Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Nelson Sauvin Saison  (gelezen 3207 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Ventus

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 55
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Nelson Sauvin Saison
« Gepost op: 16-03-2018 20:37 u »
Ideetje van mijn kant voor de komende warme voorjaars en zomerdagen.
Een Saison met Nelson Sauvin hop, om een soort droge witte wijn onder de bieren te benaderen.
Omdat de hop erg hoog is in alfazuren en ik wel geur en smaak wil overbrengen, maar niet al te veel bitterheid heb ik gekozen voor alleen een late hopgift, een whirlpoolgift en dryhopping.
Ik verwacht dat de Belle Saison nog wat verder door gist dan de hier berekende SG1007.
Iemand nog aanvullingen of suggesties voor dit recept?


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk24
Naam receptSaison Sauvin
Brouwdatum18-03-2018
BierstijlSaison
Volume13,0 l
Begin SG1,059 SG
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)31 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
14,00 lWater uit Haarlem PWN
1,27 mlFosforzuur
6,43 lSpoelwater


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,000 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC88,2 %
0,400 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC11,8 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust64,0 °C2 min.75 min.4,1 l/kg
Uitmaischen78,0 °C2 min.10 min.4,1 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,0 gNelson Sauvinpellets12,8%20 min.31,3 IBU
20,0 gNelson Sauvinpellets12,8%whirlpool0,0 IBU
35,0 gNelson Sauvinpellets12,8%koudhop0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gBelle Saisonbovengist



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 695
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Nelson Sauvin Saison
« Reactie #1 Gepost op: 17-03-2018 07:21 u »
Geen tips, adviezen of feedback gezien ik nog nooit een sasion heb gemaakt of met deze hop heb gewerkt, ik vind het idee wel erg leuk en ben benieuwd naar de uitkomst

Offline Jedoka

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 144
  • Land: nl
  • Bier brouwen, t'is net koken!
Re: Nelson Sauvin Saison
« Reactie #2 Gepost op: 17-03-2018 09:35 u »
Palm had toentertijd de Palm Sauvin, een amberkleurig bier met de Nelson Sauvin hop. In de omschrijving van dat bier word ook gesproken over een witte wijn achtige afdronk door de gebruikte hop. De Palm nooit geproefd maar het lijkt me inderdaad een lekker bier voor de zomer.

Jelle

Offline Ventus

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 55
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Nelson Sauvin Saison
« Reactie #3 Gepost op: 19-03-2018 12:24 u »
Het bier is zaterdag middag gebrouwen.
De hop heeft een erg specifieke geur, niet vergelijkbaar met andere soorten waarmee ik bekend ben, ik krijg er vooral appel/peer associaties bij.
13,5 liter met SG 1058 in de vergistingskast, en staat nu lekker te bluppen bij 25,5 graad.
Later deze week de temperatuur nog een tikje opvoeren en de dryhop erbij.
De Belle Saison gist lijkt een snelle werker te zijn in deze hoeveelheid (1 zakje op 13,5 liter) en temperatuur.

Offline Ventus

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 55
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Nelson Sauvin Saison
« Reactie #4 Gepost op: 20-03-2018 20:55 u »
De Belle Saison gist lijkt een snelle werker te zijn in deze hoeveelheid (1 zakje op 13,5 liter) en temperatuur.

En dat is nogal een understatement.
Van 1058 (14.3 brix) naar 5.8 brix in drie dagen. Na berekenen kom ik dan uit op een SG1003 op dit moment al. Temperatuur zojuist nog iets verhoogd naar 27.5 graden, er blupt nog wat en er is nog lichte krausen te zien, dus ik zie hem nog wel naar de 1000 toe gaan voor de dryhop.

Offline Jedoka

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 144
  • Land: nl
  • Bier brouwen, t'is net koken!
Re: Nelson Sauvin Saison
« Reactie #5 Gepost op: 21-03-2018 07:49 u »
Droog wordt ie in ieder geval wel :o

Offline Koen S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 488
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Nelson Sauvin Saison
« Reactie #6 Gepost op: 21-03-2018 08:10 u »
Droog wordt ie in ieder geval wel :o
Je bier gist heel ver uit, maar droog wordt het zeker niet. De belle saison laat namelijk altijd een zoetje achter door een van de nevenproducten die ontstaan tijdens de gisting (glycol?) Dupont gist heeft dat ook.

Offline Jedoka

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 144
  • Land: nl
  • Bier brouwen, t'is net koken!
Re: Nelson Sauvin Saison
« Reactie #7 Gepost op: 21-03-2018 08:19 u »
Je bier gist heel ver uit, maar droog wordt het zeker niet. De belle saison laat namelijk altijd een zoetje achter door een van de nevenproducten die ontstaan tijdens de gisting (glycol?) Dupont gist heeft dat ook.
Belle saison staat op mijn verlanglijstje, dupont wel een keer opgekweekt maar gistte niet zo ver door.

Offline wijmaar

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Nelson Sauvin Saison
« Reactie #8 Gepost op: 21-03-2018 08:33 u »
Onlangs de Safale BE-134 Saison gist gebruikt, deze trok ook in een krappe twee weken door tot de 1.000-1.001.

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 695
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Nelson Sauvin Saison
« Reactie #9 Gepost op: 21-03-2018 09:26 u »
Op een of andere wijze trekt dit recept mij erg aan, terwijl ik nog geen eens vaak een Saison heb gedronken. Ik ga het eens reproduceren ergens in het voorjaar  :biersmile:

Je bier gist heel ver uit, maar droog wordt het zeker niet. De belle saison laat namelijk altijd een zoetje achter door een van de nevenproducten die ontstaan tijdens de gisting (glycol?) Dupont gist heeft dat ook.

Betekent dit ook dat een Saison relatief gezien minder calorien heeft dan een ander bier?


Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.834
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Nelson Sauvin Saison
« Reactie #10 Gepost op: 21-03-2018 10:59 u »
Op een of andere wijze trekt dit recept mij erg aan, terwijl ik nog geen eens vaak een Saison heb gedronken. Ik ga het eens reproduceren ergens in het voorjaar  :biersmile:

Betekent dit ook dat een Saison relatief gezien minder calorien heeft dan een ander bier?
Ja dat klopt. Dit is ook het "geheim" achter de Amerikaanse light bieren. Door de lage hoeveelheid restsuikers, maar wel dezelfde hoeveelheid alcohol is het dus een "bewuste keuze"  >:D.
Neemt niet weg dat alcohol per gram meer calorieën bevat dan suiker ;D

Offline Ventus

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 55
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Nelson Sauvin Saison
« Reactie #11 Gepost op: 21-03-2018 11:39 u »
Op een of andere wijze trekt dit recept mij erg aan, terwijl ik nog geen eens vaak een Saison heb gedronken. Ik ga het eens reproduceren ergens in het voorjaar  :biersmile:

Betekent dit ook dat een Saison relatief gezien minder calorien heeft dan een ander bier?

Gisteren om te meten het vat dus even kort open gehad, en de geur is in elk geval al erg goed.
Het aantal calorieen moet je het niet voor doen, want het lagere eind-SG zegt weliswaar dat heel weinig restsuiker is, maar des te meer alcohol, en dat bevat 7 kcal per gram, waar suiker er 4 bevat.
Net even uitgerekend, en dit bier komt op ca. 500 kcal per liter uit.

Offline Jedoka

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 144
  • Land: nl
  • Bier brouwen, t'is net koken!
Re: Nelson Sauvin Saison
« Reactie #12 Gepost op: 21-03-2018 11:48 u »
Pas bij crossmyloof 10 zakjes gist besteld, waaronder ook twee saisongist. Benieuwd of die ook zo ver doortrekken..

Offline JamMasterJustin

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 480
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Nelson Sauvin Saison
« Reactie #13 Gepost op: 22-03-2018 22:33 u »
Niet dat ik mega ervaren ben, maar één van de lekkerste hopsoorten naar mijn idee.

Klinkt als een tof recept!

Heb je die tarwe voor mondgevoel gelet op het lage eind SG?

Offline Ventus

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 55
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Nelson Sauvin Saison
« Reactie #14 Gepost op: 24-03-2018 17:28 u »

Heb je die tarwe voor mondgevoel gelet op het lage eind SG?

Dat en ook voor een betere schuimhoudbaarheid.
De dryhop is gisteren toegevoegd.
Er ging iets mis met de RVS koker waar het in zit, dus de bloemen dobberen nu vrolijk aan het oppervlak, filter ik er voor het bottelen wel weer uit.

Offline Brambo

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 175
  • Land: be
Re: Nelson Sauvin Saison
« Reactie #15 Gepost op: 24-03-2018 18:00 u »
Huh? Heb jij in mijn receptenboek zitten kijken misschien?
2 jaar terug bijna juist hetzelfde bier gebrouwen. Pils en tarwe enkel Nelson sauvin en de belle saison. Start sg 1060 en een topbier geworden!
Heb er later nog een imperialsaison versie van gemaakt volmout start sg 1080  :)
Echt witte wijn haal ik er niet uit maar het is wel een zeer specifieke hop en de lekkerste die ik ken.
Succes met het bier!

In een ipa 50/50 nelson/simcoe krijg je heel hard een perzik geur en smaak.

Offline Thamerdal

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 910
  • Land: nl
  • Zo kan 't ook
    • Thamersch
Re: Nelson Sauvin Saison
« Reactie #16 Gepost op: 25-03-2018 10:26 u »
Doet mij denken aan één van mijn favorite Saisons:
https://brewdogrecipes.com/recipes/electric-india

 :proost:

Offline Ventus

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 55
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Nelson Sauvin Saison
« Reactie #17 Gepost op: 25-03-2018 20:21 u »
In een ipa 50/50 nelson/simcoe krijg je heel hard een perzik geur en smaak.

Dit klinkt ook als een mooi idee voor een nieuw brouwsel.
Heb je toevallig nog een recept liggen daarvoor?

Offline Brambo

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 175
  • Land: be
Re: Nelson Sauvin Saison
« Reactie #18 Gepost op: 26-03-2018 18:05 u »
Dit klinkt ook als een mooi idee voor een nieuw brouwsel.
Heb je toevallig nog een recept liggen daarvoor?

Recept dateert al uit april 2015 en mijn avatar was dit bier  :)
20 EBC door bijna 50/50 pils/Munich en procentje Special B voor de rode kleur.
Hop toegevoegd op 20'.15'.10'.5' en whirlpool dan nog dryhop in totaal een 150 g hop waarvan 50 in de dryhop en de rest mooi verdeeld en alles 50/50 nelson/simcoe voor 15 l bier met SG 1060.

Zeer geslaagd zomerbier voor iedereen en echt velen die er direct perzik uithaalden. Moet ik ook nog eens brouwen  ;)

Offline Ventus

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 55
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Nelson Sauvin Saison
« Reactie #19 Gepost op: 27-03-2018 07:44 u »
Recept dateert al uit april 2015 en mijn avatar was dit bier  :)
20 EBC door bijna 50/50 pils/Munich en procentje Special B voor de rode kleur.
Hop toegevoegd op 20'.15'.10'.5' en whirlpool dan nog dryhop in totaal een 150 g hop waarvan 50 in de dryhop en de rest mooi verdeeld en alles 50/50 nelson/simcoe voor 15 l bier met SG 1060.

Zeer geslaagd zomerbier voor iedereen en echt velen die er direct perzik uithaalden. Moet ik ook nog eens brouwen  ;)

Klinkt goed en mooie bierkleur ook.
Ik ga dit eens als basis nemen, misschien iets aanpassen qua stort met wat aroma en cara mout voor de kleur ipv Special B.

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 695
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Nelson Sauvin Saison
« Reactie #20 Gepost op: 24-05-2018 21:46 u »
Erg benieuwd wat er van deze saison terecht is gekomen :)

Offline Ventus

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 55
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Nelson Sauvin Saison
« Reactie #21 Gepost op: 25-05-2018 13:27 u »
Erg benieuwd wat er van deze saison terecht is gekomen :)

Ik vind het een erg geslaagd bier geworden.
De droogheid van een saison zit er heel duidelijk in en de Nelson Sauvin hop heeft een heel uitgesproken aroma en geur.
Het doet niet per se aan witte wijn denken, maar wel een erg fruitig en gortdroog bier.

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 695
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Nelson Sauvin Saison
« Reactie #22 Gepost op: 25-05-2018 18:01 u »
Mooi, ik ga hem zeker eens brouwen. Heb je hem uiteindelijk gebrouwen met de pilsmout en tarwemout licht? Zo op je foto lijkt het voor mij als kleurenblinde een wat donker (amber?) achtig biertje

Offline Ventus

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 55
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Nelson Sauvin Saison
« Reactie #23 Gepost op: 18-06-2018 10:43 u »
Mooi, ik ga hem zeker eens brouwen. Heb je hem uiteindelijk gebrouwen met de pilsmout en tarwemout licht? Zo op je foto lijkt het voor mij als kleurenblinde een wat donker (amber?) achtig biertje

Ik denk dat de foto de kleur niet helemaal goed doet.
Het is een zeer helder gele kleur, zeker niet het oranje achtige kleurtje wat het nu lijkt te zijn.
Hij is puur met pilsmout en lichte tarwemout gebrouwen, dus bierkleur zal zo ongeveer 8 EBC zijn.

Tags: