Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Een Westlands pilsje  (gelezen 223 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline tommyg

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Een Westlands pilsje
« Gepost op: 31-03-2018 19:33 u »
Hoi mede-brouwers!
Omdat ik recent een hele lading van 4 soorten Westlandse hop heb gekregen, dacht ik laat ik eens een simpel Pilsje brouwen om uit te proberen.

Vandaag dus onderstaand recept gebrouwen (met BrouwHulp):

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptDe Naeldwyker
Brouwdatum31-3-2018
BierstijlPils(ener)
Volume20,0
Begin SG1,047 SG
Eind SG1,009 SG
Schijnbare vergistingsgraad85,2%
Alcoholgehalte4,5 vol.%
Berekende kleur (Morey)5 EBC
Berekende bitterheid (Rager)20 IBU
Brouwzaalrendement58,6 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
19,00 lEvides water (Naaldwijk)
5,04 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
47 mg/l8 mg/l47 mg/l123 mg/l74 mg/l62 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,00 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC100,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.30 min.4,8 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C10 min.30 min.4,8 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,8 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
23,0 gTargetbellen7,1%60 min.24,5 IBU
11,0 gHensbrückerbellen3,7%10 min.1,2 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
23,0 gSafLager German Lager (S-189)ondergist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting15,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting9,0 °C
Temp. nagisting9,0 °C
Temp. lagering4,0 °C



De afwijkingen die ik tijdens het brouwen heb geconstateerd:
Brouwdag metingen
OmschrijvingWaarde
SG na maischen1,047 SG
gebruikt spoelwater3,0l
SG na koken1,052 SG
Volume in gistvat15,0l
Extra water in gistvat4,0l


Al een beetje geproefd uiteraard, hij is in ieder geval lekker bitter met een duidelijk hoparoma! En daar hou ik wel van :)
Ik heb bewust na aanleiding van een eerder brouwsel iets minder spoelwater gebruikt omdat ik bang was voor een te dun beslag, uiteindelijk lijkt dit mee te vallen dus een lesje voor de volgende keer.
Graag hoor ik jullie bevindingen over bovenstaand recept, wat jullie evt. anders zouden doen of hadden gedaan.

Tags: