Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Open vergisting in een 30 liter emmer  (gelezen 3874 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 425
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Open vergisting in een 30 liter emmer
« Reactie #25 Gepost op: 11-04-2018 10:01 u »
Ik heb niks met het reinheitsgebot en heb bij mijn vorige weizen gewoon glucose toegevoegd. Ik wilde de alcohol gelijk houden dus heb minder mout gebruikt. Dit leidde tot een dunner bier, en ik vind het moutige van een weizen juist lekker. Ook zat er uiteindelijk minder banaan in dan bij de hermann weizen die ik daarvoor gebrouwen heb. Ik zou dus nog meer mout door glucose moeten vervangen. De volgende brouw gaat dus weer op de hermann manier.

Gebruik je voor het gerst gedeelte pilsner of munchener? Ik gebruik namelijk die laatste, misschien kan die wat van de moutigheid opvangen als ik de munchener wat verhoog en de tarwe vervang door een deel glucose, ik roep maar wat :) Zo ver zijn we trouwens nog lang niet, eerst een beetje met andere gistjes pielen.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.052
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Open vergisting in een 30 liter emmer
« Reactie #26 Gepost op: 11-04-2018 21:13 u »
Ik heb niks met het Reinheitsgebot en heb bij mijn vorige weizen gewoon glucose toegevoegd. Ik wilde de alcohol gelijk houden dus heb minder mout gebruikt. Dit leidde tot een dunner bier, en ik vind het moutige van een weizen juist lekker. Ook zat er uiteindelijk minder banaan in dan bij de hermann weizen die ik daarvoor gebrouwen heb. Ik zou dus nog meer mout door glucose moeten vervangen. De volgende brouw gaat dus weer op de hermann manier.

Je zou de invloed van glucose toevoeging eenvoudig kunnen testen door een brouwsel te splitsen. Aan het ene gedeelte voeg je een klein beetje glucose toe en aan het andere gedeelte niet. Indien er nagenoeg geen verschil is in smaak is het effect van glucose beperkt. Zo'n test zou je ook kunnen uitvoeren bij de Hermann methode.

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.008
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Open vergisting in een 30 liter emmer
« Reactie #27 Gepost op: 12-04-2018 14:50 u »
Gebruik je voor het gerst gedeelte pilsner of munchener? Ik gebruik namelijk die laatste, misschien kan die wat van de moutigheid opvangen als ik de munchener wat verhoog en de tarwe vervang door een deel glucose, ik roep maar wat :) Zo ver zijn we trouwens nog lang niet, eerst een beetje met andere gistjes pielen.
Zo uit mijn hoofd naast het zwembad in Cambodja had ik bij de hermann weizen 66% tarwe, 17% pils en 17% vienna. Bij de glucose variant had ik 5-10% pils vervangen door glucose, eerder 5 dan 10 denk ik.

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 425
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Open vergisting in een 30 liter emmer
« Reactie #28 Gepost op: 19-04-2018 23:35 u »
Ik heb het bier inmiddels een week op de fles en hij is ook al op druk. Vergeleken met de vorige batch zit hier meer bananenaroma in, maar je moet er nogsteeds een beetje naar zoeken. Een broodaroma overheerst momenteel. Mooi rond mondgevoel. Ben nog niet helemaal tevreden over de smaak, er zit nog steeds een zurige, citrusachtige nasmaak in die ik in mijn vorige batch ook had. Deze is mij toch te sterk en ik denk dat ik mijn volgende hefeweizen met Wyeast 3068 ga vergisten om te kijken of ik met hetzelfde recept en dezelfde procedure daar misschien een betere smaak uit krijg, ook al zou Munich Classic en Wyeast 3068 dezelfde gist moeten zijn.

Tags: