Blond Bier - 3e prijs Forum-wedstrijd 15-04-2018 (T. Fawcett mouten)

Gestart door Underdike, 15-04-2018 23:24 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Underdike

De man die links op de onderstaande foto op de oorkonde wacht ben ik... vandaag hadden we de eer de 3e prijs te mogen winnen van de forumwedstrijd, met ons oersimpele Blonde smashbiertje.

Opmerkingen uit de jury-rapporten (5 aparte beoordelingen) waren:
- geur: beetje aardbeien, complexe smaak tov het "simpele recept", verrassend!
- moutig/gistig in geur, prettige nasmaak, eenvoudig recept maar complex van smaak.
- een zeer neutraal bier, aparte uitkomst gezien het recept.
- geur: rood fruit, nasmaak blijft lang hangen, prettig in koolzuur, hop komt goed naar voren, complex in smaak.
- smaak: fris/fruitig, mooi in 't koolzuur, nasmaak blijft hangen, verrassend bier als je naar 't recept kijkt.

Het recept voor plm 50 liter Blond Bier:

Begin SG 1047 - eind SG 1009
Kleur 10 EBU
Bitterheid 21 IBU

Inmaischen 55 graden
Beta-amalyse 62 graden 30 minuten
Alfa-amalyse 72 graden 30 minuten
Uitmaischen 78 graden
Zeer langzaam gespoeld
60 minuten koken

12 kg Thomas Fawcett 'Maris Otter' mout
50 liter start-water
17 liter spoelwater
70 gr Saaz op 60 minuten
60 gr Saaz op 20 minuten
70 gr Saaz op 5 minuten
4 zakjes US-05 gist

Vergisting:
2 dagen 12 graden
1 dag 13 graden
1 dag 14 graden
3 dagen 18 graden
2 dagen 22 graden
5 dagen coldcrash op 7 graden
Dag 15: bottelen met 7 gram per liter

Mijn gedacht achter het bier:
In ons dorp (en in onze vriendenkring) zitten veel lui die alleen maar Amstel drinken, en het verdommen speciaal-bier te drinken... dus we wilden een biertje maken dat wél een bovengister is (snel klaar), lekker clean smaakt, en je de doordrinker voor kan zetten zonder scheve blikken te krijgen.
Ik ben erg fan van Maris Otter mout, we gebruiken die ook veel en vaak omdat het een mooie volle en complexe smaak geeft, we gebruiken tegenwoorden zelden nog pilsmout.
Affijn: dit is dus een smash-biertje geworden: 100% Maris Otter, 100% Saaz-hops (standaard nobele pils-hops) & US-05 gist (clean). Het vergisten begint een tijd heel koel voor een bovengister, ik probeer het daarmee een beetje de 'feel' van een ondergister te geven.
We zijn erg blij met het resultaat... het is een fris blond-biertje, onze Amstel-drinkende vrienden vinden het een soepel drinkend pilsje met volle smaak (ondanks dat het geen pils is ;) ).
We houden hem er in... en hebben hem de West-Friese naam : 'Skrale Hond' gegeven  :proost:


Roodwang

Wat een leuk recept. En gebeurt er al iets de eerste paar dagen?  US-05 heeft een vergistingstemperatuur vanaf 15 graden.
Zie je al wat activiteit dan?

Underdike

Citaat van: Roodwang op 15-04-2018  23:50 uwat een leuk recept. En gebeurt er al iets de eerste paar dagen?  US-05 heeft een vergistings temperatuur vanaf 15 graden.
Zie je al wat activiteit dan?
De ochtend na het brouwen en enten stond het waterslot gewoon zoals normaal te bubbelen 👍

Martijn0172

Leuk zo'n recept. Ook hier veel alleen maar (Heineken) pils drinkers in het dorp. Ik ga deze eens nabrouwen voor een verjaardag denk ik. Ook vrij vlot te keggen lijkt mij.

Jacques

Het was heel verrassend dat je met één mout en één hop zo'n complexe smaak gekregen hebt. Dat moet haast wel een gevolg zijn van Maris Otter mout.

Heb je melkzuur gebruikt? Dat zou een verklaring kunnen zijn voor de aardbeiensmaak. Sommige lactaten schijnen een aardbeismaak te geven.

Mark GA

Citaat van: Jacques op 19-04-2018  21:49 uHet was heel verrassend dat je met één mout en één hop zo'n complexe smaak gekregen hebt. Dat moet haast wel een gevolg zijn van Maris Otter mout.

Heb je melkzuur gebruikt? Dat zou een verklaring kunnen zijn voor de aardbeiensmaak. Sommige lactaten schijnen een aardbeismaak te geven.
Apart dat jij aardbei er uit haalde, ik zou framboos zeggen namelijk.

Jacques

Citaat van: Mark Green Anchor op 19-04-2018  21:57 uApart dat jij aardbei er uit haalde, ik zou framboos zeggen namelijk.

De jury bestaande uit 8 personen waaronder 3 bierkeurmeesters, 3 professionele brouwers en 2 biersommeliers waren het over eens dat er een aardbeismaakje aan het bier zat...

Underdike

Het water is gecorrigeerd volgens aanwijzingen van BrouwHulp... ik zeg uit mijn hoofd (ben niet thuis) dat er 5 ml melkzuur en 2 gram CaCl bij moest.
Ik schrijf het vooral toe aan de Maris Otter, waar we met heel traag aflaten en rustig (warm) spoelwater toedienen zoveel mogelijk uitgehaald hebben.
Verder is er netjes ingemaischt op 55, half uur 62 en half uur 72, en de hops ook in 3-en om het wat gelaagder te hoppen... En verder heel koele start van de vergisting en erg traag oplopen, omdat ik iedere kans op bijsmaakjes wilde voorkomen.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.