Orvalium 2018

Gestart door ciesvandekwis, 10-04-2018 15:29 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

ciesvandekwis

Mijn voorraad Orvalium is ongeveer op. Damn! Tijd om terug nog wat te brouwen dus, ik zou mijn logboekje er eens moeten bijnemen, maar ik schat dat dit versie 6 is. Ditmaal met Marynka hop omdat ik geen Styrian meer liggen had. Voornaamste blijft de lange lagering met de brett-kuur volgens beproefde methode: hoofdgisting met klassieke gist (ditmaal Chimay). Dan Orvalopkweek starten en voeden met zo'n 10% volume van de batch (uitgegist) jongbier. Na enkele weken alles samengieten in het lagervat. 3 maand laten staan en bottelen zonder bottelgist.


En dan het moeilijkste: er een 3 - 6 maand afblijven. 8o




BROUWPLANNER RAPPORT - (V6.1testB) - Datum Export: 10-4-2018
Naam van het bier : Orval6
Type van het bier : Orvalkloon
Brouwvolume : 25 liter
Extractie-efficiëntie : 75%
Voorspelling begindensiteit : 1046,9 SG /11,6 °P /11,9 Brix
Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1006,2 SG /1,6 °P
Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 5,4%
Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 34 IBU / 25 EBC

STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS
Grondstof EBC kg % Gewicht
Pilsmout 3 3 1,700 33,7 %
CaraMunich (Cara 120) 120 1,000 19,8 %
Weyermann Viennamout 7 1,700 33,7 %
Bruine kandijsuiker 10 0,650 12,9 %

MAISCHEN EN SPOELEN

Gekozen Profiel: (1) Eénstaps maisch
Maischwater : 20,2 liter aan 70 °C
66,0°C gedurende 90 min (éénstaps maisch )
Filterspoelen: ga naar 75..78°C
Totaal spoelwater : 17,9 liter aan Max.80°C
Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)

HOPPEN
Totale kooktijd : 65 minuten
Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU
Marynka (poolse Tettnanger) PELL 8,0% 20 0' 19,9
Hallert.Hersbrücker (A) PELL 3,5% 20 0' 8,7
Hallertau Hersbrücker (A) PELL 3,0% 45 60' 2,3
Marynka (poolse Tettnanger) PELL 8,0% 25 60' 3,5
Hallertau Hersbrücker (A) PELL 3,0% 20 koud 0,0
Marynka (poolse Tettnanger) PELL 8,0% 30 koud 0,0

VERGISTING
Gistnaam : Opkweek Chimay (FL)
Gisteigenschappen : Weizenachtig, zwavelig
Volume giststarter: 1,1 liter maak met : 170 gram moutextract
en 3 gram gistvoeding in 1,1 liter water koken + pH aanpassen - lagerkuur met opkweek Orval



Ik wil er graag eens jullie mening over of ik bij dit bier waterbehandeling zou doen? Water is 100%

kraanwater uit Wondelgem met volgende samenstelling:

Ca 76, Mg 9, Na 38, Cl 52, SO4 69, CaCo3 157

Ik zuur meestal gewoon het spoelwater aan tot pH5,2 en meet de maisch na 15' inmaischen, dan zit ik meestal ok met pH.

Ook gebruik ik Antioxin SBT à rato 1g/10L maischwater.

stiaanke

Ik zou aan het water niet veel veranderen voor een blond bier.
Ik wou dat ik hier thuis ook zo'n water had.

ciesvandekwis

Echt blond is het niet tuurlijk, eerder redisch..

Koen S

Citaat van: ciesvandekwis op 11-04-2018  08:27 uEcht blond is het niet tuurlijk, eerder redisch..
Euh, die kleur ken ik niet. :weetniet:
Ah, je bedoelt reddish. Dat was effe moeilijk.

jaapz

Als je maisch pH klopt zou ik er ook niks aan doen, er zit verder een prima ionenprofiel in jouw water

Knobby

Ik heb ergens eind vorig jaar een gelijksoortig brouwsel gemaakt, ik noemde deze Orvallig 8)
De details weet ik niet zo uit mijn hoofd, maar begin sg en ebc en ibu zijn ongeveer gelijk al heb ik geen suiker gebruikt. Ik heb de bastogne (Orval) van whitelabs en de brett brux van whitelabs gebruikt en inderdaad styrian goldings. De secundaire vergisting met brett staat nu een maand of 3,5 in mijn woonkamer. Ga hem komende week bottelen dus kan nu nog niets over de smaak zeggen.

Eric v B

Citaat van: stiaanke op 10-04-2018  19:56 uIk wou dat ik hier thuis ook zo'n water had.
Af en toe bij Cies een jerrycan water halen?  ;)

ciesvandekwis

Een heerlijke brouwdag was dat zondag. Het zonnetje erbij, voorspoedig en vlot 25 liter aan 1037SG (zonder suiker, die gaat er maar overmorgen in) in het vat gekregen.
Over een 2-tal weekjes overhevelen en Orvalgist erbij. Ondertussen de zware taak om 2 verse Orval soldaat te maken. En depot op te kweken.

Ventus

Citaat van: ciesvandekwis op 16-04-2018  11:50 uOndertussen de zware taak om 2 verse Orval soldaat te maken. En depot op te kweken.

Wat ik me afvraag bij het opkweken van Orval depot:
De kans is groot dat je meer de normale gist opkweekt dan de Brett, dus in hoeverre heeft die opkweek in dat geval zin?
De brett is natuurlijk maar een aantal % van het totale depot in het flesje en staat er op bekend een langzame werker te zijn. Ben je in zo'n geval niet bang heel veel gist erbij te gooien die toch al niets meer aan vergistbare suikers tegen komt tegenover een heel klein extra deel brett die de restsuikers nog wel kan verteren?

ciesvandekwis

Die kans bestaat wel degelijk, je opmerking is terecht. Maar omdat ik al 5 jaar proefondervindelijk ervaar dat de brett op die manier sneller erdoor komt, dan enkel met een beetje depot van de fles erbij te gieten, doe ik het lekker koppig verder op die manier ;-).
Mijn idee is vooral dat de 1 ) methode 10% jongbier op de orvalstarter gieten + 2) lang lageren het meest succesvol werkt. Na een jaar heb je echt wel de typische keldergeur en smaak. Zeker in vergelijking met andere Orvalklonen die ik al dronk. Let wel, het recept is eerder een interpretatie van Orval geworden, die wel vrij veel mensen bevalt, volgens wat ik hoor.

Ventus

Als het werkt zou ik het vooral niet veranderen  :)
Ik was vooral benieuwd of de brett ook echt sneller oppikt, maar dat is dus wel het geval.
Binnenkort ook maar eens experimenteren met een mooi brett bier.

Brouwers

Hoe lang staat die starter op de roerder?
Brett doet er namelijk een heel stuk langer over in vergelijking met een sach. Reken voor een brett starter 7-8 dagen, maar dan krijg je ook veel meer gist. Laatst eentje gemaakt op basis van een buisje whitelabs. 250 ml starter gaf 80-100 ml gistslurry

Serge VL

Citaat van: Brouwers op 16-04-2018  14:07 uHoe lang staat die starter op de roerder?
Brett doet er namelijk een heel stuk langer over in vergelijking met een sach. Reken voor een brett starter 7-8 dagen, maar dan krijg je ook veel meer gist. Laatst eentje gemaakt op basis van een buisje whitelabs. 250 ml starter gaf 80-100 ml gistslurry
Niet vergeten dat de celdensiteit voor een Brett ongeveer 3 tot 6 keer zo hoog ligt dan bij een Sacch, maar het klopt dat je voor de meeste 100% Brett starter 7 tot 8 dagen nodig hebt om een starter te maken.
Daar tegenover staat wel dat een ent hoeveelheid van 10,000 cellen per ml voor een Brett in secundaire vergisting zoals bij een Orval al volstaat!!
Heb je een gemengde starter dan gaat de Sacch na 24h met al de voeding gaan lopen zijn maar je hebt ook je Brett een trap onder zijn achterste gegeven zodat die wakker is geworden en gezien de lage ent hoeveelheden die je maar nodig hebt bij en brett in secundaire fermentatie volstaat dit in de meeste gevallen.



Ronnie

Citaat van: ciesvandekwis op 16-04-2018  11:50 uOver een 2-tal weekjes overhevelen en Orvalgist erbij. Ondertussen ...

En zo doet men het ook in de "echte" Orval brouwerij, ongeveer toch...

Knobby

Hier nog even het recept van mijn poging. Ik ga het deze week bottelen. Blijkbaar had ik toch wel suiker gebruikt.

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk1016
Naam receptOrvallig
Brouwdatum18-12-2017
BierstijlPale Ale (Belgisch)
Volume20,3
Begin SG1,058 SG
Eind SG1,004 SG
Schijnbare vergistingsgraad93,1%
Alcoholgehalte7,0 vol.%
Berekende kleur (Morey)20 EBC
Berekende bitterheid (Rager)48 IBU
Brouwzaalrendement79,1 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
23,00 lWater uit Utrecht, Beerschoten (Vitens)
0,50 gAscorbine zuur
1,70 gCaCl2
4,60 gCaSO4
3,10 mlMelkzuur
0,50 gNMBT
11,26 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
102 mg/l5 mg/l29 mg/l107 mg/l58 mg/l130 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,10 kgPale Ale moutDingemans7 EBC39,3 %
2,10 kgPilsmoutDingemans3 EBC39,3 %
0,60 kgGoldSwaen Munich LightDe Swaen90 EBC11,2 %
0,55 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC10,3 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C2 min.60 min.4,8 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
26,0 gStyrian Goldings bellenbellen4,1%first wort hop15,3 IBU
13,0 gHallertau Mittelfrühbellen2,6%first wort hop4,8 IBU
45,0 gStyrian Goldings bellenbellen4,1%45 min.21,6 IBU
20,0 gHallertau Mittelfrühbellen2,6%45 min.6,1 IBU
80,0 gStyrian Goldings pelletspellets2,6%koudhop0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
1,3 l starterBastogne Belgian Ale (WLP510)bovengist
1,0 pak(ken)Brettanomyces bruxellensis (WLP650)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,004 SG
Schijnbare vergistingsgraad93,1%
Start nagisting27-12-2017
Temp. nagisting19,0 °C
Temp. lagering0,0 °C


ciesvandekwis

Ik zou toch voor kandijsuiker gaan ipv kristal, geeft nog wat extra kleur en kruidigheid, zo doen ze het volgens hun officiële site:
http://www.orval.be/nl/58/Hoe-Orval-wordt-gebrouwen

Knobby

Citaat van: ciesvandekwis op 17-04-2018  11:26 uIk zou toch voor kandijsuiker gaan ipv kristal, geeft nog wat extra kleur en kruidigheid, zo doen ze het volgens hun officiële site:
http://www.orval.be/nl/58/Hoe-Orval-wordt-gebrouwen
Wie weet voor de volgende keer.
Zo juist koudhop toegevoegd. Bijna vergeten dat ik dat nog moest doen

Pellicle porno:


tdp

Orval is een van mijn favoriete bieren maar bovenstaande foto... Ik weet het niet ;)

Hay

Ha ha dus die ga je nooit meer drinken. :biersmile:

tdp

Citaat van: Hay op 17-04-2018  15:12 uHa ha dus die ga je nooit meer drinken. :biersmile:
Hmm, heb er nog 4 staan ;). Toch maar snel soldaat maken, voordat ik me bedenk :D

Knobby

Dit hoort juist jongens  ;)
Orval heeft soms zelfs een pellicle in de fles...  :-X

Johannesdeloper

Ik heb vorig jaar een goed gelukte Orval kloon gebrouwen.
Hierbij de ideeën van eerdere versies van Cies gebruikt en
Ook ideeën van Orangeloo.
Als moutstort 70% pils en 10% caramunich ll, 10% Vienna en 10% Zelfgemaakte kandijsiroop. Primair vergist met S04 en voor de 2e vergisting 6 flesjes depot gebruikt op 15l. Dit 5 maanden laten vergisten op 15 Gr. Mijn versie was minder bitter en minder donker. 16 ibu en 21 ebc. Op het einde heb ik 4 dagen gekoudhopt met 20g Styrian Goldings. Eind SG kwam uit op 1005
Waterprofiel
Ca+2   Mg+2   Na+    Cl-          SO4
91.6   7.0           54.0   114.5   88.4
Hier voor 2 g calcium sulfaat en 2 g calcium chloride toegevoegd.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.