Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Fastferment vergistingsvat  (gelezen 4324 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Kristof.Anthonis

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Fastferment vergistingsvat
« Gepost op: 31-03-2018 17:00 u »
Hoi allemaal,

Samen met een aantal vrienden hebben we een FastFerment vergistingsvat aangeschaft ter waarde van net geen 200 euro.
Ondertussen hebben we hier toch al wat spijt van, bij tests met water blijkt het vergistingsvat verre van waterdicht.
We hebben dan maar alle stukken die we in elkaar moesten schroeven afgeplakt met teflon waardoor het enigszins waterdicht bleef.

Wanneer het dan tijd wordt om voor de eerste maal de gistbol onderaan te legen ontstaan de problemen. Wanneer we het kraantje onderaan dichtdraaien loopt er iets mis (teflon die stukgaat?) waardoor het vat begint te lekken. Hierdoor zijn we al veel van ons bier kwijtgespeeld, laat staan het poetswerk en het steriel werken.

Klinkt mijn verhaal herkenbaar? Iemand die ook al iets dergelijks heeft meegemaakt?
We zijn uiteraard op zoek naar een permanente oplossing.
Elke ervaring is welkom.

Groetjes,
Kristof


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.082
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #1 Gepost op: 31-03-2018 17:47 u »
Toen ik er een aanschafte heb ik vooraf kennis genomen van eventueel te verwachten problemen.
Om te beginnen had ik voor het monteren met een scherp mesje overtollig kunsstof verwijderd bij het schroefdraad.
Met voldoende teflontape om het schroefdraad gewikkeld. Een vel schuurpapier op een vlak blad geplakt en de bovenkant van het gat waar de deksel op komt, vlak geschuurd. Het schroefdraad van de deksel ingesmeerd met Vaseline om het makkelijker dicht te kunnen draaien.
Toen ik daar mee klaar was er enkele liters water in gedaan om eventueel lekkages te ontdekken. Waar het lekte heb ik het probleem hersteld door het strakker aan te draaien. Voor de zuurstof lek test heb ik via het monsterkraantje lucht ingeblazen met mijn vinger op het gat van de waterslot. Zodra ik mijn vinger van het gat haalde hoorde ik met druk de lucht er uit stromen.
Ik heb nu al 5 batches vergist en geen enkel probleem gehad.

Aan je verhaal te horen zat de kraan niet helemaal aangedraaid op het schoefdraad.
Bij het losdraaien van de bol moet je met je andere hand de kraan vasthouden, zodat deze niet los van het schroefdraad draaid.

Offline Dirtbag

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 807
  • Land: nl
  • Syntax error!
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #2 Gepost op: 31-03-2018 22:13 u »
Altijd werken met teflon tape met de fastferment. Op elk schroefdraad behalve het deksel en de moer moet je teflon tape gebruiken. Let ook op de wikkelrichting van de teflontape op het schroefdraad.  50 % k ans dat je het de verkeerde kant op wikkelt. ;)

Let ook dat je de rubber ring onderaan goed plaatst.

En zorg dat je een aantal rolletjes teflon tape op voorraad hebt. :)

db

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.073
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #3 Gepost op: 31-03-2018 22:24 u »
Altijd werken met teflon tape met de fastferment. Op elk schroefdraad behalve het deksel en de moer moet je teflon tape gebruiken. Let ook op de wikkelrichting van de teflontape op het schroefdraad.  50 % k ans dat je het de verkeerde kant op wikkelt. ;)

Let ook dat je de rubber ring onderaan goed plaatst.


En zorg dat je een aantal rolletjes teflon tape op voorraad hebt. :)

db
Ik heb bij mijn fastferment een losse kraan dwz eentje met 2 wartels, oftewel 2 moeren zodat de kraan niet vastzit aan de fastferment.
1 wartel zit met teflon vast op de fastferment en sluit daar de losse kraan op aan en op de kraan de bol.
Na t leegmaken haal ik de krraan los en de fastferment met wartel zet ik in emmertje met oxipro en is dus schoon. Kraan kan ik apart schoonmaken. Nog nooit infectie gehad en hij is luchtdicht

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.295
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #4 Gepost op: 01-04-2018 01:16 u »
Sorry hoor, maar... Hoe duur, en hoť lekkend? Lijkt me een enorm slechte investering!

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.073
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #5 Gepost op: 01-04-2018 10:54 u »
50 % k ans dat je het de verkeerde kant op wikkelt. ;)
Gewoon met de schroefdraad mee wikkelen, net alsof je er een schroef op draait.

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.082
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #6 Gepost op: 01-04-2018 12:08 u »
Sorry hoor, maar... Hoe duur, en hoť lekkend? Lijkt me een enorm slechte investering!
Als je de FastFermenter bedoeld. Iets van rond de Ä 100,-- voor een 7 Gal. 26,5 Liter. Het lekken is afhankelijk van hoe je het geheel monteert.
Ik heb geen lekkages en lijkt me een niet slechte investering voor een conische gistingvat. Ik ben er zeer tevreden mee hoewel ik toch een beetje op een RVS conisch fermenter zit te geilen. ;)

Offline Brouwerij Mennekes

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 157
  • Land: nl
  • Dommelen kent meer dan Dommelsch
    • Brouwerij Mennekes
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #7 Gepost op: 26-09-2019 10:38 u »
Meteen even een vraagje hierover.

Als je de bol verwijdert na de hoofdgisting, en je plaatst deze dan terug. Dan komt er veel lucht in je bier zodra je de kraan weer open zet. Is dit een probleem? Of van je dit af door bijvoorbeeld vanuit het tapkraantje eerst de bol te vullen en dan er weer aan?

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.441
  • Land: nl
  • Uit iedere brouw, komen weer nieuwe recepten.
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #8 Gepost op: 26-09-2019 11:11 u »
Hoi allemaal,

Samen met een aantal vrienden hebben we een FastFerment vergistingsvat aangeschaft ter waarde van net geen 200 euro.
Ondertussen hebben we hier toch al wat spijt van, bij tests met water blijkt het vergistingsvat verre van waterdicht.
We hebben dan maar alle stukken die we in elkaar moesten schroeven afgeplakt met teflon waardoor het enigszins waterdicht bleef.

Wanneer het dan tijd wordt om voor de eerste maal de gistbol onderaan te legen ontstaan de problemen. Wanneer we het kraantje onderaan dichtdraaien loopt er iets mis (teflon die stukgaat?) waardoor het vat begint te lekken. Hierdoor zijn we al veel van ons bier kwijtgespeeld, laat staan het poetswerk en het steriel werken.

Klinkt mijn verhaal herkenbaar? Iemand die ook al iets dergelijks heeft meegemaakt?
We zijn uiteraard op zoek naar een permanente oplossing.
Elke ervaring is welkom.

Groetjes,
Kristof

Als je het handsvat van het gistvat aftrekt, daar zitten twee nokjes op, daarmee kan je de interne bal van de klep vaster draaien, zie de onderzijde.
Met die nokjes kan je ook de bal uit de klep verwijderen om schoon te maken in de loze ruimte, wat na elk brouwsel grondig dient te gebeuren.

Voor de rest heb ik nooit lekkages gehad, prima vergister, teflonband heb je inderdaad nodig om de boel te monteren.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.441
  • Land: nl
  • Uit iedere brouw, komen weer nieuwe recepten.
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #9 Gepost op: 26-09-2019 11:13 u »
Meteen even een vraagje hierover.

Als je de bol verwijdert na de hoofdgisting, en je plaatst deze dan terug. Dan komt er veel lucht in je bier zodra je de kraan weer open zet. Is dit een probleem? Of van je dit af door bijvoorbeeld vanuit het tapkraantje eerst de bol te vullen en dan er weer aan?
Het laatste. Maar je krijgt er altijd een beetje lucht in.

Offline SVB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 111
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #10 Gepost op: 26-09-2019 16:48 u »
Veel lucht is ook relatief! Het is lucht welke direct naar boven stijgt en dus heel kort met heel weinig bier in aanraking komt.
Maar zoek even op de website van ze, hier hebben ze het ook voor je uitgerekend.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.073
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #11 Gepost op: 26-09-2019 22:06 u »
Ik verwijder de bol niet tussentijds
Meestal na ruim 2 weken gaat ie op de fles. Dan gaat de bol er pas af

Offline Winne2

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 102
  • Land: nl
  • Ik brouw, dus ik leef.....
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #12 Gepost op: 26-09-2019 22:38 u »
Heb nog een fastferment in de aanbieding, mocht iemand interesse hebben. Hij/Zij is overcompleet geworden na aanschaf brewbuckets. Mag weg voor 30,-

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.532
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #13 Gepost op: 27-09-2019 16:57 u »
Ik verwijder de bol niet tussentijds
Meestal na ruim 2 weken gaat ie op de fles. Dan gaat de bol er pas af

Je kunt de bol ook weglaten. Heb je wel eens een grote bol gezien onder een professionele CCT?
Helemaal eerlijk is deze vergelijking niet. Bij een professionele CCT zit halverwege de conus vaak een aftapkraan. Indien die ontbreekt dan zit er onderin een tweetal aftapkranen. Aan ťťn van deze kranen zit een pijp die halverwege de conus ophoudt.

Zelf heb ik al jaren een CCT. Hierbij tap ik zeer regelmatig gist af. Er zit geen bol onderin... Wel heeft de CCT een aftapkraan halverwege de conus die ik gebruik als ik ga bottelen.

Offline SVB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 111
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #14 Gepost op: 28-09-2019 09:07 u »
De FastFerment heeft ook een aftapkraan in de conus zitten.

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.082
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #15 Gepost op: 28-09-2019 09:53 u »
Je kunt de bol ook weglaten. Heb je wel eens een grote bol gezien onder een professionele CCT?
Helemaal eerlijk is deze vergelijking niet. Bij een professionele CCT zit halverwege de conus vaak een aftapkraan. Indien die ontbreekt dan zit er onderin een tweetal aftapkranen. Aan ťťn van deze kranen zit een pijp die halverwege de conus ophoudt.

Zelf heb ik al jaren een CCT. Hierbij tap ik zeer regelmatig gist af. Er zit geen bol onderin... Wel heeft de CCT een aftapkraan halverwege de conus die ik gebruik als ik ga bottelen.
Bij een CCT zit onder de kegelbodem een stuk gebogen pijp waar de gistdepot zich in verzameld. Dat is vergelijkbaar met de bol onder de Fastfermenter. Het lozen van de gistdepot gaat dan enkel op verschillende manieren.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.532
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #16 Gepost op: 28-09-2019 13:27 u »
De FastFerment heeft ook een aftapkraan in de conus zitten.

Dat is niet altijd zo geweest...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.532
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #17 Gepost op: 28-09-2019 13:33 u »
Bij een CCT zit onder de kegelbodem een stuk gebogen pijp waar de gistdepot zich in verzameld. Dat is vergelijkbaar met de bol onder de Fastfermenter. Het lozen van de gistdepot gaat dan enkel op verschillende manieren.

Het lijkt er een beetje op, maar toch niet helemaal vergelijkbaar. Je kunt namelijk bij een professionele CCT een gedeelte van de gist aflaten. Bij de Fastfermenter heb je die keuze niet als je de bol gebruikt.
Al diverse keren heb ik op het forum gewezen op het feit dat je de bol niet hoeft te gebruiken. Je kunt ook gist aftappen zonder de bol te gebruiken.

Offline Brouwerij Mennekes

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 157
  • Land: nl
  • Dommelen kent meer dan Dommelsch
    • Brouwerij Mennekes
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #18 Gepost op: 28-09-2019 21:12 u »
Aftapkraan is volgens mij een optie. Maar ik snap Jaques z'n idee wel.

Zou dan bij hoofdvergisting wel de bol gebruiken en daarna de bol er afhalen en als de vergisting is afgelopen dan via het tapkraantje bottelen.

Offline Irukandji

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 146
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #19 Gepost op: 28-09-2019 22:01 u »
Heb nog een fastferment in de aanbieding, mocht iemand interesse hebben. Hij/Zij is overcompleet geworden na aanschaf brewbuckets. Mag weg voor 30,-

Heb je een pm gestuurd

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.266
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #20 Gepost op: 28-09-2019 22:02 u »
Voor beginners is die bol een uitkomst. Het is gemakkelijk, en vooral heel visueel. Je ziet de gist zakken en compacteren.Heel leerzaam en praktisch.

Tja, als je wat verder gevorderd bent zoals Jacques, dan doe je het misschien anders (zeker indien je CCT geen bol heeft  ;D).

Maar de bol is op zich niks mis mee. En als je geen autolyse wilt, dan draai de kraan dicht en sluit je zo de gist in de bol af van het bier.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.073
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #21 Gepost op: 28-09-2019 22:37 u »
Voor beginners is die bol een uitkomst. Het is gemakkelijk, en vooral heel visueel. Je ziet de gist zakken en compacteren.Heel leerzaam en praktisch.

Tja, als je wat verder gevorderd bent zoals Jacques, dan doe je het misschien anders (zeker indien je CCT geen bol heeft  ;D).

Maar de bol is op zich niks mis mee. En als je geen autolyse wilt, dan draai de kraan dicht en sluit je zo de gist in de bol af van het bier.
Ik gebruik de bol altijd
Na 2 weken is alles in de bol gezakt en ga ik bottelen
Is het beter om de bol eerder af te sluiten?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.532
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #22 Gepost op: 28-09-2019 22:42 u »
Voor beginners is die bol een uitkomst. Het is gemakkelijk, en vooral heel visueel. Je ziet de gist zakken en compacteren.Heel leerzaam en praktisch.

Tja, als je wat verder gevorderd bent zoals Jacques, dan doe je het misschien anders (zeker indien je CCT geen bol heeft  ;D).

Maar de bol is op zich niks mis mee. En als je geen autolyse wilt, dan draai de kraan dicht en sluit je zo de gist in de bol af van het bier.

Volgens mij heb jij ook geen bollen onder jouw CCT's...  :)

Het dichtdraaien van de bol zal niet snel gebeuren. Ondertussen is het bier in contact met de gist. Dat heb je niet als je de gist aflaat. Zodra je merkt dat er bier meekomt zet je de kraan dicht. Kwijt is kwijt.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.266
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #23 Gepost op: 28-09-2019 23:26 u »
Volgens mij heb jij ook geen bollen onder jouw CCT's...  :)

Het dichtdraaien van de bol zal niet snel gebeuren. Ondertussen is het bier in contact met de gist. Dat heb je niet als je de gist aflaat. Zodra je merkt dat er bier meekomt zet je de kraan dicht. Kwijt is kwijt.

Ik ben dan ook geen beginnende hobbybrouwer meer.

Maar ik blijf de bol een goed ding vinden voor beginnende brouwers. Zeker wanneer je het vergelijkt met het standaard ronde platbodem vat. Daarbij is nog veel meer contact met gist, die je bovendien niet kunt verwijderen zonder overhevelen. Zelfs met bol ben je dan met de Fastferment beter uit. Ik heb hem gebruikt en vindt het prima werken. Ook voor diegenen die de gist willen hergebruiken ... super handig, bol in de frigo en klaar.
FastFerment brengt toch meerwaarde tov een platbodem vat.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.266
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #24 Gepost op: 28-09-2019 23:35 u »
Is het beter om de bol eerder af te sluiten?

Super!

Wanneer de meeste gist in de bol is gezakt zou ik inderdaad de kraan sluiten. Wanneer er nog extra gist zakt, dan draai je de kraan nog eens open om die gist ook in de bol te laten zakken. Op deze manier hou je het contact tussen de gist en het bier beperkt, wat risico op autolysesmaakjes voorkomt. Niks mis met de bol dus. Het is gewoon uitgesteld aftappen. En direct tappen zoals Jacques doet, is ook ok, maar resulteert in meer verlies van bier. Aan jou de keuze.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.532
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #25 Gepost op: 29-09-2019 00:04 u »
FastFerment brengt toch meerwaarde tov een platbodem vat.

Het grote voordeel van een FastFerment is dat je gist kunt aftappen. Daar heb je de bol niet voor nodig. Een beetje verlies komt de kwaliteit van je bier ten goede...

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.441
  • Land: nl
  • Uit iedere brouw, komen weer nieuwe recepten.
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #26 Gepost op: 29-09-2019 00:15 u »
Super!

Wanneer de meeste gist in de bol is gezakt zou ik inderdaad de kraan sluiten. Wanneer er nog extra gist zakt, dan draai je de kraan nog eens open om die gist ook in de bol te laten zakken. Op deze manier hou je het contact tussen de gist en het bier beperkt, wat risico op autolysesmaakjes voorkomt. Niks mis met de bol dus. Het is gewoon uitgesteld aftappen. En direct tappen zoals Jacques doet, is ook ok, maar resulteert in meer verlies van bier. Aan jou de keuze.

Nou heb ik de fastferment (en Fermentasautus) ook staan, maar dat dichtdraaien van die kraan doe ik niet, als er toch nog CO2 drukopbouw zou komen door te vroeg dichtzetten of een nagisting/brettje? var.Diastacus ect.ect... dat zou dan wel eens een rotzooi kunnen veroorzaken.

Gistaflaten bij de fastferment gaat trouwens beter als de Fermentasaurus, de fastferment laat de gist makkelijker afvloeien.

Je kan ook gewoon de gist aflaten, bottelen en de laatste slurry opvangen in de bal na het verwijderen van het bier. Dat is makkelijk en kan erg steriel gebeuren.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.266
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #27 Gepost op: 29-09-2019 00:27 u »
Het grote voordeel van een FastFerment is dat je gist kunt aftappen. Daar heb je de bol niet voor nodig. Een beetje verlies komt de kwaliteit van je bier ten goede...

Ik dacht dat het boek bierbrouwen voor dummies alle nivo's van hobbyisten vertegenwoordigde. Met de fastferment blijf je hameren op die bol. Fastferment is ook voor dummies. Die bol is dan super.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.266
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #28 Gepost op: 29-09-2019 00:28 u »
Nou heb ik de fastferment (en Fermentasautus) ook staan, maar dat dichtdraaien van die kraan doe ik niet, als er toch nog CO2 drukopbouw zou komen door te vroeg dichtzetten of een nagisting/brettje? var.Diastacus ect.ect... dat zou dan wel eens een rotzooi kunnen veroorzaken.

Dat is waar, elke dag even open en gelijk weer dicht. Opgelost.

Offline SVB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 111
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #29 Gepost op: 29-09-2019 08:10 u »
Ik mis vast de logica... maar het contact met je bier waar het hier omgaat is een contact oppervlak van 1 cm of zo he.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.192
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #30 Gepost op: 29-09-2019 09:59 u »
Altijd werken met teflon tape met de fastferment. Op elk schroefdraad behalve het deksel en de moer moet je teflon tape gebruiken. Let ook op de wikkelrichting van de teflontape op het schroefdraad.  50 % k ans dat je het de verkeerde kant op wikkelt. ;)

Let ook dat je de rubber ring onderaan goed plaatst.

En zorg dat je een aantal rolletjes teflon tape op voorraad hebt. :)

db
Lijkt voor mij vooral op een niet goed uitontwikkeld design. Om het te kunnen gebruiken moet je allerlei pleisters gaan plakken. 

Offline SVB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 111
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #31 Gepost op: 29-09-2019 11:15 u »
Ik zie het verschil niet met andere vaten waar je twee afdichtingsrubbers moet gebruiken om een kraan dicht te krijgen. Hier schroef je de kraan direct op het vat (schroefdraad in het vat) en daar doe je teflon tape omheen.  Beide is eenzelfde soort Ďpleisterí. Zorgen dat iets dicht is.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.073
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #32 Gepost op: 29-09-2019 14:44 u »
Ik ben uiterst tevreden over mijn fastferment
Ik heb er een andere kraan opgezet. Zo kan ik de kraan gemakkelijk verwijderen en schoonmaken
Het is een kraan met 2 wartels. 1 wartel op de bol en 1 op de conus. De kraan zit er dus los tussen
Alles 1 x goed afgedicht met teflon en luchtdicht getaped. Na gebruik gaan de wartels met bevestiging in oxi pro. Tientallen brouwels en nog nooit infectie.
Brouw ca 20 liter is is dus te overzien

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.532
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #33 Gepost op: 29-09-2019 15:03 u »
Ik dacht dat het boek bierbrouwen voor dummies alle nivo's van hobbyisten vertegenwoordigde. Met de fastferment blijf je hameren op die bol. Fastferment is ook voor dummies. Die bol is dan super.

Ook voor een dummy heeft de bol geen meerwaarde...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.532
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #34 Gepost op: 29-09-2019 15:06 u »
Ik mis vast de logica... maar het contact met je bier waar het hier omgaat is een contactoppervlak van 1 cm of zo he.

De autolyse vindt niet alleen plaats op het scheidingsoppervlak. Door diffusie komen de autolyseproducten uit de bol vrij en verspreiden ze zich door het bier.

Offline Brouwerij Mennekes

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 157
  • Land: nl
  • Dommelen kent meer dan Dommelsch
    • Brouwerij Mennekes
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #35 Gepost op: 29-09-2019 18:01 u »
Ik ben uiterst tevreden over mijn fastferment
Ik heb er een andere kraan opgezet. Zo kan ik de kraan gemakkelijk verwijderen en schoonmaken
Het is een kraan met 2 wartels. 1 wartel op de bol en 1 op de conus. De kraan zit er dus los tussen
Alles 1 x goed afgedicht met teflon en luchtdicht getaped. Na gebruik gaan de wartels met bevestiging in oxi pro. Tientallen brouwels en nog nooit infectie.
Brouw ca 20 liter is is dus te overzien

Heb je een foto of iets? Ik wil een fastferment aanschaffen (met kraan)

Offline Snotje

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 266
  • Land: nl
  • Brouwerij Snotje
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #36 Gepost op: 30-09-2019 01:14 u »
De autolyse vindt niet alleen plaats op het scheidingsoppervlak. Door diffusie komen de autolyseproducten uit de bol vrij en verspreiden ze zich door het bier.

Ik denk niet dat dit zo werkt Jacques. Diffusie moet je meer zien als wanneer er in een grote bak, een grote concentratie moleculen op 1 plek zit deze evenredig door de vloeistof of gas worden verspreid. Zoals een inktpatroon in een glas water gooien en na een tijd is het water overal blauw. Maar die opvangbol heeft zo'n klein scheidingsoppervlak dat diffusie wordt tegengehouden. Als er diffusie zou plaats vinden met de inhoud van de bol dan zou de gist na verloop van tijd allemaal verspreid zijn in de tank. En dat is niet zo. Dus op de scheiding van gist met de vloeistof vind misschien wel diffusie plaats maar met de rest van de gist in de bol niet. Die moleculen bewegen zich echt niet zomaar door de tank. Maar de vloeistof boven de bol beweegt wel raakt het gist. Dus de grootte van het scheidingsoppervlak het belangrijkst. We weten ook het diffusiecoŽfficiŽnt niet van de moleculen. Dus het is sowieso de vraag of diffusie een probleem is aangezien we de grootte en de viscositeit van de moleculen niet weten. Levend gist beweegt door de vloeistof maar dat is geen diffusie.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.532
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #37 Gepost op: 30-09-2019 22:08 u »
Ik denk niet dat dit zo werkt Jacques. Diffusie moet je meer zien als wanneer er in een grote bak, een grote concentratie moleculen op 1 plek zit deze evenredig door de vloeistof of gas worden verspreid. Zoals een inktpatroon in een glas water gooien en na een tijd is het water overal blauw. Maar die opvangbol heeft zo'n klein scheidingsoppervlak dat diffusie wordt tegengehouden. Als er diffusie zou plaats vinden met de inhoud van de bol dan zou de gist na verloop van tijd allemaal verspreid zijn in de tank. En dat is niet zo. Dus op de scheiding van gist met de vloeistof vind misschien wel diffusie plaats maar met de rest van de gist in de bol niet. Die moleculen bewegen zich echt niet zomaar door de tank. Maar de vloeistof boven de bol beweegt wel raakt het gist. Dus de grootte van het scheidingsoppervlak het belangrijkst. We weten ook het diffusiecoŽfficiŽnt niet van de moleculen. Dus het is sowieso de vraag of diffusie een probleem is aangezien we de grootte en de viscositeit van de moleculen niet weten. Levend gist beweegt door de vloeistof maar dat is geen diffusie.

Het is niet zo dat de gist in de bol niet meer werkt. Heel wat keren heb ik gezien bij mijn tests dat er koolzuur ontsnapte uit het gistdepot. Dit gebeurt ook met de gist in de bol. Er is beweging en daarmee ook diffusie. Een gistdepot is niet minder statisch dan wel eens gedacht wordt.
In feite maakt het contactoppervlak niet zo veel uit, de autolyseproducten komen toch wel in het bier.

Offline Snotje

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 266
  • Land: nl
  • Brouwerij Snotje
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #38 Gepost op: 30-09-2019 23:34 u »
@Jacques zoals ik al zei is er natuurlijk beweging van het gist omdat het leeft ook in de depot maar dit noem je geen diffusie. Neemt niet weg dat je  wanneer het mogelijk is je de kraan naar het depot beter dicht kan draaien en tussendoor beter kan aftappen.

Offline SVB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 111
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #39 Gepost op: 01-10-2019 17:33 u »
Het feit dat jij, Jacques, de bol niet nuttig vind, maakt de bol niet nutteloos.

Ik vind je erg stellig voor iets wat je nog nooit hebt gebruikt.

Offline TeVeHa

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 183
  • Land: 00
  • Nederlanders of Belgen zijn me evenveel waard
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #40 Gepost op: 01-10-2019 18:37 u »
Eerlijk? Ik heb het nut van die bol nooit begrepen, wil je gist aftappen, zet er een emmer onder, toch? Wat doe je als de gist in de bol zit? Je draait 'm los en maakt 'm leeg? Hoe onnozel kan je zijn?

Offline Snotje

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 266
  • Land: nl
  • Brouwerij Snotje
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #41 Gepost op: 01-10-2019 19:28 u »
Aftappen in een klimaatkast lijkt me met een bol makkelijker te gaan dan met een emmer wat spettert. Dus in dat opzicht snap ik de bol voor de hobbybrouwer die geen waterkoeling op zijn fermenter heeft en dus een koelkast gebruikt. Maar uiteindelijk heb je een bol niet nodig als je dat niet wil, het aftappen kan net zo makkelijk. Alleen met een fastferment kan je niet zien hoeveel gist er is verzameld zoals bij een fermentasaurus. Dus af en toe bolletjes leeggooien lijkt me een kleine moeite.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.532
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #42 Gepost op: 01-10-2019 22:17 u »
@Jacques zoals ik al zei is er natuurlijk beweging van het gist omdat het leeft ook in de depot maar dit noem je geen diffusie. Neemt niet weg dat je  wanneer het mogelijk is je de kraan naar het depot beter dicht kan draaien en tussendoor beter kan aftappen.

Door het vrijkomen van koolzuurbelletjes worden autolyseproducten mee omhoog genomen, deze verspreiden zich verder door diffusie.
Je kunt de kraan dichtdraaien maar als er nog koolzuur gevormd wordt kun je veel rommel krijgen bij het losdraaien.

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.082
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #43 Gepost op: 01-10-2019 22:23 u »
Alleen met een fastferment kan je niet zien hoeveel gist er is verzameld zoals bij een fermentasaurus. Dus af en toe bolletjes leeggooien lijkt me een kleine moeite.
Ik heb een Fastferment gehad en kon duidelijk zien hoeveel gistdepot er in mijn bol zat. ;)

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.073
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #44 Gepost op: 01-10-2019 22:25 u »
. Alleen met een fastferment kan je niet zien hoeveel gist er is verzameld zoals bij een fermentasaurus. Dus af en toe bolletjes leeggooien lijkt me een kleine moeite.
Nou ik kan best t verschil zien hoor
Meestal zit de bol halfvol met bezinksel en dat kun je best zien

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.532
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #45 Gepost op: 01-10-2019 22:26 u »
Het feit dat jij, Jacques, de bol niet nuttig vind, maakt de bol niet nutteloos.

Ik vind je erg stellig voor iets wat je nog nooit hebt gebruikt.

Ik kom tot mijn oordeel doordat ik al jarenlang CCT's in gebruik heb. Je hebt de bol niet nodig. Dat vinden de constructeurs van de professionele CCT's ook niet.

Maar als jij het wel handig vindt mag dat. Kennelijk vinden dat meer hobbybrouwers.
Waar het mij om gaat is dat je ook bewust bent van de nadelen van een dergelijke bol en dat deze een belangrijk voordeel van een CCT (het aflaten van gist) teniet doet.
Als het je te doen is om het oogsten van gist heb je de bol niet nodig. Gist dat aflaat kun je in een gedesinfecteerde pot bewaren in de koelkast.

Offline Snotje

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 266
  • Land: nl
  • Brouwerij Snotje
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #46 Gepost op: 01-10-2019 22:37 u »
Nou ik kan best het verschil zien hoor
Meestal zit de bol halfvol met bezinksel en dat kun je best zien

Ok excuses dat nam ik aan ik ken ze alleen van de plaatjes.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.076
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #47 Gepost op: 02-10-2019 08:08 u »
Ik kom tot mijn oordeel doordat ik al jarenlang CCT's in gebruik heb. Je hebt de bol niet nodig. Dat vinden de constructeurs van de professionele CCT's ook niet.

Maar als jij het wel handig vindt mag dat. Kennelijk vinden dat meer hobbybrouwers.
Waar het mij om gaat is dat je ook bewust bent van de nadelen van een dergelijke bol en dat deze een belangrijk voordeel van een CCT (het aflaten van gist) teniet doet.
Als het je te doen is om het oogsten van gist heb je de bol niet nodig. Gist dat aflaat kun je in een gedesinfecteerde pot bewaren in de koelkast.

Om goed bier te brouwen als hobbybrouwer heb je Łberhaupt geen CCT, brouwautomaat of andere 'bling bling' nodig.
Sowieso hoeven wij niet altijd alles te vergelijken met 'de professionals'; hoe groot wou je de bol maken voor een CCT van 1000(0) liter (+)?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.532
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #48 Gepost op: 02-10-2019 21:31 u »
Om goed bier te brouwen als hobbybrouwer heb je Łberhaupt geen CCT, brouwautomaat of andere 'bling bling' nodig.

Klopt helemaal, maar goede apparatuur maakt wel dat je het een en ander beter kunt sturen.
Hoever je gaat in je hobby moet ieder voor zich uitmaken, net als de wijze waarop je je spullen gebruikt.

Offline Erwin Warners

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 247
  • Land: nl
  • De beste wijn is nog steeds geen bier
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #49 Gepost op: 11-11-2019 01:58 u »
Heb hier goeie ervaring mee zo goed dat ik er een tweede heb aangeschaft.
Wanneer je de teflontape goed aanbrengt lekt hij niet, echter moet er wel rekening mee gehouden worden dat wanneer je het kraantje terug draait teflontape wel kan gaan lekken op het schroefdraad. Teflontape mag in princiepe niet terug gedraaid worden. Verder vind ik alles prima sluiten en ook de gistbol is een uitkomst. Geen gedoe met hevelen meer en ook bottelen gaat een stuk eenvoudiger. Het deksel moet je wel goed aandraaien en dat gaat iets minder makkelijk maar al met al een prima ding.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.532
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #50 Gepost op: 11-11-2019 19:48 u »
...
Verder vind ik alles prima sluiten en ook de gistbol is een uitkomst. Geen gedoe met hevelen meer en ook bottelen gaat een stuk eenvoudiger.
...

De gistbol heb je niet nodig om gist af te laten. Ook zonder gistbol hoef je niet over te hevelen om gist kwijt te raken.

Offline SVB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 111
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #51 Gepost op: 11-11-2019 19:55 u »
Nee, maar het is onderdeel van het product... jongens, wat kan jij star zijn zeg. Reageer dan niet als je werkelijk niets anders toevoegt dan die zin. Sommige mensen vinden het wel handig, er zijn er immers pas een paar honderdduizend van verkocht.

Offline Erwin Warners

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 247
  • Land: nl
  • De beste wijn is nog steeds geen bier
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #52 Gepost op: 11-11-2019 20:21 u »
De gistbol heb je niet nodig om gist af te laten. Ook zonder gistbol hoef je niet over te hevelen om gist kwijt te raken.

Kan zijn maar daarom kan het wel handig zijn, hij zit erbij dus waarom zou je hem dan niet gebruiken werkt lekker schoon.
Voortijd had ik mandflessen en de wel bekende grote witte vaten maar zonder hevelen raak je daar niet zo eenvoudig je gist kwijt.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.073
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #53 Gepost op: 12-11-2019 10:09 u »
Plastic vaten, glazen flessen, rvs ketel met platte bodem. Ik heb ze allemaal geprobeerd en hebben allen voor en nadelen
Nu een fastferment in koelkast en vergist gecontroleerd. Ik denk dat ik niet anders meer wil
Iedereen moet maar gebruiken wat voor hem of haar het prettigste werkt.

Offline Erwin Warners

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 247
  • Land: nl
  • De beste wijn is nog steeds geen bier
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #54 Gepost op: 12-11-2019 16:54 u »
Iedereen moet maar gebruiken wat voor hem of haar het prettigste werkt.

Helemaal mee eens, vind het altijd toch wel leuk om ervaringen en oplossingen van anderen te horen.
Je kunt altijd kijken of het voor jezelf een verbetering kan zijn. :)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.532
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #55 Gepost op: 12-11-2019 22:13 u »
Nee, maar het is onderdeel van het product... jongens, wat kan jij star zijn zeg. Reageer dan niet als je werkelijk niets anders toevoegt dan die zin. Sommige mensen vinden het wel handig, er zijn er immers pas een paar honderdduizend van verkocht.

Ja ik ben volhoudend voor wat betreft het feit dat de bol niet noodzakelijk is. Het maakt dat de gist in de cct blijft terwijl een belangrijk voordeel van een cct is dat je de gist kwijt kunt raken. 

Er staan wereldwijd heel wat cct's bij brouwerijen, die zijn geen van allen voorzien van een grote bol...

Zelf gebruik ik al zo'n 10 jaar kleine rvs cct's in mijn hobbybrouwerij. Ik tap regelmatig gist af en zet de kraan snel dicht als ik zie dat er bier meekomt. Je hebt iets meer verlies maar dat neem ik ten voordele van het kwijt raden van overtollige gist voor lief. Hierdoor heb ik minder last van autolyse.

Het zijn keuzes. Mijn opmerking is bedoeld om iedereen daarvan bewust te maken. Je kunt de bol gebruiken maar voor de functionaliteit van een Fastferment (en vergelijkbare plastic cct's)  is de bol niet noodzakelijk...

Offline Erwin Warners

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 247
  • Land: nl
  • De beste wijn is nog steeds geen bier
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #56 Gepost op: 12-11-2019 23:47 u »
Het maakt dat de gist in de cct blijft terwijl een belangrijk voordeel van een cct is dat je de gist kwijt kunt raken. 

De gist blijft niet in de CCT je tapt het af gooit de kraan dicht en maakt de bol leeg.
Eventueel kan dit ook een tweede keer bij veel gist.

Offline SVB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 111
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #57 Gepost op: 13-11-2019 07:41 u »
Hoezo blijft de gist in de cct, waar heb je het over? Als jij 1 keer per dag gist aflaat en ik doe dat ook... dan zijn we toch even ver? Die bol kan er af he en die leeg je... gist weg dus!

Mijn punt is dat je dit ondertussen al 5x hebt gezegd in dit topic... we snappen het je vind het onzin en niet nuttig en gezien sommige opmerkingen vraag ik me af of je ervaring hebt met het product en je er daadwerkelijk in hebt verdiept De vergelijking met professionele brouwerij ga ik gewoon even overslaan, lijkt me nuttiger.

Nogmaals... het gist blijft niet in de CCT, de gist gooi je weg... jij doet dat zonder bol en bij ons vult de bol zich gedurende de dag. Jij gooit een keer je kraan open, en wij gooien een keer de bol leeg.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.076
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #58 Gepost op: 13-11-2019 08:22 u »
Ja ik ben volhoudend voor wat betreft het feit dat de bol niet noodzakelijk is. Het maakt dat de gist in de cct blijft terwijl een belangrijk voordeel van een cct is dat je de gist kwijt kunt raken. 

Er staan wereldwijd heel wat cct's bij brouwerijen, die zijn geen van allen voorzien van een grote bol...

Zelf gebruik ik al zo'n 10 jaar kleine rvs cct's in mijn hobbybrouwerij. Ik tap regelmatig gist af en zet de kraan snel dicht als ik zie dat er bier meekomt. Je hebt iets meer verlies maar dat neem ik ten voordele van het kwijt raden van overtollige gist voor lief. Hierdoor heb ik minder last van autolyse.

Het zijn keuzes. Mijn opmerking is bedoeld om iedereen daarvan bewust te maken. Je kunt de bol gebruiken maar voor de functionaliteit van een Fastferment (en vergelijkbare plastic cct's)  is de bol niet noodzakelijk...

Je hebt inderdaad geen bol nodig, maar ook geen CCT, ook niet in professionele brouwerijen. Snap niet dat je iedere keer het vergelijk maakt met professionele (industriŽle) brouwerijen, terwijl je zelf met een Speidel brouwt. FastFerment heeft zijn product afgestemd op de schaal waarop wij brouwen (net als Speidel of andere automaten overigens). Daar kan een dergelijke optie dus goed toegevoegd worden, je kunt zo binnen een gesloten systeem gist aflaten en indien gewenst bewaren. Zover ik na kan gaan is eigenlijk alleen de manier van gist aflaten anders dan in de conventionele CCT's, waarom zou dan in de FastFerment de gist in het vat blijven, en in een conventionele CCT niet? Dat zou alleen gebeuren wanneer je de bol die daarvoor bestemd is niet gebruikt. Dat zou hetzelfde zijn wanneer je een conventionele CCT gebruikt en de gist niet aftapt.

En ja, het zijn keuzes, en het is niet noodzakelijk, maar dat is een CCT ook niet, al dan niet met bol.

Zelfs reageren in dit topic is een keuze, welke ook niet wat toevoegt of noodzakelijk is.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.073
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #59 Gepost op: 13-11-2019 14:09 u »
Ik begrijp het niet helemaal
Ik ben tevreden over Fastferment  en gebruik bol maar als het nog beter kan dan hoor ik het graag
Ik vergist gecontroleerd en laat normaliter de bol er 2 weken onder en bottel dan gelijk
Meestal is de helft van de bol vol met bezinksel en gist
Is het raadzaam om de bol eerder te ledigen of om eerder te sluiten dwz na de hoofdgisting elke dag de kraan even opendraaien en gelijk weer dicht? 1 dag voor het bottelen geheel open zodat alles nog voor het bottelen in de bol zakt?
Ik brouw overwegend iets donkere zwaardere bieren. Geen pils

Offline Erwin Warners

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 247
  • Land: nl
  • De beste wijn is nog steeds geen bier
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #60 Gepost op: 13-11-2019 16:56 u »
Ik begrijp het niet helemaal
Ik ben tevreden over Fastferment  en gebruik bol maar als het nog beter kan dan hoor ik het graag
Ik vergist gecontroleerd en laat normaliter de bol er 2 weken onder en bottel dan gelijk
Meestal is de helft van de bol vol met bezinksel en gist
Is het raadzaam om de bol eerder te ledigen of om eerder te sluiten dwz na de hoofdgisting elke dag de kraan even opendraaien en gelijk weer dicht? 1 dag voor het bottelen geheel open zodat alles nog voor het bottelen in de bol zakt?
Ik brouw overwegend iets donkere zwaardere bieren. Geen pils

Ik haal na de hoofdvergisting er gist onderweg zodat ik niet hoef te hevelen. Veel mensen hevelen hun bier naar een ander vat wat ook een manier is om het gist er onderweg te halen. Dit gist eronder vandaan halen komt het bier ten goede.

Offline SVB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 111
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #61 Gepost op: 13-11-2019 17:48 u »
Ik doe hetzelfde en afhankelijk van hoeveel er daarna weer in komt doe ik het vaker.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.532
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #62 Gepost op: 13-11-2019 20:52 u »
De gist blijft niet in de CCT je tapt het af gooit de kraan dicht en maakt de bol leeg.
Eventueel kan dit ook een tweede keer bij veel gist.

Hoezo blijft de gist in de cct, waar heb je het over? Als jij 1 keer per dag gist aflaat en ik doe dat ook... dan zijn we toch even ver? Die bol kan er af he en die leeg je... gist weg dus!

Mijn punt is dat je dit ondertussen al 5x hebt gezegd in dit topic... we snappen het je vind het onzin en niet nuttig en gezien sommige opmerkingen vraag ik me af of je ervaring hebt met het product en je er daadwerkelijk in hebt verdiept De vergelijking met professionele brouwerij ga ik gewoon even overslaan, lijkt me nuttiger.

Nogmaals... het gist blijft niet in de CCT, de gist gooi je weg... jij doet dat zonder bol en bij ons vult de bol zich gedurende de dag. Jij gooit een keer je kraan open, en wij gooien een keer de bol leeg.

Allereerst merk ik op dat iedereen zelf uitmaakt hoe hij of zij een Fastferment gebruitk.

Als je de bol verwijderd de gist weggooit en de op bol opnieuw aanbrengt heb je een zuurstofbel in je Fastferment. Verder raak je bier kwijt, zeker als je dit een paar keer herhaalt.

Als je dat allemaal prima vindt moet je daarmee doorgaan.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.532
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #63 Gepost op: 13-11-2019 21:00 u »
Je hebt inderdaad geen bol nodig, maar ook geen CCT, ook niet in professionele brouwerijen. Snap niet dat je iedere keer het vergelijk maakt met professionele (industriŽle) brouwerijen, terwijl je zelf met een Speidel brouwt.

De vergelijk wordt door mij regelmatig gedaan omdat we met dezelfde grondstoffen werken en in feite ook hetzelfde proces doorlopen.

Schaalgrootte maakt uit, maar het maakt niet dat alles helemaal anders is. Het is daarom verstandig te kijken hoe de professionals werken.

Offline Erwin Warners

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 247
  • Land: nl
  • De beste wijn is nog steeds geen bier
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #64 Gepost op: 13-11-2019 21:01 u »
Als je de bol verwijderd de gist weggooit en de op bol opnieuw aanbrengt heb je een zuurstofbel in je Fastferment. Verder raak je bier kwijt, zeker als je dit een paar keer herhaalt.

Als jij gist aftapt komt er dan geen lucht bij? Je haalt wat uit het vat dus ontstaat er een vacuum of er komt ergens lucht binnen bijvoorbeeld bij je waterslot, of je moet al met CO2 werken.

Online Richard3

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 160
  • Land: nl
  • Kunnen wij het brouwen?? Nou en of !!
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #65 Gepost op: 13-11-2019 21:04 u »
Zelf gebruik ik al zo'n 10 jaar kleine rvs cct's in mijn hobbybrouwerij. Ik tap regelmatig gist af en zet de kraan snel dicht als ik zie dat er bier meekomt. Je hebt iets meer verlies maar dat neem ik ten voordele van het kwijt raden van overtollige gist voor lief.

:proost: Met een cct dus ook verlies!
 :)

Ik heb ook een fastferment, en heel tevreden over. De gistslurry zakt in de bol en verdrijft daar dus het jong bier.
Als den bol vol is kan je deze legen en eventueel vullen met jongbier wat je hoger aftapt. Daarna terug plaatsen en er is geen zuurstof inslag.
Meestal is het voldoende om de bol te verwijderen en de kraan gesloten te houden na de hoofdgisting.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.532
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #66 Gepost op: 13-11-2019 21:06 u »
Als jij gist aftapt komt er dan geen lucht bij? Je haalt wat uit het vat dus ontstaat er een vacuum of er komt ergens lucht binnen bijvoorbeeld bij je waterslot, of je moet al met CO2 werken.

Ik gebruik een terugslagklepje in combinatie met een waterslot. Dat voorkomt dat zuurstof wordt aangezogen. Een alternatief is inderdaad CO2 inblazen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.532
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #67 Gepost op: 13-11-2019 21:18 u »
:proost: Met een cct dus ook verlies!
 :)

Ja ook als je geen bol gebruikt heb je verlies. Het verschil is echter dat je bij een bol een groter verlies kunt hebben. Als je geen bol gebruikt bepaal je zelf hoeveel gist je aftapt. Dat kan zo vaak als je wilt. Het is mogelijk om zonder verlies af te tappen, maar het komt wel eens voor dat na een prop gist er bier meekomt. Op dat moment zet je snel de kraan dicht om het verlies te beperken.

Ik heb ook een Fastferment, en heel tevreden over. De gistslurry zakt in de bol en verdrijft daar dus het jong bier.
Als den bol vol is kan je deze legen en eventueel vullen met jongbier wat je hoger aftapt. Daarna terug plaatsen en er is geen zuurstof inslag.
Meestal is het voldoende om de bol te verwijderen en de kraan gesloten te houden na de hoofdgisting.
 

Het is een methode. Als je geen terugslagklep gebruikt krijg je zuurstof in je Fastferment bij het aftappen van het bier waarmee je de bol vult.

Offline Erwin Warners

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 247
  • Land: nl
  • De beste wijn is nog steeds geen bier
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #68 Gepost op: 13-11-2019 21:29 u »
Dit verlies valt reuze mee waar gist zit kan geen bier zitten dus als de bol vol gist zit gooi je geen bier weg

Offline Erwin Warners

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 247
  • Land: nl
  • De beste wijn is nog steeds geen bier
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #69 Gepost op: 13-11-2019 21:33 u »
Het is een methode. Als je geen terugslagklep gebruikt krijg je zuurstof in je Fastferment bij het aftappen van het bier waarmee je de bol vult.

Ook niet waar je schroeft hem eronder en zet hem gelijk open dus komt er geen zuurstof via het waterslot binnen. Er zit toch zuurstof al in de bol.
En hoe je het went of keert voor het volume wat eruit gaat moet iets terug komen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.532
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #70 Gepost op: 13-11-2019 21:37 u »
Dit verlies valt reuze mee waar gist zit kan geen bier zitten dus als de bol vol gist zit gooi je geen bier weg

Dat klopt natuurlijk. Maar als je daarna de gist die nog in de Fastferment zit wil verwijderen zal de bol zich normaal gesproken niet nogmaals helemaal vullen...



Het is duidelijk dat er veel hobbybrouwers tevreden zijn over de bol. En ook dat mijn reacties in dit topic door een aantal leden niet als constructief wordt ervaren. Daarom zal ik ten aanzien van dit punt niet meer reageren. Het punt dat je een Fastferment ook zonder bol kunt gebruiken is door mij voldoende duidelijk gemaakt.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.532
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #71 Gepost op: 13-11-2019 21:42 u »
Ook niet waar je schroeft hem eronder en zet hem gelijk open dus komt er geen zuurstof via het waterslot binnen. Er zit toch zuurstof al in de bol.
En hoe je het went of keert voor het volume wat eruit gaat moet iets terug komen.

Deze reactie kwam nog terwijl ik mijn vorig bericht aan het schrijven was.
Vandaar dat ik toch nog reageer.

Als je een terugslagklep gebruikt ontstaat er tijdelijk onderdruk. Dat kan opgeheven door de koolzuur dat nog gevormd wordt.

Offline Erwin Warners

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 247
  • Land: nl
  • De beste wijn is nog steeds geen bier
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #72 Gepost op: 13-11-2019 21:45 u »
Deze reactie kwam nog terwijl ik mijn vorig bericht aan het schrijven was.
Vandaar dat ik toch nog reageer.

Als je een terugslagklep gebruikt ontstaat er tijdelijk onderdruk. Dat kan opgeheven door de koolzuur dat nog gevormd wordt.

Dan heb ik mijn twijfels of je het gist er wel lekker uit krijgt volgens mij moet je dan voor het aftappen al wat overdruk hebben.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.532
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #73 Gepost op: 13-11-2019 21:57 u »
Dan heb ik mijn twijfels of je het gist er wel lekker uit krijgt volgens mij moet je dan voor het aftappen al wat overdruk hebben.

Zwaartekracht...



(Dit was echt mijn laatste reactie in dit topic over het al dan niet gebruiken van de bol.)

Offline Erwin Warners

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 247
  • Land: nl
  • De beste wijn is nog steeds geen bier
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #74 Gepost op: 13-11-2019 22:06 u »
Zwaartekracht...

Maar dat gaat niet op bij een vacuum lijkt me

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.082
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Fastferment vergistingsvat
« Reactie #75 Gepost op: 14-11-2019 21:15 u »
Maar dat gaat niet op bij een vacuum lijkt me
Nee, dat lijkt mij ook. Als je aftapt komt er onderdruk en dan zuigt het zuurstof door de waterslot, dat dan ook water van een aantal dagen mee naar binnen slurpt. Als je boven luchtdicht afsluit, komt het gistdepot moeilijker naar buiten. Bij onderdruk komt dan het zuurstof via de gistuitlaat naar binnen en borrelt via je bier naar boven. Ik heb liever dat de zuurstof niet door mijn bier heen gaat, dus laat ik het boven naar binnen komen. Dus het waterslot er even af.

Tags: