Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe  (gelezen 5831 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 360
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #25 Gepost op: 15-06-2018 09:22 u »
Hans, dank voor de uitleg, maar die gaat mij net iets "boven de pet".

Toch trek ik de conclusie dat je een iets lager eind-SG moet brouwen om op 6% in de fles, incl. bottelsuiker,
wilt komen.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.704
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #26 Gepost op: 15-06-2018 14:32 u »
Hans, dank voor de uitleg, maar die gaat mij net iets "boven de pet".

Toch trek ik de conclusie dat je een iets lager eind-SG moet brouwen om op 6% in de fles, incl. bottelsuiker,
wilt komen.
Als je kijkt naar de plaatjes dan gaat het eerste plaatje over het brouwen, het 2e over de gisting (met eind SG=1016.4) en het 3e plaatje over hergisting op de fles (met eind SG=1015.7). Het verschil is dus maar een halve SG punt
Het alcoholpercentage wordt globaal bepaald door het begin SG minus eind SG x een factor 0.13 en daar komt na bottelen nog een halve procent alcohol bij. dus in dit geval (58 - 16) x 0.13 +0.5=6.0% vol. Dat is de simpele formule. Snap dus even niet waar jouw conclusie dan vandaan komt.
 

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 360
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #27 Gepost op: 15-06-2018 15:30 u »
Bij de refractometermeting van het bier uit de fles bereken je de sg voor gisting op 1.0619.
Bij het scherm uitkomsten zie je een begin SG van 1.0587.
In jouw bovenstaande berekening zeg je ook (58-16)x0,13+ 0,5 (uit bottelsuiker).

Ik had, denk ik, moeten schrijven: moet ik mijn begin SG lager stellen om incl. bottelsuiker op de 6% in de fles
uit te komen?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.704
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #28 Gepost op: 15-06-2018 17:14 u »
Bij de refractometermeting van het bier uit de fles bereken je de sg voor gisting op 1.0619.
Bij het scherm uitkomsten zie je een begin SG van 1.0587.
In jouw bovenstaande berekening zeg je ook (58-16)x0,13+ 0,5 (uit bottelsuiker).

Ik had, denk ik, moeten schrijven: moet ik mijn begin SG lager stellen om incl. bottelsuiker op de 6% in de fles
uit te komen?
Ja dat klopt denk ik wel. Als je uitgaat van een alcoholpercentage in het flesje dan is dat ca 0.5% hoger dan het alcoholpercentage aan het einde van de hoofdgisting. En zoals je ziet is het eind SG vrijwel hetzelfde in flesje of voor toevoegen van bottelsuiker. Dus moet je voor het bepalen van het oorspronkelijke begin SG uitgaan van 0.5% lagere alcohol, dus ook het verschil tussen begin SG en eind SG wordt dan iets kleiner dus het begin SG inderdaad iets lager.

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 360
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #29 Gepost op: 15-06-2018 22:06 u »
Dankjewel voor de uitleg.

Offline Mattijs

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: nl
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #30 Gepost op: 26-08-2019 09:26 u »
Oude topic, maar heeft iemand al eens het eerder in deze thread geplaatste recept van Nico geprobeerd?
Ik brouw hem vandaag.  :brouwen:
Als het allemaal goed gaat post ik hier over aantal weken een side by side vergelijking met het origineel.

Offline Guppie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 156
  • Land: nl
  • Motus nercesse est
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #31 Gepost op: 26-08-2019 11:24 u »
Ik hoor het graag hoe je hem vond qua vergelijking.

Deze staat ook nog eens in de planning, maar ja er komen steeds andere bieren tussen door ;-)

Offline Snelbier

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 36
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #32 Gepost op: 26-08-2019 15:01 u »
Gebrouwen in jan-2019, maar als 'deelmaisch' ivm kleine potten en pannen, tarwe toen gedaan met malt-extract.
Kwam aardig in de buurt van origineel, alleen kleur iets donkerder.
Best lekker..  Vol bier.. Kristalsuiker zou ik er zeker inhouden.
Recept omgerekend naar vol-mout nog brouwen;
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk2018-11-05
Naam receptSkuumkoppe
Brouwdatum24-11-2018
BierstijlWeizen
Volume18,0 l
Begin SG1,065 SG
Berekende kleur (Morey)21 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)15 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd61 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20,47 lWater uit Almaarsch kraantje
4,03 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
45 mg/l7 mg/l64 mg/l142 mg/l98 mg/l38 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,71 kgPale moutWeyermann6 EBC51,2 %
1,35 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC25,6 %
0,41 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC7,8 %
0,27 kgVienna moutWeyermann7 EBC5,1 %
0,41 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC7,8 %
0,13 kgBottelsuikerRvL0 EBC2,5 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust64,0 °C1 min.75 min.4,3 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.4,3 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
11,0 gE.K. Golding RvL-2018pellets5,1%60 min.7,4 IBU
11,0 gBrewers Gold RvL2018pellets4,0%60 min.5,8 IBU
3,0 gE.K. Golding RvL-2018pellets5,1%10 min.0,7 IBU
3,0 gBrewers Gold RvL2018pellets4,0%10 min.0,6 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
12,0 gBrewferm Top (Y01?)bovengist


Vergist op 19'C.  Gebotteld met 7g/L suiker.
==============
Edit: Caramunich-ii in 'origineel' (verhoudingen van Nico) is hoger, +/- 14%.
Ik heb 'op gevoel' minder gebruikt omdat kleur anders veel te donker zou worden.
Pakte bij mijn brouwsel goed uit, zowel qua kleur als smaak. Ik denk dat max 10% cara-120 een goede keuze was.
Grtz,  Snelbier.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.666
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #33 Gepost op: 26-08-2019 21:21 u »
Oude topic, maar heeft iemand al eens het eerder in deze thread geplaatste recept van Nico geprobeerd?
Ik brouw hem vandaag.  :brouwen:
Als het allemaal goed gaat post ik hier over aantal weken een side by side vergelijking met het origineel.

Nico heeft inside informatie. Als iemand het weet is hij het wel...

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.704
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #34 Gepost op: 26-08-2019 21:57 u »
Nico heeft inside informatie. Als iemand het weet is hij het wel...
Langer maischen in het 63-67 gebied zoals Nico voorstelt heeft bij mij een verhoging van de SVG opgeleverd.

Offline Snelbier

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 36
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #35 Gepost op: 27-08-2019 16:06 u »
Voor de goede orde: eerder geplaatste recept is niét door mij bedacht, maar gebaseerd op de tips van Nico.
Ik ben géén fijnproever, maar vond mijn brouwsel goed lijken op Skuumkoppe.
=============
Nico's recept gaat uit van volume ~1000 liter, beetje teveel voor ons..
Brouwzaalrendement zal ook hoog zijn, want professioneel, stelpost 90% ?
Alles teruggerekend en aangepast naar +/- 20 liter en brouwzaalrendement ~70%..
Cara-120 lijkt dan meer effect te krijgen, dus donkerder bier.  Daarom Cara-120 verlaagd.
Hops was een beetje gokken, originele recept werd (begrijpelijk) niet helemaal gegeven.

In mijn eerste Skuum-brouwsel heb ik ivm ruimtegebrek tarwe-extract gebruikt, in mindering gebracht op tarwe- en pale-mout).
Ik ga hem komende weken weer brouwen volgens recept, en dan zonder tarwe-extract.
Moet volgens mij helemaal goedkomen..

Brouwze,  Snelbier.

Offline Mattijs

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: nl
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #36 Gepost op: 04-09-2019 11:51 u »
Brouwdag ging goed; kwam precies op voorspelde begin SG uit: 1062
Voorspelde eind SG was 1,015; dat is echter niet gelukt met de Brewferm top. Eindigde na 9 dagen op 1020.
Nu las ik dat dit wel vaker voorkomt bij deze gist?
Vergisting in koelkast met inkbird, start op 18 graden en in de loop van de week langzaam naar 21 laten oplopen.
Kleur met dit recept komt inderdaad wat donkerder uit dan bij het origineel, zoals Snelbier hierboven al aangaf.
Bier zit nu in 5L minikegs. Koolzuur er op en over 4 weken maar eens proeven.

Tags: