Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe  (gelezen 2878 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Enos

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 135
  • Land: nl
  • heerlijk eerlijk bier
Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Gepost op: 25-04-2018 22:39 u »
Heb een recept in elkaar gedraaid voor een Skuumkoppe, maar zal dit er op gaan lijken.

Heb het recept op foto, weet niet hoe ik het in een mooie recepten voorbeeld krijg zoals het hier vaak staat.


Graag jullie mening
 :biersmile: :biersmile:

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.200
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: word dit een redelijke skuumkoppe
« Reactie #1 Gepost op: 25-04-2018 22:56 u »
Enos,

Onafhankelijk va de commentaren die je gaat krijgen, dit brouwen en je ervaring en proefnotitie posten. Dat is waar je het meeste van leert.

Nu ken ik de samenstelling van het te klonen bier absoluut niet, maar, ter info, weet wel dat het in de basis een dunkel Weizen is en dat is traditioneel gewoon een ingekleurde Weizen met een puntje donkere mout of zelfs Sinamar (mout kleur extract). Gek genoeg zul je in de traditionele dunkel Weizen geen donkere tarwe mout aan treffen. Die mout heeft een tamelijk specifieke smaak. Wat wel eens gedaan wordt is een deel van de pilsmout door Muenchner vervangen.

Ingo

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.658
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #2 Gepost op: 25-04-2018 23:04 u »
Heb het recept op foto, weet niet hoe ik het in een mooie recepten voorbeeld krijg zoals het hier vaak staat.

Zo te zien gebruik je BrouwHulp. Klik op de knop "Recept naar klembord in forum tabel" zoals je die kunt vinden in het eerste scherm van een recept. Plak vervolgens de code met Ctrl-V.


Qua recept zit je denk ik redelijk goed. Gewoon brouwen zoals Ingo ook al schrijft en vervolgens na het proeven van het bier het recept aanpassen als je denkt dat dit nodig is.

Offline Enos

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 135
  • Land: nl
  • heerlijk eerlijk bier
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #3 Gepost op: 25-04-2018 23:25 u »
Weet iemand trouwens wat voor gist er in de fles zit.
Zit er de originele gist in of is het een bottelgist in gedaan.

Als het de gist is die zij gebruiken kan ik die opkweken en gebruiken.

Offline JanEric

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 373
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #4 Gepost op: 26-04-2018 14:01 u »
Ik vind de bitterheid aan de hoge kant. Heb meer het idee dat een skuumkoppe rond de 15-20 Ibu zit, in plaats van jouw 40.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.301
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #5 Gepost op: 26-04-2018 15:41 u »
b]SKUUMKOPPE[/b] (Dunkelweizen)

Original Gravity (OG): 1.050  (P): 12.4
Final Gravity (FG):    1.013  (P): 3.3
Alcohol (ABV):         4.91 %
Colour (SRM):          13.5   (EBC): 26.5
Bitterness (IBU):      17.1   (Tinseth)

48.91% Wheat Malt
29.35% Pilsner
16.3% Caramunich II
5.43% Caravienna

0.8 g/L Hersbrucker     (4% Alpha) @ 60 Minutes (Boil)
0.8 g/L Tettnanger (4% Alpha) @ 60 Minutes (Boil)
0.5 g/L Hersbrucker     (4% Alpha) @ 10 Minutes (Boil)
0.5 g/L Tettnanger (4% Alpha) @ 10 Minutes (Boil)


Single step Infusion at 65C for 75 Minutes. Boil for 75 Minutes

Fermented at 20C with Danstar Munich


Recipe Generated with BrewMate

Hoi Enos bovenstaande recept heb ik een keer ergens van een site gehaald maar helaas staat die nog op mijn todo lijstje.
Dus kan niet zeggen of het erop lijkt.
Wat Ingo zegt klopt denk ik wel en denk daarom ook dat je aandeel tarwe te laag is.

Edit:
Sorrie zie nu dat de tarwemout er twee maal instaat en dan klopt je percentage wel.

Online BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 563
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #6 Gepost op: 26-04-2018 16:38 u »
Weet iemand trouwens wat voor gist er in de fles zit.
Zit er de originele gist in of is het een bottel gist in gedaan.

Als het de gist is die zij gebruiken kan ik die opkweken en gebruiken.

Het verhaal gaat de ronde dat ze de k-97 of wellicht de t-58 gebruiken en een andere gist om te bottelen. Ik weet niet of dit waar is, maar gist opkweken uit de fles is dan in ieder geval geen optie. Texelse houdt het zelf geheim.

Offline Enos

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 135
  • Land: nl
  • heerlijk eerlijk bier
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #7 Gepost op: 26-04-2018 20:55 u »
Ik vind de bitterheid aan de hoge kant. Heb meer het idee dat een skuumkoppe rond de 15-20 Ibu zit, in plaats van jouw 40.
Ok  ga ik die aanpassen

Offline milanket

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 19
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #8 Gepost op: 26-04-2018 21:01 u »
Vorige week een bezoek gebracht aan de brouwerij.

Hier werd verteld dat ze geen bottelgist gebruiken.

grtz, Miel

Offline Enos

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 135
  • Land: nl
  • heerlijk eerlijk bier
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #9 Gepost op: 26-04-2018 21:30 u »
Vorige week een bezoek gebracht aan de brouwerij.

Hier werd verteld dat ze geen bottelgist gebruiken.

grtz, Miel

Ok zeiden ze dat uit zich zelf of heeft u er naar gevraagd.

Ik ga in ieder geval de gok nemen om de gist op te kweken.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.658
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #10 Gepost op: 26-04-2018 22:51 u »
Ik ga in ieder geval de gok nemen om de gist op te kweken.

Lijkt mij een verstandige keuze. De kans dat ze een speciale bottelgist gebruiken acht ik klein. Het is weer even geleden dat ik het bier gedronken heb maar mij staat nog wel bij dat de gist niet echt op de bodem van de fles plakte zoals de vaak het geval is bij het gebruik van speciale bottelgist.

Online BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 563
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #11 Gepost op: 27-04-2018 00:22 u »
Vorige week een bezoek gebracht aan de brouwerij.

Hier werd verteld dat ze geen bottelgist gebruiken.

grtz, Miel

Ok, de verhalen volgen elkaar snel op  :brouwen: :)

Offline RoodeLeeuwVenlo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 677
  • Land: nl
  • Ik brouw geen BierTJES maar BierEN!
    • Preuf & Praotlokaal de Klep
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #12 Gepost op: 27-04-2018 09:25 u »
Als je de Texels Skuumkoppe wilt nabouwen moet je ander gist gebruiken. Ze gebruiken voor al hun bieren de zelfde gist. Korrelgist. Brewferm Top (of S33 want het zou mij niet verbazen als dat een en de zelfde is. Corrigeer me als je bewijs hebt dat dat niet zo is).
Afgelopen zomer ben ik daar geweest en heb ik een tijdje bij de interim-brouwer op kantoor gezeten. Hij komt van Heineken en is eigenlijk al met pensioen. Texels gebruikt deze gist al sinds ze als hobbybrouwerij gestart is vertelde hij. Toen was er nog niet zo veel op het gebied van korrelgist te krijgen en omwille van het karakter en de smaak zijn ze nooit overgestapt.

Offline milanket

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 19
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #13 Gepost op: 30-04-2018 21:45 u »
Ok zeiden ze dat uit zich zelf of heeft u er naar gevraagd.

Ik ga in ieder geval de gok nemen om de gist op te kweken.

Goede vraag! ;-)

Ze vertelde dat als er gebotteld wordt, er alleen nog een beetje suiker toegevoegd wordt, verder niets..

Hoop dat het lukt!

groet, Milan

Offline nico.derks

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 34
  • Land: nl
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #14 Gepost op: 12-06-2018 02:06 u »
Er wordt inderdaad Breferm Top gebruikt voor al hun bieren (ook de hergisting)
Het recept zoals ik het hier lees is niet correct.

Probeer dit maar eens ;)
Pale Ale (zomer) 100 kg
Tarwemout 50 kg
CaramunichII 30 kg
Viennamout 10 kg
Kristalsuiker 25 kg

De hopgiften kan met brewersgold of goldings gedaan worden tot 12-15 EBU (Tinseth)
80% begin koken en 20% 15 min einde kook.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.777
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #15 Gepost op: 12-06-2018 20:48 u »
Jij kan het weten Nico, top!

Offline Enos

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 135
  • Land: nl
  • heerlijk eerlijk bier
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #16 Gepost op: 12-06-2018 20:53 u »
Nu zijn we bijna 2 maanden verder, ik heb gebrouwen met mijn eigen recept , maar heb de bitterheid aangepast naar 26 tinseth en als gist Brewers Top gebruikt.

Heb gisteravond gedronken naast een echte Skuumkoppe en ik moet zeggen het was verbazend lekker en nagenoeg gelijk.
Had wel een licht verschil in smaak maar kon niet helemaal bepalen wat ik nu miste of te veel was, daar is mijn kennis te kort voor.

de kleur had ik een par punten hoger zo te zien.
Maar al met al ben ik zeer tevreden.

Denk dat ik het recept van Nico ook ga proberen ff kijken je weet nooit.

 :biersmile: :biersmile: :biersmile:

Offline nico.derks

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 34
  • Land: nl
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #17 Gepost op: 12-06-2018 23:58 u »
Nu zijn we bijna 2 maanden verder, ik heb gebrouwen met mijn eigen recept , maar heb de bitterheid aangepast naar 26 tinseth en als gist Brewers Top gebruikt.

Heb gisteravond gedronken naast een echte Skuumkoppe en ik moet zeggen het was verbazend lekker en nagenoeg gelijk.
Had wel een licht verschil in smaak maar kon niet helemaal bepalen wat ik nu miste of te veel was, daar is mijn kennis te kort voor.

de kleur had ik een par punten hoger zo te zien.
Maar al met al ben ik zeer tevreden.

Denk dat ik het recept van Nico ook ga proberen ff kijken je weet nooit.

 :biersmile: :biersmile: :biersmile:

En dat je zelf tevreden bent is dat wat geldt natuurlijk.

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.623
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #18 Gepost op: 13-06-2018 00:37 u »
Er wordt inderdaad Breferm Top gebruikt voor al hun bieren (ook de hergisting)
Het recept zoals ik het hier lees is niet correct.

Probeer dit maar eens ;)
Pale Ale (zomer) 100 kg
Tarwemout 50 kg
CaramunichII 30 kg
Viennamout 10 kg
Kristalsuiker 25 kg

De hopgiften kan met brewersgold of goldings gedaan worden tot 12-15 EBU (Tinseth)
80% begin koken en 20% 15 min einde kook.
13% kristalsuiker zal waarschijnlijk een hoge SVG leveren. In een andere topic loopt de discussie waarom veel amateurbieren niet die hoge vergistingsgraden halen. Vraag is dus of dat vooral door de extra suiker komt of dat je dat ook nog met het maischschema kunt sturen. 

Offline nico.derks

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 34
  • Land: nl
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #19 Gepost op: 13-06-2018 01:43 u »
13% kristalsuiker zal waarschijnlijk een hoge SVG leveren. In een andere topic loopt de discussie waarom veel amateurbieren niet die hoge vergistingsgraden halen. Vraag is dus of dat vooral door de extra suiker komt of dat je dat ook nog met het maischschema kunt sturen. 
Absoluut kan je het sturen in de maisch.
Zet de 63 graden naar 64 graden maar naar 60 minuten.
De ene graad verhoging is niet echt de issue, maar de tijd wel.
Persoonlijk, maar dat is altijd de discussie... vind ik dat er te makkelijk met de 64 graden rust wordt omgegaan... snel... en hoppa naar boven.
Alle bieren die ik commercieel heb gebrouwen bij St.Martinus, Oudaen en de Texelse heeft een rust bij 64 graden altijd 60 min geduurd. (En gebeurt nog steeds)
Dit geeft ook een hogere brouwhuisredement.
Sterker nog, met deze temperatuur en tijd zou je het suiker gedeeltelijk kunnen weglaten.
Zo had ik het recept van Ouwe Daen in Utrecht, waar 50 kilo suiker werd toegepast, weggelaten zodat het een volmout witbier werd.
Consequentie is wel dat het bier in EBU iets omhoog gaat uiteraard.
Hoe graag ik het voor jullie zou willen, kan ik hier niet de recepten natuurlijk 100% publiceren, dat is not done!
Maar ik wil jullie graag sturen in het "denkwerk" van de recepten en jullie daarin helpen.

Offline nico.derks

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 34
  • Land: nl
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #20 Gepost op: 13-06-2018 01:46 u »
Daarna ga ik even een stukje schrijven in de topic "Even Voorstellen";)

Offline Enos

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 135
  • Land: nl
  • heerlijk eerlijk bier
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #21 Gepost op: 13-06-2018 17:42 u »
Daarna ga ik even een stukje schrijven in de topic "Even Voorstellen";)

Mooi kijk er naar uit, wil wel eens weten van hoe en wat

 :degroeten: :degroeten: :proost: :proost:

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.623
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #22 Gepost op: 13-06-2018 23:22 u »
Absoluut kan je het sturen in de maisch.
Zet de 63 graden naar 64 graden maar naar 60 minuten.
De ene graad verhoging is niet echt de issue, maar de tijd wel.

Vanavond een Skuumkoppe gedronken en eindbrix gemeten: 8.3 Brix. Samen met de 6% alcohol  kom ik dan op ca 74% SVG en een begin SG van 1062.


Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 351
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #23 Gepost op: 14-06-2018 22:31 u »
Wordt hier nog rekening gehouden met hergisting op de fles en bottelsuiker?

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.623
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Wordt dit een redelijke Skuumkoppe
« Reactie #24 Gepost op: 14-06-2018 23:04 u »
Wordt hier nog rekening gehouden met hergisting op de fles en bottelsuiker?
Nee in deze versie niet. Maar net nog even via rekendemo gedaan. Daar kun je alles invullen wat je wilt
met 75 g bottelsuiker per 10 liter kom ik dan op
begin SG 1059 (op basis van opgegeven alc vol%=6 en gemeten eindbrix)
eid SG, 1016 (berekend uit gemetn brix)
eind Brix 8.3 (gemeten)
SVG 73%
vergistingsrendement 89%
aanname suiker is ca 11% van het moutgewicht

Scheelt dus niet zo heel veel als je de bottelsuiker verwaarloosd.







Tags: