Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Vochtig schroten  (gelezen 19558 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.428
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Vochtig schroten
« Gepost op: 11-01-2006 11:39 u »
Naar aanleiding van een Off-topicje in mijn Dubbel-bok draadje:


Hieronder een plaatje van wat ik heel mooi schrootsel vind. Vochtig geschroot met de Maltmill.








Wat een prachtige hele jasjes. ik wil ook een maltmill (geduld, geduld...)

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline BuBS

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 935
  • Land: nl
    • http://www.facebook.com/?ref=home
Re: Vochtig schroten
« Reactie #1 Gepost op: 11-01-2006 12:12 u »
HI Edgar,

Ben je niet bang voor roest aan je Maltmill.
Ik heb zelf ook een maltmill, maar ik durf daarvoor niet nat te schroten.
Wil je eens uitleggen hoe jij nat schroot en de evt nazorg van de maltmill

Gr BuBS

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Vochtig schroten
« Reactie #2 Gepost op: 11-01-2006 12:26 u »
Flauw hoor... :'( (ik vind het een volmout...)

Nazorg van de molen valt mee. Gewoon schoonborstelen na gebruik is alles. Let wel dat tijdens het schroten al het vocht al in het kafje is getrokken. De korrels zijn dus niet nat, voelen hooguit ietsje 'klam' ('wak' voor de vlamingen) aan.* Te nat is echt niet de bedoeling, dan gaat het schroten niet zo lekker meer. Overigens is de geur die van de klamme korrels afkomt (en van het schrootsel) ongelofelijk lekker.

Extra uitleg over nat schroten: Mout in een grote emmer (25 l), bij ca. 8 kg mout ongeveer 250 ml water in twee gedeelten al mengend langzaam toevoegen. Na het gieten net zo lang stevig mengen totdat alle 'natheid' verdwijnt. Korrels moeten niet meer plakkerig zijn.

Hoeveelheden zijn een benadering, ik raad aan om het in kleine beetjes en op gevoel te doen. Het is verbazend hoeveel vocht de mout kan opnemen, maar pas op dat je niet overdrijft. Als het vocht in het meellichaam trekt ben je de gesjochte. Oftewel dan heb je 't aan je rekker. Anders gezegd  is het pataat.

*voortschrijdend inzicht: praktisch droog aanvoelend is ook goed, zelfs beter.

Offline BuBS

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 935
  • Land: nl
    • http://www.facebook.com/?ref=home
Re: Vochtig schroten
« Reactie #3 Gepost op: 11-01-2006 12:44 u »
OK thanks,

Morgen ga ik brouwen en ga het gelijk uitproberen.

Gr Kees

Offline BuBS

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 935
  • Land: nl
    • http://www.facebook.com/?ref=home
Re: Vochtig schroten
« Reactie #4 Gepost op: 12-01-2006 11:48 u »
Hť hť,

Ik ben net klaar met het nat schroten, nou weet ik waarom het nat schroten heet. Ik zweet me kapot man ( of ligt dat aan mijn slechte conditie ). Maar het resultaat mag er zijn, inderdaad een perfecte schroot. Het gaat wel iets zwaarder, kijken of ik de maltmill kan motoriseren.


Gr Kees

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Vochtig schroten
« Reactie #5 Gepost op: 12-01-2006 12:06 u »
Goed he? De filtering en de smaak hebben er volgens mij voordeel van.

Als het echt duidelijk zwaarder ging dan normaal dan was het vermoedelijk iets te nat. Het gaat normaalgesproken inderdaad wel iets zwaarder, maar niet heel veel. Bij mij dan toch.

Offline BuBS

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 935
  • Land: nl
    • http://www.facebook.com/?ref=home
Re: Vochtig schroten
« Reactie #6 Gepost op: 12-01-2006 12:23 u »
Hi Edgar,

Ik heb nog nooit zo mooie schroot gehad, dus bedankt voor de uitleg.
Het filteren ga ikzo wel merken en op de smaak moeten we nog een maandje wachten :lekkerbier:

Gr Kees

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.428
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Vochtig schroten
« Reactie #7 Gepost op: 12-01-2006 12:55 u »
bij Grolsch Boekelo vertelde ze ook dat ze nat schrootten voor een hogere opbrengst en minder oxidatie. Interessant info dat dat thuis ook prima gaat, zeker met de "handleiding" van Ed.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Vochtig schroten
« Reactie #8 Gepost op: 12-01-2006 13:52 u »
Ik vraag me wel af hoe de (mindere) oxidatie zou samenhangen met vochtig schroten. Jij enig idee Martin? Of iemand anders natuurlijk?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.202
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Vochtig schroten
« Reactie #9 Gepost op: 12-01-2006 13:59 u »
Kan dat te maken hebben dat je dan wellicht minder stof vorming hebt ? en je op deze manier ook grover kunt schroten (minder contact opppervlak..?)

groeten en gezondheid
Oscar

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.428
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Vochtig schroten
« Reactie #10 Gepost op: 12-01-2006 14:26 u »
ik vond dat ook niet zo sterk. niet elke rondleider was even goed op de hoogte, en er werden tegenstrijdige verhalen vertelt. laat dat oxidatie verhaal maar vallen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.202
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Vochtig schroten
« Reactie #11 Gepost op: 12-01-2006 14:36 u »
niet elke rondleider was even goed op de hoogte

De meeste rondleiders bij de Grolsch weten alleen de basis van het brouwproces zoals je krijgt te zien tijden de rondleiding. Voor de consument is dat ruim voldoende omdat die meestal niet weten hoe bier gebrouwen wordt. wij Hobbybrouwers weten natuurlijk veeeeeeeeeeeeel meer op dit gebied. De rondleiders zitten echter ver onder het kennis nivea van de thuisbrouwers op dit gebied. Dus bij diep technische vragen weten ze vaak geen antwoordt.....

groeten en gezondheid
Oscar

Offline BuBS

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 935
  • Land: nl
    • http://www.facebook.com/?ref=home
Re: Vochtig schroten
« Reactie #12 Gepost op: 12-01-2006 17:27 u »
Net klaar met brouwen, wat me opviel was dat het wort heel erg helder was. Helderer dan normaal.Voor de rest nu nog verder geen verschillen.

Gr BuBS

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Vochtig schroten
« Reactie #13 Gepost op: 12-01-2006 18:05 u »
Heb je die heerlijke geuren tijdens het natmaken geroken?

Offline norbertus

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 172
  • Hobbybrouwen, een nimmer aflatende uitdaging!
Re: Vochtig schroten
« Reactie #14 Gepost op: 12-01-2006 18:47 u »
Nat schroten geeft inderdaad betere resultaten maar het schrootsel dient wel snel verwerkt te worden na deze handeling.

Bijkomende nadelen zijn :
- bij manueel schroten dient er meer spierkracht opgebracht zoals hiervoor reeds aangegeven.
- ik beschik over een elektrisch aangedreven schrootmolen met vultrechter. Deze trechter kan niet gevuld worden gezien bevochtigde mout niet doorrijst zodat er veel meer tijd dient besteedt aan het schroten.

Vermoedelijk is dit laatste euvel wel de reden dat bij industriŽle brouwerijen er zelden nat wordt geschroot.

groeten
norbertus

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Vochtig schroten
« Reactie #15 Gepost op: 12-01-2006 20:31 u »
Heeft een van jullie wel eens nat geschroot met een schijvenmolen?

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Vochtig schroten
« Reactie #16 Gepost op: 12-01-2006 20:42 u »
- ik beschik over een elektrisch aangedreven schrootmolen met vultrechter. Deze trechter kan niet gevuld worden gezien bevochtigde mout niet doorrijst zodat er veel meer tijd dient besteedt aan het schroten.

Dat hoeft niet. De truc is om enkel het kaf veerkrachtiger te maken, zonder het te verzadigen met vocht.

Mijn Maltmill heeft ook een 'vultrechter' (weliswaar met een ruime opening) maar ik slaag er altijd in om de mout zodanig te bevochtigen dat deze nog goed 'stroomt'. Hij is dus niet plakkerig, omdat alle vocht door het kaf is opgenomen. Het schrootsel is na het schroten niet vochtig of klam, omdat het meellichaam zo droog is dat alle overtollig vocht (voor zover dat er is) gemakkelijk wordt geabsorbeerd. Een nacht wachten met brouwen is naar mijn overtuiging geen enkel probleem.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.817
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vochtig schroten
« Reactie #17 Gepost op: 12-01-2006 21:06 u »
Heeft een van jullie wel eens nat geschroot met een schijvenmolen?

Ja, dat heb ik in mijn drang alles uit te proberen wel eens gedaan. Werkte wel maar ik denk dat ik de mout toen te vochtig gemaakt heb. In ieder geval ging het schroten toen zeer moeizaam omdat mijn schijvenmolen niet gemotoriseerd is. Sommigen gaan naar een sportschool anderen doen een soortgelijke inspanning door vochtige mout te schroten met een zwengel!

Het schrootsel was wel van betere kwaliteit, zij het dat er nog veel kapotgemalen kaf tussen zat.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Vochtig schroten
« Reactie #18 Gepost op: 12-01-2006 21:35 u »
Ja, dat heb ik in mijn drang alles uit te proberen wel eens gedaan.
Het schrootsel was wel van betere kwaliteit, zij het dat er nog veel kapotgemalen kaf tussen zat.

Dat lijkt me bij een schijvenmolen onvermijdelijk, door de scheurende werking ervan.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Vochtig schroten
« Reactie #19 Gepost op: 13-01-2006 09:09 u »
Ja, dat heb ik in mijn drang alles uit te proberen wel eens gedaan.
Het schrootsel was wel van betere kwaliteit, zij het dat er nog veel kapotgemalen kaf tussen zat.

Als het schrootsel van betere kwaliteit was, waarom heb je het dan bij dat ene experiment gelaten?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.817
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vochtig schroten
« Reactie #20 Gepost op: 13-01-2006 11:26 u »
In die tijd kwam ik in bezit van mijn walsenmolen. Deze gaf droog en met veel minder inspanning een nog beter schrootresultaat.

Overigens heb ik drie keer natschroten met een schijvenmolen geŽxperimenteerd. Ondanks het minder bevochtigen van de mout moest ik toch een flinke krachtsinspanning leveren om de mout met spierkracht door de molen te trekken.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Vochtig schroten
« Reactie #21 Gepost op: 13-01-2006 11:43 u »
Omdat de kafjes taaier worden van het vocht, zal juist een schijvenmolen daar meer last van hebben. Het kost veel meer kracht om een taai kafje te scheuren, dan om het te pletten met twee walsen.

Offline Nico v.L.

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
Re: Vochtig schroten
« Reactie #22 Gepost op: 03-01-2007 17:08 u »
Hallo,
Ik las iets over de voordelen van vochtig schroten. Het zou minder fijne kafjes opleveren. Omdat ik met een oude handkoffiemolen schroot (merk Pede, het lukt me niet een foto bij te voegen) leek vochtig schroten mij een goed idee. Het is wel een stuk zwaarder zwengelen, na 3 kilo mout kijk je toch anders tegen de wereld aan.
Mijn vraag is: kan je een dag van te voren vochtig schroten of gaan er dan al allerlei processen aan de gang in het gemalen mout?

Nico

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.428
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Vochtig schroten
« Reactie #23 Gepost op: 03-01-2007 19:49 u »
Het lijkt me niet verstandig om een dag van te voren vochtig te schroten. De kans op zuur bier wordt dan aanzienlijk vergroot, ja, ook ondanks het kookproces dat nog volgt.

Offline Lenx

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 64
  • Land: 00
Re: Vochtig schroten
« Reactie #24 Gepost op: 03-01-2007 21:22 u »
Het is inderdaad niet aangewezen om vochtig te schroten en dan de mout een dag te bewaren. Enkel de pel van de moutkorrels mogen nat worden want dan worden die elastisch en blijven ze beter heel. Het meellichaam van de korrel moet zoveel mogelijk droog blijven, het water mag er niet in trekken. Let daarom ook op dat je de mout niet al te vochtig maakt, je kunt het bijvoorbeeld wat nat spuiten met een plantenspuit met warm water in en dan direct schroten.

Tags: schroten