBrew Ale (S-33)bovengist



Eric v B

Citaat van: Bvk1983 op 07-01-2021  14:02 uHierover is al een topic:

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,36506.0.html
En het recept dat je uit dat topic kan filteren levert een lekker bier op.  Wel hele topic lezen...

Jacques

Citaat van: Bvk1983 op 07-01-2021  14:02 uHierover is al een topic:

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,36506.0.html

Topics samengevoegd.

middelaersch

Citaat van: Charrie op 07-01-2021  13:50 uAls beginnende brouwer wil ik graag een soort van Texels Skuumkoppe brouwen.
Komt dit recept in de buurt?


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk4
Naam receptZwagert Dunkel Weizen ( skuumkoppe )
Brouwdatum07-01-2021
BierstijlWeizen (Dunkel)
Volume20,0 l
Begin SG1,064 SG
Berekende kleur (Morey)34 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)14 IBU
Brouwzaalrendement65,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
19,23 lWater uit Zwijndrecht
11,92 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
46 mg/l7 mg/l43 mg/l152 mg/l52 mg/l38 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,80 kgPale Ale moutDingemans7 EBC46,4 %
1,39 kgWhiteSwaen Dark tarwemoutDe Swaen15 EBC23,2 %
0,85 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC14,1 %
0,28 kgSwaen ViennaDe Swaen10 EBC4,7 %
0,70 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC11,6 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
64,0 °C1 min.60 min.2,0 l/kg
78,0 °C1 min.5 min.3,6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
11,2 gBrewers Goldpellets8,0%60 min.12,2 IBU
4,0 gBrewers Goldpellets8,0%15 min.2,2 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
0,0 gSafBrew Ale (S-33)bovengist


Ik zou normale tarwemout gebruiken ipv donkere.
En iets meer gist. 0,0 gram zou wel eens te weinig kunnen zijn.  ;D

Verder lijkt dit recept veel op de recepten die eerder in dit draadje gepost zijn en welke op de tips van Nico gebaseerd zijn. Ik heb het een keer gebrouwen, en dat kwam akelig dicht in de buurt. Staat trouwens binnenkort weer in de planning.

Snelbier

Hier de tips van Nico, lijkt bij velen goed te werken:
Citaat van: nico.derks op 12-06-2018  02:06 uEr wordt inderdaad Breferm Top gebruikt voor al hun bieren (ook de hergisting)
Het recept zoals ik het hier lees is niet correct... Probeer dit maar eens ;)
Pale Ale (zomer) 100 kg
Tarwemout 50 kg
CaramunichII 30 kg
Viennamout 10 kg
Kristalsuiker 25 kg
De hopgiften kan met brewersgold of goldings gedaan worden tot 12-15 EBU (Tinseth)
80% begin koken en 20% 15 min einde kook.

Recept omgezet naar hobby-schaal wordt dan zoiets: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,36506.msg600694.html#msg600694
Gegeven recept wordt iets donker dan echte Skuumkoppe,maar smaakt er goed naar.
Voor lichtere kleur iets minder Caramünich-2 nemen, zal met de smaak weinig doen.

Jouw 'Skuumkoppe' zal donkerder worden, zie ook reactie van Charrie Middelaersch.
Door donkere tarwe en andere verhoudingen waarschijnlijk géén Skuumkoppe.
Succes,  Snelbier

vanderhoeve

Ik ga morgen nog een poging doen lekkere schuimkop te brouwen, paar kleine aanpassingen op mijn recept.
De eerste is behoorlijk helder geworden, schuimhoudbaarheid niet zo heel goed (was ook 1 van mijn eerste brouwsels)
Ik miste ook een beetje de ''zachte smaak''
Ik had toen Perle hop gebruikt in plaats van E K Golding (wel zelfde IBU) kan dat heel veel uitmaken?
Iemand nog tips?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk13
Naam receptskuumkoppe van der Hoeve
Brouwdatum13-2-2021
BierstijlWeizen (Dunkel)
Volume24,0 l
Begin SG1,062 SG
Berekende kleur (Morey)25 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)15 IBU
Brouwzaalrendement73,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
22,86 lWater uit Heerde
2,06 gCaCl2
1,14 gCaSO4
3,31 mlMelkzuur
10,47 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
51 mg/l2 mg/l25 mg/l71 mg/l37 mg/l51 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,19 kgSwaen AleDe Swaen7 EBC50,0 %
1,60 kgWhiteSwaen tarwemoutDe Swaen4 EBC25,0 %
0,64 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC10,0 %
0,32 kgSwaen ViennaDe Swaen10 EBC5,0 %
0,64 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC10,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust64,0 °C1 min.60 min.4,0 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.20 min.4,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
19,5 gE.K. Goldingpellets5,7%90 min.13,0 IBU
5,7 gE.K. Goldingpellets5,7%15 min.1,8 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
0,23 gservomyces gistvoeding danstaranderskoken

Gist
HoeveelheidNaamType
21,0 gBrewferm top ()bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Schijnbare vergistingsgraad100,0%
Temp. nagisting0,0 °C
Temp. lagering0,0 °C


Jacques

Citaat van: vanderhoeve op 12-02-2021  20:56 uIk had toen Perle hop gebruikt in plaats van E K Golding (wel zelfde IBU) kan dat heel veel uitmaken?

Dat kan uitmaken. Hop is veel meer dan een percentage alfazuren.
Alfazuren bestaat in feite uit 6 verschillende stoffen, deze geven niet allemaal dezelfde beleving van bitterheid.
Hopsoorten met meer cohumuloon geven meer bitterheid.

Arthur B

Citaat van: Snelbier op 27-12-2020  15:10 uHeb hem 2x gebrouwen met 50/50 BrewersGold+StGoldings, zowel 60 als 10minuten.  En Brewferm Top-gist.  Vond het een goede gelijke..
S33-gist wordt soms vergeleken met Brewferm Top, maar ik vind Top wat scherper, pittiger. Misschien zit daar het verschil.

Ik heb hem nu ook zo gebrouwen en net vergeleken. Mijn hemel. Het origineel lijkt wel een slap aftreksel van mijn versie, en dan had ik nog een 'verse' fles. Poeh. Die pittigheid heb ik nu ook in overvloed. Mijn versie is ook zoeter, terwijl ik met de vergisting perfect uitkwam. Nog maar een weekje laten rusten om te beginnen...

vanderhoeve

De eerste keer had ik hem ook met S33 gebrouwen. Dit keer maar eens de Brewferm top gebruiken.
Ben benieuwd :brouwen: maischwater staat op te warmen. Kacheltje aan :)

Arthur B

Citaat van: vanderhoeve op 13-02-2021  08:42 uDe eerste keer had ik hem ook met S33 gebrouwen. Dit keer maar eens de Brewferm top gebruiken.
Ben benieuwd :brouwen: maischwater staat op te warmen. Kacheltje aan :)

😃 Veel plezier!

vanderhoeve

Brouwdag was goed gegaan, begin sg 1063 ipv 1062 ;D
De hoofdvergisting zat er met 2 dagen al op, gezakt naar 1021. Langzaam laten oplopen van 18 naar 21 graden
overgeheveld en nu na een kleine week 1020, eigenlijk geen activiteit meer in het waterslot maar blijft voorlopig nog lekker op 21 graden staan.
Geschat eind sg volgens BrouwHulp was 1012. schijnbare vergistingsgraad van 68,3 is dat een beetje netjes?
Smaak is nu al een stuk beter als bij de vorige poging :biersmile:

Arthur B

1.012 lijkt me erg enthousiast. Het zou me verbazen als je veel verder komt dan 1.018.

Prima score dus...

vanderhoeve

Uiteindelijk toch nog op 1018 gekomen dus ik ben blij :brouwen:

Vanavond 21 liter gebotteld, hij komt al een stuk meer in de buurt van het origineel.
Hoe lang voor dat die goed op smaak zou zijn? Deze kan je redelijk vers drinken toch?

Arthur B

Zeker. Ik denk dat je al aardig goed zit zodra je flessen op druk zijn... 🍻

Snelbier

Citaat van: vanderhoeve op 01-03-2021  22:46 uHoe lang voor dat die goed op smaak zou zijn? Deze kan je redelijk vers drinken toch?
Berucht 'kauwgomballensmaak' van Topgist kan de eerste weken iets proefbaar zijn, maar zwakt snel af.
Leuk bier om de ontwikkeling vanaf week 1 te volgen.  Proost,  Snelbier.

vanderhoeve

Vanmiddag de eerste geproefd,


Kleur lijkt me goed, smaak ook goed, wel beetje te zoet, hopelijk trekt dit inderdaad een beetje weg.
Stukken beter als de eerste poging :biersmile:

Snelbier

Citaat van: vanderhoeve op 14-03-2021  18:51 uVanmiddag de eerste geproefd,
Kleur lijkt me goed, smaak ook goed, wel beetje te zoet, hopelijk trekt dit inderdaad een beetje weg.
Stukken beter als de eerste poging :biersmile:
Gefeliciteerd. Het origineel smaakt me ook te zoet, dus mogelijk heb je een perfecte kloon gebrouwen  :biersmile:
Zoet zal niet veel meer afzwakken, bottelsuiker is volledig vergist.  Proost, Snelbier.

Arthur B

Die van mij was ook te zoet. Ik ga iets korter op 73C zitten volgende keer...

Jacques

Citaat van: Arthur B op 15-03-2021  15:45 uDie van mij was ook te zoet. Ik ga iets korter op 73C zitten volgende keer...

Daardoor wordt je bier niet minder zoet...
Beter is het om juist langer op 73 ºC te maischen. Naast onvergistbare suikers worden er namelijk ook vergistbare suikers gevormd door de werking van alfa-amylase. Dit enzym is in staat op willekeurige plekken zetmeel ketens te doorbreken. Het enzym is ook actie onder de 70 ºC. Door eerst zo'n 45 minuten bij 66 ºC te maischen en daarna 30 minuten bij 73 ºC krijg je een redelijk droog bier.

Daarnaast heeft de gebruikte gist een grote invloed op de vergistingsgraad. Deze invloed is zelfs groter dan die van het maischschema. 

Arthur B

Citaat van: Jacques op 15-03-2021  17:37 uDoor eerst zo'n 45 minuten bij 66 ºC te maischen en daarna 30 minuten bij 73 ºC krijg je een redelijk droog bier.

Ik heb zelfs nog wat langer op 64C gezeten, en 30 minuten op 73C inderdaad.

Dus het inkorten van die 73C stap zou het niet minder zoet maken? Dan heb ik de theorie tot nu toe toch verkeerd geïnterpreteerd. 🤔

middelaersch

Als het over maischschema's (al dan niet in relatie tot Skuumkoppe) gaat is het wellicht goed deze post van Nico nog even onder de aandacht te brengen.

Citaat van: nico.derks op 13-06-2018  01:43 uAbsoluut kan je het sturen in de maisch.
Zet de 63 graden naar 64 graden maar naar 60 minuten.
De ene graad verhoging is niet echt de issue, maar de tijd wel.
Persoonlijk, maar dat is altijd de discussie... vind ik dat er te makkelijk met de 64 graden rust wordt omgegaan... snel... en hoppa naar boven.
Alle bieren die ik commercieel heb gebrouwen bij St.Martinus, Oudaen en de Texelse heeft een rust bij 64 graden altijd 60 min geduurd. (En gebeurt nog steeds)
Dit geeft ook een hogere brouwhuisredement.
Sterker nog, met deze temperatuur en tijd zou je het suiker gedeeltelijk kunnen weglaten.
Zo had ik het recept van Ouwe Daen in Utrecht, waar 50 kilo suiker werd toegepast, weggelaten zodat het een volmout witbier werd.
Consequentie is wel dat het bier in EBU iets omhoog gaat uiteraard.
Hoe graag ik het voor jullie zou willen, kan ik hier niet de recepten natuurlijk 100% publiceren, dat is not done!
Maar ik wil jullie graag sturen in het "denkwerk" van de recepten en jullie daarin helpen.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.