Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Beginnen met brouwen  (gelezen 3166 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline de.campus.brouwerij

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • De Campus brouwerij - Maastricht
    • Instagram
Beginnen met brouwen
« Gepost op: 12-04-2018 10:44 u »
Ha beste brouwers,

Ik ben samen met twee vrienden een brouwerijtje begonnen op mijn campus kamer, en nu willen wij volgende week vrijdag graag gaan beginnen met onze eerste batch.
Qua materiaal hebben wij:
- 30 L brouwketel
- 30 L gistvat
- 30 L mengemmer
- schrootmolen
- bijbehorend materiaal
(Startpakket Braumarkt Electra basic)
- gistkast
- lagerkast

Nu zijn wij opzoek naar een makkelijk recept met niet al te veel ingrediėnten, moeten we dan zoeken naar een recept voor 30 L of is het slimmer om bijvoorbeeld voor 23 L te gaan?
Op jullie forum zagen wij ook mooie recepten met daarin een maischschema met onder ander de stap tijd vermeld (wat is dat?)
Last but not least, waren we  benieuwd hoe je een giststarter moet maken?

Alvast bedankt voor alle hulp!

Groetjes,
De beginnende brouwers van De Campus brouwerij

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jaap W

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 157
  • Land: nl
  • een tevreden bierdrinker is geen onruststoker
Re: Beginnen met brouwen
« Reactie #1 Gepost op: 12-04-2018 12:56 u »
Hallo en welkom op dit zeer leerzame en nuttige forum.
Om op jullie vraag terug te komen; Ik persoonlijk zou geen 30 ltr, gaan brouwen als mijn gistingsvat maar 30 ltr kan bevatten. Als het dan begint te gisten krijg je een mooie smeerboel in je kamer omdat het zeker over de rand gaat door het gisten. Voor 30 ltr gebruik ik persoonlijk minimaal een 50 ltr gistingsvat en als ik dan soms zie hoe hoog het in dat vat gekomen is tijdens het gisten, ben ik blij dat het in zo'n groot vat zat.

Op deze site www.maischemalzundmehr.de vind je veel recepten. Ook hier op het forum staan vele recepten.
Succes met het brouwen. :proost:

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 666
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Beginnen met brouwen
« Reactie #2 Gepost op: 12-04-2018 13:07 u »
Je kan elk willekeurig recept nemen en via BrouwHulp schalen naar de gewenste hoeveelheid liter bier dat je wilt hebben.

Offline joenedu

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 338
  • Land: nl
  • In hops we trust
Re: Beginnen met brouwen
« Reactie #3 Gepost op: 12-04-2018 13:31 u »
Jullie kunnen bij de online brouwwinkels ook een pakket kopen waar alles al in zit (mout(en), hop, gist), daar zit ook een schema bij hoe je het bier kunt brouwen.
Op de Wiki die bij deze site hoort is het een en ander over de giststarter beschreven, maar er zijn ook topics over hoe dat moet.

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.119
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: Beginnen met brouwen
« Reactie #4 Gepost op: 12-04-2018 16:51 u »
Lekker makkelijk brouwen.
20 liter water. 5 kg pilsmout. Maischen anderhalf uur op 65 graden houden.
Affilteren door een zeef of doek en spoelen met rond de 80 graden water.
De boel opkoken voor een uurtje met 40-50 gram eender-welke hop.
Afkoelen in de pan of terugkoelen als dat kan.
Mooie  bovengistende gist erbij zodra de temperatuur 20 graden is en 2 weken op kamertemperatuur laten staan.
Nog 200 gram aromahop voor een week erbij in een kookzakje en vervolgens met 2 theelepels suiker in een beugelflesje.

In ieder geval schoon werken en na het afkoelen steriel werken. Puro oxi is mooi spul om in een paar minuten alles schoon en steriel te maken.

Wyeast 1272 XL All American Ale
Swaen Pilsner 5 kg
Hop BLOEMEN Galena 100 g
Hop BLOEMEN Citra 200 g

Offline Erick

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.465
  • Land: sy
    • erickslobbe.nl
Re: Beginnen met brouwen
« Reactie #5 Gepost op: 12-04-2018 17:18 u »
Wellicht begin je beter met deze handige beginnerscursus eens door te nemen:
(leer je ook wat een stap tijd is)
https://www.hobbybrouwen.nl/brouwko2.html



 :degroeten:

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.607
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Beginnen met brouwen
« Reactie #6 Gepost op: 12-04-2018 17:30 u »
Lekker makkelijk brouwen.
20 liter water. 5 kg pilsmout. Maischen anderhalf uur op 65 graden houden.
Affilteren door een zeef of doek en spoelen met rond de 80 graden water.
De boel opkoken voor een uurtje met 40-50 gram eender-welke hop.
Afkoelen in de pan of terugkoelen als dat kan.
Mooie  bovengistende gist erbij zodra de temperatuur 20 graden is en 2 weken op kamertemperatuur laten staan.
Nog 200 gram aromahop voor een week erbij in een kookzakje en vervolgens met 2 theelepels suiker in een beugelflesje.

In ieder geval schoon werken en na het afkoelen steriel werken. Puro oxi is mooi spul om in een paar minuten alles schoon en steriel te maken.

Wyeast 1272 XL All American Ale
Swaen Pilsner 5 kg
Hop BLOEMEN Galena 100 g
Hop BLOEMEN Citra 200 g

Hmmm er is wel eens kritiek op de absolute details van het brouwen. Zaken die enkel achter de komma, wellicht, misschien, een verschil maken.

Maar dit receptje lijkt me geen aanrader voor een beginner. Een beetje spoelen en zeven en wat koken met eender welke hop? 200 gram Citra aromahop? voor een week? op 20 liter wort?
Vloeibare gist erop ...
Dit zou van velen toch een dikke -1 moeten krijgen. Ik verwacht heftige reacties, zeker van de vaak kritischen onder jullie.  :)

Mijn advies aan de vraagsteller: pak een moutpakket van een van de leveranciers voor 20 liter. Bijvoorbeeld de Saison van Perron, het moutpakket in de Brewmaster Series van Brouwland.

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 322
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Beginnen met brouwen
« Reactie #7 Gepost op: 12-04-2018 19:16 u »
Ik zou het boek "Verander water in bier" kopen. Avondje flink inlezen en het eerste recept maken: een blond bier met. 2,2 kg pilsmout, 0,4 kg munchener mout, 15 gram Hallertau en 7 gram Saaz hop en een zakje t58 gist.

En van daar uit weer verder!


Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 874
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Beginnen met brouwen
« Reactie #8 Gepost op: 13-04-2018 06:47 u »
Zoals sommigen hier boven zou ik je aanraden om een mout pakket te kopen van 1 van de grote brouwwinkels. Koop gelijk het boek van Adrie Otten. Dan ga je het mout pakket brouwen volgens de handleiding en terwijl dat staat te vergisten lees je dat boek door. Als je dan kan zien waar de handleiding van het moutpakket niet klopt, ben je klaar om een recept uit dat boek te brouwen.

Offline hopjesvla

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 88
  • Land: nl
  • Picobrouwerij Brouwwerk
    • Brouwwerk
Re: Beginnen met brouwen
« Reactie #9 Gepost op: 13-04-2018 08:30 u »

Op deze site www.maischemalzundmehr.de vind je veel recepten. Ook hier op het forum staan vele recepten.
Succes met het brouwen. :proost:

Bedankt! Deze site kende ik nog niet, zo te zien leuke receptjes

Offline de.campus.brouwerij

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • De Campus brouwerij - Maastricht
    • Instagram
Re: Beginnen met brouwen
« Reactie #10 Gepost op: 13-04-2018 14:39 u »
Bedankt voor al jullie reacties!!

Zelf hebben we het boek ''Zelf Bier Brouwen'' maar helaas staan hier alleen extract-recepten in.
Het plan voor nu is om een pale-ale te gaan brouwen, maar wat stellen jullie voor 10L, 15L of 20L? (gistingsvat is 30L)
Alvast bedankt! Volgende week zal ik verslag uitbrengen van onze eerste poging!

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 706
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Beginnen met brouwen
« Reactie #11 Gepost op: 13-04-2018 14:57 u »
Het plan voor nu is om een pale-ale te gaan brouwen, maar wat stellen jullie voor 10L, 15L of 20L? (gistingsvat is 30L)

Brouwen leer je vooral van het vaak doen. Als je van plan bent regelmatig te gaan brouwen, is het misschien leuk om nu niet gelijk met grotere hoeveelheden te beginnen. Zo kun je al redelijk snel je biertjes vergelijken, en heb je niet meteen een stapel kratten vol staan.
Een foutje maken is dan ook minder 'zonde'  :brouwen:

Offline Jaap W

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 157
  • Land: nl
  • een tevreden bierdrinker is geen onruststoker
Re: Beginnen met brouwen
« Reactie #12 Gepost op: 13-04-2018 16:12 u »
Zoals ik al eerder heb aangegeven zou ik geen 20 ltr gaan brouwen en laten vergisten in een 30 ltr vat. Je hebt dan naar mijn idee te weinig ruimte in je gistingsvat en de kans is dan aanwezig dat het hele prutje over de ketel gaat gisten en daar wordt je niet vrolijk van. Ik ben benieuwd hoe het gaat.  :proost: :biersmile: :nut:

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 666
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Beginnen met brouwen
« Reactie #13 Gepost op: 13-04-2018 16:16 u »
Zoals ik al eerder heb aangegeven zou ik geen 20 ltr gaan brouwen en laten vergisten in een 30 ltr vat. Je hebt dan naar mijn idee te weinig ruimte in je gistingsvat en de kans is dan aanwezig dat het hele prutje over de ketel gaat gisten en daar wordt je niet vrolijk van. Ik ben benieuwd hoe het gaat.  :proost: :biersmile: :nut:
1/3 kopruimte is toch meer dan genoeg? ???

Offline Jaap W

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 157
  • Land: nl
  • een tevreden bierdrinker is geen onruststoker
Re: Beginnen met brouwen
« Reactie #14 Gepost op: 13-04-2018 16:34 u »
Ik persoonlijk verkies iets meer (20 ltr. brouwen, 40 ltr gistingsvat). Het heeft denk ik ook te maken met welke gist je gebruikt (hoe heftig verloopt de vergisting) en wat zijn de afmetingen van de ketels. In een hoge smalle ketel zal het misschien sneller over de rand (omdat het alleen maar omhoog kan) gaan dan in een brede lage pan (waar het meer naar de zijkanten weg kan) :weetniet: Aan dweilen heb ik een hekel, (vooral die zoete en kleverige vloeistof die bier moet worden) vandaar mijn misschien wel iets overbemeten gistingsvat.
Ik gebruik vaak de BE 254 gist en dat gaat meestal vrij heftig.

Offline de.campus.brouwerij

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • De Campus brouwerij - Maastricht
    • Instagram
Re: Beginnen met brouwen
« Reactie #15 Gepost op: 13-04-2018 19:29 u »
Ik denk dat ik dus begin met 20 L, want ik heb een vrij breed gistvat. En die bierkratjes komen toch wel op!
Bedankt voor wederom jullie snelle en kundige reacties!

Offline Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.056
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Beginnen met brouwen
« Reactie #16 Gepost op: 13-04-2018 19:34 u »
Ik denk dat ik dus begin met 20L, want ik heb een vrij breed gistvat. En die bierkratjes komen toch wel op!
Bedankt voor wederom jullie snelle en kundige reacties!!

Prima keus.

Hier vergist ik soms 22 liter in een 26 liter vat.
Zonder problemen maar ga dan niet te hoog in temperatuur en geen ruime overmaat aan gist.

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.131
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Beginnen met brouwen
« Reactie #17 Gepost op: 13-04-2018 21:22 u »
Begin met een 27 liter weckketel, daar kun je ca 22 liter wort mee maken aan het einde van het koken en dan heb je nog wat ruimte in je 30 liter gistingsvat over zodat de zaak er niet overheen schuimt. zet het gistingsvat de eerste dag in de douche zodat het geen kwaad kan als het er oveheen gaat. Daarna gaat het rustiger en kun je het op een plek zetten met constante temperatuur van ca 20 graden.

Offline brouwerwaldonk

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 471
  • Land: be
  • Water pas lekker als het langs brouwerij isgeweest
Re: Beginnen met brouwen
« Reactie #18 Gepost op: 14-04-2018 08:01 u »
Ik zou niet meer dan 20 liter wort brouwen want als beginner ken je de gedragingen van de gisten niet en overschuimen is een vettige plakkende smeerboel. Bovendien heb je veel kans op besmetting in je wort bij overschuimen van het gistvat.

Begin bij een gistingstemperatuur van 18°C op dag 2 als het volop in gisting is kan je de temperatuur nog altijd verhogen.
Gebruik zeker heel het zakje gist, beter een beetje teveel dan te weinig met een stilvallende gisting tot gevolg. 

Offline de.campus.brouwerij

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • De Campus brouwerij - Maastricht
    • Instagram
Re: Beginnen met brouwen
« Reactie #19 Gepost op: 14-04-2018 10:50 u »
Oke, ik heb een recept gevonden en ik ben van plan om een Citra Pale Ale te brouwen.

http://brew.grainfather.com/recipes/85988

Nu hopen dat het lukt!

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 666
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Beginnen met brouwen
« Reactie #20 Gepost op: 14-04-2018 13:23 u »
Oke, ik heb een recept gevonden en ik ben van plan om een Citra Pale Ale te brouwen.

http://brew.grainfather.com/recipes/85988

Nu hopen dat het lukt!
Misschien kan je op een andere manier het recept plaatsen, want ik denk dat niet iedereen zich bij Grainfather wilt registreren. ;)

Offline de.campus.brouwerij

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • De Campus brouwerij - Maastricht
    • Instagram
Re: Beginnen met brouwen
« Reactie #21 Gepost op: 14-04-2018 13:30 u »
Name:
Citra Pale Ale Singlehop 20l 

Type:
All Grain 

Style:
American Pale Ale

Metric  Batch Size:
20 L

Losses:
2 L 

Boil Time:
90min 

Efficiency:
75%

FERMENTABLES

%   kg   Fermentable   PPG   EBC   Usage
44%   2   Pale Ale - DE   39   3.8   Mash
44%   2   Vienna - DE   37   9.2   Mash
11%   0.5   Carawheat (Weyermann)   36   98.6   Mash

HOPS

g   Variety   Type   Usage   Time   AA   IBU
10   Citra   Pellet   Boil   70 min   12   13.9
15   Citra   Pellet   Boil   20 min   12   12.2
15   Citra   Pellet   Boil   10 min   12   7.3
15   Citra   Pellet   Boil   5 min   12   4
80   Citra   Pellet   Dry Hop   0 days   12   0

YEAST

Amount   Unit   Name   Attenuation %
1   packets   Fermentis Safale US-05   81

MASH STEPS

Name   Temp °C   Time min
Mash 1   66   0
stufe 1   67   60
Mash Out   78   10


FERMENTATION STEPS

Type               Temp °C           Time days
Fermentation 1   20                    10
Fermentation 2  18                      10

Offline Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.056
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Beginnen met brouwen
« Reactie #22 Gepost op: 14-04-2018 15:39 u »
Zou je niet eerst met een eenvoudig recept leren brouwen?
Ik vermoed dat je een aantal beginners brouwfoutjes/afwijkingen gaat krijgen, waarvan je geen oorzaak kan vinden.

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.131
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Beginnen met brouwen
« Reactie #23 Gepost op: 14-04-2018 18:56 u »
Zou je niet eerst met een eenvoudig recept leren brouwen?
Ik vermoed dat je een aantal beginners brouwfoutjes/afwijkingen gaat krijgen, waarvan je geen oorzaak kan vinden.
Ja meteen volle kracht vooruit. kan natuurlijk. Het maximum wat je te verliezen hebt is de kosten van je brouwsel. Dus als het in een keer lukt heb je mazzel en veel voldoening. Het is een gokje. Dus de vraag is of je van gokken houdt of op safe wilt spelen.

Offline de.campus.brouwerij

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • De Campus brouwerij - Maastricht
    • Instagram
Re: Beginnen met brouwen
« Reactie #24 Gepost op: 14-04-2018 21:44 u »
Bedankt voor de reacties, wat zouden jullie als makkelijker recept aanraden?

We willen graag iets waar we inderdaad de meeste zekerheid over hebben dat het goed gaat.

Toch een moutpakket wellicht? Welke stellen jullie voor?
Ik hoor het graag!

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.131
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Beginnen met brouwen
« Reactie #25 Gepost op: 14-04-2018 21:51 u »
Misschien een witbiertje voor de lente:
of een dubbel. donkere bieren zijn wat makkelijker omdat je daar minder afhankelijk bent van de waterkwaliteit (donkere mout brengt de pH al van nature op de juiste waarde) geen complex recept, dus liefst 1 of 2 moutsoorten en 1 hopsoort.

Zie ook bewezen recepten https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?board=5.0

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.834
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Beginnen met brouwen
« Reactie #26 Gepost op: 15-04-2018 00:02 u »
Bedankt voor de reacties, wat zouden jullie als makkelijker recept aanraden?

We willen graag iets waar we inderdaad de meeste zekerheid over hebben dat het goed gaat.

Toch een moutpakket wellicht? Welke stellen jullie voor?
Ik hoor het graag!
Gewoon brouwen, snap niet waar Neetje zich druk over maakt het is namelijk een simpel recept. Enige puntje is dat de hopkosten hoog zijn maar de hop verbloemd heel veel brouwfouten. Verder is us05 een heel vergevevingsgezind gistje. Je moet veel fout doen wil het niet smaken.

Offline marc0871

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 438
  • Land: nl
  • ik heb alleen een drankprobleem als de drank op is
Re: Beginnen met brouwen
« Reactie #27 Gepost op: 15-04-2018 02:23 u »
Hier kan je denk ik niet zo veel fout aan doen.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk008
Naam receptBleke Alie
Brouwdatum24-06-2017
BiertypePale Ale (American)
Volume20,2 l
Begin SG1,050 SG
Berekende kleur (Morey)13 EBC
Berekende bitterheid (Rager)25 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
18,00 lWater uit Zutphen
10,51 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,000 kgSwaen AleDe Swaen7 EBC88,9 %
0,500 kgSwaen Munich LightDe Swaen14 EBC11,1 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust63,0 °C2 min.60 min.4,0 l/kg


Hop

HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
25,0 gCascadebellen5,5%60 min.20,4 IBU
25,0 gCascadebellen5,5%10 min.4,1 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafale American (US-05)bovengist


Kan wat bitter zijn.
Voor iets meer gebalanceerd zoet/bitter, kan je de maischtemperatuur naar 65 graden brengen.
Dan gist hij iets minder ver door, waardoor je een klein beetje meer zoet overhoudt om het bitter een beetje in te tomen.


Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 322
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Beginnen met brouwen
« Reactie #28 Gepost op: 15-04-2018 08:47 u »
Gewoon lekker die Citra pale ale maken. Is een behoorlijk "basic" recept op de hop na. Je hebt een grainfather dus dan gaat er al veel goed (maischtemperaturen en zo).
Ik zou zeggen : go! (en hou ons op de hoogte  :) )

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.131
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Beginnen met brouwen
« Reactie #29 Gepost op: 15-04-2018 11:05 u »
Gewoon lekker die Citra pale ale maken. Is een behoorlijk "basic" recept op de hop na.
En dryhop is niet helemaal basic natuurlijk, dus even inlezen hoe je dat het beste kunt doen. (Zelf nog nooit gedaan)

Offline Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.056
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Beginnen met brouwen
« Reactie #30 Gepost op: 15-04-2018 16:14 u »
...
maar de hop verbloemd heel veel brouwfouten.
...

Dat is wat ik bedoel en brouwfouten die je wel proeft zijn moeilijker te uit te leggen/achterhalen via het forum.
Tevens is het inderdaad zonde van de hop als je dingen verkeerd doet. De eerste brouw is vaak vallen en opstaan.

Met eenvoudig bedoel ik 1 staps maisch - 1 hop en eenvoudige maisch stort.
Verder is het kennis maken met de schroten, temperaturen, filteren, koelen, vergisten enz.

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 322
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Beginnen met brouwen
« Reactie #31 Gepost op: 16-04-2018 08:39 u »
en dryhop is niet helemaal basic natuurlijk, dus even inlezen hoe je dat het beste kunt doen. (zelf nog nooit gedaan)


Dat is eigenlijk een verkeerde vertaling, want het is de hop tijdens whirlpool (staat in het originele recept)
Misschien inderdaad toch niet zo handig als eerste recept  :o




Maar volgens mij heeft hij een Grainfather dus een eenstapsmaischschema is niet echt nodig. En meerdere soorten mout en hopgiften tijdens het koken maakt het ook niet heel veel ingewikkelder, toch?

Offline de.campus.brouwerij

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • De Campus brouwerij - Maastricht
    • Instagram
Re: Beginnen met brouwen
« Reactie #32 Gepost op: 17-04-2018 16:37 u »
Ha beste brouwers,

Ondertussen hebben we een Vlaams Blond moutpakket aangeschaft voor 20 L, we hebben enkel nog een belangrijke vraag.
Is het mogelijk om het lageren in een emmer te doen met waterslot van 25 L?

Alvast bedankt!

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.131
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Beginnen met brouwen
« Reactie #33 Gepost op: 17-04-2018 16:45 u »
Ha beste brouwers,

Ondertussen hebben we een Vlaams Blond moutpakket aangeschaft voor 20L, we hebben enkel nog een belangrijke vraag.
Is het mogelijk om het lageren in een emmer te doen met waterslot van 25L?

Alvast bedankt!
Over overhevelen naar een andere gistingsvat of gewoon laten uitgisten in het zelfde vat zijn de meningen verdeeld. Zelf hevel ik al jaren niet meer over omdat je ten eerste gist kwijt raakt met voor zware bieren daardoor meer kans dat het niet helemaal uitgist en ook elke stap is weer kans op besmetting en oxidatie met zuurstof.
Emmer met waterslot kun je prima gebruiken als deze goed afsluit. Vaak sluit het niet helemaal af en dan trekken mensen de verkeerde conclusie dat het al helemaal is uitgegist omdat het waterslot niet meer borrelt.  Let daar dus voor op evt een keer uitproberen met deksel erop en waterslot. even door het waterslot wat blazen, dan maak je overdruk en het waterslot moet dan scheef blijven staan als het niet lekt.

Offline De WindMoaker

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Beginnen met brouwen
« Reactie #34 Gepost op: 18-04-2018 12:50 u »
Ik ben begonnen met de Bryggja Tripel van Brewferm.
Deze tripel smaakt voortreffelijk en het brouwt gemakkelijk.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.211
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Beginnen met brouwen
« Reactie #35 Gepost op: 21-04-2018 23:04 u »
Zelf hevel ik al jaren niet meer over omdat je ten eerste gist kwijt raakt met voor zware bieren daardoor meer kans dat het niet helemaal uitgist en ook elke stap is weer kans op besmetting en oxidatie met zuurstof.
Emmer met waterslot kun je prima gebruiken als deze goed afsluit. Vaak sluit het niet helemaal af en dan trekken mensen de verkeerde conclusie dat het al helemaal is uitgegist omdat het waterslot niet meer borrelt.  Let daar dus voor op evt een keer uitproberen met deksel erop en waterslot. even door het waterslot wat blazen, dan maak je overdruk en het waterslot moet dan scheef blijven staan als het niet lekt.

Een gistvat dat niet gasdicht is zorgt voor veel meer oxidatie dan dat je krijgt door over te hevelen. Bij een lekkend gistvat moet daarom altijd overhevelen naar mandfles met een rubberen stop waarin een waterslot is gestoken.

Goed uitgisten van een zwaar bier is vooral een kwestie van voldoende actieve gist enten. Als je bier een tijd laat staan op veel gist kun je autolysesmaakjes krijgen. Die ontstaan eerder dan wel eens gedacht wordt.

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 857
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: Beginnen met brouwen
« Reactie #36 Gepost op: 22-04-2018 08:02 u »
Ha beste brouwers,

Ondertussen hebben we een Vlaams Blond moutpakket aangeschaft voor 20 L, we hebben enkel nog een belangrijke vraag.
Is het mogelijk om het lageren in een emmer te doen met waterslot van 25 L?

Alvast bedankt!
Ja

Offline handleiding

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 17
  • Land: nl
Re: Beginnen met brouwen
« Reactie #37 Gepost op: 22-04-2018 08:23 u »
Ik zou het boek "Verander water in bier" kopen. Avondje flink inlezen en het eerste recept maken: een blond bier met. 2,2 kg pilsmout, 0,4 kg munchener mout, 15 gram Hallertau en 7 gram Saaz hop en een zakje t58 gist.

En van daar uit weer verder!
Super boek, heb het bijna uit. Zeker veel info voor 20 euro...




Tags: