Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Welke mouterij en waarom  (gelezen 9245 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.255
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Welke mouterij en waarom
« Reactie #100 Gepost op: 13-07-2018 14:07 u »
Ik koop tegenwoordig mouten elders, en ik probeer juist smaakverschillen / eigenschappen te ontdekken.

Nu voornamelijk, Viking Malt, Best Malz. En daar zitten toch een paar andere mouten tussen die me wel bevallen.
Best Malz heidelberger pils, lijkt op eerste gezicht gewoon lichte pils mout maar kan daar echt niet voor door, smaakt anders.
(Je kan er een kleurechte, smaakvolle duvel mee brouwen met het juiste recept)

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.056
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Welke mouterij en waarom
« Reactie #101 Gepost op: 13-07-2018 16:23 u »
Geen twijfel over je bierkennis maar zijn de verschillen zo groot dat de bij een tripel, zoals Duvel, de verschillende pilsmout kan proeven? (zonder naar kleur te kijken)

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.310
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Welke mouterij en waarom
« Reactie #102 Gepost op: 13-07-2018 21:32 u »
kleurechte, smaakvolle duvel
Duvel is toch zo licht omdat er veel suiker is toegevoegd?

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 532
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Welke mouterij en waarom
« Reactie #103 Gepost op: 13-07-2018 21:36 u »
Duvel is toch zo licht omdat er veel suiker is toegevoegd?
De mout die Duvel gebruikt is veel lichter dan gewone pilsmout, zij laten die speciaal maken op maat.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.310
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Welke mouterij en waarom
« Reactie #104 Gepost op: 13-07-2018 22:29 u »
De mout die Duvel gebruikt is veel lichter dan gewone pilsmout,  zij laten die speciaal maken op maat.
Maar dan is het dus aan ander soort mout. De oorspronkelijke vraag ging erover of je verschil hebt tussen dezelfde mouttypes en vooral mbt de prijsverschillen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.436
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Welke mouterij en waarom
« Reactie #105 Gepost op: 13-07-2018 23:17 u »
Maar dan is het dus aan ander soort mout. De oorspronkelijke vraag ging erover of je verschil hebt tussen dezelfde mouttypes en vooral mbt de prijsverschillen.

Het klopt dat Duvel een speciale lichte pilsmout laten maken. Tussen pilsmout zit meer verschil dan vaak gedacht wordt. Die prijsverschillen zijn niet louter een gevolg van de transportkosten. Het gerstras maakt uit en ook de grootte van de installatie waarmee gemout wordt. Kleine installaties waarmee bijzondere gerstrassen vermout worden kennen nu eenmaal hogere kosten.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.310
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Welke mouterij en waarom
« Reactie #106 Gepost op: 14-07-2018 09:23 u »
Het klopt dat Duvel een speciale lichte pilsmout laten maken. Tussen pilsmout zit meer verschil dan vaak gedacht wordt. Die prijsverschillen zijn niet louter een gevolg van de transportkosten. Het gerstras maakt uit en ook de grootte van de installatie waarmee gemout wordt. Kleine installaties waarmee bijzondere gerstrassen vermout worden kennen nu eenmaal hogere kosten.
Punt is alleen: hoe kan ik als gebruiker een goede keuze maken als dat soort effecten niet in de specificatie tot uitdrukking komen? Verschil in rendement kan nooit meer zijn dan een paar procent en dat kan dus hooguit een paar procent prijsverschil geven.
Enige optie is dan nog al die mouten kopen en brouwsels vergelijken. Of de korrels malen en proeven om een indicatie te krijgen.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 532
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Welke mouterij en waarom
« Reactie #107 Gepost op: 14-07-2018 09:28 u »
Punt is alleen: hoe kan ik als gebruiker een goede keuze maken als dat soort effecten niet in de specificatie tot uitdrukking komen? Verschil in rendement kan nooit meer zijn dan een paar procent en dat kan dus hooguit een paar procent prijsverschil geven.
Enige optie is dan nog al die mouten kopen en brouwsels vergelijken. Of de korrels malen en proeven om een indicatie te krijgen.
Er zullen inderdaad niet alleen verschillen zijn in rendement maar ook in smaak. Veel brouwen en afwisselen met mouten is de beste methode. Ik heb mijn sterke blondes tot nu toe gebrouwen met pilsmout van Dingemans, dit najaar ga ik die Extra Pale Premium Pilsner van Weyermann eens proberen.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.340
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Welke mouterij en waarom
« Reactie #108 Gepost op: 14-07-2018 09:41 u »
Enige optie is dan nog al die mouten kopen en brouwsels vergelijken. Of de korrels malen en proeven om een indicatie te krijgen.

Ja.
Waar je wel naar kunt kijken is de productiemethode: vloergemout, saladin box of die enorme ronde bakken. Verder hebben mouterijen ook wel een beetje een signatuur, Swaen heeft over het algemeen een vollere smaak, Thomas Fawcett en Weyermann wat minder en Holland nog wat minder. Waarbij meer of minder voor mij geen positief of negatief is. De keuze is aan de brouwer.

Je kunt heel vlot een aantal minimaisches in je maischketel doen, iedere minimaisch inmaischen in een Weckpotje en al die potjes in een met warm water gevulde (weck)(maisch)ketel. Lekker wat langer laten staan, 90 minuten. Filteren door een zeefje oid, koelen in een bak koud water en wat ondergist er bij. Potjes in de koelkast op 10░C. Je hoeft niet eens te koken of hop te gebruiken als je een beetje schoon werkt. De pure smaak van mout.

Ingo

Offline Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.056
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Welke mouterij en waarom
« Reactie #109 Gepost op: 14-07-2018 16:45 u »
Ja.
Waar je wel naar kunt kijken is de productiemethode: vloergemout, saladin box of die enorme ronde bakken. Verder hebben mouterijen ook wel een beetje een signatuur, Swaen heeft over het algemeen een vollere smaak, Thomas Fawcett en Weyermann wat minder en Holland nog wat minder. Waarbij meer of minder voor mij geen positief of negatief is. De keuze is aan de brouwer.

Je kunt heel vlot een aantal minimaisches in je maischketel doen, iedere minimaisch inmaischen in een Weckpotje en al die potjes in een met warm water gevulde (weck)(maisch)ketel. Lekker wat langer laten staan, 90 minuten. Filteren door een zeefje oid, koelen in een bak koud water en wat ondergist er bij. Potjes in de koelkast op 10░C. Je hoeft niet eens te koken of hop te gebruiken als je een beetje schoon werkt. De pure smaak van mout.

Ingo

Goed idee.
Zet je ze wel allemaal onder een waterslot om verkleuring/smaak niet door oxidatie te laten be´nvloeden?
Of allemaal zonder, zodat de invloeden hetzelfde zijn.
Misschien een idee om de potjes in een gistvat te plaatsen met een gezamenlijk waterslot.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.436
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Welke mouterij en waarom
« Reactie #110 Gepost op: 14-07-2018 23:25 u »
Punt is alleen: hoe kan ik als gebruiker een goede keuze maken als dat soort effecten niet in de specificatie tot uitdrukking komen? Verschil in rendement kan nooit meer zijn dan een paar procent en dat kan dus hooguit een paar procent prijsverschil geven.
Enige optie is dan nog al die mouten kopen en brouwsels vergelijken. Of de korrels malen en proeven om een indicatie te krijgen.

De beste manier om mouten te leren kennen is brouwen, brouwen en brouwen.
Dat kan met kleine brouwsels...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.436
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Welke mouterij en waarom
« Reactie #111 Gepost op: 14-07-2018 23:32 u »
Goed idee.
Zet je ze wel allemaal onder een waterslot om verkleuring/smaak niet door oxidatie te laten be´nvloeden?
Of allemaal zonder, zodat de invloeden hetzelfde zijn.
Misschien een idee om de potjes in een gistvat te plaatsen met een gezamenlijk waterslot.

Het beste is iedere fles te voorzien van een waterslot. Op die manier heb je de minste kans op oxidatie onderlinge be´nvloeding.

Tags: mout