Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Blond bier poging 2  (gelezen 1180 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline RobPh

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 50
  • Land: nl
Blond bier poging 2
« Gepost op: 24-04-2018 22:21 u »
Beste mede-brouwers,

Vorige zomer heb ik een blond bier gebrouwen dat alles behalve smakelijk was, waarschijnlijk doordat ik te weinig gist had toegevoegd.
Ondertussen maak ik geroerde starters. In de afgelopen brouwsels vond ik de smaak van de gebruikte aroma hop afwezig. Daarom zou ik graag jullie feedback willen hebben op onderstaand recept, met name de hoeveelheid hop die ik gebruik. Daarnaast heb ik ook nog Hallertau Tradition op voorraad. Alvast bedankt!  :proost:


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk0005
Naam receptBlond biertje
Brouwdatum27-04-2018
BierstijlBlond
Volume22,6 l
Begin SG1,052 SG
Eind SG1,013 SG
Schijnbare vergistingsgraad75,0%
Alcoholgehalte5,1 vol.%
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Rager)25 IBU
Brouwzaalrendement78,8 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
19,00 lWater uit Boxmeer
16,93 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,00 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC80,0 %
1,00 kgMünchenermoutDingemans15 EBC20,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylase63,0 °C10 min.40 min.3,8 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C5 min.25 min.3,8 l/kg
uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.3,8 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,0 gBrewers Goldpellets9,1%70 min.19,6 IBU
15,0 gCascadepellets6,4%10 min.2,8 IBU
15,0 gCascadepellets6,4%whirlpool2,3 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
0,5 l + 1,0 l getrapte starterBelgian Ale Yeast (1214)bovengist



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline GeBaxke

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 364
  • Land: nl
  • C6H12O6 ----> 2 C2H5OH + 2 CO2 Lekker toch
Re: Blond bier poging 2
« Reactie #1 Gepost op: 24-04-2018 22:30 u »
Zelf zou ik wat meer hop gebruiken 30-35 ibu maar dat is een kwestie van smaak.
Je maischschema is wat vreemd.
Beginnen met 72 dan terug naar 63 dan weer naar 72.

Voor een niet zoete blonde
64 graden 45 minuten.
72 graden 20 minuten
Uit maischen 1 minuut 78 graden. Als je dat wil.

 

Offline RobPh

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 50
  • Land: nl
Re: Blond bier poging 2
« Reactie #2 Gepost op: 24-04-2018 23:10 u »
Zelf zou ik wat meer hop gebruiken 30-35 ibu maar dat is een kwestie van smaak.
Je maischschema is wat vreemd.
Beginnen met 72 dan terug naar 63 dan weer naar 72.

Voor een niet zoete blonde
64 graden 45 minuten.
72 graden 20 minuten
Uit maischen 1 minuut 78 graden. Als je dat wil.
Ik zie het inderdaad, daar is iets mis gegaan. Bedankt! Ik vind het altijd lastig om een balans te vinden in de hoeveelheid hop, de ervaring zal het leren. Ik zal de bitterheid eens opschroeven, kan nooit kwaad.

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 370
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Blond bier poging 2
« Reactie #3 Gepost op: 25-04-2018 09:36 u »
Ik zie het inderdaad, daar is iets mis gegaan. Bedankt! Ik vind het altijd lastig om een balans te vinden in de hoeveelheid hop, de ervaring zal het leren. Ik zal de bitterheid eens opschroeven, kan nooit kwaad.

Als je een mooie balans wilt vinden tussen bitterheid en moutigheid, is de "BU/GU"-ratio een handig hulpmiddel om te bepalen of je hoeveelheid hops (IBU's) klopt met de zwaarte van je bier. In de BU/GU schaal betekent 0 "te moutig" en ~1.2 "te bitter".

Even een voorbeeldje.

Je begin SG is 1.052, dan is je GU 52. Je IBU's staan nu in het recept op 25. Je BU/GU ratio is dan 25/52=0.48. Dat is mooi op het midden van de schaal. Zou je het verhogen naar 35, dan kom je logischerwijs ook hoger op de schaal uit: 35/52=0.66.

Hier een mooie pdf met voor een aantal bierstijlen een richtratio: https://www.scribd.com/document/347480144/beer-bitterness-ratio-chart-bu-gu-pdf

Offline RobPh

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 50
  • Land: nl
Re: Blond bier poging 2
« Reactie #4 Gepost op: 25-04-2018 10:14 u »
Als je een mooie balans wilt vinden tussen bitterheid en moutigheid, is de "BU/GU"-ratio een handig hulpmiddel om te bepalen of je hoeveelheid hops (IBU's) klopt met de zwaarte van je bier. In de BU/GU schaal betekent 0 "te moutig" en ~1.2 "te bitter".

Even een voorbeeldje.

Je begin SG is 1.052, dan is je GU 52. Je IBU's staan nu in het recept op 25. Je BU/GU ratio is dan 25/52=0.48. Dat is mooi op het midden van de schaal. Zou je het verhogen naar 35, dan kom je logischerwijs ook hoger op de schaal uit: 35/52=0.66.

Hier een mooie pdf met voor een aantal bierstijlen een richtratio: https://www.scribd.com/document/347480144/beer-bitterness-ratio-chart-bu-gu-pdf
Heel handig dit, een mooie richtlijn. Wist niet dat er zoiets bestond. Er is nog zoveel om te leren! Bedankt!

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.402
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Blond bier poging 2
« Reactie #5 Gepost op: 25-04-2018 10:30 u »
Heel handig dit, een mooie richtlijn. Wist niet dat er zoiets bestond. Er is nog zoveel om te leren! Bedankt!

Ik zie dat je BrouwHulp gebruikt, hier wordt dit reeds voor je uitgerekend. Ik stuur ook eerder op de BU/GU dan op bitterheid an sich.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.937
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Blond bier poging 2
« Reactie #6 Gepost op: 25-04-2018 22:27 u »
Hier een mooie pdf met voor een aantal bierstijlen een richtratio: https://www.scribd.com/document/347480144/beer-bitterness-ratio-chart-bu-gu-pdf

Deze aanbeveling houdt geen rekening met de vergistingsgraad van een bier. Dat maakt voor de beleving van de bitterheid veel uit. Een bier met een hoge schijnbare vergistingsgraad komt veel bitterder over dan een bier met een lage SVG...

Offline RobPh

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 50
  • Land: nl
Re: Blond bier poging 2
« Reactie #7 Gepost op: 25-04-2018 23:39 u »
Deze aanbeveling houdt geen rekening met de vergistingsgraad van een bier. Dat maakt voor de beleving van de bitterheid veel uit. Een bier met een hoge schijnbare vergistingsgraad komt veel bitterder over dan een bier met een lage SVG...
Bedoel je hiermee dat de aanwezige restsuikers het bitteren deels kan 'maskeren'?


Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.402
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Blond bier poging 2
« Reactie #8 Gepost op: 26-04-2018 08:48 u »
Bedoel je hiermee dat de aanwezige restsuikers het bitteren deels kan 'maskeren'?

De beleving van bitter is met een bier met een eind SG van 1.020 wel anders dan met een eind SG van 1.003 bijvoorbeeld.

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 370
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Blond bier poging 2
« Reactie #9 Gepost op: 26-04-2018 09:15 u »
Deze aanbeveling houdt geen rekening met de vergistingsgraad van een bier. Dat maakt voor de beleving van de bitterheid veel uit. Een bier met een hoge schijnbare vergistingsgraad komt veel bitterder over dan een bier met een lage SVG...

Het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat je met het gebruik van dit handigheidje alle andere balanceringen in je recept opzij moet schuiven

Het is slechts een handige indicator

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.253
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Blond bier poging 2
« Reactie #10 Gepost op: 26-04-2018 09:22 u »
Bedoel je hiermee dat de aanwezige restsuikers het bitteren deels kan 'maskeren'?

Ja, je kunt het veralgemeniseren door te zeggen dat bitter en zoet elkaar kunnen balanceren. Dat zoet hoeft niet alleen van restsuikers te komen, ook gist maakt stoffen die zoet smaken en om het makkelijk te maken doet iedere stam dat anders :)

Je gebruikt de Chimay gist, ondanks dat Belgische bieren niet heel erg bitter zijn harmonieren die gisten vaak wel met een stevige bitterheid. Dus, als je van bitter houdt is er niets op tegen om op 35 of zelfs 40 IBU te mikken,

Ingo


Offline Marcel_k

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 273
  • Land: nl
  • brouwt met Bulldog Beerbrewer 25
    • Twitter
Re: Blond bier poging 2
« Reactie #11 Gepost op: 26-04-2018 20:46 u »
Je hebt je IBU uit whirlpool op 0 staan, dat komt omdat je met Tinseth  werkt. Niet realistisch volgens mij. Als je met Rager werkt, krijg je wel ibu's uit whirlpool.

Offline RobPh

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 50
  • Land: nl
Re: Blond bier poging 2
« Reactie #12 Gepost op: 26-04-2018 22:24 u »
Je hebt je IBU uit whirlpool op 0 staan, dat komt omdat je met Tinseth  werkt. Niet realistisch volgens mij. Als je met Rager werkt, krijg je wel ibu's uit whirlpool.

Dankje  :biersmile: Ik heb het even aangepast in het recept. Met het meerekenen van de whirlpool valt het brouwsel opeens veel bitterder uit. Daarom de hopgiften verlaagt. Morgenvroeg begint de brouwsessie van dit fantastisch biertje in wording. Wor(t)d vervolgt...
 :proost2:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.937
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Blond bier poging 2
« Reactie #13 Gepost op: 26-04-2018 23:02 u »
Het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat je met het gebruik van dit handigheidje alle andere balanceringen in je recept opzij moet schuiven

Het is slechts een handige indicator

Het is niet meer dan een grove indicator.
Te vaak wordt veel waarde toegekend aan dergelijke simpele tools terwijl de werkelijkheid toch wat complexer is.

Tags: