Proefnotities ruilbieren Forumtreffen 15/04/2018

Gestart door Wolter, 06-04-2018 15:33 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

tdp

Ik zit aan een Engelse Pale Ale, volgens mij van Jedoka

Bij het openen een prima sis, het bier wil alleen iets te graag de fles uit. Geen gusher, maar wel uitstromend. 

Geur: moutig, hoppig, in de verte iets boterachtig.
Visueel: mooi amberkleurig, tweeschijn. Schuim is wat grof, trekt redelijk snel weg.
Smaak: Fris, relatief dunne body, licht zuurtje
Afdronk: trekt redelijk droog weg, licht bitter op de tong, licht zuurtje

Drinkt lekker weg, prima bier. Schuim zakt snel in, redelijk veel koolzuur, dat is iets waar je wellicht wat mee kunt! Met plezier gedronken.

Jedoka

Dankjewel TDP! Schuim was inderdaad matig, waarschijnlijk iets te ver qua temperatuur opgeschroefd einde vergisting, heb ik met meerdere bieren last mee gehad. Blij dat ie je verder smaakte.

Jelle

michielr

Citaat van: Etn82 op 25-04-2018  23:20 uVandaag maar eens een eerste flesje van mijn kleine collectie ruilbieren geopend.

Als ik het me goed herinner, is het een Wheat Lager. Hij is in ieder geval van Michiel Rijckart (weet de forumnaam even niet).

Geur:
Moutig, duidelijke aanwezigheid van karamel en een lichte zweem van harsigheid en wat fruitigheid (abrikoos) (hop)

Visueel:
Mooi fijn schuim, dat langzaam inzakt. Het bier is redelijk 'hazy' en amber van kleur.

Smaak:
Behoorlijk vol van smaak, het mondgevoel is iets 'dik'. Eerst zacht van smaak (door de tarwe?), dan komt de caramout door.

Afdronk:
Dit bier trekt redelijk droog weg, bespeur lichte stroefheid op mijn tong nadat ik het bier heb doorgeslikt. Maar geheel niet in een vervelenden manier, het nodigt juist uit tot een volgende slok. Als ik echter even wacht, bespeur ik nog wat perzik achtige smaak.

Opmerkingen:
Mooi bier, drinkt aangenaam. Het is zeker geen doorsnee brouwsel, hierdoor ook best intrigerend. Het bier oogde wat stroperig bij in inschenken. Het mondgevoel is ook behoorlijk 'dik' maar toch heeft het bier een droge afdronk. Komt dit misschien door de hop? Of zou het door het gebruik van een lagergist zijn? Mijn glas is inmiddels helaas op.

Hi Etienne,

Dank voor de mooie review. Wat dit bier net even wat anders maakt is de melanoidinmout (ongeveer 6% van de stort). Gebruikte hoppen zijn centennial en Cascade voor bittering en centennial, Cascade en mosaic in de whirlpool (30 min, <80 graden).

Ik ben zelf ook erg te spreken over dit bier, een hoppig bier met onder gist blijft toch mooie resultaten opleveren.



Etn82

Citaat van: michielr op 03-05-2018 &nbsp;09:30 uDank voor de mooie review. Wat dit bier net even wat anders maakt is de melanoidinmout (ongeveer 6% van de stort). Gebruikte hoppen zijn centennial en Cascade voor bittering en centennial, Cascade en mosaic in de whirlpool (30 min, <80 graden).

Ik ben zelf ook erg te spreken over dit bier, een hoppig bier met onder gist blijft toch mooie resultaten opleveren.

Graag gedaan, heb zelf ook genoten van het bier. Melonoidinmout dus, het heeft behoorlijk wat body gegeven. Moet ik misschien ook nog maar eens wat proefjes mee gaan doen.

TymonK

Honey Tea Ale W2g experimental - mooi blond. Vrij clean, weinig esters (is een pré voor mij!). Honing zeer subtiel (ook een pré voor mij). Mooi dicht schuim. Prima bier dus!

Thamerdal

Zo. Ik heb vanavond in een heerlijk zonnetje het winnende bier van Brouwer Willem Bongers gedronken. Een mooi donker bier met best wel complexiteit.

In eerste instantie moet ik even wat dingen plaatsen blijkbaar, want ik kan e.e.a. niet helemaal thuis brengen. Er lijkt wat veel koolzuur in te zitten voor het soort bier. Niet storend overigens, maar wat minder zou denk ik prettiger zijn. Na een paar slokken begint het duidelijker te worden; het bier is goed in balans, met name de moutbitters en de hopbitters die elkaar goed aanvullen. Het bier heeft een 'boozy' karakter, uiteraard door de in whisky gedrenkte houtsnippers. Het bier lijkt zwaarder dan de 7,1% die op het etiket vermeld staat en doet mij uiteindelijk knikkebollen (ik had er al een paar op  ;)) Heerlijk!
Al met al een mooi bier waar de verhoudingen goed zijn, chapeau!

Etn82

Vandaag maar weer eens een fles van het forumtreffen open getrokken.

De Swaart Baaier een Schwarz (4,5% ABV) gebrouwen door Wolter Jonkman (forumnaam Wolter).

Op de dop zit een sticker, waarop naast de naam en Brouwerij ook de botteldatum en het biertype en ABV overzichtelijk is vermeld. Erg handig

Visueel:
Het bier heeft een dikke mokka kleurige schuimkraag met voornamelijk fijne en hier een daar wat middelgrote bellen. Het schuim zakt wat in, maar houd stand als een créme laagje dat aan een espresso doet denken. Het bier zelf is behoorlijk zwart van kleur, alleen wanneer je het glas tegen het licht houdt, ontwaart zich een rode gloed aan de randen van het glas.

Geur:
Pure chocolade, laurier en wat droppige aroma's komen mijn neus tegemoet. Het doet daarmee denken aan een stevige stout. Na een tijdje opent het bier zich en komen er ook wat kruidige en zelfs wat roodfruit naar boven.

Smaak:
Fris met een fluweel zachte moutigheid. Dit is duidelijk een bier bedoeld om door te drinken.

Afronk
In de afdronk droogt het bier weer op door de geroosterde mouten. Het nodigt daardoor uit naar een volgende slok.

Opmerkingen
Een zeer prettig bier om te drinken. Zeer zuiver gebrouwen, waardoor de subtiele smaken van de diverse ingrediënten mooi naar voren komen.

Jacques

Porter Robust Whiskey-Oaked
Een bier van Brouwer Willem Bongers

Het is duidelijk dat Willem gespecialiseerd is in donkere bieren.
Dit bier is een zwarte parel. Fascinerende complexe smaak.
Vol. Bitterig (ondanks de 80 IBU volgens het etiket). Mooie zwarte tonen uit de mout die goed in balans zijn met de zoetigheid die dit bier ook heeft. Een licht vanille toets die uit de gebruikte houtsnippers komt. Licht zoutig.
Het bier komt zwaarder over dan de 7,1% die op het etiket staat.

Goed gedaan Willem!

Jedoka

Drink nu een biertje van Etn82, een ipa en meer kan ik van het minuscule etiket niet afhalen, oh,ja er staat 100 op de dop.

Lekker bier! Goed bitter, veel koolzuur en een flinke dot hop, erg lekker. Beetje donker amberkleurig, fijne geur, helemaal goed! Na twee weken vakantie met alleen maar Duits bier ( zeker geen straf ) is dit een prettige afwisseling.

Bedankt,

Jelle


Wolter

Hier mijn eerste twee proefnotities.

-------------------------------------------

de Saison van CeesM

Visueel:
Goudgeel van kleur en helder bier met redelijk wat CO2.
Dikke (glasplakkende) witte schuim kraag die heel langzaam inzakt.

Aroma:
Echte saison aroma's komen van dit bier af. Ik hou daar van. Fris citrusje, kruidje en een heel licht metaaltje.

Smaak:
Kruidig, saison-isch en ook hier een klein fenolisch metaal smaakje. (Is zodanig aanwezig dat het niet vervelend is)

Mondgevoel:
Droog, redelijk hoog in CO2 (maar zeker niet te)

Lekker bier met een echt saison karakter. Ik heb er van genoten.

----------------------------------------------------------------------------

De Kroezeboom Brouwerij van TeunD, Irish Red Ale (IRA)

Visueel:
Helder brons/amberkleurig bier. Er komt maar weinig schuim op dat als een heel dun wit laagje op het bier staat.

Aroma:
Moutig, wat (rood)fruitige tonen en iets van een zoetje (snoepig)

Smaak:
In de smaak ook moutige tonen, Hooi, beetje cara, zoetje (snoepig). De smaak bouwt zich in een slok of drie echt op in je mond. De eerste trekt wat snel weg en daarna blijft het meer hangen.

Mondgevoel:
Hij begint redelijk vol en trekt iets droog weg
Er is relatief weinig bitter wat het bier kan hebben. (Persoonlijk zou dat van mij iets meer mogen maar smaken verschillen gelukkig  ;))

Ik vind het een neutrale (in de positieve zin van het woord) IRA. Is toegankelijk voor veel mensen en drinkt makkelijk weg.

-----------------------------------------

broeder

Citaat van: Jacques op 22-04-2018 &nbsp;22:44 uZit aan Gooisch Zwart van broeder, alias Brouwer Willem Bongers: de winnaar van de forumwedstrijd.

Het flesje ziet er uiterst professioneel uit.

Het bier smaak goed. Geen enkele afwijking. Lekker strak bier. Zwart zoals de naam doet vermoeden. In de verte een beetje gebrande mout maar absoluut niet storend. Mooie dorstlesser met 6% volgens het halsetiket. Prima bier.

Ai...
Jacques ik had dit flesje in het tasje toegevoegd om je kennis te laten maken met dit bier.
Maar... het is niet door mij gebrouwen, maar door de Gooische Bierbrouwerij, dus te veel eer voor mij.
Aangezien de Gooische sinds een jaar een eigen brouwerij heeft in het centrum van Hilversum,
wilde ik je dit bier even onder de aandacht brengen.



groet, broeder Willem

broeder

Citaat van: Thamerdal op 04-05-2018 &nbsp;21:57 uZo. Ik heb vanavond in een heerlijk zonnetje het winnende bier van Brouwer Willem Bongers gedronken. Een mooi donker bier met best wel complexiteit.

In eerste instantie moet ik even wat dingen plaatsen blijkbaar, want ik kan e.e.a. niet helemaal thuis brengen. Er lijkt wat veel koolzuur in te zitten voor het soort bier. Niet storend overigens, maar wat minder zou denk ik prettiger zijn. Na een paar slokken begint het duidelijker te worden; het bier is goed in balans, met name de moutbitters en de hopbitters die elkaar goed aanvullen. Het bier heeft een 'boozy' karakter, uiteraard door de in whisky gedrenkte houtsnippers. Het bier lijkt zwaarder dan de 7,1% die op het etiket vermeld staat en doet mij uiteindelijk knikkebollen (ik had er al een paar op  ;)) Heerlijk!
Al met al een mooi bier waar de verhoudingen goed zijn, chapeau!

Fijn dat dit bier bij je in de smaak valt. Het klopt dat het koolzuurgehalte te hoog is voor een Porter-Robust (gewoonlijk tussen 1,9 -2,6 vol.),
maar ik ben zo eigenwijs om toch aan mijn smaak te voldoen en heb gekozen voor 2,9 vol. koolzuurgehalte. Ik ben een "schuimbekker".
Het alcoholgehalte is toch werkelijk 7,1 %, volgens de berekeningen in BrouwHulp en metingen tijdens de brouw en vergisting.
In het begin was het bier nogal wrang door de tannines van de eikensnippers, gelukkig is dat in de loop van de tijd ietwat wegetrokken.
Groet, broeder Willem
 

Jacques

Citaat van: broeder op 13-05-2018 &nbsp;19:16 uAi...
Jacques ik had dit flesje in het tasje toegevoegd om je kennis te laten maken met dit bier.
Maar... het is niet door mij gebrouwen, maar door de Gooische Bierbrouwerij, dus te veel eer voor mij.
Aangezien de Gooische sinds een jaar een eigen brouwerij heeft in het centrum van Hilversum,
wilde ik je dit bier even onder de aandacht brengen.

groet, broeder Willem

Jouw etiketten zien er zo professioneel uit dat ik niet in de gaten had dat dit bier niet door jou gebrouwen is.
Prima bier dus. De installatie ziet er overigens ook goed uit. Eens kijken of ik er over tijdje langs kan gaan. Daar komt het op dit moment niet van...

tdp

Citaat van: Wolter op 13-05-2018 &nbsp;08:43 uDe Kroezeboom Brouwerij van TeunD, Irish Red Ale (IRA)

Visueel:
Helder brons/amberkleurig bier. Er komt maar weinig schuim op dat als een heel dun wit laagje op het bier staat.

Aroma:
Moutig, wat (rood)fruitige tonen en iets van een zoetje (snoepig)

Smaak:
In de smaak ook moutige tonen, Hooi, beetje cara, zoetje (snoepig). De smaak bouwt zich in een slok of drie echt op in je mond. De eerste trekt wat snel weg en daarna blijft het meer hangen.

Mondgevoel:
Hij begint redelijk vol en trekt iets droog weg
Er is relatief weinig bitter wat het bier kan hebben. (Persoonlijk zou dat van mij iets meer mogen maar smaken verschillen gelukkig  ;))

Ik vind het een neutrale (in de positieve zin van het woord) IRA. Is toegankelijk voor veel mensen en drinkt makkelijk weg.

-----------------------------------------

Dank je Wolter! Mijn idee was ook om een soort van allemansvriend te brouwen, die een gemiddelde pilsdrinker ook zou lusten. Ik denk dat die opzet wel gelukt is inderdaad.

broeder

Citaat van: Jacques op 10-05-2018 &nbsp;23:36 uPorter Robust Whiskey-Oaked
Een bier van Brouwer Willem Bongers

Het is duidelijk dat Willem gespecialiseerd is in donkere bieren.
Dit bier is een zwarte parel. Fascinerende complexe smaak.
Vol. Bitterig (ondanks de 80 IBU volgens het etiket). Mooie zwarte tonen uit de mout die goed in balans zijn met de zoetigheid die dit bier ook heeft. Een licht vanille toets die uit de gebruikte houtsnippers komt. Licht zoutig.
Het bier komt zwaarder over dan de 7,1% die op het etiket staat.

Goed gedaan Willem!

Dank voor de lovende woorden, dat het bier zwaarder overkomt kan ik niet duiden, daar BrouwHulp en metingen tijdens brouwen en vergisten toch uit komen op 7,1 vol%.
Tja, mooie donkere bieren hebben mijn voorkeur, hoewel een tripel ook niet te versmaden is.
Het etiket vermeldt een IBU van 42 en een EBU 80 (moet dus EBC zijn), dus foutje op etiket.



Overigens... sorry voor mijn late reacties, ik kwam dit topic pas gisteren tegen.

groet, broeder Willem

Henielma

107alfa van Etienne met een Imperial Stout Black met de London Ale III

Uiterlijk: Zwart van kleur, romig creme kleurig stevig schuim. Veel koolzuur (doorgegist op fles?) waardoor lastig in te schenken.

Geur: metalig en de geur van donkere mout.

Smaak: Romig, krenten, chocolade, drop een een bittere afdronk.

Dit bier is heel mooi in balans. Het is een echt lekker bier.

Hoeveel alcohol heeft dit bier? Ik schat het op 8%

CeesM

Citaat van: Wolter op 13-05-2018 &nbsp;08:43 uHier mijn eerste twee proefnotities.

-------------------------------------------

de Saison van CeesM

Visueel:
Goudgeel van kleur en helder bier met redelijk wat CO2.
Dikke (glasplakkende) witte schuim kraag die heel langzaam inzakt.

Aroma:
Echte saison aroma's komen van dit bier af. Ik hou daar van. Fris citrusje, kruidje en een heel licht metaaltje.

Smaak:
Kruidig, saison-isch en ook hier een klein fenolisch metaal smaakje. (Is zodanig aanwezig dat het niet vervelend is)

Mondgevoel:
Droog, redelijk hoog in CO2 (maar zeker niet te)

Lekker bier met een echt saison karakter. Ik heb er van genoten.

-----------------------------------------------------------------------------

Wow! Ver boven mijn verwachtingen. ???

Jedoka

Ik zit nu aan de dubbel van Dugraph met alleen de D op de dop maar heb het onthouden.

Het bier wilde kort na het openen iets te enthousiast de fles uit maar gelukkig belande het meerendeel in het glas.

Desondanks een lekkere dubbel, goede schuimkraag die mooi blijft staan, mooie kleur ook.

Qua smaak en geur proef en ruik ik wat hogere alcoholen, wat geroosterde mout en esters. Verder goed doordrinkbaar en een prettige nasmaak..

Lekker bier, ik houd wel van een dubbel.

Jelle

Thamerdal

De saison van CeesM.

Een echte saison, met een zuurtje en misschien zelfs een beetje zoutigheid in de nasmaak(?). Maar ook een tripel-achtig 'marsepeintje' ergens op de achtergrond. Dat heb ik niet eerder bij een saison geproefd. Waar komt die vandaan Cees? Bewust gedaan of is dit gewoon ontstaan? Het stoort mij niet overigens.
Mooi schuim, body dun.

Lekker doordrinkbaar bier, helemaal prima!



tdp

Gisteren de Irish Dry Stout van Etn82 gedronken:

Visueel:
Het bier heeft met inschenken een volle schuimkraag, ietwat grof van structuur. Uiteindelijk zakt het schuim in tot een dun laagje, glasplakkend. Het bier was zeer donker, in het licht nog iets van een rode gloed te vinden, maar ik moest echt zoeken.

Geur:
Gebrande mouten, koffie(?), en toch iets 'fris' is de neus. Geen gist- of hopgeur te bekennen.

Smaak:
Het bier heeft een mooie moutsmaak van de donkere mouten. Ik twijfel of ik nu echt het gebrande proefde (gisteren) maar het stond mij in ieder geval niet tegen. Het is een relatief fris bier, drink makkelijk weg. Komt ietwat waterig over, maar niet op een verkeerde manier.

Afdronk:
Het is een relatief dun bier, wat uitnodigt om er snel weer een slok van te nemen. De gebrande moutsmaak blijft mooi hangen, op een prettige maneir.

Opmerkingen:
Gisteren dit bier met veel plezier gedronken na een potje squash. heb niet veel Stouts op in mijn leven, maar mochten ze allemaal in de buurt komen van deze uitvoering, dan zal dat snel veranderen. Smakelijk bier, met veel plezier gedronken.


Etn82

Vandaag maar weer eens een fles van het forumtreffen open getrokken.

De On JDu Pont een Saison (7% ABV) weet even niet meer van wie ik deze heb gekregen.

Op de dop zit een sticker, waar de datum 24-01-2018 (ws botteldatum) staat vermeld

Visueel:
Het bier heeft bij het schenken een mooie romige schuimkraag van fijn tot medium schuim. Zakt langzaam in, tot een dun laagje. Het bier zelf is donkerblond tot licht amber van kleur en is redelijk helder (heel lichte tweeschijn).

Geur:
Fris aroma van (lichtjes) banaan, witte druif aangevuld met licht aardse tonen. Zoals je van een saison verwacht. Zelfs iets van een klein pepertje achterin de geur.

Smaak:
Het start met een vol romig mondgevoel vrijwel direct gevolgd door een lichte koolzuurprikkeling. Het bier is vrij licht van smaak. Het pepertje komt hier weer even terug en ook nog een lichte hint van steenvruchten (perzik/nectarine).

Afronk
De afdronk is droog, zoals je van een saison verwacht. Hierdoor goed doordrinkbaar. Het nodigt uit tot een volgende slok.

Opmerkingen
Een vrij recht-toe-recht-aan saison. Gewoon goed gebrouwen, en plezierig om te drinken.


Etn82

Citaat van: Jedoka op 12-05-2018 &nbsp;21:59 uDrink nu een biertje van Etn82, een ipa en meer kan ik van het minuscule etiket niet afhalen, oh,ja er staat 100 op de dop.

Lekker bier! Goed bitter, veel koolzuur en een flinke dot hop, erg lekker. Beetje donker amberkleurig, fijne geur, helemaal goed! Na twee weken vakantie met alleen maar Duits bier ( zeker geen straf ) is dit een prettige afwisseling.


Dat is mijn Batch #100, een Imperial Farmhouse IPA: Single Hop Centennial. Dank voor de proefnotitie :-)

Citaat van: Henielma op 14-05-2018 &nbsp;21:36 u107alfa van Etienne met een Imperial Stout Black met de London Ale III

Uiterlijk: Zwart van kleur, romig creme kleurig stevig schuim. Veel koolzuur (doorgegist op fles?) waardoor lastig in te schenken.

Geur: metalig en de geur van donkere mout.

Smaak: Romig, krenten, chocolade, drop een een bittere afdronk.

Dit bier is heel mooi in balans. Het is een echt lekker bier.

Hoeveel alcohol heeft dit bier? Ik schat het op 8%

Het bier lijkt inderdaad nog een beetje door te zijn gegaan op de fles. Heb de laatste tijd wat problemen ondervonden met mijn refractometer. Hierdoor waarschijnlijk te snel gebotteld. Het bier zou zo'n 10% moeten zijn. De andere (107 Omega) zit op 9,2%. Dank voor de proefnotitie. Dit bier is trouwens gebrouwen met Black Treacle, een Britse Melasse Stroop die veelal gebruikt wordt bij het bakken van taarten etc.


Citaat van: tdp op 06-06-2018 &nbsp;12:37 uGisteren de Irish Dry Stout van Etn82 gedronken:

Visueel:
Het bier heeft met inschenken een volle schuimkraag, ietwat grof van structuur. Uiteindelijk zakt het schuim in tot een dun laagje, glasplakkend. Het bier was zeer donker, in het licht nog iets van een rode gloed te vinden, maar ik moest echt zoeken.

Geur:
Gebrande mouten, koffie(?), en toch iets 'fris' is de neus. Geen gist- of hopgeur te bekennen.

Smaak:
Het bier heeft een mooie moutsmaak van de donkere mouten. Ik twijfel of ik nu echt het gebrande proefde (gisteren) maar het stond mij in ieder geval niet tegen. Het is een relatief fris bier, drink makkelijk weg. Komt ietwat waterig over, maar niet op een verkeerde manier.

Afdronk:
Het is een relatief dun bier, wat uitnodigt om er snel weer een slok van te nemen. De gebrande moutsmaak blijft mooi hangen, op een prettige maneir.

Opmerkingen:
Gisteren dit bier met veel plezier gedronken na een potje squash. heb niet veel Stouts op in mijn leven, maar mochten ze allemaal in de buurt komen van deze uitvoering, dan zal dat snel veranderen. Smakelijk bier, met veel plezier gedronken.



Dank voor de proefnotitie. Het is een licht bier van 4,2%. Weinig geroosterde mout (alleen een beetje choco) maar veel Red Crystal en Tarwe. Daardoor niet zo gebrand, en redelijk 'fris'. Een mooie doordrinker dus :-)

Jedoka

Citaat van: Etn82 op 12-06-2018 &nbsp;23:17 uVandaag maar weer eens een fles van het forumtreffen open getrokken.

De On JDu Pont een Saison (7% ABV) weet even niet meer van wie ik deze heb gekregen.

Op de dop zit een sticker, waar de datum 24-01-2018 (ws botteldatum) staat vermeld

Visueel:
Het bier heeft bij het schenken een mooie romige schuimkraag van fijn tot medium schuim. Zakt langzaam in, tot een dun laagje. Het bier zelf is donkerblond tot licht amber van kleur en is redelijk helder (heel lichte tweeschijn).

Geur:
Fris aroma van (lichtjes) banaan, witte druif aangevuld met licht aardse tonen. Zoals je van een saison verwacht. Zelfs iets van een klein pepertje achterin de geur.

Smaak:
Het start met een vol romig mondgevoel vrijwel direct gevolgd door een lichte koolzuurprikkeling. Het bier is vrij licht van smaak. Het pepertje komt hier weer even terug en ook nog een lichte hint van steenvruchten (perzik/nectarine).

Afronk
De afdronk is droog, zoals je van een saison verwacht. Hierdoor goed doordrinkbaar. Het nodigt uit tot een volgende slok.

Opmerkingen
Een vrij recht-toe-recht-aan saison. Gewoon goed gebrouwen, en plezierig om te drinken.
Kijk daar ben ik blij mee, dankjewel!

Jelle

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.