Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Alwr Guinness...  (gelezen 4771 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 703
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Alwr Guinness...
« Reactie #25 Gepost op: 22-05-2018 19:20 u »
Nee, wel pH gecorrigeerd naar 5.4 met melkzuur. Ook het spoelwater aangezuurd naar 5.4.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 703
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Alwr Guinness...
« Reactie #26 Gepost op: 25-07-2018 01:42 u »
Deze weer eens gebrouwen (5e keer), en ik heb het deze keer aangedurfd om slechts 2,5 g/l bottelsuiker te gebruiken. Ik ben even het topic kwijt waarin dit gesuggereerd werd, en het leek me initieel wat weinig.

Het resultaat is een miniem schuimkraagje van 5 mm en veel romigheid doordat er maar een klein beetje prik in het bier zit. Zo ga ik m houden denk ik, perfect (voor mij)!

Iemand deze inmiddels gebrouwen, en op- of aanmerkingen?

Mark.

Offline thezewery

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 351
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Alwr Guinness...
« Reactie #27 Gepost op: 25-07-2018 07:44 u »
Iemand deze inmiddels gebrouwen, en op- of aanmerkingen?
Helaas (nog) niet. Mrs TheZewery gaf de voorkeur en voorrang aan een weizen, en ja wie ben ik dan om daar tegen in te gaan... Op zich, blijkt nu weertechnisch, een goede keuze, maar datzelfde weer weerhoudt ons om nu een nieuw brouwsel te fabriceren...

Online Brouwert

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: no
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Alwr Guinness...
« Reactie #28 Gepost op: 02-09-2018 16:54 u »
Ik heb dit recept vandaag gebrouwen.
Wel een paar kleine aanpassingen gedaan: iets hoger sg, wat gemoutte haver toegevoegd, een deel van de pale mout met pilsmout vervangen (omdat ik net niet genoeg pale moet in huis had) en iets andere hop gebruikt (omdat ik het nog had liggen).
Als gist Danstar Nottingham gebruikt.
De geroosterde gerst heb ik een dag lang koud getrokken volgens de cold steep methode en in de laatste 10 minuten van de kook het gitzwarte goedje wat daar vanaf kwam toegevoegd.
Ben erg benieuwd hoe deze wordt! In beginsel komt de smaak van de geroosterde gerst wel vrij sterk naar voren, wellicht dat dat nog meer in balans komt.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.105
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Alwr Guinness...
« Reactie #29 Gepost op: 02-09-2018 17:19 u »
Zou je de geroosterde gerst ook in de koffiemolen kunnen malen? Dan heb je meer contactoppervlak en dus waarschijnlijk minder nodig dan dat je het schroot. Het hoeft immers niet gefilterd dus heel laten van de kafjes is geen doel.

Online Brouwert

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: no
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Alwr Guinness...
« Reactie #30 Gepost op: 02-09-2018 17:40 u »
Ik denk dat dat prima zou werken! Nu heb ik het simpelweg door de moutmolen gehaald (1,2mm) maar ik zie inderdaad geen reden om het niet fijner te malen.

Ik heb de boel met een kaasdoek gefilterd om alleen de vloeistof over te houden, dat werkte prima.
Wellicht is het ook in porties in te vriezen.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 703
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Alwr Guinness...
« Reactie #31 Gepost op: 02-09-2018 19:11 u »
Het scherpe gaat nog wel van het gebrande af.

Online Brouwert

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: no
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Alwr Guinness...
« Reactie #32 Gepost op: 03-09-2018 08:15 u »
Het scherpe gaat nog wel van het gebrande af.

Erg benieuwd!
Hoe snel na de vergisting bottel je en hoe lang voordat deze goed op dronk is?

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 703
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Alwr Guinness...
« Reactie #33 Gepost op: 03-09-2018 09:58 u »
Als ik zo eens teruglees heb ik deze wel eens na 10 dagen al gebotteld en was ie na weer 8 dagen hergist. Dat is wel erg snel natuurlijk  :)

Naar mijn ervaring is het bier al vrij snel lekker, maar duurt het wel een week of 6 voordat het schuim een beetje mooi wordt. Hij heeft dan de verse gebrande smaak zoals je eigenlijk alleen in Dublin kunt drinken. Later wordt ie wat ronder. Wat meer bottelsuiker dan 2,5 g/l vind je misschien zelf fijner...

Online Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 501
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Alwr Guinness...
« Reactie #34 Gepost op: 03-09-2018 13:34 u »
Als ik zo eens teruglees heb ik deze wel eens na 10 dagen al gebotteld en was ie na weer 8 dagen hergist. Dat is wel erg snel natuurlijk  :)

Naar mijn ervaring is het bier al vrij snel lekker, maar duurt het wel een week of 6 voordat het schuim een beetje mooi wordt. Hij heeft dan de verse gebrande smaak zoals je eigenlijk alleen in Dublin kunt drinken. Later wordt ie wat ronder. Wat meer bottelsuiker dan 2,5 g/l vind je misschien zelf fijner...
Ik ben deze zomer in Dublin geweest en heb natuurlijk regelmatig een pint Guinness gedronken. Wat mij opviel is dat de Guinness daar veel zachter is en minder gebrand dan hier. Het accent ligt meer op de romigheid, de chocolade en koffie, geen of weinig moutbitterheid. De Guinnees bij ons, zelfs die van het vat, is scherper en bitterder, een heel ander bier.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 703
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Alwr Guinness...
« Reactie #35 Gepost op: 03-09-2018 13:36 u »
Volgens mij komt dat voornamelijk doordat de Guinness hier altijd gepasteuriseerd is... In Dublin is ie inderdaad veel voller en evenwichtiger van smaak.

Offline thezewery

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 351
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Alwr Guinness...
« Reactie #36 Gepost op: 04-09-2018 11:04 u »
Eindelijk is het er gisteren dan ook van gekomen en deze gebrouwen. Wel ipv pale een pils/munich gebruikt en 1084.
Extract van de gerst was wel een stuk minder (bijna 20% minder)... ben benieuwd!

Offline thezewery

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 351
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Alwr Guinness...
« Reactie #37 Gepost op: 04-09-2018 11:38 u »
Overigens: de vlokken in de molen was geen strak plan: om de haverklap zat de niet-aangedreven rol vast door stukkies vlok tussen de rol en de behuizing...  >:(

Online Brouwert

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: no
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Alwr Guinness...
« Reactie #38 Gepost op: 04-09-2018 11:44 u »
Extract van de gerst was wel een stuk minder (bijna 20% minder)...ben benieuwd!!

Ik had 1,5 l water met 400 g en hield er 1 L extract aan over.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 703
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Alwr Guinness...
« Reactie #39 Gepost op: 04-09-2018 12:26 u »
Vreemd dat jullie minder extract hadden... Ik heb het wel enkele uren uit laten lekken en vrij grof geschroot omdat ik een gewone zeef gebruikte en geen stukjes in mijn wort wilde. In principe maakt het niet uit natuurlijk, gewoon aangevuld met spoelwater neem ik aan?

Vlokken draai ik ook niet meer mee. Ik heb een schijvenmolen en daar vallen ze gewoon heel doorheen  :)

Offline thezewery

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 351
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Alwr Guinness...
« Reactie #40 Gepost op: 23-09-2018 17:32 u »
SG staat al paar dagen op 1011 (komt van 1041): vandaag op fles gedaan met 3.3gr/l suiker..ben benieuwd..

Online Brouwert

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: no
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Alwr Guinness...
« Reactie #41 Gepost op: 07-10-2018 20:51 u »
Vandaag de proef op de som genomen: Mijn eerste "Guinness" (4,5% vol.) naast een echte geproefd (Guinness draft uit blik, 4,2% vol).
De flessen hebben 2 weken warm gestaan, in totaal nu 24 dagen op de fles.

In de "echte" Guinness:
Mooi romig schuim, laat een klein beetje licht door, smaakt wat dun en heeft nagenoeg geen koolzuur.

In mijn versie:
Heel donker (laat geen licht door), klein beetje min of meer standaard bierschuim dat snel verdwijnt, mooie donkere smaak (meer geroostert dan de echte) die niet doorslaat naar te veel gebrande bitterheid, lichte koolzuur prik.

Conclusie:
Ik vind mijn versie lekkerder dan de echte Guinness. De smaak is voller en het kleine beetje meer body stel ik op prijs. Wel gaat er de volgende keer minder koolzuur in. Dit keer was het 4,5 g/l bottelsuiker.

Mijn versie van het recept:
In de "echte":
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkGn1
Naam receptGuiness kloon
Brouwdatum02-09-2018
BierstijlStout (Irish Dry)
Volume9,1
Begin SG1,043 SG
Eind SG1,010 SG
Schijnbare vergistingsgraad76,5%
Alcoholgehalte4,2 vol.%
Berekende kleur (Morey)126 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)46 IBU
Brouwzaalrendement72,2 %
Kooktijd90 min.


Vergistbare ingredinten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
0,98 kgPale moutWeyermann6 EBC45,1 %
0,40 kgGeroosterde gerstThomas Fawcett and Sons1200 EBC18,4 %
0,39 kgGerstvlokkenSupermarkt2 EBC18,1 %
0,30 kgBest PilsmoutBestmatlz4 EBC13,8 %
0,10 kgGemoute haverThomas Fawcett and Sons4 EBC4,6 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
5151,0 C1 min.5 min.3,5 l/kg
6565,0 C10 min.90 min.3,5 l/kg
7575,0 C10 min.10 min.3,5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
12,8 gChallengerpellets7,3%60 min.25,9 IBU
12,7 gStyrian Goldingspellets4,7%60 min.16,5 IBU


Overige ingredinten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
100,00 gRijstvliesjesandersmaischen
2,50 gIers mosklaringsmiddelkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
10,0 gNottingham ()bovengist


Vergist op 18 graden gedurende 8 dagen. Daarna gebotteld met 4,5 g/l suiker.
 

Tags: