Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Delta Dubbel  (gelezen 3830 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline kellermeister

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: us
  • alien life form
    • Paul's Brewing Page
Delta Dubbel
« Gepost op: 13-01-2006 05:17 u »
Wat vinden jullie van deze recept?

10l brouwsel
3000g pilsner
120g special b
90g caramunich
60g aromatic
15 carafa
maisch 8l bij 68C, 60 minuten
spoel 6.4l bij 80C
500g tafel zuiker (een beetje ervan bruin geroost)
7g hallertauer, 90 minuten
7g Spalt, 90 minuten
7g hallertauer, 15 minuten
7g Tettnang, vlam uit
Safbrew T-58
6 maanden in vlessen

Wordt dit een dubbel?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Delta Dubbel
« Reactie #1 Gepost op: 13-01-2006 08:11 u »
Kellermeister,

De storting lijkt me wat aan de hoge kant, ik heb hier geen promash bij de hand maar bij een rendement van zo'n 75 % kom je denk ik op een te hoog begin SG. En met 6 maand in flessen bedoel je een lagering van 6 maand? Dat lijkt me wat aan de lange kant.

:degroeten:

Johannes

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Delta Dubbel
« Reactie #2 Gepost op: 13-01-2006 08:19 u »
Ik heb het even in Promash gekukeld:



Stort is inderdaad erg hoog. Bitterheid lijkt me niet voldoende voor een dubbel (zal afhangen van je hops), en voor de suiker zou ik kandijsuiker nemen. De laatste hopping (0 minuten) zou ik persoonlijk niet doen vanwege mogelijke grassigheid en te sterk hoparoma. Zeker als je toch 6 maanden wil wachten met drinken, want dan is dat aroma grotendeels foetsie. Persoonlijk zou ik een typische dubbelgist nemen maar dat komt omdat ik een onredelijk wantrouwen tegen korrelgist heb. Tot slot is 6 maanden wel erg lang om te wachten. Ik zou dat niet als regel nemen.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Delta Dubbel
« Reactie #3 Gepost op: 13-01-2006 10:24 u »

Volgens mij wordt rijpen en lageren nogal eens door elkaar gehaald op dit forum.

 :degroeten:

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.155
  • Land: nl
Re: Delta Dubbel
« Reactie #4 Gepost op: 13-01-2006 11:12 u »
Volgens mij wordt rijpen en lageren nogal eens door elkaar gehaald op dit forum.
Leg jij het verschil dan nog eens kort uit

Hans Hans

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Delta Dubbel
« Reactie #5 Gepost op: 13-01-2006 13:10 u »
Lageren = voor het bottelen.
rijpen    =    na het bottelen.

Kort genoeg?  :)

 :degroeten:

Offline kellermeister

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: us
  • alien life form
    • Paul's Brewing Page
Re: Delta Dubbel
« Reactie #6 Gepost op: 13-01-2006 16:10 u »
OK, het is aan het maischen nu.

10l brousel
2880g pilsner
120g special b
90g caramunich
60g aromatic
30g carafa
maisch 7.6l bij 66C, 60 minuten
spoel 6.8l bij 80C
480g bruine zuiker (brown cane sugar)
15g Spalt 60 minuten
15g Hallertauer 15 minuten
Safbrew T-58
Vergistings temperatuur +/- 16C
misschien gaat deze in een keg, niet in vlessen.  ik heb een hekel aan vlessen vullen.

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Delta Dubbel
« Reactie #7 Gepost op: 13-01-2006 16:22 u »
Ik denk niet dat die 120 gram pilsmout en die paar korrels suiker een drastische verlaging van het SG teweeg brengt. Hou het er maar op dat je een Quadrupel aan het brouwen bent.  ;) Mag ik je Promash aanraden ?  :lessmile: Of anders Adrie's brouwspreadsheet?

:degroeten:

Johannes

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Delta Dubbel
« Reactie #8 Gepost op: 13-01-2006 16:40 u »
De suiker bij zo'n zware stort beter toe te voegen na de gistingspiek! En is 16 niet wat koel voor typische Dubbel- (of Quadrupel) esters? Bitterheid lijkt me niet voldoende voor een bier dat zo zwaar zal worden.

Offline kellermeister

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: us
  • alien life form
    • Paul's Brewing Page
Re: Delta Dubbel
« Reactie #9 Gepost op: 13-01-2006 19:32 u »
1.100?

Dit wordt interessant.

Het gist is al eraan.

Het is wel mooi bruin!

Offline kellermeister

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: us
  • alien life form
    • Paul's Brewing Page
Re: Delta Dubbel
« Reactie #10 Gepost op: 11-02-2006 17:51 u »
Delta Dubbel geproefd:



Is dit het juiste drinkglas voor een dubbel?

Wel lekker maar een beetje te koud.





meer...

http://www.cruisenews.net/backpacking/February112006.html

Paul VandenBosch

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Delta Dubbel
« Reactie #11 Gepost op: 12-02-2006 14:24 u »
Hoi Kellermeister,

Wat is het eind SG geworden met een vergistingstemp van 16 oC en een begin SG van 1100? Ik zit al een beetje te stressen met mijn lentebok.

SG verlaging 1066 -> 1032 in 7 dagen.

Wat zit er in dat bekertje, jongbier?


Offline kellermeister

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: us
  • alien life form
    • Paul's Brewing Page
Re: Delta Dubbel
« Reactie #12 Gepost op: 12-02-2006 21:20 u »
Ik heb het SG niet gemeten. 

Het bier is nog veel te jong.  Ik heb hem in een keg rijpen staan, en heb het gewoon van de keg in een leer vles gevuld.  Niet de juiste methode, maar beter als niks. 

Offline kellermeister

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: us
  • alien life form
    • Paul's Brewing Page
Re: Delta Dubbel
« Reactie #13 Gepost op: 18-02-2006 00:19 u »
Delta Dubbel



Het smaakt goed.  Veel alcohol, dus niet drinken alsof het een altbier was. Ik ben al eens de trap bijna ondergevallen, krachtig, hoor.

Vrij droog, beetje moutig, maar een kruidige gesmak van het gist is wat je merk eerst. De gist laat een gesmak blijven dat is wat bijzonder. Ik heb niet so veel ervaring met Belgisch recepten of bieren, maar deze vind ik echt lekker.

Ik heb nooit zo'n donker bier gekregen van dezelfde mouten en hoeveelheiden, het moet de bruine suiker waarvan het meest van de kleur komt.

Tags: