Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Oude slurry  (gelezen 1807 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 660
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Oude slurry
« Gepost op: 11-03-2018 12:22 u »
Ik heb noodgedwongen een oude slurry moeten gebruiken, deze is 7 maanden oud en ziet er nog perfect uit.

Doet deze het nog? En zo ja, hoelang zal het waarschijnlijk duren voor deze actief wordt.

Temperatuur staat op 19 C.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 401
  • Land: nl
Re: oude slurry
« Reactie #1 Gepost op: 11-03-2018 12:43 u »
Ik zou een nieuwe starter maken met een klein gedeelte van de slurry. Dan kweek je weer nieuwe vitale cellen op.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.714
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Oude slurry
« Reactie #2 Gepost op: 11-03-2018 23:11 u »
Ik heb noodgedwongen een oude slurry moeten gebruiken, deze is 7 maanden oud en ziet er nog perfect uit.

Doet deze het nog? En zo ja, hoelang zal het waarschijnlijk duren voor deze actief wordt.

Temperatuur staat op 19 C.

Zeker niet zo gebruiken. In verhouding zullen er veel dode en uitgeputte gistcellen in zitten. Door een klein beetje van de gist te nemen en op te kweken breng je de gist weer in conditie.
Als je de gist zo gebruikt krijg je gegarandeerd last van autolysesmaken. Denk aan vleesachtig maar ook aan verbrand rubber en rottingssmaakjes.

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.277
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Oude slurry
« Reactie #3 Gepost op: 12-03-2018 08:31 u »
Als ik de beginpost zo lees, heeft hij de oude slurry al zo gebruikt.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.471
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Oude slurry
« Reactie #4 Gepost op: 12-03-2018 09:35 u »
In dat geval is het dan een mooi proefje om te kijken of je inderdaad de voorspelde smaakjes krijgt.

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 660
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Oude slurry
« Reactie #5 Gepost op: 12-03-2018 09:54 u »
In dat geval is het dan een mooi proefje om te kijken of je inderdaad de voorspelde smaakjes krijgt.

Klopt, is al gent!

Staat nu (na 2 dagen) goed te gisten!
Normaal zou ik zeggen een leuk proefje, maar in dit geval ( gezien de voorspelde bijsmaken) ben ik er niet gelukkig mee!

We wachten af er zit niks ander (meer) op!

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.471
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Oude slurry
« Reactie #6 Gepost op: 12-03-2018 23:30 u »
Vaak gaat het toch anders dan je denkt. Nu ben je weliswaar niet blij, maar de informatie die hieruit gaat komen is waarschijnlijk zeer waardevol.  En het kan nog steeds zo zijn dat je er een goed bier aan overhoudt.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.714
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Oude slurry
« Reactie #7 Gepost op: 13-03-2018 21:48 u »
En het kan nog steeds zo zijn dat je er een goed bier aan overhoudt.

Kan, maar wil niet zeggen dat het niet beter had gekund...

Het mooiste is als je een vergelijking doet. Pas dan kun je echt iets zeggen. Door mij worden niet voor niets regelmatig tests uitgevoerd.

Het lastige bij autolyse is dat de meeste hobbybrouwers die smaak niet meteen herkennen. Dit is ook het geval met oxidatiesmaakjes. Het heeft een tijd geduurd maar langzaam begint binnen de hobbybrouwwereld door te dringen dat oxidatie een probleem is. Zodra meer hobbybrouwers getraind zijn in het herkennen van autolysesmaakjes zal dit ook voor autolyse gaan gelden is mijn idee. In ieder geval herken ik het zeer regelmatig in bieren van hobbybrouwers.

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 660
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Oude slurry
« Reactie #8 Gepost op: 14-03-2018 10:27 u »
Kan, maar wil niet zeggen dat het niet beter had gekund...

Het mooiste is als je een vergelijking doet. Pas dan kun je echt iets zeggen. Door mij worden niet voor niets regelmatig tests uitgevoerd.

Het lastige bij autolyse is dat de meeste hobbybrouwers die smaak niet meteen herkennen. Dit is ook het geval met oxidatiesmaakjes. Het heeft een tijd geduurd maar langzaam begint binnen de hobbybrouwwereld door te dringen dat oxidatie een probleem is. Zodra meer hobbybrouwers getraind zijn in het herkennen van autolysesmaakjes zal dit ook voor autolyse gaan gelden is mijn idee. In ieder geval herken ik het zeer regelmatig in bieren van hobbybrouwers.

Ik weet zeker dat je helemaal gelijk hebt Jacques, maar jij bent m.i. meer een professionele brouwer en jou kundigheid staat ver weg van de gemiddelde hobbybrouwer, denk ik.
Dit forum is voor iedereen zeer leerzaam en het steeds weer verbeteren van jouw eigen brouwsel is ieders streven.

Bij mij gelden twee criteria: Vind IK het lekker en kan het ook de goedkeuring wegdragen van familie en vrienden, die regelmatig langs komen om een biertje te drinken of een paar flesjes mee naar huis nemen.
 :proost: :proost: :proost:

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 564
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Oude slurry
« Reactie #9 Gepost op: 14-03-2018 13:40 u »
Het lastige bij autolyse is dat de meeste hobbybrouwers die smaak niet meteen herkennen. Dit is ook het geval met oxidatiesmaakjes.
Als alleen getrainde proevers de smaak herkennen, dan hebben de meeste hobbybrouwers er geen last van en hier dus ook geen boodschap aan.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.272
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Oude slurry
« Reactie #10 Gepost op: 14-03-2018 14:22 u »
Als alleen getrainde proevers de smaak herkennen, dan hebben de meeste hobbybrouwers er geen last van en hier dus ook geen boodschap aan.

Weet niet of dat zo is.
Ook als ongegetrainde zul je het proeven. Dan krijg je dat fenomeen dat er "iets" niet goed is.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.714
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Oude slurry
« Reactie #11 Gepost op: 14-03-2018 21:06 u »
Weet niet of dat zo is.
Ook als ongegetrainde zul je het proeven. Dan krijg je dat fenomeen dat er "iets" niet goed is.

Klopt. Regelmatig proef je een smaakafwijking terwijl je die niet thuis kunt brengen.

Zou kan autolyse een verbrand rubber smaken geven in combinatie van een verrottingssmaak en een vleesactige smaak.
Vaak zal gedacht worden dat het bier een infectie heeft opgelopen terwijl de smaakafwijking een gevolg is van autolyse.
Ook kan je bier een aardappelsmaakjes krijgen door autolyse.

Als het gaat om om een bier waarbij de autolysesmaak rond de smaakdrempel ligt ervaar je een minder frisse smaak.
Anders gezegd het feit dat je een smaakje niet kunt benoemen betekent dat je een topbier aan het drinken bent.
Verder is het zo dat hoe beter je bekend bent met een afwijkende smaak je deze smaak eerder gaat herkennen. Wat dat betreft kun je inderdaad beter een niet getrainde proever zijn.  ;D

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.471
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Oude slurry
« Reactie #12 Gepost op: 14-03-2018 21:45 u »
Maar in dit geval is er geen keus meer, dus blijft dan toch een unieke mogelijkheid om het allemaal mee te maken en te gaan proeven? En volgende keer anders doen dan als het kan.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.714
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Oude slurry
« Reactie #13 Gepost op: 14-03-2018 22:00 u »
Maar in dit geval is er geen keus meer, dus blijft dan toch een unieke mogelijkheid om het allemaal mee te maken en te gaan proeven? En volgende keer anders doen dan als het kan.

Kokkebil zal zijn bier niet weggooien...

Wat ik bedoel aan te geven is dat je effect van het gebruik van oude slurry pas goed in beeld krijgt als je een vergelijking uitvoert. Het is niet uitgesloten dat geoordeeld wordt dat een bier best is terwijl dat niet het geval is.

Zo verbaas ik mij wel eens over het feit dat sommige niet geoefende proevers een bier best vinden smaken terwijl voor mij het bier niet weg te krijgen is in verband met een stevige smaakafwijking.


Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.471
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Oude slurry
« Reactie #14 Gepost op: 14-03-2018 23:37 u »
Kokkebil zal zijn bier niet weggooien...

Wat ik bedoel aan te geven is dat je effect van het gebruik van oude slurry pas goed in beeld krijgt als je een vergelijking uitvoert. Het is niet uitgesloten dat geoordeeld wordt dat een bier best is terwijl dat niet het geval is.

Zo verbaas ik mij wel eens over het feit dat sommige niet geoefende proevers een bier best vinden smaken terwijl voor mij het bier niet weg te krijgen is in verband met een stevige smaakafwijking.

Ja het zou inderdaad mooi zijn als hij het had kunnen vergelijken met hetzefde bier met optimale gist. Ik zou zeggen, ga bij hem langs als jullie dat allebei zouden zien zitten om het resultaat samen te proeven. Dan kun je misschien duidelijk maken hoe autolyse smaakt en of het inderdaad in zijn bier zit. Dan is het maximale win-win. 

Offline Dees Dubbel

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 69
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Oude slurry
« Reactie #15 Gepost op: 15-03-2018 12:11 u »
Forumuitstap?
 :biersmile:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.714
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Oude slurry
« Reactie #16 Gepost op: 15-03-2018 21:33 u »
Ja het zou inderdaad mooi zijn als hij het had kunnen vergelijken met hetzefde bier met optimale gist. Ik zou zeggen, ga bij hem langs als jullie dat allebei zouden zien zitten om het resultaat samen te proeven. Dan kun je misschien duidelijk maken hoe autolyse smaakt en of het inderdaad in zijn bier zit. Dan is het maximale win-win.

Als ik wat meer tijd heb kan ik dat wel eens gaan doen. Op dit moment heb ik het echter razend druk. Lezingen, workshops, forumtreffen en nog een andere bierige activiteit waar ik op dit moment nog niet zo veel over kwijt wil slokken bijna alle tijd heb. En dan heb ik het nog niet over de tijd die ik besteed aan het forum...

Maar na de zomervakantie is het allemaal weer wat rustiger. Ik kan dan wel links en rechts bij forumleden op bezoek en daar verslag van doen.

Tags: