Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Refractometer en cider  (gelezen 782 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 236
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Refractometer en cider
« Gepost op: 24-04-2018 16:08 u »
Beste allemaal,

Vraagje mijn vrouw wou ook wel eens wat proberen maar bier is niet haar ding (gelukkig anders was alles veel te snel op  ;D )

Maar goed nu staat er 20 liter cider te vergisten! Vooraf het sg gemeten met de refractometer.

Maar kun je tijdens en na de vergisting met de zelfde rekentools als wij gebruiken bij het bier maken de vergisting/alc percentage  controleren/omrekenen?

Grt
Willem

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.547
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: refractometer en cider
« Reactie #1 Gepost op: 24-04-2018 18:59 u »
Ik denk in principe van wel omdat de omzet van suikers naar alcohol hetzelfde gaat als bij wort. Punt is wel dat er in appel en appelcider meer zuur zit en dat heeft zowel effect op het begin SG en begin Brix, maar ook op het eind SG en eind Brix. Maar dan moet je ook weten hoeveel en welk zuur er een rol speelt. Als ik even google dan kom ik op 15% suiker, 0.4% appelzuur en 0.2% tannine voor appelsap. 0.4% appelzuur tov 15% suiker is heel weinig dus in denk dat je rustig kunt stellen dat de refractometer tooltjes gewoon goed werken

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.200
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: refractometer en cider
« Reactie #2 Gepost op: 24-04-2018 19:08 u »
...nu staat er 20 liter cider te vergisten!

Hoe simpel is het maken van cider trouwens?
Heb me nog niet ingelezen maar hoorde van een collega dat het in principe een paar liter appelsap op gist (-starter) is, zonder fratsen.

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 236
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: refractometer en cider
« Reactie #3 Gepost op: 25-04-2018 16:26 u »
Hoe simpel is het maken van cider trouwens?
Heb me nog niet ingelezen maar hoorde van een collega dat het in principe een paar liter appelsap op gist (-starter) is, zonder fratsen.

Mijn vrouw wou eens wat proberen en toen we in Almere waren zag ze deze
https://www.Brouwmarkt.nl/arsegan-cider-pakket-aardbei-limoen-voor-20-liter.html

dit is kant en klaar . Warm water erbij gist erin en gaan .

Dus hoe je cider maakt van ruwe ingredienten geen idee  ;)

grt
Willem

Offline SanderH

  • t Wort Wat!
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 458
  • Land: nl
  • Brouwen met de HERMS of de RIMS?
Re: Refractometer en cider
« Reactie #4 Gepost op: 25-04-2018 16:53 u »
Is niet heel spannend hoor.

Zelf een paar keer cider gemaakt. 1ste keer met bio appelsap en een cider gist (MJ), te droog voor mijn smaak. 2de keer van bio perensap en een cider gist (Godzwada), ook te droog. derde keer met verse appels, vermalen tot pulp en daarna uitgeperst, beetje suiker erbij om het sg wat te verhogen, vergist met US05, die werd al beter. De derde met 1/4 deel peren, 3/4 deel appels, weer met US05, dit is tot nu toe de winnaar.

Tags: