Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Restant ingrediŽnten bier!  (gelezen 705 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 230
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Restant ingrediŽnten bier!
« Gepost op: 23-03-2018 16:43 u »
Hallo allemaal,

Ik heb nog wat ingrediŽnten liggen, ze zijn al wat ouder omdat ik al heel lang niet meer aan brouwen ben toegekomen.
Maar nog niks over datum  ;)

Nu had ik onderstaande in BrouwVisie gedrukt.

Iemand hier nog opmerkingen over aangaande tijden etc

mijn voorraad is

MaÔsvlokken 890 g
MŁnchnermout type 2 700 g
Pilsmout 3 EBC 5203 g
Special B 856 g
Tarwemout 4323 g
Viennamout 1714 g
Cascade pellets 81 g
Hallertau HersbrŁcker pellets 90 g
Perle (D) pellets 81 g
Saaz (CZ) 59 g
Safale S-04 3 stuks

Grt
Willem

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptBlond
Kenmerk
Brouwdatum23-3-2018
BiertypeBlond(e)
Aantal liters15
Gewenst begin SG1068 (7,4 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater28,2 liter
Maischdikte3,3 l/kg
Maischwater15,0 liter
Spoelwater13,1 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur14 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid15 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
MŁnchnermout type 210,0 %456 gr22 EBC
Pilsmout 3 EBC90,0 %4107 gr3 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertau HersbrŁcker pellets2,2 %25 grFWH9 EBU
Saaz (CZ)3,8 %20 gr10 minuten5 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafale S-04
Gist toegevoegd als


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
155įC5 minuten3,3 l/kg
263įC30 minuten3,3 l/kg
372įC25 minuten3,3 l/kg
478įC1 minuten3,3 l/kg



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Koen S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 411
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Restant ingredienten bier !!
« Reactie #1 Gepost op: 23-03-2018 17:18 u »
Is 15 IBU niet wat weinig voor een blonde? Ik zou minimum het dubbele nemen.

Offline SanderH

  • t Wort Wat!
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 423
  • Land: nl
  • Brouwen met de HERMS of de RIMS?
Re: Restant ingredienten bier !!
« Reactie #2 Gepost op: 23-03-2018 17:51 u »
Doe eens gek. Maak een "all-in" biertje! Pleur alles qua mout erin, speel wat met de hop in tijden en hoeveelheden, mix gisten. Wees verrast, of niet. Leef groot. Overdenk niets, DOE!

Offline davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 554
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Restant ingredienten bier !!
« Reactie #3 Gepost op: 23-03-2018 17:59 u »
doe eens gek. Maak een "all-in" biertje! Pleur alles qua mout erin, speel wat met de hop in tijden en hoeveelheden, mix gisten. Wees verrast, of niet. Leef groot. Overdenk niets, DOE!
En maak het kruidenkastje ook leeg!

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.920
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Restant ingredienten bier !!
« Reactie #4 Gepost op: 23-03-2018 17:59 u »
Met alle munich, alle special B en dan aanvullen met pils en tarwemout tot het start sg dat je wilt (zeg 1080) kun je een hele mooie stevige dubbel of zelfs quadrupel maken. Eventueel nog wat mais voor meer vergistbaarheid

Offline SanderH

  • t Wort Wat!
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 423
  • Land: nl
  • Brouwen met de HERMS of de RIMS?
Re: Restant ingredienten bier !!
« Reactie #5 Gepost op: 23-03-2018 18:04 u »
En maak het kruidenkastje ook leeg!

Belgisch of Nederlands kruiden kastje? De mijne bevat wat "hollandica" achtige stoffen.

Maar serieuzer, als je van wat spullen af wil, maak eens iets wat niet in een plaatje past. Zit net aan een biertje wat ik niet mag omschrijven (= ingeschreven voor de wedstrijd van het forum) en ik ben positief verrast).

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 230
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Restant ingrediŽnten bier!
« Reactie #6 Gepost op: 01-04-2018 20:50 u »
Ok biertje gebrouwen op 26-3

Begin SG 1.061
2 zakjes us-05 toegevoegd gisting ging prima
SG nu gemeten met refractometer en omgerekend 1.018

vergistingsgraad van +/- 73% en +/-  6 % alc

Zo en dan nu de vraag volgens mijn ispindel die in het gistvat drijft, zakt het SG niet meer, nu al 2 dagen!

1 Kan het al uitvergist zijn na 6 dagen?
2 Toch nog maar een weekje op het gist laten staan of niet?

Alvast bedankt voor jullie antwoorden

MVG

W vd Broek

Offline Pimmels

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 349
  • Land: nl
  • kijk ook op www.facebook.com/PimmelsBier
    • Pimmels bier
Re: Restant ingrediŽnten bier!
« Reactie #7 Gepost op: 01-04-2018 21:01 u »
Ok biertje gebrouwen op 26-3

Begin SG 1.061
2 zakjes us-05 toegevoegd gisting ging prima
SG nu gemeten met refractometer en omgerekend 1.018

vergistingsgraad van +/- 73% en +/-  6 % alc

Zo en dan nu de vraag volgens mijn ispindel die in het gistvat drijft, zakt het SG niet meer, nu al 2 dagen!

1 Kan het al uitvergist zijn na 6 dagen?
2 Toch nog maar een weekje op het gist laten staan of niet?

Alvast bedankt voor jullie antwoorden

MVG

W vd Broek
Klinkt prima, dus...
1) Ja,  omdat je goed veel gist gebruikt hebt.
2) Ja,  omdat gist nog wat restproducten opruimt tijdens die week.
 :brouwen:

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 230
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Restant ingrediŽnten bier!
« Reactie #8 Gepost op: 01-04-2018 21:16 u »
Klinkt prima, dus..
1) Ja,  omdat je goed veel gist gebruikt hebt.
2) Ja,  omdat gist nog wat restproducten opruimt tijdens die week.
 :brouwen:

Prima bedankt, precies wat ik dacht, maar even de bevestiging nodig had  ;)

Tags: