Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe  (gelezen 10430 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Snelbier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 346
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #50 Gepost op: 09-09-2020 16:51 u »
.. Waarom zo lang op 64? Wordt het bier dan niet erg plat?
Ook de 10 minuten enzymstop op 78 graden is toch weer anders dan de 5 minuten die mij bekend is.
Lang op 64'C. Reden legt Nico hier uit: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,36506.msg557256.html#msg557256 Mr vergistbare suikers uit mout halen, en minder suiker in recept.
De gebruikte gist (BrewfermTop) is geen hoogvlieger qua doorgisting, dus 'plat bier' wordt het zeker niet. Genoeg restsuikers.
- Enzym-stop (uitmaischen) tijdsduur?  Bestaan wat draadjes over, velen hanteren deze stop niet en gaan gelijk door naar kooktemperatuur.
Proost,  Snelbier


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.715
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #51 Gepost op: 09-09-2020 21:10 u »
Wacht even, een amylaserust van 75 minuten op 64 graden? Bij 67/68 graden kan ik me nog iets voorstellen omdat dit dan in het midden valt van de alfa en beta amylase. Waarom zo lang op 64? Wordt het bier dan niet erg plat?

Ook de 10 minuten enzymstop op 78 graden is toch weer anders dan de 5 minuten die mij bekend is.


Vragen, vragen :)

Door de hete zomers van de afgelopen jaren is de verstijfelingstemperatuur van gerst hoger geworden. Het verdient daarom aanbeveling te starten bij temperaturen boven de 65 C.

Offline Heuvinger brouwerij

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 506
  • Land: nl
  • Avangard malz, CML yeast, Noord-Nederlandse hop
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #52 Gepost op: 09-09-2020 21:52 u »
Door de hete zomers van de afgelopen jaren is de verstijfelingstemperatuur van gerst hoger geworden. Het verdient daarom aanbeveling te starten bij temperaturen boven de 65 C.
Die aanbeveling heb ik ook gelezen bij Avangard Malz.

Online JanDeGraaff

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 231
  • Land: nl
  • Bier is het antwoord. Ben alleen ff de vraag kwijt
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #53 Gepost op: 09-09-2020 21:56 u »
Door de hete zomers van de afgelopen jaren is de verstijfelingstemperatuur van gerst hoger geworden. Het verdient daarom aanbeveling te starten bij temperaturen boven de 65 C.
Betekent dit dat we het beste "gewoon" 60 minuten op 67C kunnen maischen?

Overigens wilde ik dit recept bewaren, dus heb ik dat van Middelaersch in Brewfather gezet. De XML hieronder voor wie er ook mee aan de gang wil.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.715
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #54 Gepost op: 09-09-2020 21:58 u »
Betekent dit dat we het beste "gewoon" 60 minuten op 67C kunnen maischen?

Dat kan, dat is boven de 65 C...  :)

Tags: