Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Alwr Guinness...  (gelezen 2215 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 471
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Alwr Guinness...
« Gepost op: 20-04-2018 23:42 u »
Ik weet het, alwr een topic over Guinness...

Toch wil ik dit recept graag met jullie delen, want vele van mijn bierminnende vrienden en ikzelf kunnen het verschil tussen dit recept en een echte Guinness (van de fles, dus uiteraard met koolzuur ipv stikstof) niet proeven.

Ik, niet bescheiden aangelegd, bedacht, dat ht geheim van guinness, de mysterieuze tankwagens die bij de betreffende brouwerij af- en aanrijden vol 'gepatenteerde, geheime' zwarte kek, wel eens vol zouden kunnen zitten met een koude week (cold steep dus) van geroosterde granen.   :denken:

Op dat idee, en op eerdere recepten hier op dit forum, onder andere en voornamelijk van Adrie (dank!) heb ik dit recept gebaseerd. De uitkomst is verrassend & ernstig dicht bij het origineel; ik zou zelf zeggen (en velen tot nu toe met mij) niet te onderscheiden...

Brouw het gerust na en laat weten wat je er van vindt!

Komptie:

Recept voor 23 liter in gistingsvat (BIAB), uiteindelijk gebotteld: 21,5 liter.

begin SG 1039, eind SG 1009 (met Nottingham bleef ie wel eens een keer op 1012 hangen),
ABV 3,94% (+0,2% van de hergisting),
EBU = 39,49, EBC = 84,63.
Hergisting op fles: 5 gr dextrose/l = 4 gr suiker/l.
Effectiviteit (brouwhuis) 81%

Fermenteerbaarheden:

2,25 kg pale ale mout
0,9 kg gerstevlokken

0,8 kg geroosterde gerst, cold steep (laten weken in koud water) 24 uur in 2 liter water. Zeven, en toevoegen in de laatste 10 minuten van de kook. Je houdt ongeveer 1,7 liter aftreksel over.

Alles gewoon schroten.

Hop:

20 g Target 9,5% alfa, bellen, 90 min koken
30 g east kent goldings 4,25% alfa, bellen, 90 min koken

maisch: 22,5 liter; 51 C, 5 min rust -> opwarmen met minstens 1 C per minuut naar 65 C, 90 min rust.
spoelen: 5 liter, 78 C.

Vergisten met Wyeast 1084, of eventueel danstar nottingham. Beide zeker niet te warm stoken, voor beide gisten heb ik een graad of 15 aangehouden, dit werkt perfect.

Vooral de kleurextractie/gebrandesmaakverhouding is interessant met deze cold steep-versie. Het probleem waar ik altijd tegenaan liep in guinness-kloon-recepten, is het gegeven dat het eindresultaat f te licht van kleur, f te gebrand van smaak werd. Op deze manier haal je een zeer bevredigend eindresultaat, en het is er voor mij zeker n om nog eens (een vierde keer) te herhalen... En ik hou van guinness!

Doe er je voordeel mee.

Mark.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 559
  • Land: nl
  • Green Anchors Crew
Re: Alwr Guinness...
« Reactie #1 Gepost op: 21-04-2018 00:50 u »
Tof! Ik hou ook van Guinness en deze gaat er zeker een keer komen.

Offline ppuk

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 36
  • Land: nl
  • Lekker!
Re: Alwr Guinness...
« Reactie #2 Gepost op: 21-04-2018 08:18 u »
Leuk! Maar zo wordt mijn lijstje te brouwen bieren wel weer langer ;-)

Offline thezewery

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 301
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Alwr Guinness...
« Reactie #3 Gepost op: 21-04-2018 10:56 u »
Zou best wel eens heel goed kunnen dat dit de volgende gaat worden!!
Heb je toevallig een BrouwHulp-export?

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 471
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Alwr Guinness...
« Reactie #4 Gepost op: 21-04-2018 14:53 u »
Heb je toevallig een BrouwHulp-export?

Nee sorry, ik gebruik wel brewer's friend om eea uit te rekenen, maar ik schrijf alles nog ouderwets in een schriftje  :brouwen:

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 471
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Alwr Guinness...
« Reactie #5 Gepost op: 21-04-2018 14:56 u »
O ja, de cold steep niet in de koelkast zetten... De donkere granenthee verzuurt dan heel lichtjes, en dat is precies de bedoeling!

Offline Easywoods

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 514
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is en blijft mijn inspiratiebron
    • Brewer's Profile op Brewer's Friend
Re: Alwr Guinness...
« Reactie #6 Gepost op: 21-04-2018 18:51 u »
Bedankt voor het plaatsen van het recept, ik ga 'm zeker proberen  :brouwen:

Offline thezewery

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 301
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Alwr Guinness...
« Reactie #7 Gepost op: 23-04-2018 11:04 u »
voor de zekerheid: de geroosterde gerst ook gewoon schroten?
en hoe werkt dat met de vlokken?

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 471
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Alwr Guinness...
« Reactie #8 Gepost op: 23-04-2018 11:15 u »
Ja, geroosterde gerst ook (apart) schroten. De vlokken draai ik ook mee door de molen, maar dat doet ze niet zoveel moet ik eerlijk zeggen.

Offline thezewery

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 301
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Alwr Guinness...
« Reactie #9 Gepost op: 23-04-2018 14:53 u »
Nee sorry, ik gebruik wel brewer's friend om eea uit te rekenen, maar ik schrijf alles nog ouderwets in een schriftje  :brouwen:
jammer, ik was heel benieuwd of/hoe die cold steep in BrouwHulp ingevoerd kan worden..

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 471
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Alwr Guinness...
« Reactie #10 Gepost op: 23-04-2018 15:15 u »
jammer, ik was heel benieuwd of/hoe die cold steep in BrouwHulp ingevoerd kan worden..

Na een en ander uitgezocht en rondgevraagd te hebben, bleek dat de extractie (kleur en suikers) nagenoeg hetzelfde is als met meemaischen. Je kunt de donkere mout dus gewoon bij de ingredinten invoeren.

Het voordeel van de cold steep zoals hier gebruikt is, dat je veel minder gebrandheid en andere bitterstoffen uit de mout haalt, zodat je er relatief meer van kunt gebruiken voor de kleur. 0,8 kilo op een totaal van 4 kilo is toch 20%, dat zou normaliter niet te zuipen zijn...

Offline Koen S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Alwr Guinness...
« Reactie #11 Gepost op: 23-04-2018 15:37 u »
Je kan ook de geroosterde gerst alleen de laatste 10 minuten meemaischen, dan geeft die vooral kleur en weinig of geen bitterheid.

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 471
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Alwr Guinness...
« Reactie #12 Gepost op: 23-04-2018 16:28 u »
Die methode heb ik ook een keer geprobeerd. De cold steep vind ik zachter van smaak, ik denk dat er koud minder tannines en harde bitterstoffen vrijkomen. Zelfs zo proeven van het uitgelekte resultaat is lekker. Het vlekt overigens wel als de hel...

Offline Koen S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Alwr Guinness...
« Reactie #13 Gepost op: 23-04-2018 16:39 u »
Gebruik je geroosterde ongemoute gerst of gerstemout? De eerste geeft een sterke gebrande koffiesmaak, de tweede een droge. bittere smaak. karakteristiek voor Ierse stouts.
Met jouw ingredinten kom ik op een EBC van 115. Zou je door het cold steepen minder kleur krijgen dan door te maishen?  :denken:

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 471
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Alwr Guinness...
« Reactie #14 Gepost op: 23-04-2018 16:49 u »
Ongemoute gebrande gerst 1000-1250 ebc. Die hoort in een Guinness. Er komt ietsje minder kleur uit dan gebrande gerstemout.

De cold steep geeft wel net zoveel kleur ten opzichte van maischen. Die is na een paar tellen weken al zichtbaar. Af en toe eens roeren.

Offline Koen S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Alwr Guinness...
« Reactie #15 Gepost op: 23-04-2018 16:55 u »
Ongemoute gebrande gerst 1000-1250 ebc. Die hoort in een Guinness. Er komt ietsje minder kleur uit dan gebrande gerstemout.

De cold steep geeft wel net zoveel kleur ten opzichte van maischen. Die is na een paar tellen weken al zichtbaar. Af en toe eens roeren.
Ik heb de gebrande gerst (Thomas Fawcett) gebruikt in een RIS, maar slechts 3%, naast black en nog wat donkerdere mouten. Einde van de week bottelen en dan weten we binnenkort het resultaat.

Offline Tambier

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Land: nl
  • Is het niet te douwen? Opnieuw brouwen!
Re: Alwr Guinness...
« Reactie #16 Gepost op: 23-04-2018 18:29 u »

0,8 kg geroosterde gerst, cold steep (laten weken in koud water) 24 uur in 2 liter water. Zeven, en toevoegen in de laatste 10 minuten van de kook. Je houdt ongeveer 1,7 liter aftreksel over.


Dus je voegt alleen het gekleurde water toe?

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 471
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Alwr Guinness...
« Reactie #17 Gepost op: 23-04-2018 19:51 u »
Dus je voegt alleen het gekleurde water toe?

Jep.

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 471
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Alwr Guinness...
« Reactie #18 Gepost op: 23-04-2018 22:36 u »
Ik zit nu de laatste versie te drinken, en ik denk dat ik de volgende keer nog minder bottelsuiker ga gebruiken. Hij is me toch iets te prikkerig, en daardoor nog niet zijdezacht genoeg.

Offline Miekelt

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 69
  • Land: nl
  • HopHop
Re: Alwr Guinness...
« Reactie #19 Gepost op: 24-04-2018 17:23 u »
Ben benieuwd hoe de bevindingen zijn van de mensen die dit na gaan brouwen. Niet vergeten te posten he!  :biersmile:
Succes allen!

Offline thezewery

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 301
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Alwr Guinness...
« Reactie #20 Gepost op: 22-05-2018 09:51 u »
Beetje mazzel is deze komend weekend aan de beurt!
Wat ik me afvraag: kan ik de pale ale vervangen door pilsner of pilsner/munich (2:1)?

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 471
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Alwr Guinness...
« Reactie #21 Gepost op: 22-05-2018 10:12 u »
Ik denk van wel. Ik wilde m ook deze week weer gaan brouwen en kwam er achter dat ik ook geen pale ale meer heb. Ik ga het dus ook zo doen, met jouw optie 2.

Offline thezewery

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 301
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Alwr Guinness...
« Reactie #22 Gepost op: 22-05-2018 14:35 u »
toch nog ff voor de zekerheid: de vlokken doe je, zoals vaak wordt aangegeven, NIET eerst 30 minuten komen van tevoren?

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 471
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Alwr Guinness...
« Reactie #23 Gepost op: 22-05-2018 17:27 u »
Nee. De verstijfseltemperatuur van de vlokken ligt binnen te maischtemperaturen, gaat gewoon goed.

Offline henkie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 197
  • Land: nl
  • excuus voor eventuele interventie
Re: Alwr Guinness...
« Reactie #24 Gepost op: 22-05-2018 19:02 u »
Heb je brouwzouten toegevoegd?

Tags: