Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Beginnen met brouwen  (gelezen 3033 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.961
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Beginnen met brouwen
« Reactie #25 Gepost op: 14-04-2018 21:51 u »
Misschien een witbiertje voor de lente:
of een dubbel. donkere bieren zijn wat makkelijker omdat je daar minder afhankelijk bent van de waterkwaliteit (donkere mout brengt de pH al van nature op de juiste waarde) geen complex recept, dus liefst 1 of 2 moutsoorten en 1 hopsoort.

Zie ook bewezen recepten https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?board=5.0

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.834
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Beginnen met brouwen
« Reactie #26 Gepost op: 15-04-2018 00:02 u »
Bedankt voor de reacties, wat zouden jullie als makkelijker recept aanraden?

We willen graag iets waar we inderdaad de meeste zekerheid over hebben dat het goed gaat.

Toch een moutpakket wellicht? Welke stellen jullie voor?
Ik hoor het graag!
Gewoon brouwen, snap niet waar Neetje zich druk over maakt het is namelijk een simpel recept. Enige puntje is dat de hopkosten hoog zijn maar de hop verbloemd heel veel brouwfouten. Verder is us05 een heel vergevevingsgezind gistje. Je moet veel fout doen wil het niet smaken.

Offline marc0871

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 423
  • Land: nl
  • ik heb alleen een drankprobleem als de drank op is
Re: Beginnen met brouwen
« Reactie #27 Gepost op: 15-04-2018 02:23 u »
Hier kan je denk ik niet zo veel fout aan doen.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk008
Naam receptBleke Alie
Brouwdatum24-06-2017
BiertypePale Ale (American)
Volume20,2 l
Begin SG1,050 SG
Berekende kleur (Morey)13 EBC
Berekende bitterheid (Rager)25 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
18,00 lWater uit Zutphen
10,51 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,000 kgSwaen AleDe Swaen7 EBC88,9 %
0,500 kgSwaen Munich LightDe Swaen14 EBC11,1 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust63,0 įC2 min.60 min.4,0 l/kg


Hop

HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
25,0 gCascadebellen5,5%60 min.20,4 IBU
25,0 gCascadebellen5,5%10 min.4,1 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafale American (US-05)bovengist


Kan wat bitter zijn.
Voor iets meer gebalanceerd zoet/bitter, kan je de maischtemperatuur naar 65 graden brengen.
Dan gist hij iets minder ver door, waardoor je een klein beetje meer zoet overhoudt om het bitter een beetje in te tomen.


Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 303
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Beginnen met brouwen
« Reactie #28 Gepost op: 15-04-2018 08:47 u »
Gewoon lekker die Citra pale ale maken. Is een behoorlijk "basic" recept op de hop na. Je hebt een grainfather dus dan gaat er al veel goed (maischtemperaturen en zo).
Ik zou zeggen : go! (en hou ons op de hoogte  :) )

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.961
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Beginnen met brouwen
« Reactie #29 Gepost op: 15-04-2018 11:05 u »
Gewoon lekker die Citra pale ale maken. Is een behoorlijk "basic" recept op de hop na.
En dryhop is niet helemaal basic natuurlijk, dus even inlezen hoe je dat het beste kunt doen. (Zelf nog nooit gedaan)

Offline Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.054
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Beginnen met brouwen
« Reactie #30 Gepost op: 15-04-2018 16:14 u »
...
maar de hop verbloemd heel veel brouwfouten.
...

Dat is wat ik bedoel en brouwfouten die je wel proeft zijn moeilijker te uit te leggen/achterhalen via het forum.
Tevens is het inderdaad zonde van de hop als je dingen verkeerd doet. De eerste brouw is vaak vallen en opstaan.

Met eenvoudig bedoel ik 1 staps maisch - 1 hop en eenvoudige maisch stort.
Verder is het kennis maken met de schroten, temperaturen, filteren, koelen, vergisten enz.

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 303
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Beginnen met brouwen
« Reactie #31 Gepost op: 16-04-2018 08:39 u »
en dryhop is niet helemaal basic natuurlijk, dus even inlezen hoe je dat het beste kunt doen. (zelf nog nooit gedaan)


Dat is eigenlijk een verkeerde vertaling, want het is de hop tijdens whirlpool (staat in het originele recept)
Misschien inderdaad toch niet zo handig als eerste recept  :o




Maar volgens mij heeft hij een Grainfather dus een eenstapsmaischschema is niet echt nodig. En meerdere soorten mout en hopgiften tijdens het koken maakt het ook niet heel veel ingewikkelder, toch?

Offline de.campus.brouwerij

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Land: nl
  • De Campus brouwerij - Maastricht
    • Instagram
Re: Beginnen met brouwen
« Reactie #32 Gepost op: 17-04-2018 16:37 u »
Ha beste brouwers,

Ondertussen hebben we een Vlaams Blond moutpakket aangeschaft voor 20 L, we hebben enkel nog een belangrijke vraag.
Is het mogelijk om het lageren in een emmer te doen met waterslot van 25 L?

Alvast bedankt!

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.961
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Beginnen met brouwen
« Reactie #33 Gepost op: 17-04-2018 16:45 u »
Ha beste brouwers,

Ondertussen hebben we een Vlaams Blond moutpakket aangeschaft voor 20L, we hebben enkel nog een belangrijke vraag.
Is het mogelijk om het lageren in een emmer te doen met waterslot van 25L?

Alvast bedankt!
Over overhevelen naar een andere gistingsvat of gewoon laten uitgisten in het zelfde vat zijn de meningen verdeeld. Zelf hevel ik al jaren niet meer over omdat je ten eerste gist kwijt raakt met voor zware bieren daardoor meer kans dat het niet helemaal uitgist en ook elke stap is weer kans op besmetting en oxidatie met zuurstof.
Emmer met waterslot kun je prima gebruiken als deze goed afsluit. Vaak sluit het niet helemaal af en dan trekken mensen de verkeerde conclusie dat het al helemaal is uitgegist omdat het waterslot niet meer borrelt.  Let daar dus voor op evt een keer uitproberen met deksel erop en waterslot. even door het waterslot wat blazen, dan maak je overdruk en het waterslot moet dan scheef blijven staan als het niet lekt.

Offline De WindMoaker

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Beginnen met brouwen
« Reactie #34 Gepost op: 18-04-2018 12:50 u »
Ik ben begonnen met de Bryggja Tripel van Brewferm.
Deze tripel smaakt voortreffelijk en het brouwt gemakkelijk.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.967
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Beginnen met brouwen
« Reactie #35 Gepost op: 21-04-2018 23:04 u »
Zelf hevel ik al jaren niet meer over omdat je ten eerste gist kwijt raakt met voor zware bieren daardoor meer kans dat het niet helemaal uitgist en ook elke stap is weer kans op besmetting en oxidatie met zuurstof.
Emmer met waterslot kun je prima gebruiken als deze goed afsluit. Vaak sluit het niet helemaal af en dan trekken mensen de verkeerde conclusie dat het al helemaal is uitgegist omdat het waterslot niet meer borrelt.  Let daar dus voor op evt een keer uitproberen met deksel erop en waterslot. even door het waterslot wat blazen, dan maak je overdruk en het waterslot moet dan scheef blijven staan als het niet lekt.

Een gistvat dat niet gasdicht is zorgt voor veel meer oxidatie dan dat je krijgt door over te hevelen. Bij een lekkend gistvat moet daarom altijd overhevelen naar mandfles met een rubberen stop waarin een waterslot is gestoken.

Goed uitgisten van een zwaar bier is vooral een kwestie van voldoende actieve gist enten. Als je bier een tijd laat staan op veel gist kun je autolysesmaakjes krijgen. Die ontstaan eerder dan wel eens gedacht wordt.

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 778
  • Land: nl
  • Green Anchors Crew
Re: Beginnen met brouwen
« Reactie #36 Gepost op: 22-04-2018 08:02 u »
Ha beste brouwers,

Ondertussen hebben we een Vlaams Blond moutpakket aangeschaft voor 20 L, we hebben enkel nog een belangrijke vraag.
Is het mogelijk om het lageren in een emmer te doen met waterslot van 25 L?

Alvast bedankt!
Ja

Offline handleiding

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 17
  • Land: nl
Re: Beginnen met brouwen
« Reactie #37 Gepost op: 22-04-2018 08:23 u »
Ik zou het boek "Verander water in bier" kopen. Avondje flink inlezen en het eerste recept maken: een blond bier met. 2,2 kg pilsmout, 0,4 kg munchener mout, 15 gram Hallertau en 7 gram Saaz hop en een zakje t58 gist.

En van daar uit weer verder!
Super boek, heb het bijna uit. Zeker veel info voor 20 euro...




Tags: