Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Vlam blaast uit  (gelezen 1923 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline rlandzaat

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 120
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Vlam blaast uit
« Gepost op: 18-03-2018 19:43 u »
Ik heb een gasbrander gekocht, die oorspronkelijk bedoeld is voor propaan. Deze wil ik op aardgas gebruiken. Daarom heb ik de sproeiers vervangen met exemplaren met een diameter, die ongeveer 1,5 maal zo groot is. Ik heb deze sproeiers meegeleverd gekregen. Enig speurwerk op internet leerde me, dat dit een tamelijk gebruikelijke factor is.

Toch zijn de vlammen heel klein en worden bij vol gas uitgeblazen. Zouden de gaatjes van de brander zelf te klein kunnen zijn?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.262
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Vlam blaast uit
« Reactie #1 Gepost op: 18-03-2018 20:11 u »
Welke brander is het en hoe is de verhouding toevoer gas/zuurstof. Dwz kun je dat regelen met een schuif of zo?

Offline rlandzaat

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 120
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vlam blaast uit
« Reactie #2 Gepost op: 19-03-2018 10:21 u »
Welke brander is het en hoe is de verhouding toevoer gas/zuurstof. Dwz kun je dat regelen met een schuif of zo?

De brander ziet er als volgt uit:



Er zijn geen mogelijkheden om de verhouding gas/zuurstof te regelen voor zover ik kan zien. De constructie is betrekkelijk eenvoudig.

Offline Sietze K

  • De Roerstok
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 230
  • Land: nl
  • De hazze en de slak hawwe op 'selde dei âldjier.
Re: Vlam blaast uit
« Reactie #3 Gepost op: 19-03-2018 12:30 u »
De brander ziet er als volgt uit:



Er zijn geen mogelijkheden om de verhouding gas/zuurstof te regelen voor zover ik kan zien. De constructie is betrekkelijk eenvoudig.
Kijk eens naar de onderkant, daar zijn waarschijnlijk 3 bouten en borgmoeren te zien, daar kun je het gas/luchtmengsel mee regelen. :degroeten:

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.262
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Vlam blaast uit
« Reactie #4 Gepost op: 19-03-2018 13:04 u »
Ja het gas moet ergens lucht happen voordat ie in de gaatjes verbrandt.
Even uitproberen.
Succes want het is een mooie brander.

Offline rlandzaat

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 120
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vlam blaast uit
« Reactie #5 Gepost op: 19-03-2018 13:13 u »
Kijk eens naar de onderkant, daar zijn waarschijnlijk 3 bouten en borgmoeren te zien, daar kun je het gas/luchtmengsel mee regelen. :degroeten:

Ik heb drie bouten zien zitten, die met hun draadeind in de openingen steken waar de sproeiers op gericht staan. Ik kon geen verschil waarnemen als ik daaraan draaide en snap ook niet goed wat de functie van deze bouten is. Vanavond zal ik een detailfoto plaatsen.


Offline rlandzaat

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 120
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vlam blaast uit
« Reactie #6 Gepost op: 19-03-2018 23:02 u »
De beloofde foto's:





Offline Dirtbag

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 835
  • Land: nl
  • Syntax error!
Re: Vlam blaast uit
« Reactie #7 Gepost op: 20-03-2018 09:42 u »
Probeer ring voor ring de bout volledig in te draaien en dan de brander aan te steken. Vervolgens zet je hem op vol vermogen en draai je de bout langzaam uit.

Zodra de vlam dan uit gaat moet je hem iets terug draaien :)

Mocht je hem niet aan krijgen als je de bout volledig ingedraaid hebt dan proberen met de bout zo ver mogelijk uitgedraaid en na aansteken in te draaien.

Je hoeft er niet van uit te gaan dat alle 3 de bouten in dezelfde stand horen te staan.

db

Offline stiaanke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 215
  • Land: be
Re: Vlam blaast uit
« Reactie #8 Gepost op: 20-03-2018 09:43 u »
Ik denk dat er onderdelen ontbreken. Die bouten moeten normaal een huls vast houden die je kunt verschuiven en zo de opening kunt verkleinen tussen sproeier en gietstuk.
Bij propaan zal dit zo gewerkt hebben, maar aardgas dat armer van samenstelling is heeft een veel groter debiet en neemt zo te veel lucht mee met als gevolg een te arm mengsel en een vlam die uit gaat.
Dek eens de helft van die openingen met wat aluminiumfolie of iets dergelijks af en zie wat het resultaat is.

Offline rlandzaat

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 120
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vlam blaast uit
« Reactie #9 Gepost op: 20-03-2018 10:06 u »
Morgenavond heb ik weer wat tijd en ga ik beide suggesties uitproberen. Ik houd jullie op de hoogte.

Offline Wilhelmi

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
  • Land: nl
  • Begonnen met brouwen in de vorige eeuw
Re: Vlam blaast uit
« Reactie #10 Gepost op: 20-03-2018 13:42 u »
Op internet is deze brander te vinden onder de naam Foker Ben wokbrander.
De meeste leveranciers vermelden daarbij, dat deze brander alleen geschikt zou zijn voor : propaan / butaan en voor lpg gas. Daarbij vermelden sommige leveranciers dat deze niet geschikt zou zijn om om te bouwen naar aardgas.  :weetniet:

Offline rlandzaat

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 120
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vlam blaast uit
« Reactie #11 Gepost op: 27-03-2018 17:53 u »
Op internet is deze brander te vinden onder de naam Foker Ben wokbrander.
De meeste leveranciers vermelden daarbij, dat deze brander alleen geschikt zou zijn voor : propaan / butaan en voor lpg gas. Daarbij vermelden sommige leveranciers dat deze niet geschikt zou zijn om om te bouwen naar aardgas.  :weetniet:

Dat klopt dan ook. Als experiment heb ik de grote luchtopeningen met alu tape afgeplakt en die stelschroeven helemaal ingedraaid. Alleen dan lukt het om het hele branderbed te laten branden, maar de vlammetjes zijn dan toch te klein om een pan met 70 liter wort aan de kook te krijgen. De leverancier neemt hem terug en inmiddels zijn we de gelukkige eigenaar van een Multifire 4 aardgasbrander van 9,2 kW.

Het was een leerzame ervaring :-)

Tags: