Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Fastferment vergistingsvat  (gelezen 7838 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Kristof.Anthonis

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 85
  • Land: be
  • Elk brouwsel weer een beetje beter :-)
Fastferment vergistingsvat
« Gepost op: 31-03-2018 17:00 u »
Hoi allemaal,

Samen met een aantal vrienden hebben we een FastFerment vergistingsvat aangeschaft ter waarde van net geen 200 euro.
Ondertussen hebben we hier toch al wat spijt van, bij tests met water blijkt het vergistingsvat verre van waterdicht.
We hebben dan maar alle stukken die we in elkaar moesten schroeven afgeplakt met teflon waardoor het enigszins waterdicht bleef.

Wanneer het dan tijd wordt om voor de eerste maal de gistbol onderaan te legen ontstaan de problemen. Wanneer we het kraantje onderaan dichtdraaien loopt er iets mis (teflon die stukgaat?) waardoor het vat begint te lekken. Hierdoor zijn we al veel van ons bier kwijtgespeeld, laat staan het poetswerk en het steriel werken.

Klinkt mijn verhaal herkenbaar? Iemand die ook al iets dergelijks heeft meegemaakt?
We zijn uiteraard op zoek naar een permanente oplossing.
Elke ervaring is welkom.

Groetjes,
Kristof


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.323
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #1 Gepost op: 31-03-2018 17:47 u »
Toen ik er een aanschafte heb ik vooraf kennis genomen van eventueel te verwachten problemen.
Om te beginnen had ik voor het monteren met een scherp mesje overtollig kunsstof verwijderd bij het schroefdraad.
Met voldoende teflontape om het schroefdraad gewikkeld. Een vel schuurpapier op een vlak blad geplakt en de bovenkant van het gat waar de deksel op komt, vlak geschuurd. Het schroefdraad van de deksel ingesmeerd met Vaseline om het makkelijker dicht te kunnen draaien.
Toen ik daar mee klaar was er enkele liters water in gedaan om eventueel lekkages te ontdekken. Waar het lekte heb ik het probleem hersteld door het strakker aan te draaien. Voor de zuurstof lek test heb ik via het monsterkraantje lucht ingeblazen met mijn vinger op het gat van de waterslot. Zodra ik mijn vinger van het gat haalde hoorde ik met druk de lucht er uit stromen.
Ik heb nu al 5 batches vergist en geen enkel probleem gehad.

Aan je verhaal te horen zat de kraan niet helemaal aangedraaid op het schoefdraad.
Bij het losdraaien van de bol moet je met je andere hand de kraan vasthouden, zodat deze niet los van het schroefdraad draaid.

Offline Dirtbag

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 835
  • Land: nl
  • Syntax error!
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #2 Gepost op: 31-03-2018 22:13 u »
Altijd werken met teflon tape met de fastferment. Op elk schroefdraad behalve het deksel en de moer moet je teflon tape gebruiken. Let ook op de wikkelrichting van de teflontape op het schroefdraad.  50 % k ans dat je het de verkeerde kant op wikkelt. ;)

Let ook dat je de rubber ring onderaan goed plaatst.

En zorg dat je een aantal rolletjes teflon tape op voorraad hebt. :)

db

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.259
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #3 Gepost op: 31-03-2018 22:24 u »
Altijd werken met teflon tape met de fastferment. Op elk schroefdraad behalve het deksel en de moer moet je teflon tape gebruiken. Let ook op de wikkelrichting van de teflontape op het schroefdraad.  50 % k ans dat je het de verkeerde kant op wikkelt. ;)

Let ook dat je de rubber ring onderaan goed plaatst.


En zorg dat je een aantal rolletjes teflon tape op voorraad hebt. :)

db
Ik heb bij mijn fastferment een losse kraan dwz eentje met 2 wartels, oftewel 2 moeren zodat de kraan niet vastzit aan de fastferment.
1 wartel zit met teflon vast op de fastferment en sluit daar de losse kraan op aan en op de kraan de bol.
Na t leegmaken haal ik de krraan los en de fastferment met wartel zet ik in emmertje met oxipro en is dus schoon. Kraan kan ik apart schoonmaken. Nog nooit infectie gehad en hij is luchtdicht

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.312
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #4 Gepost op: 01-04-2018 01:16 u »
Sorry hoor, maar... Hoe duur, en hoť lekkend? Lijkt me een enorm slechte investering!

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.259
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #5 Gepost op: 01-04-2018 10:54 u »
50 % k ans dat je het de verkeerde kant op wikkelt. ;)
Gewoon met de schroefdraad mee wikkelen, net alsof je er een schroef op draait.

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.323
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #6 Gepost op: 01-04-2018 12:08 u »
Sorry hoor, maar... Hoe duur, en hoť lekkend? Lijkt me een enorm slechte investering!
Als je de FastFermenter bedoeld. Iets van rond de Ä 100,-- voor een 7 Gal. 26,5 Liter. Het lekken is afhankelijk van hoe je het geheel monteert.
Ik heb geen lekkages en lijkt me een niet slechte investering voor een conische gistingvat. Ik ben er zeer tevreden mee hoewel ik toch een beetje op een RVS conisch fermenter zit te geilen. ;)

Offline Brouwerij Mennekes

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 160
  • Land: nl
  • Dommelen kent meer dan Dommelsch
    • Brouwerij Mennekes
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #7 Gepost op: 26-09-2019 10:38 u »
Meteen even een vraagje hierover.

Als je de bol verwijdert na de hoofdgisting, en je plaatst deze dan terug. Dan komt er veel lucht in je bier zodra je de kraan weer open zet. Is dit een probleem? Of van je dit af door bijvoorbeeld vanuit het tapkraantje eerst de bol te vullen en dan er weer aan?

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.549
  • Land: nl
  • Uit iedere brouw, komen weer nieuwe recepten.
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #8 Gepost op: 26-09-2019 11:11 u »
Hoi allemaal,

Samen met een aantal vrienden hebben we een FastFerment vergistingsvat aangeschaft ter waarde van net geen 200 euro.
Ondertussen hebben we hier toch al wat spijt van, bij tests met water blijkt het vergistingsvat verre van waterdicht.
We hebben dan maar alle stukken die we in elkaar moesten schroeven afgeplakt met teflon waardoor het enigszins waterdicht bleef.

Wanneer het dan tijd wordt om voor de eerste maal de gistbol onderaan te legen ontstaan de problemen. Wanneer we het kraantje onderaan dichtdraaien loopt er iets mis (teflon die stukgaat?) waardoor het vat begint te lekken. Hierdoor zijn we al veel van ons bier kwijtgespeeld, laat staan het poetswerk en het steriel werken.

Klinkt mijn verhaal herkenbaar? Iemand die ook al iets dergelijks heeft meegemaakt?
We zijn uiteraard op zoek naar een permanente oplossing.
Elke ervaring is welkom.

Groetjes,
Kristof

Als je het handsvat van het gistvat aftrekt, daar zitten twee nokjes op, daarmee kan je de interne bal van de klep vaster draaien, zie de onderzijde.
Met die nokjes kan je ook de bal uit de klep verwijderen om schoon te maken in de loze ruimte, wat na elk brouwsel grondig dient te gebeuren.

Voor de rest heb ik nooit lekkages gehad, prima vergister, teflonband heb je inderdaad nodig om de boel te monteren.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.549
  • Land: nl
  • Uit iedere brouw, komen weer nieuwe recepten.
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #9 Gepost op: 26-09-2019 11:13 u »
Meteen even een vraagje hierover.

Als je de bol verwijdert na de hoofdgisting, en je plaatst deze dan terug. Dan komt er veel lucht in je bier zodra je de kraan weer open zet. Is dit een probleem? Of van je dit af door bijvoorbeeld vanuit het tapkraantje eerst de bol te vullen en dan er weer aan?
Het laatste. Maar je krijgt er altijd een beetje lucht in.

Offline SVB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 212
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #10 Gepost op: 26-09-2019 16:48 u »
Veel lucht is ook relatief! Het is lucht welke direct naar boven stijgt en dus heel kort met heel weinig bier in aanraking komt.
Maar zoek even op de website van ze, hier hebben ze het ook voor je uitgerekend.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.259
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #11 Gepost op: 26-09-2019 22:06 u »
Ik verwijder de bol niet tussentijds
Meestal na ruim 2 weken gaat ie op de fles. Dan gaat de bol er pas af

Offline Winne2

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 104
  • Land: nl
  • Ik brouw, dus ik leef.....
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #12 Gepost op: 26-09-2019 22:38 u »
Heb nog een fastferment in de aanbieding, mocht iemand interesse hebben. Hij/Zij is overcompleet geworden na aanschaf brewbuckets. Mag weg voor 30,-

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.762
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #13 Gepost op: 27-09-2019 16:57 u »
Ik verwijder de bol niet tussentijds
Meestal na ruim 2 weken gaat ie op de fles. Dan gaat de bol er pas af

Je kunt de bol ook weglaten. Heb je wel eens een grote bol gezien onder een professionele CCT?
Helemaal eerlijk is deze vergelijking niet. Bij een professionele CCT zit halverwege de conus vaak een aftapkraan. Indien die ontbreekt dan zit er onderin een tweetal aftapkranen. Aan ťťn van deze kranen zit een pijp die halverwege de conus ophoudt.

Zelf heb ik al jaren een CCT. Hierbij tap ik zeer regelmatig gist af. Er zit geen bol onderin... Wel heeft de CCT een aftapkraan halverwege de conus die ik gebruik als ik ga bottelen.

Offline SVB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 212
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #14 Gepost op: 28-09-2019 09:07 u »
De FastFerment heeft ook een aftapkraan in de conus zitten.

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.323
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #15 Gepost op: 28-09-2019 09:53 u »
Je kunt de bol ook weglaten. Heb je wel eens een grote bol gezien onder een professionele CCT?
Helemaal eerlijk is deze vergelijking niet. Bij een professionele CCT zit halverwege de conus vaak een aftapkraan. Indien die ontbreekt dan zit er onderin een tweetal aftapkranen. Aan ťťn van deze kranen zit een pijp die halverwege de conus ophoudt.

Zelf heb ik al jaren een CCT. Hierbij tap ik zeer regelmatig gist af. Er zit geen bol onderin... Wel heeft de CCT een aftapkraan halverwege de conus die ik gebruik als ik ga bottelen.
Bij een CCT zit onder de kegelbodem een stuk gebogen pijp waar de gistdepot zich in verzameld. Dat is vergelijkbaar met de bol onder de Fastfermenter. Het lozen van de gistdepot gaat dan enkel op verschillende manieren.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.762
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #16 Gepost op: 28-09-2019 13:27 u »
De FastFerment heeft ook een aftapkraan in de conus zitten.

Dat is niet altijd zo geweest...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.762
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #17 Gepost op: 28-09-2019 13:33 u »
Bij een CCT zit onder de kegelbodem een stuk gebogen pijp waar de gistdepot zich in verzameld. Dat is vergelijkbaar met de bol onder de Fastfermenter. Het lozen van de gistdepot gaat dan enkel op verschillende manieren.

Het lijkt er een beetje op, maar toch niet helemaal vergelijkbaar. Je kunt namelijk bij een professionele CCT een gedeelte van de gist aflaten. Bij de Fastfermenter heb je die keuze niet als je de bol gebruikt.
Al diverse keren heb ik op het forum gewezen op het feit dat je de bol niet hoeft te gebruiken. Je kunt ook gist aftappen zonder de bol te gebruiken.

Offline Brouwerij Mennekes

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 160
  • Land: nl
  • Dommelen kent meer dan Dommelsch
    • Brouwerij Mennekes
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #18 Gepost op: 28-09-2019 21:12 u »
Aftapkraan is volgens mij een optie. Maar ik snap Jaques z'n idee wel.

Zou dan bij hoofdvergisting wel de bol gebruiken en daarna de bol er afhalen en als de vergisting is afgelopen dan via het tapkraantje bottelen.

Offline Irukandji

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 154
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #19 Gepost op: 28-09-2019 22:01 u »
Heb nog een fastferment in de aanbieding, mocht iemand interesse hebben. Hij/Zij is overcompleet geworden na aanschaf brewbuckets. Mag weg voor 30,-

Heb je een pm gestuurd

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.492
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #20 Gepost op: 28-09-2019 22:02 u »
Voor beginners is die bol een uitkomst. Het is gemakkelijk, en vooral heel visueel. Je ziet de gist zakken en compacteren.Heel leerzaam en praktisch.

Tja, als je wat verder gevorderd bent zoals Jacques, dan doe je het misschien anders (zeker indien je CCT geen bol heeft  ;D).

Maar de bol is op zich niks mis mee. En als je geen autolyse wilt, dan draai de kraan dicht en sluit je zo de gist in de bol af van het bier.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.259
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #21 Gepost op: 28-09-2019 22:37 u »
Voor beginners is die bol een uitkomst. Het is gemakkelijk, en vooral heel visueel. Je ziet de gist zakken en compacteren.Heel leerzaam en praktisch.

Tja, als je wat verder gevorderd bent zoals Jacques, dan doe je het misschien anders (zeker indien je CCT geen bol heeft  ;D).

Maar de bol is op zich niks mis mee. En als je geen autolyse wilt, dan draai de kraan dicht en sluit je zo de gist in de bol af van het bier.
Ik gebruik de bol altijd
Na 2 weken is alles in de bol gezakt en ga ik bottelen
Is het beter om de bol eerder af te sluiten?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.762
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #22 Gepost op: 28-09-2019 22:42 u »
Voor beginners is die bol een uitkomst. Het is gemakkelijk, en vooral heel visueel. Je ziet de gist zakken en compacteren.Heel leerzaam en praktisch.

Tja, als je wat verder gevorderd bent zoals Jacques, dan doe je het misschien anders (zeker indien je CCT geen bol heeft  ;D).

Maar de bol is op zich niks mis mee. En als je geen autolyse wilt, dan draai de kraan dicht en sluit je zo de gist in de bol af van het bier.

Volgens mij heb jij ook geen bollen onder jouw CCT's...  :)

Het dichtdraaien van de bol zal niet snel gebeuren. Ondertussen is het bier in contact met de gist. Dat heb je niet als je de gist aflaat. Zodra je merkt dat er bier meekomt zet je de kraan dicht. Kwijt is kwijt.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.492
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #23 Gepost op: 28-09-2019 23:26 u »
Volgens mij heb jij ook geen bollen onder jouw CCT's...  :)

Het dichtdraaien van de bol zal niet snel gebeuren. Ondertussen is het bier in contact met de gist. Dat heb je niet als je de gist aflaat. Zodra je merkt dat er bier meekomt zet je de kraan dicht. Kwijt is kwijt.

Ik ben dan ook geen beginnende hobbybrouwer meer.

Maar ik blijf de bol een goed ding vinden voor beginnende brouwers. Zeker wanneer je het vergelijkt met het standaard ronde platbodem vat. Daarbij is nog veel meer contact met gist, die je bovendien niet kunt verwijderen zonder overhevelen. Zelfs met bol ben je dan met de Fastferment beter uit. Ik heb hem gebruikt en vindt het prima werken. Ook voor diegenen die de gist willen hergebruiken ... super handig, bol in de frigo en klaar.
FastFerment brengt toch meerwaarde tov een platbodem vat.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.492
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #24 Gepost op: 28-09-2019 23:35 u »
Is het beter om de bol eerder af te sluiten?

Super!

Wanneer de meeste gist in de bol is gezakt zou ik inderdaad de kraan sluiten. Wanneer er nog extra gist zakt, dan draai je de kraan nog eens open om die gist ook in de bol te laten zakken. Op deze manier hou je het contact tussen de gist en het bier beperkt, wat risico op autolysesmaakjes voorkomt. Niks mis met de bol dus. Het is gewoon uitgesteld aftappen. En direct tappen zoals Jacques doet, is ook ok, maar resulteert in meer verlies van bier. Aan jou de keuze.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.762
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #25 Gepost op: 29-09-2019 00:04 u »
FastFerment brengt toch meerwaarde tov een platbodem vat.

Het grote voordeel van een FastFerment is dat je gist kunt aftappen. Daar heb je de bol niet voor nodig. Een beetje verlies komt de kwaliteit van je bier ten goede...

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.549
  • Land: nl
  • Uit iedere brouw, komen weer nieuwe recepten.
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #26 Gepost op: 29-09-2019 00:15 u »
Super!

Wanneer de meeste gist in de bol is gezakt zou ik inderdaad de kraan sluiten. Wanneer er nog extra gist zakt, dan draai je de kraan nog eens open om die gist ook in de bol te laten zakken. Op deze manier hou je het contact tussen de gist en het bier beperkt, wat risico op autolysesmaakjes voorkomt. Niks mis met de bol dus. Het is gewoon uitgesteld aftappen. En direct tappen zoals Jacques doet, is ook ok, maar resulteert in meer verlies van bier. Aan jou de keuze.

Nou heb ik de fastferment (en Fermentasautus) ook staan, maar dat dichtdraaien van die kraan doe ik niet, als er toch nog CO2 drukopbouw zou komen door te vroeg dichtzetten of een nagisting/brettje? var.Diastacus ect.ect... dat zou dan wel eens een rotzooi kunnen veroorzaken.

Gistaflaten bij de fastferment gaat trouwens beter als de Fermentasaurus, de fastferment laat de gist makkelijker afvloeien.

Je kan ook gewoon de gist aflaten, bottelen en de laatste slurry opvangen in de bal na het verwijderen van het bier. Dat is makkelijk en kan erg steriel gebeuren.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.492
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #27 Gepost op: 29-09-2019 00:27 u »
Het grote voordeel van een FastFerment is dat je gist kunt aftappen. Daar heb je de bol niet voor nodig. Een beetje verlies komt de kwaliteit van je bier ten goede...

Ik dacht dat het boek bierbrouwen voor dummies alle nivo's van hobbyisten vertegenwoordigde. Met de fastferment blijf je hameren op die bol. Fastferment is ook voor dummies. Die bol is dan super.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.492
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #28 Gepost op: 29-09-2019 00:28 u »
Nou heb ik de fastferment (en Fermentasautus) ook staan, maar dat dichtdraaien van die kraan doe ik niet, als er toch nog CO2 drukopbouw zou komen door te vroeg dichtzetten of een nagisting/brettje? var.Diastacus ect.ect... dat zou dan wel eens een rotzooi kunnen veroorzaken.

Dat is waar, elke dag even open en gelijk weer dicht. Opgelost.

Offline SVB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 212
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #29 Gepost op: 29-09-2019 08:10 u »
Ik mis vast de logica... maar het contact met je bier waar het hier omgaat is een contact oppervlak van 1 cm of zo he.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.567
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #30 Gepost op: 29-09-2019 09:59 u »
Altijd werken met teflon tape met de fastferment. Op elk schroefdraad behalve het deksel en de moer moet je teflon tape gebruiken. Let ook op de wikkelrichting van de teflontape op het schroefdraad.  50 % k ans dat je het de verkeerde kant op wikkelt. ;)

Let ook dat je de rubber ring onderaan goed plaatst.

En zorg dat je een aantal rolletjes teflon tape op voorraad hebt. :)

db
Lijkt voor mij vooral op een niet goed uitontwikkeld design. Om het te kunnen gebruiken moet je allerlei pleisters gaan plakken. 

Offline SVB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 212
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #31 Gepost op: 29-09-2019 11:15 u »
Ik zie het verschil niet met andere vaten waar je twee afdichtingsrubbers moet gebruiken om een kraan dicht te krijgen. Hier schroef je de kraan direct op het vat (schroefdraad in het vat) en daar doe je teflon tape omheen.  Beide is eenzelfde soort Ďpleisterí. Zorgen dat iets dicht is.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.259
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #32 Gepost op: 29-09-2019 14:44 u »
Ik ben uiterst tevreden over mijn fastferment
Ik heb er een andere kraan opgezet. Zo kan ik de kraan gemakkelijk verwijderen en schoonmaken
Het is een kraan met 2 wartels. 1 wartel op de bol en 1 op de conus. De kraan zit er dus los tussen
Alles 1 x goed afgedicht met teflon en luchtdicht getaped. Na gebruik gaan de wartels met bevestiging in oxi pro. Tientallen brouwels en nog nooit infectie.
Brouw ca 20 liter is is dus te overzien

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.762
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #33 Gepost op: 29-09-2019 15:03 u »
Ik dacht dat het boek bierbrouwen voor dummies alle nivo's van hobbyisten vertegenwoordigde. Met de fastferment blijf je hameren op die bol. Fastferment is ook voor dummies. Die bol is dan super.

Ook voor een dummy heeft de bol geen meerwaarde...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.762
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #34 Gepost op: 29-09-2019 15:06 u »
Ik mis vast de logica... maar het contact met je bier waar het hier omgaat is een contactoppervlak van 1 cm of zo he.

De autolyse vindt niet alleen plaats op het scheidingsoppervlak. Door diffusie komen de autolyseproducten uit de bol vrij en verspreiden ze zich door het bier.

Offline Brouwerij Mennekes

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 160
  • Land: nl
  • Dommelen kent meer dan Dommelsch
    • Brouwerij Mennekes
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #35 Gepost op: 29-09-2019 18:01 u »
Ik ben uiterst tevreden over mijn fastferment
Ik heb er een andere kraan opgezet. Zo kan ik de kraan gemakkelijk verwijderen en schoonmaken
Het is een kraan met 2 wartels. 1 wartel op de bol en 1 op de conus. De kraan zit er dus los tussen
Alles 1 x goed afgedicht met teflon en luchtdicht getaped. Na gebruik gaan de wartels met bevestiging in oxi pro. Tientallen brouwels en nog nooit infectie.
Brouw ca 20 liter is is dus te overzien

Heb je een foto of iets? Ik wil een fastferment aanschaffen (met kraan)

Offline Snotje

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 267
  • Land: nl
  • Brouwerij Snotje
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #36 Gepost op: 30-09-2019 01:14 u »
De autolyse vindt niet alleen plaats op het scheidingsoppervlak. Door diffusie komen de autolyseproducten uit de bol vrij en verspreiden ze zich door het bier.

Ik denk niet dat dit zo werkt Jacques. Diffusie moet je meer zien als wanneer er in een grote bak, een grote concentratie moleculen op 1 plek zit deze evenredig door de vloeistof of gas worden verspreid. Zoals een inktpatroon in een glas water gooien en na een tijd is het water overal blauw. Maar die opvangbol heeft zo'n klein scheidingsoppervlak dat diffusie wordt tegengehouden. Als er diffusie zou plaats vinden met de inhoud van de bol dan zou de gist na verloop van tijd allemaal verspreid zijn in de tank. En dat is niet zo. Dus op de scheiding van gist met de vloeistof vind misschien wel diffusie plaats maar met de rest van de gist in de bol niet. Die moleculen bewegen zich echt niet zomaar door de tank. Maar de vloeistof boven de bol beweegt wel raakt het gist. Dus de grootte van het scheidingsoppervlak het belangrijkst. We weten ook het diffusiecoŽfficiŽnt niet van de moleculen. Dus het is sowieso de vraag of diffusie een probleem is aangezien we de grootte en de viscositeit van de moleculen niet weten. Levend gist beweegt door de vloeistof maar dat is geen diffusie.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.762
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #37 Gepost op: 30-09-2019 22:08 u »
Ik denk niet dat dit zo werkt Jacques. Diffusie moet je meer zien als wanneer er in een grote bak, een grote concentratie moleculen op 1 plek zit deze evenredig door de vloeistof of gas worden verspreid. Zoals een inktpatroon in een glas water gooien en na een tijd is het water overal blauw. Maar die opvangbol heeft zo'n klein scheidingsoppervlak dat diffusie wordt tegengehouden. Als er diffusie zou plaats vinden met de inhoud van de bol dan zou de gist na verloop van tijd allemaal verspreid zijn in de tank. En dat is niet zo. Dus op de scheiding van gist met de vloeistof vind misschien wel diffusie plaats maar met de rest van de gist in de bol niet. Die moleculen bewegen zich echt niet zomaar door de tank. Maar de vloeistof boven de bol beweegt wel raakt het gist. Dus de grootte van het scheidingsoppervlak het belangrijkst. We weten ook het diffusiecoŽfficiŽnt niet van de moleculen. Dus het is sowieso de vraag of diffusie een probleem is aangezien we de grootte en de viscositeit van de moleculen niet weten. Levend gist beweegt door de vloeistof maar dat is geen diffusie.

Het is niet zo dat de gist in de bol niet meer werkt. Heel wat keren heb ik gezien bij mijn tests dat er koolzuur ontsnapte uit het gistdepot. Dit gebeurt ook met de gist in de bol. Er is beweging en daarmee ook diffusie. Een gistdepot is niet minder statisch dan wel eens gedacht wordt.
In feite maakt het contactoppervlak niet zo veel uit, de autolyseproducten komen toch wel in het bier.

Offline Snotje

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 267
  • Land: nl
  • Brouwerij Snotje
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #38 Gepost op: 30-09-2019 23:34 u »
@Jacques zoals ik al zei is er natuurlijk beweging van het gist omdat het leeft ook in de depot maar dit noem je geen diffusie. Neemt niet weg dat je  wanneer het mogelijk is je de kraan naar het depot beter dicht kan draaien en tussendoor beter kan aftappen.

Offline SVB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 212
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #39 Gepost op: 01-10-2019 17:33 u »
Het feit dat jij, Jacques, de bol niet nuttig vind, maakt de bol niet nutteloos.

Ik vind je erg stellig voor iets wat je nog nooit hebt gebruikt.

Offline TeVeHa

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 228
  • Land: 00
  • Nederlanders of Belgen zijn me evenveel waard
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #40 Gepost op: 01-10-2019 18:37 u »
Eerlijk? Ik heb het nut van die bol nooit begrepen, wil je gist aftappen, zet er een emmer onder, toch? Wat doe je als de gist in de bol zit? Je draait 'm los en maakt 'm leeg? Hoe onnozel kan je zijn?

Offline Snotje

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 267
  • Land: nl
  • Brouwerij Snotje
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #41 Gepost op: 01-10-2019 19:28 u »
Aftappen in een klimaatkast lijkt me met een bol makkelijker te gaan dan met een emmer wat spettert. Dus in dat opzicht snap ik de bol voor de hobbybrouwer die geen waterkoeling op zijn fermenter heeft en dus een koelkast gebruikt. Maar uiteindelijk heb je een bol niet nodig als je dat niet wil, het aftappen kan net zo makkelijk. Alleen met een fastferment kan je niet zien hoeveel gist er is verzameld zoals bij een fermentasaurus. Dus af en toe bolletjes leeggooien lijkt me een kleine moeite.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.762
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #42 Gepost op: 01-10-2019 22:17 u »
@Jacques zoals ik al zei is er natuurlijk beweging van het gist omdat het leeft ook in de depot maar dit noem je geen diffusie. Neemt niet weg dat je  wanneer het mogelijk is je de kraan naar het depot beter dicht kan draaien en tussendoor beter kan aftappen.

Door het vrijkomen van koolzuurbelletjes worden autolyseproducten mee omhoog genomen, deze verspreiden zich verder door diffusie.
Je kunt de kraan dichtdraaien maar als er nog koolzuur gevormd wordt kun je veel rommel krijgen bij het losdraaien.

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.323
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #43 Gepost op: 01-10-2019 22:23 u »
Alleen met een fastferment kan je niet zien hoeveel gist er is verzameld zoals bij een fermentasaurus. Dus af en toe bolletjes leeggooien lijkt me een kleine moeite.
Ik heb een Fastferment gehad en kon duidelijk zien hoeveel gistdepot er in mijn bol zat. ;)

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.259
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #44 Gepost op: 01-10-2019 22:25 u »
. Alleen met een fastferment kan je niet zien hoeveel gist er is verzameld zoals bij een fermentasaurus. Dus af en toe bolletjes leeggooien lijkt me een kleine moeite.
Nou ik kan best t verschil zien hoor
Meestal zit de bol halfvol met bezinksel en dat kun je best zien

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.762
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #45 Gepost op: 01-10-2019 22:26 u »
Het feit dat jij, Jacques, de bol niet nuttig vind, maakt de bol niet nutteloos.

Ik vind je erg stellig voor iets wat je nog nooit hebt gebruikt.

Ik kom tot mijn oordeel doordat ik al jarenlang CCT's in gebruik heb. Je hebt de bol niet nodig. Dat vinden de constructeurs van de professionele CCT's ook niet.

Maar als jij het wel handig vindt mag dat. Kennelijk vinden dat meer hobbybrouwers.
Waar het mij om gaat is dat je ook bewust bent van de nadelen van een dergelijke bol en dat deze een belangrijk voordeel van een CCT (het aflaten van gist) teniet doet.
Als het je te doen is om het oogsten van gist heb je de bol niet nodig. Gist dat aflaat kun je in een gedesinfecteerde pot bewaren in de koelkast.

Offline Snotje

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 267
  • Land: nl
  • Brouwerij Snotje
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #46 Gepost op: 01-10-2019 22:37 u »
Nou ik kan best het verschil zien hoor
Meestal zit de bol halfvol met bezinksel en dat kun je best zien

Ok excuses dat nam ik aan ik ken ze alleen van de plaatjes.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.564
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #47 Gepost op: 02-10-2019 08:08 u »
Ik kom tot mijn oordeel doordat ik al jarenlang CCT's in gebruik heb. Je hebt de bol niet nodig. Dat vinden de constructeurs van de professionele CCT's ook niet.

Maar als jij het wel handig vindt mag dat. Kennelijk vinden dat meer hobbybrouwers.
Waar het mij om gaat is dat je ook bewust bent van de nadelen van een dergelijke bol en dat deze een belangrijk voordeel van een CCT (het aflaten van gist) teniet doet.
Als het je te doen is om het oogsten van gist heb je de bol niet nodig. Gist dat aflaat kun je in een gedesinfecteerde pot bewaren in de koelkast.

Om goed bier te brouwen als hobbybrouwer heb je Łberhaupt geen CCT, brouwautomaat of andere 'bling bling' nodig.
Sowieso hoeven wij niet altijd alles te vergelijken met 'de professionals'; hoe groot wou je de bol maken voor een CCT van 1000(0) liter (+)?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.762
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #48 Gepost op: 02-10-2019 21:31 u »
Om goed bier te brouwen als hobbybrouwer heb je Łberhaupt geen CCT, brouwautomaat of andere 'bling bling' nodig.

Klopt helemaal, maar goede apparatuur maakt wel dat je het een en ander beter kunt sturen.
Hoever je gaat in je hobby moet ieder voor zich uitmaken, net als de wijze waarop je je spullen gebruikt.

Offline Erwin Warners

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 316
  • Land: nl
  • De beste wijn is nog steeds geen bier
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #49 Gepost op: 11-11-2019 01:58 u »
Heb hier goeie ervaring mee zo goed dat ik er een tweede heb aangeschaft.
Wanneer je de teflontape goed aanbrengt lekt hij niet, echter moet er wel rekening mee gehouden worden dat wanneer je het kraantje terug draait teflontape wel kan gaan lekken op het schroefdraad. Teflontape mag in princiepe niet terug gedraaid worden. Verder vind ik alles prima sluiten en ook de gistbol is een uitkomst. Geen gedoe met hevelen meer en ook bottelen gaat een stuk eenvoudiger. Het deksel moet je wel goed aandraaien en dat gaat iets minder makkelijk maar al met al een prima ding.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.762
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #50 Gepost op: 11-11-2019 19:48 u »
...
Verder vind ik alles prima sluiten en ook de gistbol is een uitkomst. Geen gedoe met hevelen meer en ook bottelen gaat een stuk eenvoudiger.
...

De gistbol heb je niet nodig om gist af te laten. Ook zonder gistbol hoef je niet over te hevelen om gist kwijt te raken.

Offline SVB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 212
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #51 Gepost op: 11-11-2019 19:55 u »
Nee, maar het is onderdeel van het product... jongens, wat kan jij star zijn zeg. Reageer dan niet als je werkelijk niets anders toevoegt dan die zin. Sommige mensen vinden het wel handig, er zijn er immers pas een paar honderdduizend van verkocht.

Offline Erwin Warners

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 316
  • Land: nl
  • De beste wijn is nog steeds geen bier
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #52 Gepost op: 11-11-2019 20:21 u »
De gistbol heb je niet nodig om gist af te laten. Ook zonder gistbol hoef je niet over te hevelen om gist kwijt te raken.

Kan zijn maar daarom kan het wel handig zijn, hij zit erbij dus waarom zou je hem dan niet gebruiken werkt lekker schoon.
Voortijd had ik mandflessen en de wel bekende grote witte vaten maar zonder hevelen raak je daar niet zo eenvoudig je gist kwijt.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.259
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #53 Gepost op: 12-11-2019 10:09 u »
Plastic vaten, glazen flessen, rvs ketel met platte bodem. Ik heb ze allemaal geprobeerd en hebben allen voor en nadelen
Nu een fastferment in koelkast en vergist gecontroleerd. Ik denk dat ik niet anders meer wil
Iedereen moet maar gebruiken wat voor hem of haar het prettigste werkt.

Offline Erwin Warners

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 316
  • Land: nl
  • De beste wijn is nog steeds geen bier
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #54 Gepost op: 12-11-2019 16:54 u »
Iedereen moet maar gebruiken wat voor hem of haar het prettigste werkt.

Helemaal mee eens, vind het altijd toch wel leuk om ervaringen en oplossingen van anderen te horen.
Je kunt altijd kijken of het voor jezelf een verbetering kan zijn. :)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.762
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #55 Gepost op: 12-11-2019 22:13 u »
Nee, maar het is onderdeel van het product... jongens, wat kan jij star zijn zeg. Reageer dan niet als je werkelijk niets anders toevoegt dan die zin. Sommige mensen vinden het wel handig, er zijn er immers pas een paar honderdduizend van verkocht.

Ja ik ben volhoudend voor wat betreft het feit dat de bol niet noodzakelijk is. Het maakt dat de gist in de cct blijft terwijl een belangrijk voordeel van een cct is dat je de gist kwijt kunt raken. 

Er staan wereldwijd heel wat cct's bij brouwerijen, die zijn geen van allen voorzien van een grote bol...

Zelf gebruik ik al zo'n 10 jaar kleine rvs cct's in mijn hobbybrouwerij. Ik tap regelmatig gist af en zet de kraan snel dicht als ik zie dat er bier meekomt. Je hebt iets meer verlies maar dat neem ik ten voordele van het kwijt raden van overtollige gist voor lief. Hierdoor heb ik minder last van autolyse.

Het zijn keuzes. Mijn opmerking is bedoeld om iedereen daarvan bewust te maken. Je kunt de bol gebruiken maar voor de functionaliteit van een Fastferment (en vergelijkbare plastic cct's)  is de bol niet noodzakelijk...

Offline Erwin Warners

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 316
  • Land: nl
  • De beste wijn is nog steeds geen bier
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #56 Gepost op: 12-11-2019 23:47 u »
Het maakt dat de gist in de cct blijft terwijl een belangrijk voordeel van een cct is dat je de gist kwijt kunt raken. 

De gist blijft niet in de CCT je tapt het af gooit de kraan dicht en maakt de bol leeg.
Eventueel kan dit ook een tweede keer bij veel gist.

Offline SVB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 212
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #57 Gepost op: 13-11-2019 07:41 u »
Hoezo blijft de gist in de cct, waar heb je het over? Als jij 1 keer per dag gist aflaat en ik doe dat ook... dan zijn we toch even ver? Die bol kan er af he en die leeg je... gist weg dus!

Mijn punt is dat je dit ondertussen al 5x hebt gezegd in dit topic... we snappen het je vind het onzin en niet nuttig en gezien sommige opmerkingen vraag ik me af of je ervaring hebt met het product en je er daadwerkelijk in hebt verdiept De vergelijking met professionele brouwerij ga ik gewoon even overslaan, lijkt me nuttiger.

Nogmaals... het gist blijft niet in de CCT, de gist gooi je weg... jij doet dat zonder bol en bij ons vult de bol zich gedurende de dag. Jij gooit een keer je kraan open, en wij gooien een keer de bol leeg.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.564
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #58 Gepost op: 13-11-2019 08:22 u »
Ja ik ben volhoudend voor wat betreft het feit dat de bol niet noodzakelijk is. Het maakt dat de gist in de cct blijft terwijl een belangrijk voordeel van een cct is dat je de gist kwijt kunt raken. 

Er staan wereldwijd heel wat cct's bij brouwerijen, die zijn geen van allen voorzien van een grote bol...

Zelf gebruik ik al zo'n 10 jaar kleine rvs cct's in mijn hobbybrouwerij. Ik tap regelmatig gist af en zet de kraan snel dicht als ik zie dat er bier meekomt. Je hebt iets meer verlies maar dat neem ik ten voordele van het kwijt raden van overtollige gist voor lief. Hierdoor heb ik minder last van autolyse.

Het zijn keuzes. Mijn opmerking is bedoeld om iedereen daarvan bewust te maken. Je kunt de bol gebruiken maar voor de functionaliteit van een Fastferment (en vergelijkbare plastic cct's)  is de bol niet noodzakelijk...

Je hebt inderdaad geen bol nodig, maar ook geen CCT, ook niet in professionele brouwerijen. Snap niet dat je iedere keer het vergelijk maakt met professionele (industriŽle) brouwerijen, terwijl je zelf met een Speidel brouwt. FastFerment heeft zijn product afgestemd op de schaal waarop wij brouwen (net als Speidel of andere automaten overigens). Daar kan een dergelijke optie dus goed toegevoegd worden, je kunt zo binnen een gesloten systeem gist aflaten en indien gewenst bewaren. Zover ik na kan gaan is eigenlijk alleen de manier van gist aflaten anders dan in de conventionele CCT's, waarom zou dan in de FastFerment de gist in het vat blijven, en in een conventionele CCT niet? Dat zou alleen gebeuren wanneer je de bol die daarvoor bestemd is niet gebruikt. Dat zou hetzelfde zijn wanneer je een conventionele CCT gebruikt en de gist niet aftapt.

En ja, het zijn keuzes, en het is niet noodzakelijk, maar dat is een CCT ook niet, al dan niet met bol.

Zelfs reageren in dit topic is een keuze, welke ook niet wat toevoegt of noodzakelijk is.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.259
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #59 Gepost op: 13-11-2019 14:09 u »
Ik begrijp het niet helemaal
Ik ben tevreden over Fastferment  en gebruik bol maar als het nog beter kan dan hoor ik het graag
Ik vergist gecontroleerd en laat normaliter de bol er 2 weken onder en bottel dan gelijk
Meestal is de helft van de bol vol met bezinksel en gist
Is het raadzaam om de bol eerder te ledigen of om eerder te sluiten dwz na de hoofdgisting elke dag de kraan even opendraaien en gelijk weer dicht? 1 dag voor het bottelen geheel open zodat alles nog voor het bottelen in de bol zakt?
Ik brouw overwegend iets donkere zwaardere bieren. Geen pils

Offline Erwin Warners

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 316
  • Land: nl
  • De beste wijn is nog steeds geen bier
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #60 Gepost op: 13-11-2019 16:56 u »
Ik begrijp het niet helemaal
Ik ben tevreden over Fastferment  en gebruik bol maar als het nog beter kan dan hoor ik het graag
Ik vergist gecontroleerd en laat normaliter de bol er 2 weken onder en bottel dan gelijk
Meestal is de helft van de bol vol met bezinksel en gist
Is het raadzaam om de bol eerder te ledigen of om eerder te sluiten dwz na de hoofdgisting elke dag de kraan even opendraaien en gelijk weer dicht? 1 dag voor het bottelen geheel open zodat alles nog voor het bottelen in de bol zakt?
Ik brouw overwegend iets donkere zwaardere bieren. Geen pils

Ik haal na de hoofdvergisting er gist onderweg zodat ik niet hoef te hevelen. Veel mensen hevelen hun bier naar een ander vat wat ook een manier is om het gist er onderweg te halen. Dit gist eronder vandaan halen komt het bier ten goede.

Offline SVB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 212
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #61 Gepost op: 13-11-2019 17:48 u »
Ik doe hetzelfde en afhankelijk van hoeveel er daarna weer in komt doe ik het vaker.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.762
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #62 Gepost op: 13-11-2019 20:52 u »
De gist blijft niet in de CCT je tapt het af gooit de kraan dicht en maakt de bol leeg.
Eventueel kan dit ook een tweede keer bij veel gist.

Hoezo blijft de gist in de cct, waar heb je het over? Als jij 1 keer per dag gist aflaat en ik doe dat ook... dan zijn we toch even ver? Die bol kan er af he en die leeg je... gist weg dus!

Mijn punt is dat je dit ondertussen al 5x hebt gezegd in dit topic... we snappen het je vind het onzin en niet nuttig en gezien sommige opmerkingen vraag ik me af of je ervaring hebt met het product en je er daadwerkelijk in hebt verdiept De vergelijking met professionele brouwerij ga ik gewoon even overslaan, lijkt me nuttiger.

Nogmaals... het gist blijft niet in de CCT, de gist gooi je weg... jij doet dat zonder bol en bij ons vult de bol zich gedurende de dag. Jij gooit een keer je kraan open, en wij gooien een keer de bol leeg.

Allereerst merk ik op dat iedereen zelf uitmaakt hoe hij of zij een Fastferment gebruikt.
Als je de bol verwijdert de gist weggooit en de op bol opnieuw aanbrengt heb je een zuurstofbel in je Fastferment. Verder raak je bier kwijt, zeker als je dit een paar keer herhaalt.

Als je dat allemaal prima vindt moet je daarmee doorgaan.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.762
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #63 Gepost op: 13-11-2019 21:00 u »
Je hebt inderdaad geen bol nodig, maar ook geen CCT, ook niet in professionele brouwerijen. Snap niet dat je iedere keer het vergelijk maakt met professionele (industriŽle) brouwerijen, terwijl je zelf met een Speidel brouwt.

De vergelijk wordt door mij regelmatig gedaan omdat we met dezelfde grondstoffen werken en in feite ook hetzelfde proces doorlopen.

Schaalgrootte maakt uit, maar het maakt niet dat alles helemaal anders is. Het is daarom verstandig te kijken hoe de professionals werken.

Offline Erwin Warners

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 316
  • Land: nl
  • De beste wijn is nog steeds geen bier
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #64 Gepost op: 13-11-2019 21:01 u »
Als je de bol verwijderd de gist weggooit en de op bol opnieuw aanbrengt heb je een zuurstofbel in je Fastferment. Verder raak je bier kwijt, zeker als je dit een paar keer herhaalt.

Als jij gist aftapt komt er dan geen lucht bij? Je haalt wat uit het vat dus ontstaat er een vacuum of er komt ergens lucht binnen bijvoorbeeld bij je waterslot, of je moet al met CO2 werken.

Offline Richard3

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 213
  • Land: nl
  • Kunnen wij het brouwen?? Nou en of !!
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #65 Gepost op: 13-11-2019 21:04 u »
Zelf gebruik ik al zo'n 10 jaar kleine rvs cct's in mijn hobbybrouwerij. Ik tap regelmatig gist af en zet de kraan snel dicht als ik zie dat er bier meekomt. Je hebt iets meer verlies maar dat neem ik ten voordele van het kwijt raden van overtollige gist voor lief.

:proost: Met een cct dus ook verlies!
 :)

Ik heb ook een fastferment, en heel tevreden over. De gistslurry zakt in de bol en verdrijft daar dus het jong bier.
Als den bol vol is kan je deze legen en eventueel vullen met jongbier wat je hoger aftapt. Daarna terug plaatsen en er is geen zuurstof inslag.
Meestal is het voldoende om de bol te verwijderen en de kraan gesloten te houden na de hoofdgisting.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.762
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #66 Gepost op: 13-11-2019 21:06 u »
Als jij gist aftapt komt er dan geen lucht bij? Je haalt wat uit het vat dus ontstaat er een vacuum of er komt ergens lucht binnen bijvoorbeeld bij je waterslot, of je moet al met CO2 werken.

Ik gebruik een terugslagklepje in combinatie met een waterslot. Dat voorkomt dat zuurstof wordt aangezogen. Een alternatief is inderdaad CO2 inblazen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.762
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #67 Gepost op: 13-11-2019 21:18 u »
:proost: Met een cct dus ook verlies!
 :)

Ja ook als je geen bol gebruikt heb je verlies. Het verschil is echter dat je bij een bol een groter verlies kunt hebben. Als je geen bol gebruikt bepaal je zelf hoeveel gist je aftapt. Dat kan zo vaak als je wilt. Het is mogelijk om zonder verlies af te tappen, maar het komt wel eens voor dat na een prop gist er bier meekomt. Op dat moment zet je snel de kraan dicht om het verlies te beperken.

Ik heb ook een Fastferment, en heel tevreden over. De gistslurry zakt in de bol en verdrijft daar dus het jong bier.
Als den bol vol is kan je deze legen en eventueel vullen met jongbier wat je hoger aftapt. Daarna terug plaatsen en er is geen zuurstof inslag.
Meestal is het voldoende om de bol te verwijderen en de kraan gesloten te houden na de hoofdgisting.
 

Het is een methode. Als je geen terugslagklep gebruikt krijg je zuurstof in je Fastferment bij het aftappen van het bier waarmee je de bol vult.

Offline Erwin Warners

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 316
  • Land: nl
  • De beste wijn is nog steeds geen bier
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #68 Gepost op: 13-11-2019 21:29 u »
Dit verlies valt reuze mee waar gist zit kan geen bier zitten dus als de bol vol gist zit gooi je geen bier weg

Offline Erwin Warners

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 316
  • Land: nl
  • De beste wijn is nog steeds geen bier
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #69 Gepost op: 13-11-2019 21:33 u »
Het is een methode. Als je geen terugslagklep gebruikt krijg je zuurstof in je Fastferment bij het aftappen van het bier waarmee je de bol vult.

Ook niet waar je schroeft hem eronder en zet hem gelijk open dus komt er geen zuurstof via het waterslot binnen. Er zit toch zuurstof al in de bol.
En hoe je het went of keert voor het volume wat eruit gaat moet iets terug komen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.762
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #70 Gepost op: 13-11-2019 21:37 u »
Dit verlies valt reuze mee waar gist zit kan geen bier zitten dus als de bol vol gist zit gooi je geen bier weg

Dat klopt natuurlijk. Maar als je daarna de gist die nog in de Fastferment zit wil verwijderen zal de bol zich normaal gesproken niet nogmaals helemaal vullen...



Het is duidelijk dat er veel hobbybrouwers tevreden zijn over de bol. En ook dat mijn reacties in dit topic door een aantal leden niet als constructief wordt ervaren. Daarom zal ik ten aanzien van dit punt niet meer reageren. Het punt dat je een Fastferment ook zonder bol kunt gebruiken is door mij voldoende duidelijk gemaakt.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.762
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #71 Gepost op: 13-11-2019 21:42 u »
Ook niet waar je schroeft hem eronder en zet hem gelijk open dus komt er geen zuurstof via het waterslot binnen. Er zit toch zuurstof al in de bol.
En hoe je het went of keert voor het volume wat eruit gaat moet iets terug komen.

Deze reactie kwam nog terwijl ik mijn vorig bericht aan het schrijven was.
Vandaar dat ik toch nog reageer.

Als je een terugslagklep gebruikt ontstaat er tijdelijk onderdruk. Dat kan opgeheven door de koolzuur dat nog gevormd wordt.

Offline Erwin Warners

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 316
  • Land: nl
  • De beste wijn is nog steeds geen bier
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #72 Gepost op: 13-11-2019 21:45 u »
Deze reactie kwam nog terwijl ik mijn vorig bericht aan het schrijven was.
Vandaar dat ik toch nog reageer.

Als je een terugslagklep gebruikt ontstaat er tijdelijk onderdruk. Dat kan opgeheven door de koolzuur dat nog gevormd wordt.

Dan heb ik mijn twijfels of je het gist er wel lekker uit krijgt volgens mij moet je dan voor het aftappen al wat overdruk hebben.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.762
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #73 Gepost op: 13-11-2019 21:57 u »
Dan heb ik mijn twijfels of je het gist er wel lekker uit krijgt volgens mij moet je dan voor het aftappen al wat overdruk hebben.

Zwaartekracht...



(Dit was echt mijn laatste reactie in dit topic over het al dan niet gebruiken van de bol.)

Offline Erwin Warners

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 316
  • Land: nl
  • De beste wijn is nog steeds geen bier
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #74 Gepost op: 13-11-2019 22:06 u »
Zwaartekracht...

Maar dat gaat niet op bij een vacuum lijkt me

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.323
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #75 Gepost op: 14-11-2019 21:15 u »
Maar dat gaat niet op bij een vacuum lijkt me
Nee, dat lijkt mij ook. Als je aftapt komt er onderdruk en dan zuigt het zuurstof door de waterslot, dat dan ook water van een aantal dagen mee naar binnen slurpt. Als je boven luchtdicht afsluit, komt het gistdepot moeilijker naar buiten. Bij onderdruk komt dan het zuurstof via de gistuitlaat naar binnen en borrelt via je bier naar boven. Ik heb liever dat de zuurstof niet door mijn bier heen gaat, dus laat ik het boven naar binnen komen. Dus het waterslot er even af.

Offline SVB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 212
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #76 Gepost op: 05-08-2020 09:47 u »
Uiteindelijk een test gedaan, adhv Jacques zijn opmerkingen of nouja hij is nog bezig. Zaterdag bier gebrouwen.

2x een FF 3 g, in beide 4.5 liter bier, brouwsel van 10 liter opgesplitst in twee en elk vat om de beurt een liter gegeven zodat het ook nog redelijk verdeeld is.
1 van de twee heeft de standaard opstelling, dus kraan + opvangbakje
1 van de twee heeft een 1/2" rvs kraan gekregen en dus geen opvangbakje, meer als een standaard CCT dus.

Goed, dan het verschil in werking:
De standaard opstelling heeft in het opvangbakje alle gist zitten, bakje verwijderen en deze vult zich weer netjes met 'schoon' bier en de conus is vrij van een depot, je ziet geen verkleuring onderin de conus.
De aangepaste heeft een overduidelijke vulling onderin, ook na herhaaldelijk aftappen blijft deze zitten, ondertussen is er meer 'bier' afgetapt dan bij de standaard en blijft de conus een laag houden, mijn gok is dan dus ook dat dit op de zijwand gehecht zit en dat er in het midden en 'gat' is ontstaan waardoor de rest niet meer wegspoelt.

De standaard is verder zeker een stuk groter dan de aangepaste, verder werkt deze ook minder makkelijk en is het meer 'werk' dan de aangepaste met enkel een kraantje. Bottelen uit de standaard is geen probleem, gist komt niet extra mee, in het geval van de aangepaste ben ik daar niet zo zeker van gezien de aangekoekte gist in de conus. Verder heb ik op andere plekken ook al gezien dat direct een suiker oplossing toevoegen in een standaard CCT en vanuit daar dan te bottelen niet gewenst is omdat er toch gister achterblijft en dit dan weer in suspensie komt en mee de fles in gaat. Dit lijkt bij de standaard opstelling niet het geval en heb ik ook reeds vaker toegepast.
 
Of het stukje gemak opweegt tegen het nadeel van meer gist overhouden kan ik niet beoordelen op dit moment en de vergisting is ook nog niet klaar. Eerst overhevelen naar een ander vat ga ik sowieso niet doen.

Op het eerste gezicht lijkt het er dus op dat de standaard opstelling nog niet zo gek is. Wat ook wel weer jammer is, het kleinere formaat was wel handiger in de klimaatkast om eerlijk te zijn.

Offline ExPeteriment

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 416
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #77 Gepost op: 05-08-2020 18:00 u »
Uiteindelijk een test gedaan, adhv Jacques zijn opmerkingen of nouja hij is nog bezig. Zaterdag bier gebrouwen.

2x een FF 3g, in beide 4.5 liter bier, brouwsel van 10 liter opgesplitst in twee en elk vat om de beurt een liter gegeven zodat het ook nog redelijk verdeeld is.
1 van de twee heeft de standaard opstelling, dus kraan + opvangbakje
1 van de twee heeft een 1/2" rvs kraan gekregen en dus geen opvangbakje, meer als een standaard CCT dus.

Goed, dan het verschil in werking:
De standaard opstelling heeft in het opvangbakje alle gist zitten, bakje verwijderen en deze vult zich weer netjes met 'schoon' bier en de conus is vrij van een depot, je ziet geen verkleuring onderin de conus.
De aangepaste heeft een overduidelijke vulling onderin, ook na herhaaldelijk aftappen blijft deze zitten, ondertussen is er meer 'bier' afgetapt dan bij de standaard en blijft de conus een laag houden, mijn gok is dan dus ook dat dit op de zijwand gehecht zit en dat er in het midden en 'gat' is ontstaan waardoor de rest niet meer wegspoelt.

De standaard is verder zeker een stuk groter dan de aangepaste, verder werkt deze ook minder makkelijk en is het meer 'werk' dan de aangepaste met enkel een kraantje. Bottelen uit de standaard is geen probleem, gist komt niet extra mee, in het geval van de aangepaste ben ik daar niet zo zeker van gezien de aangekoekte gist in de conus. Verder heb ik op andere plekken ook al gezien dat direct een suiker oplossing toevoegen in een standaard CCT en vanuit daar dan te bottelen niet gewenst is omdat er toch gister achterblijft en dit dan weer in suspensie komt en mee de fles in gaat. Dit lijkt bij de standaard opstelling niet het geval en heb ik ook reeds vaker toegepast.
 
Of het stukje gemak opweegt tegen het nadeel van meer gist overhouden kan ik niet beoordelen op dit moment en de vergisting is ook nog niet klaar. Eerst overhevelen naar een ander vat ga ik sowieso niet doen.

Op het eerste gezicht lijkt het er dus op dat de standaard opstelling nog niet zo gek is. Wat ook wel weer jammer is, het kleinere formaat was wel handiger in de klimaatkast om eerlijk te zijn.
Interessante proef, dank voor het delen. Het strookt wel met mijn Fermentasauris ervaring dat zonder bal met vlinderklep dicht, er veel meer gist onderin de conus aankoekt. Ik hevel van bovenaf leeg, dus heb niet veel last van meenemen delen van die gistkoek. Als je vanonderaf leegt, lijkt me dan inderdaad een probleem. Ik pas 9 van 10 keer opvangbal toe.

Offline SVB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 212
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #78 Gepost op: 06-08-2020 06:56 u »
Ik heb er meerdere staan dus dan is een proef vrij gemakkelijk. Uitkomst lijkt teleurstellend, of in elk geval, had gehoopt dat een normale kraan hetzelfde zou doen als de standaard opstelling. Dit lijkt echter (ook in combinatie met jouw verhaal) niet mogelijk... dan ga ik alles toch weer terug zetten naar de standaard opstelling.

Offline SVB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 212
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #79 Gepost op: 06-08-2020 11:44 u »
Het stukje zuurstof door bier laat ik hier trouwens sowieso buiten, dit is niet meetbaar. Mij gaat het om de werking van de standaard opstelling tov de aangepaste.
In beide opstellingen al zuurstof meekomen, lijkt mij niet dat dat anders is, de hoeveel zal wellicht iets anders zijn.

Hier ga ik echter mee met de logica van FF zelf (die is wel voor grotere versie, bij de 3g is het volume kleiner):

The air will quickly pass through the beer or wine but will not affect the taste in the long run.

When the valve is opened 700ml of O2 rushes through the liquid as it rises. When it reaches the top of the liquid it hits the head space that is filled with CO2. With O2 being lighter than CO2, the O2 now also rises through the CO2 and rests in the top of the head space. As fermentation continues it pushes the O2 through the airlock. The only time the O2 is in contact with the liquid is for 1.5 second while it passes through. The layer of C02 protects the wart/juice from being in contact with the O2 until it is all pushed out.

700ml of air (which is what the collection ball would contain unless you are in a complete O2 environment) contains ~147ml (21%) of oxygen and ~546ml of nitrogen that would be be mixing with (if your headspace hasn't been disturbed) ~9.5L of CO2.

If it miraculously mixed instantaneously with your headspace as it arrived, that headspace would now contain ~1.5% oxygen, which would be pushed out rather quickly as that's how the headspace is developed to begin with unless you are topping with CO2 before sealing the FF.

Of course, gasses don't mix instantaneously. If they did, when you farted, everyone in the room would smell it at the same time.

Besides, don't wineries sparge with nitrogen to get the O2 out?

FastBrewing believes there is almost nil chance of oxygen spoilage when switching the ball out, and they do point out that some fill the ball with distilled water or CO2 when switching if they do feel it is a risk.

The system is a little unconventional and if you are trying to follow every word in a beer or wine making book it will be hard to do with FastFerment. But it will make extremely good beer, wine, ciders, and meads.

Offline Gijsbert

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 27
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #80 Gepost op: 06-08-2020 17:28 u »
Hoi allemaal,

Samen met een aantal vrienden hebben we een FastFerment vergistingsvat aangeschaft ter waarde van net geen 200 euro.
Ondertussen hebben we hier toch al wat spijt van, bij tests met water blijkt het vergistingsvat verre van waterdicht.
We hebben dan maar alle stukken die we in elkaar moesten schroeven afgeplakt met teflon waardoor het enigszins waterdicht bleef.

Wanneer het dan tijd wordt om voor de eerste maal de gistbol onderaan te legen ontstaan de problemen. Wanneer we het kraantje onderaan dichtdraaien loopt er iets mis (teflon die stukgaat?) waardoor het vat begint te lekken. Hierdoor zijn we al veel van ons bier kwijtgespeeld, laat staan het poetswerk en het steriel werken.

Klinkt mijn verhaal herkenbaar? Iemand die ook al iets dergelijks heeft meegemaakt?
We zijn uiteraard op zoek naar een permanente oplossing.
Elke ervaring is welkom.

Groetjes,
Kristof

Misschien makkelijk opgemerkt  maar ik zou de verkoper hierop aansprakelijk stellen. Jullie hebben een product gekocht die niet de eigenschappen heeft die jullie mochten verwachten.  Verkoper verplichten het product terug te nemen. 

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.492
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #81 Gepost op: 06-08-2020 18:11 u »
FastFerment wordt 100 % lekvrij geleverd. Lekt het? Ga dan naar je leverancier, klaag niet op een forum.

De bol is super. Eigenlijk zouden alle CCTs met bol geleverd moeten worden. Tja, dat is niet evident. Ik zou willen dat mijn 300 l CCTs een bol hadden. Maar ja ... Een voetbal onder het vat, dat werkt ook niet. Maar voor de standaard FF, Hou die bol eronder! Vergeet al die opmerkingen van sommigen dat de bol niet zinnig is! Zij hebben het niet begrepen.
Maar probeer de bol niet te legen tussendoor.

Offline SVB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 212
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #82 Gepost op: 06-08-2020 18:19 u »
Daarom dacht ik, ik ga eens testen... maar de conclusie lijkt mij inderdaad dat het originele idee gewoon goed is en dat zal ik na deze batch dan ook gewoon blijven toepassen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.762
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #83 Gepost op: 06-08-2020 22:38 u »
De bol is super. Eigenlijk zouden alle CCTs met bol geleverd moeten worden. Tja, dat is niet evident. Ik zou willen dat mijn 300 l CCTs een bol hadden. Maar ja ... Een voetbal onder het vat, dat werkt ook niet. Maar voor de standaard FF, Hou die bol eronder! Vergeet al die opmerkingen van sommigen dat de bol niet zinnig is! Zij hebben het niet begrepen.
Maar probeer de bol niet te legen tussendoor.

De resultaten van de vergelijking verrassen mij niet. Met de bol verzamelt de gist zich hierin, echter door de bol niet te verwijderen blijft de gist in contact met het bier,

CCTś  voorzien van een bol is een beetje de omgekeerde wereld. Het idee van een CCT is het kunnen verwijderen van de gist. Als het bier steeds in contact is met alle gist ben je het voordeel kwijt.
Als je niet druk maakt over het vrijkomen van enzymen die de schuimhoudbaarheid en body van je bier verminderen kun je de bol onderin laten zitten. Iedereen maakt zijn keuzes...  In de talrijke commerciŽle brouwerijen die ik in binnen- en buitenland bezocht heb ik nog nooit een CCT met een bol gezien. Als het goede bieren zou opleveren had het idee allang commerciŽle navolging hebben gehad....

Overigens zit in een commerciŽle CCT altijd wat gist. Een kleine hoeveelheid heb je nodig voor de afbraak van diacetyl.

Het zou zou mooi zijn als er ook een smaakvergelijking gedaan zou worden want daar gaat het allemaal om...

Offline SVB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 212
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #84 Gepost op: 07-08-2020 07:03 u »
Ik laat het gist wel af, ik leeg de bol tussendoor wel. Veruit het meeste gist is dus weg, wat er in de bol achterblijft is denk ik te vergelijken met wat er op dit moment in die andere ook zit, waarbij het wel  zo is dat wanneer ik nu de bol verwijder ik meteen kan bottelen, bij degene met enkel een kraan betwijfel ik dat.

Smaak, zeker het meest boeiende... maar niet aan mij besteed denk ik zo, op het niveau om dat te gaan omschrijven aan jullie zit ik niet. En in 1 van de twee heb ik stukken eikenvat gedaan, omdat ik dit stukje wilde vergelijken. Wellicht later nog is een smaak vergelijkingstest. Hoewel ik daarbij (met mijn werkwijze) niet erg veel verschil verwacht.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.549
  • Land: nl
  • Uit iedere brouw, komen weer nieuwe recepten.
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #85 Gepost op: 07-08-2020 07:50 u »
Als het goede bieren zou opleveren had het idee allang commerciŽle navolging hebben gehad....
Dit vind ik een aanname en kort door de bocht, het is ook mogelijk dat hobbyspul vernieuwend is. Bovendien is het contacvlak met de gist in de bal niet zo groot, zeker wanneer deze reeds vol zit met gist wordt het contactoppervlak zelfs kleiner dan wanneer dezelfde hoeveelheid in de fastferment zelf zou zitten.

Ik heb ergens gezien dat een (Duitse)brouwer gist uit een cct in een soort soda keg opving tijdens de vergisting, deze was continue aangesloten een soortgelijk idee.

Ja kan er tegen zijn, het is een keuze maar dat het per definitie niet goed is lijkt mij wat makkelijk. Echter vind ik met de komst van de nieuwe fermzilla de fastferment wat
achterhaalt.

Offline SVB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 212
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #86 Gepost op: 07-08-2020 08:23 u »
De aannames sla ik maar gewoon over, die blijven stug... altijd wordt er geroepen dat er getest moet worden, maar bot weg aannames doen is in sommige gevallen ook prima blijkbaar.

Specifiek, waarom nog niet commercieel: alleen het verschil in formaat is al een hele grote reden lijkt mij.

Offline tanteemmie

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 42
  • Land: nl
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #87 Gepost op: 07-08-2020 17:02 u »
Ik heb ook een fastferment, een kleine, want ik brouw maar klein. Ik heb in het begin problemen gehad met de bol (dat is bij mij een glaasje), zodra ik dat eraf wilde schroeven, kwam het gehele binnenwerk van de onderkant mee. Een fabrieksfoutje, en ik heb van Brouwland netjes een compleet nieuwe onderkant gekregen. Toch gebruik ik dat glaasje niet meer. Ik laat het gist er elke keer een beetje af. Ik haal hierbij mijn waterslot er uiteraard wel vanaf, anders krijg je inderdaad oud water mee. Gelijk een moment om het waterslot opnieuw te desinfecteren en opnieuw te vullen. Op zich heb ik wel fijn met het glaasje gewerkt, maar ik wil het niet nog een keer meemaken dat ik mijn complete bier verpest, omdat het binnenwerk toch weer mee los draait. Gewoon een gerust gevoel. Ik moet wel zeggen dat ik het gist ook uit het glaasje weggooide, want het blijft toch in contact met je bier.

Offline Erwin Warners

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 316
  • Land: nl
  • De beste wijn is nog steeds geen bier
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #88 Gepost op: 09-08-2020 07:21 u »
Ik heb in het begin problemen gehad met de bol (dat is bij mij een glaasje), zodra ik dat eraf wilde schroeven, kwam het gehele binnenwerk van de onderkant mee. Een fabrieksfoutje, en ik heb van Brouwland netjes een compleet nieuwe onderkant gekregen.

Is een veel voorkomend probleem had er ook last van in het begin maar ben erachter gekomen dat wanneer je het glaasje er te vast onder draait de rubberring die er tussen zit bij het losdraaien het binnenwerk kan meenemen. Nu draai ik hem veel minder hard aan en het probleem is helemaal over. Het is mens eigen om dingen goed stevig aan te draaien maar dat is niet altijd nodig want ok als hij minder vast zit lekt er niks.

Offline Erwin Warners

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 316
  • Land: nl
  • De beste wijn is nog steeds geen bier
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #89 Gepost op: 09-08-2020 07:32 u »

Als het goede bieren zou opleveren had het idee allang commerciŽle navolging hebben gehad....

Beetje kort door de bocht alsof je met een bol geen goede bieren kunt krijgen. Ik denk eerder dat het door de grote volumes niet werkbaar is in een commerciele brouwerij en bij deze vaten tap je eigenlijk op de zelfde manier het gist af alleen vang je het niet op in een bol. Dus is het lood om oud ijzer Echter zou ik de bol wel leeg maken want het aftappen van de gist daar gaat het eigenlijk om.

Offline tanteemmie

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 42
  • Land: nl
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #90 Gepost op: 09-08-2020 08:27 u »
Is een veel voorkomend probleem had er ook last van in het begin maar ben erachter gekomen dat wanneer je het glaasje er te vast onder draaid de rubberring die er tussen zit bij het losdraaien het binnenwerk kan meenemen. Nu draai ik hem veel minder hard aan en het probleem is helemaal over. Het is mens eigen om dingen goed stevig aan te draaien maar dat is niet altijd nodig want ok als hij minder vast zit lekt er niks.
Nou dat was het ook niet, bij mij kon het binnenwerk niet ver genoeg dus het was plastic op plastic, dat draait dan mee. Het stak te ver uit om de ring nog enigszins zijn werk te kunnen laten doen. Het te strak vastdraaien heb ik met duiken heel snel afgeleerd, daar is het ook vast is vast.

Offline SVB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 212
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #91 Gepost op: 10-08-2020 16:10 u »
Oplossing hiervoor kan ook zijn: mason jar adapter kopen voor de 7.9g. Je draait dan alleen het glaswerk los, alles van pvc laat je zitten. Wil je bottelen dan draai je er de slangtuit van deze adapter set er in. Je draait zo dus geen pcís onderdelen meer los.

Offline JasperB

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Land: nl
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #92 Gepost op: 08-09-2020 15:51 u »
Ik sta op het punt een Fastferment aan te schaffen.
Is het wellicht een goed idee om te starten met bol.
Na de hoofdvergisting, kraan dicht, bol er af en het tuitje te monteren.
Zo heb je het eerste gist er af. Kan je daarna via het slangetje wanneer nodig nog gist aflaten.

Offline tanteemmie

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 42
  • Land: nl
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #93 Gepost op: 21-09-2020 16:20 u »
Ik sta op het punt een Fastferment aan te schaffen.
Is het wellicht een goed idee om te starten met bol.
Na de hoofdvergisting, kraan dicht, bol er af en het tuitje te monteren.
Zo heb je het eerste gist er af. Kan je daarna via het slangetje wanneer nodig nog gist aflaten.

Dat heb ik ook een keer geprobeerd, maar er blijft dan altijd nog wel wat gist in het vat, dus dan moet je toch nog via slang aflaten. Ik heb geen zin meer in de stress van het mogelijk losdraaien voor die ene keer. Ik moet zeggen met het slangetje is het lekker gecontroleerd, dat is erg fijn

Offline Heyudude

  • Dionysos
  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 88
  • Land: nl
  • Brood is graan wat geen bier mocht worden!
Fastferment vergistingsvat
« Reactie #94 Gepost op: 21-09-2020 19:02 u »
Dat heb ik ook een keer geprobeerd, maar er blijft dan altijd nog wel wat gist in het vat, dus dan moet je toch nog via slang aflaten. Ik heb geen zin meer in de stress van het mogelijk losdraaien voor die ene keer. Ik moet zeggen met het slangetje is het lekker gecontroleerd, dat is erg fijn
Interessant alternatief. Het losdraaien is wel hartslag verhogend inderdaad. Draai je de aansluiting op de Fastferment los, is de teflon ook aan vervanging toe. Geen ramp maar wel jammer, en frustrerend tijdens de gisting als het lekt.
Zonder bol? Hmm dan met een slang om de gist af te voeren? Zit de gist dan niet te vast na de 1e gisting?

Eens kijken of dat werkt de volgende keer, een keer losdraaien gaat nog wel.


En gewoon starten met de bol, teflon erop 4-6 draaiingen en testen met een volle bak water (buiten), schotel eronder en 2-4 uur wachten.

Offline Andrť de Laat

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 623
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #95 Gepost op: 21-09-2020 19:17 u »
Wat een gedoe en geklieder toch. En dan heb je nog steeds een kunststof vat. Waarom niet effe doorsparen voor RVS. Totaal geen gedoe mee.

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.323
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #96 Gepost op: 21-09-2020 19:21 u »
Bij de Fastferment zit ook een rolletje teflontape. In de gebruiksaanwijzing staat dat je dat moet gebruiken bij het bevestigen van de kraanaansluiting en de thermowal. Bij mij heeft het op die punten nooit gelekt. Bij het losdraaien van de bol is het verstandiger om met de andere hand de kraan vast te houden, zodat deze niet mee draait.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.259
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #97 Gepost op: 21-09-2020 19:23 u »
Niet helemaal mee eens. Ik heb op mijn Fastferment een kraan met 2 wartels. Eenmalig met teflon op de ff en eenmalig met teflon op bol. Kraan kan er tussenuit. Niks geklieder. Uiteraard is RVS van andere orde maar Fastferment werkt ook prima hoor.

Offline Heyudude

  • Dionysos
  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 88
  • Land: nl
  • Brood is graan wat geen bier mocht worden!
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #98 Gepost op: 21-09-2020 19:23 u »
Klopt, heb nu de oplossing die hierboven al genoemd staat, dubbele wartel kraan. Bol kan er af, Kraan er eraf. Schoonmaken.

Het is wel even aftasten hoe vast vast is... ach en RvS is ideaal natuurlijk maar je met ergens beginnen, tips zat hier

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.588
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #99 Gepost op: 21-09-2020 19:33 u »
Ik gebruik nergens teflon en lekt nergens maar heb de decanteerkraan er niet op.
Na de hoofdgisting draai in onder de kraan dicht en draai de bol eraf en maak deze schoon.
Wel een schaaltje eronder want het druppelt na.
Vul de bol met afgekookt water met wat suiker en geen geklieder of gedoe en geen zuurstof.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.259
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #100 Gepost op: 21-09-2020 19:45 u »

Na de hoofdgisting draai in onder de kraan dicht en draai de bol eraf en maak deze schoon.
Wel een schaaltje eronder want het druppelt na.
Vul de bol met afgekookt water met wat suiker en geen geklieder of gedoe en geen zuurstof.
Das wel n goeie tip. Ga ik proberen. Waarom nog wat suiker? Ik neem aan dat bezinksel  dus nog in de bol zakt

Offline Andrť de Laat

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 623
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #101 Gepost op: 21-09-2020 20:02 u »
Ik gebruik nergens teflon en lekt nergens maar heb de decanteerkraan er niet op.
Na de hoofdgisting draai in onder de kraan dicht en draai de bol eraf en maak deze schoon.
Wel een schaaltje eronder want het druppelt na.
Vul de bol met afgekookt water met wat suiker en geen geklieder of gedoe en geen zuurstof.

Dan ga je wťl verdunnen hŤ? Ik heb eens ergens gelezen dat men de bol vult met pils.


Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.323
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #102 Gepost op: 21-09-2020 21:33 u »
Dan ga je wťl verdunnen hŤ? Ik heb eens ergens gelezen dat men de bol vult met pils.
Of je bol vullen via het monsterkraantje met je jongbier.

Offline Heyudude

  • Dionysos
  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 88
  • Land: nl
  • Brood is graan wat geen bier mocht worden!
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #103 Gepost op: 21-09-2020 21:36 u »
Of je bol vullen via het monsterkraantje met je jongbier.
Zit nog te twijfelen of ik een monsterkraantje monteer.
Weer een gat wat dicht moet blijven, al draai je dat niet los toch? Dat is zo schoon te houden denk ik met doorspoelen.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.259
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #104 Gepost op: 21-09-2020 21:49 u »
Voor mij geen extra kraantje. Als ik al meet dan waterslot er af en met slangetje aan spuit zuig ik een monster op. Blijft ff open maar lijkt me minder gedoe dan extra gat in de Fastferment.
Tsja n RVS waar t kraantje al in zit is natuurlijk n ander verhaal.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.588
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #105 Gepost op: 21-09-2020 22:05 u »
Das wel n goeie tip. Ga ik proberen. Waarom nog wat suiker? Ik neem aan dat bezinksel  dus nog in de bol zakt

Is misschien niet echt nodig maar dit doe ik ook als ik van mijn normale vergistingsvat overhevel naar de mandfles om de vergisting een beetje op te wekken.
Om eventuele zuurstof eruit te duwen.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.259
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #106 Gepost op: 21-09-2020 22:25 u »
Is misschien niet echt nodig maar dit doe ik ook als ik van mijn normale vergistingsvat overhevel naar de mandfles om de vergisting een beetje op te wekken.
Om eventuele zuurstof eruit te duwen.

Ok duidelijk, als ik al overhevel dan gaat mijn fles tot aan de nok vol oftewel een paar cm onder de stop. Zo weinig mogelijk zuurstof. Heb ik een paar flesjes over dan bottel ik dit met weinig suiker. Gaat altijd goed doch deze flesjes hebben meer bezinksel en drink ik als eerste.

Tags: