Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Super snel bier, zondag brouwen, zondag erop tappen!  (gelezen 1097 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.229
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Super snel bier, zondag brouwen, zondag erop tappen!
« Gepost op: 15-04-2018 22:02 u »
Ben de laatste tijd allemaal erg druk geweest, waardoor mijn voorraad bier op was en ik pas erg laat bier kon brouwen voor op de verjaardag van mijn dochtertje. Uiteindelijk heb ik vorige week zondag gebrouwen en vandaag dit bier getapt op de verjaardag.

Dit is het bier wat ik heb gebrouwen.


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk018
Naam receptRooie rakker
Brouwdatum08-04-2018
BierstijlAmber-Red (American)
Volume19,5
Begin SG1,054 SG
Eind SG1,014 SG
Schijnbare vergistingsgraad74,1%
Alcoholgehalte5,2 vol.%
Berekende kleur (Morey)38 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)30 IBU
Brouwzaalrendement86,2 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
20,00 lWater uit Sliedrecht Oasen update 01-01-18
2,00 gCaCl2
1,50 mlMelkzuur
8,39 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
54 mg/l13 mg/l35 mg/l127 mg/l68 mg/l24 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,70 kgMünchenermoutDingemans15 EBC63,7 %
1,00 kgAroma 50Dingemans50 EBC23,6 %
0,14 kgPale Chocolate moutThomas Fawcett and Sons575 EBC3,3 %
0,40 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC9,4 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust53,0 °C1 min.5 min.5,2 l/kg
Beta-amylase63,0 °C11 min.30 min.5,2 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C10 min.30 min.5,2 l/kg
Uitmaischen78,0 °C7 min.10 min.5,2 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
17,0 gWakatupellets7,2%70 min.19,2 IBU
20,0 gCascadepellets5,4%20 min.9,9 IBU
16,0 gCascadepellets5,4%5 min.2,6 IBU
32,1 gCascadepellets5,4%whirlpool0,0 IBU
9,9 gWakatupellets7,2%whirlpool0,0 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
4,00 gGelatineklaringsmiddelnagisting/lagering


Gist
HoeveelheidNaamType
11,5 gSafale American (US-05)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,5 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,5 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Schijnbare vergistingsgraad100,0%
Start nagisting11-04-2018
Temp. nagisting21,0 °C
Start lagering13-04-2018
Temp. lagering2,0 °C


En dit is het geworden:


Ik heb voor de eerste keer gelatine gebruikt om het toch snel helder te krijgen en ik heb de suiker pas na de hoofdgisting toegevoegd. Ik gebruik T-control om de vergisting te sturen en omdat ik de tweede sensor los in de koelkast hang en de eerste onder een sponsje tegen het gistvat aan, kan ik door de temperatuur verschillen en de mate van koelen of verwarmen een beetje zien hoe de vergisting loopt, waardoor ik goed kon zien wanneer ik de suiker toe kon voegen.

Vrijdag ochtend heb ik de koeling aangezet om naar 2 graden te koelen en vrijdag avond laat heb ik de gelatine aan het gistvat toegevoegd en zaterdagnacht heb ik het bier naar in de keg gedaan en door wat te schudden het bier snel op druk gebracht en zondag midddag (dus vanmiddag) kon ik tappen. Ondanks dat het bier natuurlijk nog extreem vers was, smaakte het al wel echt lekker.

Zijn er meer mensen die wel eens zo idioot snel na het brouwen hun bier hebben gedronken?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.229
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Super snel bier, zondag brouwen, zondag erop tappen!
« Reactie #1 Gepost op: 15-04-2018 22:57 u »
Ik had expres een neutrale gist gekozen en een suikergift om een wat doordrinkbaar (niet volgens type) bier te verkrijgen, zodat het een beetje een allemansvriend zou worden.


Wel grappig, de gist was nog van 2015, maar die heb ik wel al die tijd in de vriezer bewaard, maar die deed het nog prima. De wakatu hop pellets heb ik in (oogst 2013) 2014 gekocht en de Cascade was nog van oogstjaar 2015. Beide wel altijd in de vriezer bewaard, maar de geur en smaak was nog goed. Hoewel het aroma zal vast veel minder zijn geweest, maar het rook nog wel lekker fris en het bier smaakte ook goed en fris.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.778
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Super snel bier, zondag brouwen, zondag erop tappen!
« Reactie #2 Gepost op: 15-04-2018 23:08 u »
Dat is mooi rap, ik heb ditzelfde wel eens gedaan met een bier in een periode van 14 dagen. Dat was in ieder geval een succes, maar een week is helemaal snel. Chapeau, al zal het bier met rijping nog beter worden.

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.229
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Super snel bier, zondag brouwen, zondag erop tappen!
« Reactie #3 Gepost op: 15-04-2018 23:18 u »
Dat is mooi rap, ik heb ditzelfde wel eens gedaan met een bier in een periode van 14 dagen. Dat was in ieder geval een succes, maar een week is helemaal snel. Chapeau, al zal het bier met rijping nog beter worden.
Het was meer oorzaak van een slechte (brouw)planning. Ik heb wel een bier proberen te kiezen/bedenken wat een beetje geschikt zou zijn om snel te drinken. Niet te zwaar, weinig gistprofiel en beetje hoppig.

Nu mag het bier nog weer even verder rijpen.

Offline brouwerwaldonk

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 389
  • Land: be
  • Water pas lekker als het langs brouwerij isgeweest
Re: Super snel bier, zondag brouwen, zondag erop tappen!
« Reactie #4 Gepost op: 16-04-2018 08:38 u »
Dus jij hebt het klaargespeeld om op 7 dagen tijd te brouwen, te gisten en te hergisten op fles. Heb jullie dagen van 48u of nog langer. 

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.172
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Super snel bier, zondag brouwen, zondag erop tappen!
« Reactie #5 Gepost op: 16-04-2018 08:53 u »
Zonder flessegisting Walter, tappen.

Het snelste met flessegisting dat ik gedaan heb is 9 dagen met een 1038 Bitter en Windsor gist. 11 dagen is 'beter'. Het risico met deze gist is dan wel dat je na een dikke week op de fles ineens een beetje diacetyl hebt.

Ingo

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.229
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Super snel bier, zondag brouwen, zondag erop tappen!
« Reactie #6 Gepost op: 16-04-2018 09:31 u »
Inderdaad heb ik het bier in fusten gevuld en geforceerd gecarboniseerd.

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 754
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Super snel bier, zondag brouwen, zondag erop tappen!
« Reactie #7 Gepost op: 16-04-2018 11:05 u »
Knappe prestatie om dit zo snel voor elkaar te krijgen! Ik ben wel benieuwd naar de smaakontwikkeling na een week of drie, vier.

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.229
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Super snel bier, zondag brouwen, zondag erop tappen!
« Reactie #8 Gepost op: 16-04-2018 20:08 u »
Knappe prestatie om dit zo snel voor elkaar te krijgen! Ik ben wel benieuwd naar de smaakontwikkeling na een week of drie, vier.


Ik laat weten hoe de smaak zich ontwikkelt. Ik vermoed dat de moutsmaken zich nog wel iets zullen ontwikkelen, want ik proefde gisteren bijna niets van de chocolade mout. De hopsmaak had de overhand.

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.229
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Super snel bier, zondag brouwen, zondag erop tappen!
« Reactie #9 Gepost op: 17-04-2018 18:41 u »
Zonder flessegisting Walter, tappen.

Het snelste met flessegisting dat ik gedaan heb is 9 dagen met een 1038 Bitter en Windsor gist. 11 dagen is 'beter'. Het risico met deze gist is dan wel dat je na een dikke week op de fles ineens een beetje diacetyl hebt.

Ingo
Ik lees het nu nog eens na, maar 9 dagen met hergisting op fles is echt extreem snel.

Tags: