Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe  (gelezen 912 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Enos

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 120
  • Land: nl
  • heerlijk eerlijk bier
Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Gepost op: 25-04-2018 22:39 u »
Heb een recept in elkaar gedraaid voor een Skuumkoppe, maar zal dit er op gaan lijken.

Heb het recept op foto, weet niet hoe ik het in een mooie recepten voorbeeld krijg zoals het hier vaak staat.


Graag jullie mening
 :biersmile: :biersmile:

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.056
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: word dit een redelijke skuumkoppe
« Reactie #1 Gepost op: 25-04-2018 22:56 u »
Enos,

Onafhankelijk va de commentaren die je gaat krijgen, dit brouwen en je ervaring en proefnotitie posten. Dat is waar je het meeste van leert.

Nu ken ik de samenstelling van het te klonen bier absoluut niet, maar, ter info, weet wel dat het in de basis een dunkel Weizen is en dat is traditioneel gewoon een ingekleurde Weizen met een puntje donkere mout of zelfs Sinamar (mout kleur extract). Gek genoeg zul je in de traditionele dunkel Weizen geen donkere tarwe mout aan treffen. Die mout heeft een tamelijk specifieke smaak. Wat wel eens gedaan wordt is een deel van de pilsmout door Muenchner vervangen.

Ingo

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.110
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #2 Gepost op: 25-04-2018 23:04 u »
Heb het recept op foto, weet niet hoe ik het in een mooie recepten voorbeeld krijg zoals het hier vaak staat.

Zo te zien gebruik je BrouwHulp. Klik op de knop "Recept naar klembord in forum tabel" zoals je die kunt vinden in het eerste scherm van een recept. Plak vervolgens de code met Ctrl-V.


Qua recept zit je denk ik redelijk goed. Gewoon brouwen zoals Ingo ook al schrijft en vervolgens na het proeven van het bier het recept aanpassen als je denkt dat dit nodig is.

Offline Enos

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 120
  • Land: nl
  • heerlijk eerlijk bier
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #3 Gepost op: 25-04-2018 23:25 u »
Weet iemand trouwens wat voor gist er in de fles zit.
Zit er de originele gist in of is het een bottelgist in gedaan.

Als het de gist is die zij gebruiken kan ik die opkweken en gebruiken.

Offline JanEric

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 371
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #4 Gepost op: 26-04-2018 14:01 u »
Ik vind de bitterheid aan de hoge kant. Heb meer het idee dat een skuumkoppe rond de 15-20 Ibu zit, in plaats van jouw 40.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.279
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #5 Gepost op: 26-04-2018 15:41 u »
b]SKUUMKOPPE[/b] (Dunkelweizen)

Original Gravity (OG): 1.050  (P): 12.4
Final Gravity (FG):    1.013  (P): 3.3
Alcohol (ABV):         4.91 %
Colour (SRM):          13.5   (EBC): 26.5
Bitterness (IBU):      17.1   (Tinseth)

48.91% Wheat Malt
29.35% Pilsner
16.3% Caramunich II
5.43% Caravienna

0.8 g/L Hersbrucker     (4% Alpha) @ 60 Minutes (Boil)
0.8 g/L Tettnanger (4% Alpha) @ 60 Minutes (Boil)
0.5 g/L Hersbrucker     (4% Alpha) @ 10 Minutes (Boil)
0.5 g/L Tettnanger (4% Alpha) @ 10 Minutes (Boil)


Single step Infusion at 65C for 75 Minutes. Boil for 75 Minutes

Fermented at 20C with Danstar Munich


Recipe Generated with BrewMate

Hoi Enos bovenstaande recept heb ik een keer ergens van een site gehaald maar helaas staat die nog op mijn todo lijstje.
Dus kan niet zeggen of het erop lijkt.
Wat Ingo zegt klopt denk ik wel en denk daarom ook dat je aandeel tarwe te laag is.

Edit:
Sorrie zie nu dat de tarwemout er twee maal instaat en dan klopt je percentage wel.

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 399
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #6 Gepost op: 26-04-2018 16:38 u »
Weet iemand trouwens wat voor gist er in de fles zit.
Zit er de originele gist in of is het een bottel gist in gedaan.

Als het de gist is die zij gebruiken kan ik die opkweken en gebruiken.

Het verhaal gaat de ronde dat ze de k-97 of wellicht de t-58 gebruiken en een andere gist om te bottelen. Ik weet niet of dit waar is, maar gist opkweken uit de fles is dan in ieder geval geen optie. Texelse houdt het zelf geheim.

Offline Enos

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 120
  • Land: nl
  • heerlijk eerlijk bier
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #7 Gepost op: 26-04-2018 20:55 u »
Ik vind de bitterheid aan de hoge kant. Heb meer het idee dat een skuumkoppe rond de 15-20 Ibu zit, in plaats van jouw 40.
Ok  ga ik die aanpassen

Offline milanket

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #8 Gepost op: 26-04-2018 21:01 u »
Vorige week een bezoek gebracht aan de brouwerij.

Hier werd verteld dat ze geen bottelgist gebruiken.

grtz, Miel

Offline Enos

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 120
  • Land: nl
  • heerlijk eerlijk bier
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #9 Gepost op: 26-04-2018 21:30 u »
Vorige week een bezoek gebracht aan de brouwerij.

Hier werd verteld dat ze geen bottelgist gebruiken.

grtz, Miel

Ok zeiden ze dat uit zich zelf of heeft u er naar gevraagd.

Ik ga in ieder geval de gok nemen om de gist op te kweken.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.110
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #10 Gepost op: 26-04-2018 22:51 u »
Ik ga in ieder geval de gok nemen om de gist op te kweken.

Lijkt mij een verstandige keuze. De kans dat ze een speciale bottelgist gebruiken acht ik klein. Het is weer even geleden dat ik het bier gedronken heb maar mij staat nog wel bij dat de gist niet echt op de bodem van de fles plakte zoals de vaak het geval is bij het gebruik van speciale bottelgist.

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 399
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #11 Gepost op: 27-04-2018 00:22 u »
Vorige week een bezoek gebracht aan de brouwerij.

Hier werd verteld dat ze geen bottelgist gebruiken.

grtz, Miel

Ok, de verhalen volgen elkaar snel op  :brouwen: :)

Offline RoodeLeeuwVenlo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 674
  • Land: nl
  • Ik brouw geen BierTJES maar BierEN!
    • Preuf & Praotlokaal de Klep
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #12 Gepost op: 27-04-2018 09:25 u »
Als je de Texels Skuumkoppe wilt nabouwen moet je ander gist gebruiken. Ze gebruiken voor al hun bieren de zelfde gist. Korrelgist. Brewferm Top (of S33 want het zou mij niet verbazen als dat een en de zelfde is. Corrigeer me als je bewijs hebt dat dat niet zo is).
Afgelopen zomer ben ik daar geweest en heb ik een tijdje bij de interim-brouwer op kantoor gezeten. Hij komt van Heineken en is eigenlijk al met pensioen. Texels gebruikt deze gist al sinds ze als hobbybrouwerij gestart is vertelde hij. Toen was er nog niet zo veel op het gebied van korrelgist te krijgen en omwille van het karakter en de smaak zijn ze nooit overgestapt.

Offline milanket

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #13 Gepost op: 30-04-2018 21:45 u »
Ok zeiden ze dat uit zich zelf of heeft u er naar gevraagd.

Ik ga in ieder geval de gok nemen om de gist op te kweken.

Goede vraag! ;-)

Ze vertelde dat als er gebotteld wordt, er alleen nog een beetje suiker toegevoegd wordt, verder niets..

Hoop dat het lukt!

groet, Milan

Tags: