Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Klam schroten  (gelezen 9143 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.199
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: Klam schroten
« Reactie #25 Gepost op: 22-04-2018 20:53 u »
Gisteren klam geschroot. Ik heb een schijvenmolen.
Het duurde 2x zo lang. Ik was 2x bekaf en ik had 2x zo veel troep.
Te nat misschien? Volgende keer weer gewoon droog schroten.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 475
  • Land: nl
Re: Klam schroten
« Reactie #26 Gepost op: 22-04-2018 21:08 u »
Gisteren klam geschroot. Ik heb een schijvenmolen.
Het duurde 2x zo lang. Ik was 2x bekaf en ik had 2x zo veel troep.
Te nat misschien? Volgende keer weer gewoon droog schroten.
Klam schroten heeft als voordeel dat het niet zo stoft. Dus juist minder troep.
10 ml water per kilo mout is al voldoende als je het goed mengt.

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.199
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: Klam schroten
« Reactie #27 Gepost op: 22-04-2018 21:13 u »
Klam schroten heeft als voordeel dat het niet zo stoft. Dus juist minder troep.
10ml per kilo mout is al voldoende als je het goed mengt.
Mijn ervaring is dat nu de samengeklonterde mout juist uit de molen komt zetten.
En manmanman wat een kracht moet je zetten.
Ik heb uiteindelijk de boor er maar bij gepakt omdat het niet meer te doen was.

Van de week maar een walsenmolen bestellen...

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.485
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Klam schroten
« Reactie #28 Gepost op: 22-04-2018 21:27 u »
Gisteren klam geschroot. Ik heb een schijvenmolen.
Het duurde 2x zo lang. Ik was 2x bekaf en ik had 2x zo veel troep.
Te nat misschien? Volgende keer weer gewoon droog schroten.

Het is snel te nat.

Maar het klopt dat je meer kracht nodig hebt omdat de korrels taaier zijn. En dat is juist de bedoeling. De kafdeeltjes versplinteren hierdoor minder.

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.199
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: Klam schroten
« Reactie #29 Gepost op: 22-04-2018 21:30 u »
Het is snel te nat.

Maar het klopt dat je meer kracht nodig hebt omdat de korrels taaier zijn. En dat is juist de bedoeling. De kafdeeltjes versplinteren hierdoor minder.
Ik heb een sprayfles gebruikt, beneveld dus. En toen geroerd. Maar klopt: op de bodem van de moutemmer was een dun laagje water uiteindelijk.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.485
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Klam schroten
« Reactie #30 Gepost op: 22-04-2018 21:50 u »
Ik heb een sprayfles gebruikt, beneveld dus. En toen geroerd. Maar klopt: op de bodem van de moutemmer was een dun laagje water uiteindelijk.

Beter is het een kleine maatbeker te gebruiken. Meet de benodigde hoeveelheid water af 7 8 ml per kg volstaat al.
Vermeng het water goed met de mout. Dat gaat het beste door met je hand door de emmer te roeren. Op de bodem van de emmer hoort geen water te staan.

Om je molen schoon te krijgen 0,5 tot 1 kg droge mout achterhouden en deze als laatste schroten. Hierdoor wordt de molen "gepoetst" door de mout.

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.199
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: Klam schroten
« Reactie #31 Gepost op: 22-04-2018 21:51 u »
Ik ga het nog 1 kans geven... hoe lang moet je het laten staan trouwens, voordat je schroot?

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.485
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Klam schroten
« Reactie #32 Gepost op: 22-04-2018 22:05 u »
Ik ga het nog 1 kans geven... hoe lang moet je het laten staan trouwens, voordat je schroot?

10 tot 15 minuten is voldoende. Als je het langer laat staan neemt het meellichaam het vocht op. Het gaat om de kaf.

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.199
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: Klam schroten
« Reactie #33 Gepost op: 22-04-2018 22:11 u »
10 tot 15 minuten is voldoende. Als je het langer laat staan neemt het meellichaam het vocht op. Het gaat om de kaf.
Met 7-8 kilo moet je dus wel mechanisch schroten want anders haal je het niet binnen de tijd...?

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.485
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Klam schroten
« Reactie #34 Gepost op: 22-04-2018 22:19 u »
Met 7-8 kilo moet je dus wel mechanisch schroten want anders haal je het niet binnen de tijd...?

Met een molen schroten is het volgens mij altijd mechanisch volgens mij.  :)

Een aandrijving van de molen met een motor is wel handig. Ook omdat je meer kracht moet zetten.
Overigens is het geen probleem als het wat langer duurt. Wat ik bedoel is dat je geen half uur of zo van te voren de mout klam hoeft te maken.

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.199
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: Klam schroten
« Reactie #35 Gepost op: 22-04-2018 22:38 u »
Met een molen schroten is het volgens mij altijd mechanisch volgens mij.  :)

Een aandrijving van de molen met een motor is wel handig. Ook omdat je meer kracht moet zetten.
Overigens is het geen probleem als het wat langer duurt. Wat ik bedoel is dat je geen half uur of zo van te voren de mout klam hoeft te maken.
Ik bedoelde inderdaad motorisch aangedreven ipv manueel.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.374
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Klam schroten
« Reactie #36 Gepost op: 23-04-2018 07:08 u »
Mijn ervaring is dat nu de samengeklonterde mout juist uit de molen komt zetten.
En manmanman wat een kracht moet je zetten.
Ik heb uiteindelijk de boor er maar bij gepakt omdat het niet meer te doen was.

Van de week maar een walsenmolen bestellen...
Gebruik 10 ml water liefst met een vernevelspuit op 1 kg mout. Goed mengen door met de hand goed alles door elkaar te roeren. Zeker 30 minuten wachten zodat de pellen het water volledig opnemen en af en toe nogmaals mengen. De korrels moeten terug min of meer droog aanvoelen. De bodem van de emmer mag zeker niet nat zijn of water bevatten. Hou een deel droge mout om als laatste te schroten om zodoende uw rollen of schijven terug te reinigen. Dat er meer kracht nodig is, dat is normaal omdat het kaf en het graan minder versplintert en taaier is.   

Tags: schroten