Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Waar de flessen opslaan na het bottelen?  (gelezen 1251 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline DJF3

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Waar de flessen opslaan na het bottelen?
« Gepost op: 14-03-2018 20:49 u »
Heb meerdere bieren gebrouwen die allemaal nagisten op de fles. (Saison, Belgische dubbel, IPA, APA)
Na het bottelen sla ik ze binnenshuis op.

Vraag: hoe lang moet ik ze 'binnen houden'?

Of moeten ze op een gegeven moment koel opgeslagen worden?
Is het beter als ze zo lang mogelijk binnen kunnen rijpen/nagisten?

 :)
Groeten,
Dirk

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.271
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Waar de flessen opslaan na het bottelen?
« Reactie #1 Gepost op: 14-03-2018 21:44 u »
Koel blijven ze langer houdbaar :).

En die IPA's en zo moet je drinken :D.

Offline TeVeHa

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 113
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Waar de flessen opslaan na het bottelen?
« Reactie #2 Gepost op: 15-03-2018 07:50 u »
Ik hou ze op kamertemp. tot ik koolzuur heb, dat kan ik zien door de paar proefflesjes van wit glas -zodat ik ook de gist op de bodem kan zien-van 15 ml die ik telkens mee bottel, na een week doe ik er eentje open en om de paar dagen nog eentje, als er koolzuur is gaan ze in de kelder.
mvg

Offline DJF3

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Waar de flessen opslaan na het bottelen?
« Reactie #3 Gepost op: 15-03-2018 09:34 u »
Dus als ik het goed begrijp is er eigenlijk geen reden om ze binnen te houden (vs. in de Garage) als het bier koolzuur heeft & de nagisting klaar is?

DJ

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 808
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Waar de flessen opslaan na het bottelen?
« Reactie #4 Gepost op: 15-03-2018 10:46 u »
Nope. Als de hergisting achter de rug is, lekker koel en donker zetten. Je bier is zo langer lekker.

Offline Jaap W

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 172
  • Land: nl
  • een tevreden bierdrinker is geen onruststoker
Re: Waar de flessen opslaan na het bottelen?
« Reactie #5 Gepost op: 15-03-2018 13:45 u »
Ik laat het bier na het bottelen altijd nog een dag of 14-15 nagisten op de fles bij een graad of 19-20 in de warmte kast. Dan zet ik ze koud en donker weg voor nog een paar weken. Tot nu toe altijd goed gelukt. :proost:
 

Offline ejet

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 226
  • Land: nl
  • Bier!
Re: Waar de flessen opslaan na het bottelen?
« Reactie #6 Gepost op: 15-03-2018 17:09 u »
Als het koolzuur erin zit de koelkast in. Temperatuurschommelingen in een schuur (van -5 in winter tot + 40 in zomer) zijn niet goed voor bier. Liever constant houden op 3-7 graden.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.796
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Waar de flessen opslaan na het bottelen?
« Reactie #7 Gepost op: 15-03-2018 21:13 u »
Bij mij gaat het meestal na 2-3 weken de koelte in, flesgisting moet voorbij zijn.

Als je een benedenwoning hebt, kun je overwegen je voorraad in de kruipruimte op te slaan. Dat benaderd de keldertemperatuur mooi met (bij een een fatsoenlijk ge´soleerd huis) een vrij constante temperatuur.

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 891
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Waar de flessen opslaan na het bottelen?
« Reactie #8 Gepost op: 16-03-2018 09:58 u »
Bij mij gaat het meestal na 2-3 weken de koelte in, flesgisting moet voorbij zijn.

Als je een benedenwoning hebt, kun je overwegen je voorraad in de kruipruimte op te slaan. Dat benaderd de keldertemperatuur mooi met (bij een een fatsoenlijk ge´soleerd huis) een vrij constante temperatuur.
Daar zet ik het ook ja

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 783
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Waar de flessen opslaan na het bottelen?
« Reactie #9 Gepost op: 16-03-2018 10:02 u »
Helaas heb ik in het verleden de grond ge´soleerd met. Plastic balletjes, funest dus om op te slaan. Mijn kruipruimte blijft 1-2graden onder kamer temperatuur

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 884
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Waar de flessen opslaan na het bottelen?
« Reactie #10 Gepost op: 16-03-2018 17:12 u »
Helaas heb ik in het verleden de grond ge´soleerd met. Plastic balletjes, funest dus om op te slaan. Mijn kruipruimte blijft 1-2graden onder kamer temperatuur
Als het mogelijk is zou ik me weer een kleine ruimte bv 1 mtr x1 mtr weer vrijmaken en daar kun je best al wat kratjes in kwijt.

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 891
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Waar de flessen opslaan na het bottelen?
« Reactie #11 Gepost op: 16-03-2018 17:55 u »
Dan is het punt van je isolatie ook weg, tenzij je daar weer een ge´soleerde omkisting om maakt. Beetje veel werk.

Wij hebben alleen de vloer ge´soleerd dus de kruipruimte zelf is nog aardig koel.

Offline Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.056
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Waar de flessen opslaan na het bottelen?
« Reactie #12 Gepost op: 16-03-2018 20:23 u »
Dus als ik het goed begrijp is er eigenlijk geen reden om ze binnen te houden (vs. in de Garage) als het bier koolzuur heeft & de nagisting klaar is?

Zoals andere al melden is dit topic, donker, koel en weinig temperatuurswisselingen voor de langste houdbaarheid.
Soms heb ik nog flesjes staan van tussen 1 en 2 jaar geleden gebotteld. Nog steeds lekker. Vooral de donkere bieren.

Tags: