Waar de flessen opslaan na het bottelen?

Gestart door DJF3, 14-03-2018 20:49 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

DJF3

Heb meerdere bieren gebrouwen die allemaal nagisten op de fles. (Saison, Belgische dubbel, IPA, APA)
Na het bottelen sla ik ze binnenshuis op.

Vraag: hoe lang moet ik ze 'binnen houden'?

Of moeten ze op een gegeven moment koel opgeslagen worden?
Is het beter als ze zo lang mogelijk binnen kunnen rijpen/nagisten?

 :)
Groeten,
Dirk

Haagse Wouter

Koel blijven ze langer houdbaar :).

En die IPA's en zo moet je drinken :D.

TeVeHa

Ik hou ze op kamertemp. tot ik koolzuur heb, dat kan ik zien door de paar proefflesjes van wit glas -zodat ik ook de gist op de bodem kan zien-van 15 ml die ik telkens mee bottel, na een week doe ik er eentje open en om de paar dagen nog eentje, als er koolzuur is gaan ze in de kelder.
mvg

DJF3

Dus als ik het goed begrijp is er eigenlijk geen reden om ze binnen te houden (vs. in de Garage) als het bier koolzuur heeft & de nagisting klaar is?

DJ

BrouwMark

Nope. Als de hergisting achter de rug is, lekker koel en donker zetten. Je bier is zo langer lekker.

Jaap W

Ik laat het bier na het bottelen altijd nog een dag of 14-15 nagisten op de fles bij een graad of 19-20 in de warmte kast. Dan zet ik ze koud en donker weg voor nog een paar weken. Tot nu toe altijd goed gelukt. :proost:
 

ejet

Als het koolzuur erin zit de koelkast in. Temperatuurschommelingen in een schuur (van -5 in winter tot + 40 in zomer) zijn niet goed voor bier. Liever constant houden op 3-7 graden.

Herman

Bij mij gaat het meestal na 2-3 weken de koelte in, flesgisting moet voorbij zijn.

Als je een benedenwoning hebt, kun je overwegen je voorraad in de kruipruimte op te slaan. Dat benaderd de keldertemperatuur mooi met (bij een een fatsoenlijk geïsoleerd huis) een vrij constante temperatuur.

Knobby

Citaat van: Herman op 15-03-2018  21:13 uBij mij gaat het meestal na 2-3 weken de koelte in, flesgisting moet voorbij zijn.

Als je een benedenwoning hebt, kun je overwegen je voorraad in de kruipruimte op te slaan. Dat benaderd de keldertemperatuur mooi met (bij een een fatsoenlijk geïsoleerd huis) een vrij constante temperatuur.
Daar zet ik het ook ja

Martijn0172

Helaas heb ik in het verleden de grond geïsoleerd met. Plastic balletjes, funest dus om op te slaan. Mijn kruipruimte blijft 1-2graden onder kamer temperatuur

beermenke

Citaat van: Martijn0172 op 16-03-2018  10:02 uHelaas heb ik in het verleden de grond geïsoleerd met. Plastic balletjes, funest dus om op te slaan. Mijn kruipruimte blijft 1-2graden onder kamer temperatuur
Als het mogelijk is zou ik me weer een kleine ruimte bv 1 mtr x1 mtr weer vrijmaken en daar kun je best al wat kratjes in kwijt.

Knobby

Dan is het punt van je isolatie ook weg, tenzij je daar weer een geïsoleerde omkisting om maakt. Beetje veel werk.

Wij hebben alleen de vloer geïsoleerd dus de kruipruimte zelf is nog aardig koel.

Neetje

Citaat van: DJF3 op 15-03-2018  09:34 uDus als ik het goed begrijp is er eigenlijk geen reden om ze binnen te houden (vs. in de Garage) als het bier koolzuur heeft & de nagisting klaar is?

Zoals andere al melden is dit topic, donker, koel en weinig temperatuurswisselingen voor de langste houdbaarheid.
Soms heb ik nog flesjes staan van tussen 1 en 2 jaar geleden gebotteld. Nog steeds lekker. Vooral de donkere bieren.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.