Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Zuurmout  (gelezen 375 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Michel71

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Zuurmout
« Gepost op: 06-04-2018 18:19 u »
Beste brouwers,

Ik was van plan om dit recept te gaan brouwen.
Nou heb ik er zuurmout in gezet om een zurig bier te krijgen, allen weet ik niet of dit teveel of te weinig is.
Had gelezen dat je niet meer dan 8% moet toevoegen van je moutstort.
Misschien zijn er brouwers hier die er ervaring mee hebben en wat advies kunnen geven.
Verdere op of aanmerkingen zijn natuurlijk ook welkom.


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk#8
Naam receptWai-Iti
BierstijlPale Ale (American)
Volume20,0 l
Begin SG1,052 SG
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Rager)33 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
18,00 lWater
5,00 gMgSO4
8,62 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
40 mg/l36 mg/l85 mg/l150 mg/l110 mg/l157 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,00 kgPale mout. Golden PromiseThomas Fawcett and Sons5 EBC86,3 %
0,37 kgZuurmoutWeyermann5 EBC7,9 %
0,27 kgWhiteSwaen tarwemoutDe Swaen4 EBC5,8 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C2 min.60 min.3,9 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,0 gMagnumbellen11,6%60 min.26,1 IBU
30,0 gWai-itibellen3,0%10 min.2,7 IBU
50,0 gWai-itibellen3,0%0 min.3,8 IBU
50,0 gWai-itibellen3,0%koudhop0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
10,0 gU.S. West Coast (M44)bovengist





Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.864
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Zuurmout
« Reactie #1 Gepost op: 06-04-2018 23:34 u »
Of je zuur bier gaat krijgen ligt ook aan de hoeveelheid bicarbonaten en calcium- en magnesiumionen. Anders gezegd aan de restalkaliteit van je brouwwater.

Voor een zuur bier (onder pH 4,0) heb je snel 10% of meer zuurmout nodig.

Offline haicoterbeek

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 97
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Zuurmout
« Reactie #2 Gepost op: 07-04-2018 09:33 u »
Of je zuur bier gaat krijgen ligt ook aan de hoeveelheid bicarbonaten en calcium- en magnesiumionen. Anders gezegd aan de restalkaliteit van je brouwwater.

Voor een zuur bier (onder pH 4,0) heb je snel 10% of meer zuurmout nodig.
Eindelijk valt de term “restalkaliteit”. Zoals Jacques al aangeeft de balans tussen de positieve calcium en magnesium ionen enerzijds en de negatieve bicarbonaat ionen anderzijds. Ik raad iedereen aan om je hier in te verdiepen. Er zijn vele goede boeken over geschreven. Het boek “ Water
A Comprehensive Guide for Brewers” door John Palmer is een aanrader.

https://www.bol.com/nl/f/water/9200000022951507/

Voor de brouwers van “zure” bieren is er een schat aan informatie te vinden op de wiki van “Milk the Funk”.

http://www.milkthefunk.com/wiki/Main_Page

De pH van zure bieren, is lager als 4. Dit omdat ons smaakzintuig het dan pas herkent als zuur. Deze lage pH kun je bereiken door aan te zuren met melkzuur (zuurmout is mout die aangezuurd is met melkzuur). Dit is verreweg de eenvoudigste methode.
Er zijn vele methoden beschreven om deze lage pH te bereiken door gebruik te maken van melkzuurbacteriën.
Kettlesoure proces, mixed Fermentation en wort souring zijn voorbeelden hiervan.


Tags: