Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Var. Diastaticus

Gestart door seed7, 20-04-2018 09:30 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

seed7

Referend aan een oude draad: Het aantal gisten dat inmiddels geidentificeert is als een var. Diastaticus neemt toe (niet verwonderlijk want een taaie rakker). Een lijstje van het Milk the Funk wiki:

WLP045 Scotch Whisky Yeast
WLP073 Artisanal Country Ale Yeast
WLP099 Super High Gravity Ale Yeast (Thomas Hardy)
WLP545 Belgian Strong Ale Yeast
WLP565 Belgian Saison I Yeast (Dupont)
WLP566 Belgian Saison II Ale Yeast (Dupont)
WLP570 Belgian Golden Ale Yeast (Duvel)
WLP585 Belgian Saison III (Dupont)
WLP590 French Saison Ale Yeast
WLP644 Saccharomyces "bruxellensis" Trois
WLP740 Merlot Red Wine Yeast
WLP885 Zurich Lager Yeast (Samichlaus)

WY3711 French Saison (Brasserie Thiriez)

SafAle BE-134
SafeAle WB-06
Lallemand Belle Saison

Er zijn er meer maar voornamelijk van kleine Amerikaanse labs en ook vaak doublures (denk ik).

Ingo

tdp

Bijzonder dat de WB-06 er ook bij zit!

seed7

Citaat van: tdp op 20-04-2018  10:00 uBijzonder dat de WB-06 er ook bij zit!

Ja en neen. Een echte Weizengist heb ik het nooit gevonden en voor de Saison gisten breed beschikbaar waren was het de gist die het diepst gaat met vaak een lange slome staart. Er zijn overigens prima Saiasons mee te maken in combinatie met een beetje T-58.
Ondanks meerder vragen bij de leverancier heb ik nooit een bevestiging gekregen. Onlangs is e.a. pas bekend gemaakt, men vermoed door het gedoe by Two Hands Brewing dat een leverancier van "vervuilde gist" beschuldigd.

Veel opvallender is dat de Samichlaus gist er ook bij zit, een 'ondergister' ... niet dus :) maar wel een die opvallend diep gaat, zelfs bij de lage temperaturen waarbij deze gist wordt ingezet. Het lijkt dan vaak ook dat de gisting niet ophoudt,

Ingo

Peter B.

Hi Ingo,

The Yeast Bay Dry Belgium Ale kun je ook nog aan bovenstaande lijstje toevoegen. Erg fijne gist om mee te werken; voor een vol mout Blond bier met een begindichtheid van 1058 g/l vergist deze tot een einddichtheid van 1004 g/l zonder problemen. Bier is erg smakelijk.

Groet, Peter

seed7

Dank je Peter, de lijst wordt langer en langer.

In het verleden hebben wij het wel eens over de Samichlaus gist gehad, die maar door blijft gaan. Dit is dus de reden :) Na wat verdere discussie met echte specialisten: er is geen reden om aan te nemen dat een ondergist niet ook een "diastaticus" kan zijn, dwz dat het STA1 gen actief is en er amylase enzymen buiten de cel worden afgescheiden die niet fermenteerbare suikers (of zelfs zetmeel) verder afbreken zodat de gist ze wel in alcohol kan omzetten,

Ingo

Eric v B

Betekent dit dat je bij hergisting op de fles rekening moet houden met de hoeveelheid bottelsuiker omdat deze gist nog lang "na suddert"?

seed7

Het betekent vooral dat je bier goed uitgegist moet zijn voor je gaat afvullen. Dit zijn gisten waarbij het zin heeft om na ~55% vergistingsgraad de temperatuur op te schroeven.

Als je heel erg goed weet waar je mee bezig bent kun je nog een truc uit halen, een diastaticus als bottelgist gebruiken zonder suiker toe te voegen.

Ingo

seed7

Een FB gebruiker schreef:

CiteerWLP026 is both diastatic (confirmed to carry STA1, ferment with dextrin as the sole carbon source, and super-attenuate wort) and POF-. I'm not aware of any other strains being both (except WLP644 mentioned above). Compared to other Beer2 diastatic strains, WLP026 carries a unique loss-of-function SNP in PAD1 rendering it POF-. Disclaimer: I haven't done the lab work on the actual WLP026, but Beer059 sent from the Verstrepen lab. The 2018 White Labs catalog confirms that Beer059 = WLP026 though.

Al jaren mijn favoriete gist :) en heb het altijd het lelijke eendje onder de Engelse gisten gevonden,

Ingo

Serge VL

Citaat van: seed7 op 20-04-2018  09:30 uReferend aan een oude draad: Het aantal gisten dat inmiddels geidentificeert is als een var. Diastaticus neemt toe (niet verwonderlijk want een taaie rakker). Een lijstje van het Milk the Funk wiki:

WLP045 Scotch Whisky Yeast
WLP073 Artisanal Country Ale Yeast
WLP099 Super High Gravity Ale Yeast (Thomas Hardy)
WLP545 Belgian Strong Ale Yeast
WLP565 Belgian Saison I Yeast (Dupont)
WLP566 Belgian Saison II Ale Yeast (Dupont)
WLP570 Belgian Golden Ale Yeast (Duvel)
WLP585 Belgian Saison III (Dupont)
WLP590 French Saison Ale Yeast
WLP644 Saccharomyces "bruxellensis" Trois
WLP740 Merlot Red Wine Yeast
WLP885 Zurich Lager Yeast (Samichlaus)

WY3711 French Saison (Brasserie Thiriez)

SafAle BE-134
SafeAle WB-06
Lallemand Belle Saison

Er zijn er meer maar voornamelijk van kleine Amerikaanse labs en ook vaak doublures (denk ik).

Ingo

Volgende kan je daar ook nog aan toevoegen na de mail van Wyeast betreffende de diastaticus:

3711 French Saison,
3724 Belgian Saison,
3725-PC Bière de Garde,
3726 Farmhouse Ale,
3739-PC Belgian Golden Ale,
1388 Belgian Strong Ale,
3864-PC Canadian/Belgian Ale,
3031-PC Saison-Brett Blend

Link:
https://www.facebook.com/groups/MilkTheFunk/permalink/2095461573815379/

CiteerAs of now, several of our strains have been identified as Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus. These are 3711 French Saison, 3724 Belgian Saison, 3725-PC Bière de Garde, 3726 Farmhouse Ale, 3739-PC Belgian Golden Ale, 1388 Belgian Strong Ale, 3864-PC Canadian/Belgian Ale, and 3031-PC Saison-Brett Blend. These strains have been in our Culture Collection for many years, with the introduction of 3725-PC in 2000 and the rest of the strains following soon....

Vermoedelijk wordt het lijstje van Wyeast dus nog langer

Knobby

Vooral gisten die ver door gaan, saision, farmhouse etc. Eigenlijk niet heel verrassend dus.
Wel grappig om te zien hoe dit nu pas allemaal officieel bekend wordt.

Serge VL

Een update van de lijst met gisten die tot de Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus horen vind je in bijlage.


Biertje1985

Mooie lijst! hier kunnen we wat mee!  :biersmile: :biersmile:

Ik krijg steeds meer het idee dat alle gisten straks gecontamineerd zijn met het STA1 gen.   :brouwen:

WLP570 Belgian Golden Ale Yeast - Vandaar dat deze gist zich vaak vreemd gedraagt.

Vaak begint de gist fanatiek, daarna zakt de gist wat in, en start daarna weer op. Het viel me op alsof het leek of ik twee keer hoge krausen had.
(dit vraagt op een timelapse)

Soms duurt het weken maar hij gaat altijd door tot een heel laag sg als de temperatuur hoog is >25 ºC, heerlijke gist.

mbroek

Bedankt Serge. Het is wel hetzelfde bestand wat ik op 10 augustus al had gevonden (op MTF?)
Ik verwacht toch dat deze lijst nog wel langer gaat worden.

Vergelijkbare Topics (5)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.