Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Orvalium 2018  (gelezen 2209 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.408
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Orvalium 2018
« Gepost op: 10-04-2018 15:29 u »
Mijn voorraad Orvalium is ongeveer op. Damn! Tijd om terug nog wat te brouwen dus, ik zou mijn logboekje er eens moeten bijnemen, maar ik schat dat dit versie 6 is. Ditmaal met Marynka hop omdat ik geen Styrian meer liggen had. Voornaamste blijft de lange lagering met de brett-kuur volgens beproefde methode: hoofdgisting met klassieke gist (ditmaal Chimay). Dan Orvalopkweek starten en voeden met zo'n 10% volume van de batch (uitgegist) jongbier. Na enkele weken alles samengieten in het lagervat. 3 maand laten staan en bottelen zonder bottelgist.


En dan het moeilijkste: er een 3 - 6 maand afblijven. 8o




BROUWPLANNER RAPPORT - (V6.1testB) - Datum Export: 10-4-2018
Naam van het bier : Orval6
Type van het bier : Orvalkloon
Brouwvolume : 25 liter
Extractie-efficiëntie : 75%
Voorspelling begindensiteit : 1046,9 SG /11,6 °P /11,9 Brix
Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1006,2 SG /1,6 °P
Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 5,4%
Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 34 IBU / 25 EBC

STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS
Grondstof EBC kg % Gewicht
Pilsmout 3 3 1,700 33,7 %
CaraMunich (Cara 120) 120 1,000 19,8 %
Weyermann Viennamout 7 1,700 33,7 %
Bruine kandijsuiker 10 0,650 12,9 %

MAISCHEN EN SPOELEN

Gekozen Profiel: (1) Eénstaps maisch
Maischwater : 20,2 liter aan 70 °C
66,0°C gedurende 90 min (éénstaps maisch )
Filterspoelen: ga naar 75..78°C
Totaal spoelwater : 17,9 liter aan Max.80°C
Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)

HOPPEN
Totale kooktijd : 65 minuten
Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU
Marynka (poolse Tettnanger) PELL 8,0% 20 0' 19,9
Hallert.Hersbrücker (A) PELL 3,5% 20 0' 8,7
Hallertau Hersbrücker (A) PELL 3,0% 45 60' 2,3
Marynka (poolse Tettnanger) PELL 8,0% 25 60' 3,5
Hallertau Hersbrücker (A) PELL 3,0% 20 koud 0,0
Marynka (poolse Tettnanger) PELL 8,0% 30 koud 0,0

VERGISTING
Gistnaam : Opkweek Chimay (FL)
Gisteigenschappen : Weizenachtig, zwavelig
Volume giststarter: 1,1 liter maak met : 170 gram moutextract
en 3 gram gistvoeding in 1,1 liter water koken + pH aanpassen - lagerkuur met opkweek Orval



Ik wil er graag eens jullie mening over of ik bij dit bier waterbehandeling zou doen? Water is 100%

kraanwater uit Wondelgem met volgende samenstelling:

Ca 76, Mg 9, Na 38, Cl 52, SO4 69, CaCo3 157

Ik zuur meestal gewoon het spoelwater aan tot pH5,2 en meet de maisch na 15' inmaischen, dan zit ik meestal ok met pH.

Ook gebruik ik Antioxin SBT à rato 1g/10L maischwater.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline stiaanke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 135
  • Land: be
Re: Orvalium 2018
« Reactie #1 Gepost op: 10-04-2018 19:56 u »
Ik zou aan het water niet veel veranderen voor een blond bier.
Ik wou dat ik hier thuis ook zo'n water had.

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.408
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Orvalium 2018
« Reactie #2 Gepost op: 11-04-2018 08:27 u »
Echt blond is het niet tuurlijk, eerder redisch..

Offline Koen S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 488
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Orvalium 2018
« Reactie #3 Gepost op: 11-04-2018 09:53 u »
Echt blond is het niet tuurlijk, eerder redisch..
Euh, die kleur ken ik niet. :weetniet:
Ah, je bedoelt reddish. Dat was effe moeilijk.

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 371
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Orvalium 2018
« Reactie #4 Gepost op: 11-04-2018 10:25 u »
Als je maisch pH klopt zou ik er ook niks aan doen, er zit verder een prima ionenprofiel in jouw water

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 869
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Orvalium 2018
« Reactie #5 Gepost op: 13-04-2018 10:13 u »
Ik heb ergens eind vorig jaar een gelijksoortig brouwsel gemaakt, ik noemde deze Orvallig 8)
De details weet ik niet zo uit mijn hoofd, maar begin sg en ebc en ibu zijn ongeveer gelijk al heb ik geen suiker gebruikt. Ik heb de bastogne (Orval) van whitelabs en de brett brux van whitelabs gebruikt en inderdaad styrian goldings. De secundaire vergisting met brett staat nu een maand of 3,5 in mijn woonkamer. Ga hem komende week bottelen dus kan nu nog niets over de smaak zeggen.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.049
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Orvalium 2018
« Reactie #6 Gepost op: 13-04-2018 20:03 u »
Ik wou dat ik hier thuis ook zo'n water had.
Af en toe bij Cies een jerrycan water halen?  ;)

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.408
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Orvalium 2018
« Reactie #7 Gepost op: 16-04-2018 11:50 u »
Een heerlijke brouwdag was dat zondag. Het zonnetje erbij, voorspoedig en vlot 25 liter aan 1037SG (zonder suiker, die gaat er maar overmorgen in) in het vat gekregen.
Over een 2-tal weekjes overhevelen en Orvalgist erbij. Ondertussen de zware taak om 2 verse Orval soldaat te maken. En depot op te kweken.

Offline Ventus

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 55
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Orvalium 2018
« Reactie #8 Gepost op: 16-04-2018 12:17 u »
Ondertussen de zware taak om 2 verse Orval soldaat te maken. En depot op te kweken.

Wat ik me afvraag bij het opkweken van Orval depot:
De kans is groot dat je meer de normale gist opkweekt dan de Brett, dus in hoeverre heeft die opkweek in dat geval zin?
De brett is natuurlijk maar een aantal % van het totale depot in het flesje en staat er op bekend een langzame werker te zijn. Ben je in zo'n geval niet bang heel veel gist erbij te gooien die toch al niets meer aan vergistbare suikers tegen komt tegenover een heel klein extra deel brett die de restsuikers nog wel kan verteren?

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.408
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Orvalium 2018
« Reactie #9 Gepost op: 16-04-2018 12:52 u »
Die kans bestaat wel degelijk, je opmerking is terecht. Maar omdat ik al 5 jaar proefondervindelijk ervaar dat de brett op die manier sneller erdoor komt, dan enkel met een beetje depot van de fles erbij te gieten, doe ik het lekker koppig verder op die manier ;-).
Mijn idee is vooral dat de 1 ) methode 10% jongbier op de orvalstarter gieten + 2) lang lageren het meest succesvol werkt. Na een jaar heb je echt wel de typische keldergeur en smaak. Zeker in vergelijking met andere Orvalklonen die ik al dronk. Let wel, het recept is eerder een interpretatie van Orval geworden, die wel vrij veel mensen bevalt, volgens wat ik hoor.

Offline Ventus

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 55
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Orvalium 2018
« Reactie #10 Gepost op: 16-04-2018 13:26 u »
Als het werkt zou ik het vooral niet veranderen  :)
Ik was vooral benieuwd of de brett ook echt sneller oppikt, maar dat is dus wel het geval.
Binnenkort ook maar eens experimenteren met een mooi brett bier.

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.834
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Orvalium 2018
« Reactie #11 Gepost op: 16-04-2018 14:07 u »
Hoe lang staat die starter op de roerder?
Brett doet er namelijk een heel stuk langer over in vergelijking met een sach. Reken voor een brett starter 7-8 dagen, maar dan krijg je ook veel meer gist. Laatst eentje gemaakt op basis van een buisje whitelabs. 250 ml starter gaf 80-100 ml gistslurry

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.127
  • Land: be
Re: Orvalium 2018
« Reactie #12 Gepost op: 16-04-2018 14:47 u »
Hoe lang staat die starter op de roerder?
Brett doet er namelijk een heel stuk langer over in vergelijking met een sach. Reken voor een brett starter 7-8 dagen, maar dan krijg je ook veel meer gist. Laatst eentje gemaakt op basis van een buisje whitelabs. 250 ml starter gaf 80-100 ml gistslurry
Niet vergeten dat de celdensiteit voor een Brett ongeveer 3 tot 6 keer zo hoog ligt dan bij een Sacch, maar het klopt dat je voor de meeste 100% Brett starter 7 tot 8 dagen nodig hebt om een starter te maken.
Daar tegenover staat wel dat een ent hoeveelheid van 10,000 cellen per ml voor een Brett in secundaire vergisting zoals bij een Orval al volstaat!!
Heb je een gemengde starter dan gaat de Sacch na 24h met al de voeding gaan lopen zijn maar je hebt ook je Brett een trap onder zijn achterste gegeven zodat die wakker is geworden en gezien de lage ent hoeveelheden die je maar nodig hebt bij en brett in secundaire fermentatie volstaat dit in de meeste gevallen.



Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.864
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Orvalium 2018
« Reactie #13 Gepost op: 17-04-2018 09:05 u »
Over een 2-tal weekjes overhevelen en Orvalgist erbij. Ondertussen ...

En zo doet men het ook in de "echte" Orval brouwerij, ongeveer toch...

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 869
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Orvalium 2018
« Reactie #14 Gepost op: 17-04-2018 09:44 u »
Hier nog even het recept van mijn poging. Ik ga het deze week bottelen. Blijkbaar had ik toch wel suiker gebruikt.

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk1016
Naam receptOrvallig
Brouwdatum18-12-2017
BierstijlPale Ale (Belgisch)
Volume20,3
Begin SG1,058 SG
Eind SG1,004 SG
Schijnbare vergistingsgraad93,1%
Alcoholgehalte7,0 vol.%
Berekende kleur (Morey)20 EBC
Berekende bitterheid (Rager)48 IBU
Brouwzaalrendement79,1 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
23,00 lWater uit Utrecht, Beerschoten (Vitens)
0,50 gAscorbine zuur
1,70 gCaCl2
4,60 gCaSO4
3,10 mlMelkzuur
0,50 gNMBT
11,26 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
102 mg/l5 mg/l29 mg/l107 mg/l58 mg/l130 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,10 kgPale Ale moutDingemans7 EBC39,3 %
2,10 kgPilsmoutDingemans3 EBC39,3 %
0,60 kgGoldSwaen Munich LightDe Swaen90 EBC11,2 %
0,55 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC10,3 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C2 min.60 min.4,8 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
26,0 gStyrian Goldings bellenbellen4,1%first wort hop15,3 IBU
13,0 gHallertau Mittelfrühbellen2,6%first wort hop4,8 IBU
45,0 gStyrian Goldings bellenbellen4,1%45 min.21,6 IBU
20,0 gHallertau Mittelfrühbellen2,6%45 min.6,1 IBU
80,0 gStyrian Goldings pelletspellets2,6%koudhop0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1,3 l starterBastogne Belgian Ale (WLP510)bovengist
1,0 pak(ken)Brettanomyces bruxellensis (WLP650)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,004 SG
Schijnbare vergistingsgraad93,1%
Start nagisting27-12-2017
Temp. nagisting19,0 °C
Temp. lagering0,0 °C


Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.408
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Orvalium 2018
« Reactie #15 Gepost op: 17-04-2018 11:26 u »
Ik zou toch voor kandijsuiker gaan ipv kristal, geeft nog wat extra kleur en kruidigheid, zo doen ze het volgens hun officiële site:
http://www.Orval.be/nl/58/Hoe-Orval-wordt-gebrouwen

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 869
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Orvalium 2018
« Reactie #16 Gepost op: 17-04-2018 11:39 u »
Ik zou toch voor kandijsuiker gaan ipv kristal, geeft nog wat extra kleur en kruidigheid, zo doen ze het volgens hun officiële site:
http://www.Orval.be/nl/58/Hoe-Orval-wordt-gebrouwen
Wie weet voor de volgende keer.
Zo juist koudhop toegevoegd. Bijna vergeten dat ik dat nog moest doen

Pellicle porno:


Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.417
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Orvalium 2018
« Reactie #17 Gepost op: 17-04-2018 13:57 u »
Orval is een van mijn favoriete bieren maar bovenstaande foto... Ik weet het niet ;)

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.324
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Orvalium 2018
« Reactie #18 Gepost op: 17-04-2018 15:12 u »
Ha ha dus die ga je nooit meer drinken. :biersmile:

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.417
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Orvalium 2018
« Reactie #19 Gepost op: 17-04-2018 15:26 u »
Ha ha dus die ga je nooit meer drinken. :biersmile:
Hmm, heb er nog 4 staan ;). Toch maar snel soldaat maken, voordat ik me bedenk :D

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 869
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Orvalium 2018
« Reactie #20 Gepost op: 17-04-2018 16:46 u »
Dit hoort juist jongens  ;)
Orval heeft soms zelfs een pellicle in de fles...  :-X

Offline Johannesdeloper

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 443
  • Land: nl
  • Brouwen is een soort van feestje.
    • Johannesdeloper
Re: Orvalium 2018
« Reactie #21 Gepost op: 04-05-2018 23:25 u »
Ik heb vorig jaar een goed gelukte Orval kloon gebrouwen.
Hierbij de ideeën van eerdere versies van Cies gebruikt en
Ook ideeën van Orangeloo.
Als moutstort 70% pils en 10% caramunich ll, 10% Vienna en 10% Zelfgemaakte kandijsiroop. Primair vergist met S04 en voor de 2e vergisting 6 flesjes depot gebruikt op 15l. Dit 5 maanden laten vergisten op 15 Gr. Mijn versie was minder bitter en minder donker. 16 ibu en 21 ebc. Op het einde heb ik 4 dagen gekoudhopt met 20g Styrian Goldings. Eind SG kwam uit op 1005
Waterprofiel
Ca+2   Mg+2   Na+    Cl-          SO4
91.6   7.0           54.0   114.5   88.4
Hier voor 2 g calcium sulfaat en 2 g calcium chloride toegevoegd.

Tags: