Alcoholproductie in fermentor volgen dmv een Alcohol (gas)sensor?

Gestart door Xendelaar, 20-04-2018 14:14 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Xendelaar

Beste leden,

Ik had vanochtend weer een "douchegedachte":

Zou het mogelijk zijn om de alcoholopbouw in je gistvat te meten door middel van een arduino bord en een ethanol (gas)sensor?   :weetniet:

https://www.newfrog.com/product/mq3-alcohol-sensor-module-breath-gas-detector-ethanol-detection-for-arduino-143277?currency=EUR&gclid=EAIaIQobChMI2PzF_OTI2gIVxinTCh2CLQGzEAYYASABEgIhM_D_BwE

Als je de sensor samen met een thermometer (en eventueel een drukmeter) in de gasfase hangt, dan kan je op basis van evenwichten uitrekenen wat de alcoholconcentratie in je bier is.
Zijn er mensen die hier al eens naar hebben gekeken? Ik kon zo snel niets vinden op dit prachtige forum.

Je zou dan eerst de sensor moeten kalibreren door metingen te doen bij verschillende water/alcoholmengsels (of verschillende bieren) die je in een afsluitbaar vat giet. De sensor hang je dan natuurlijk in de gasfase en je wacht tot het evenwicht is ingesteld. Vervolgens maak je een ijklijn en die je daarna weer valideert.
 
Het zou een leuke toevoeging zijn voor de Arduino- hobbyisten onder ons. Het wegen van je vergistingsvat is waarschijnlijk een betrouwbaardere methode, maar daar hebben we het nu niet over. ;)

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.