Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Drinktemperatuur donker bier en proeven  (gelezen 1518 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online snowdog2006

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 144
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Drinktemperatuur donker bier en proeven
« Gepost op: 10-03-2018 15:47 u »
Als we het hebben over het drinken van donker bier in zowel categorie B, maar vooral categorie D en de juiste drink temperatuur dan geven deze meer smaak bij het even een tijdje buiten de koelkast te laten staan ipv uit de koelkast en meteen inschenken en drinken.
Soms verbaas ik mij wel eens dat een bepaald bier in de horeca bv een RIS van 10% of meer of een porter/stout gewoon op dezelfde temperatuur wordt getapt en gegeven als bijvoorbeeld een blond bier of IPA. Als ik het bier dan even laat staan of opwarm in mijn handen dan proef je veel meer.

Als jullie zelf een donker bier brouwen en weggeven aan vrienden zeggen jullie dit er dan ook bij? Ik vind het nl zonde als diegene aan wie je het bier geeft het heel koud (lees: koelkast temperatuur) opdrinkt. Liever ff 30 min/1 uur of zo buiten de koelkast alvorens opdrinken. Zeggen jullie dit ook?
Btw bij het keuren van bieren voor wedstrijden, worden de donkere bieren dan ook zo gekeurd?

Voor mijn gevoel komt de smaakbeleving dan veel meer tot zijn recht.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Online Koen S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 414
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Drink Temperatuur donker bier en proeven
« Reactie #1 Gepost op: 10-03-2018 17:52 u »
Elk bier heeft zijn schenktemperatuur. Maar dit herleiden tot blond/donker is wat kort door de bocht. Een Guinness heb ik graag lekker fris,  een tripel mag voor mij (zeker in de winter) op keldertemperatuur. Maar je hebt gelijk dat een horecazaak die speciale bieren schenkt díe zou moeten serveren op de correcte temperatuur.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.200
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Drinktemperatuur donker bier en proeven
« Reactie #2 Gepost op: 11-03-2018 12:32 u »
Als er getapt wordt verbaasd mij dat niet. Warm tappen is errug lastig en het aantal kroegen met een handpomp is minimaal.

Verder, probeer ook eens blonde bieren en, ja, zelfs pils eens op een wat hogere temperatuur. Koen noemde keldertemperatuur, dat is een mooi startpunt 10-15 ºC.

Ingo

Offline Aart_95

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Drinktemperatuur donker bier en proeven
« Reactie #3 Gepost op: 12-03-2018 11:08 u »
Mij is altijd geleerd dat je drinktemperatuur ongeveer gelijk moet zijn aan de hoeveel procent alcohol.  Dus een biertje van 9% op ongeveer 9 graden.
Maar dit zal wel erg kort door de bocht zijn?

Offline PiWi

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Drinktemperatuur donker bier en proeven
« Reactie #4 Gepost op: 12-03-2018 11:17 u »
Dan zou je alcoholarm of -vrij wel heel erg koud moeten drinken. ;)

Maar het is geen geheim dat je beter kunt proeven als hetgeen je drinkt of eet niet te koud is. Tijdens een whiskey proeverij die ik onlangs had, werd dat als een van de redenen gegeven om geen ijsblokjes te gebruiken.

Offline Aart_95

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Drinktemperatuur donker bier en proeven
« Reactie #5 Gepost op: 12-03-2018 11:23 u »
Dan zou je alcoholarm of -vrij wel heel erg koud moeten drinken. ;)

Maar het is geen geheim dat je beter kunt proeven als hetgeen je drinkt of eet niet te koud is. Tijdens een whiskey proeverij die ik onlangs had, werd dat als een van de redenen gegeven om geen ijsblokjes te gebruiken.
Haha ja dat is ook zo. Maar whiskey moet je inderdaad altijd zonder ijs drinken. Niet alleen de smaak wordt er minder van. Wordt ook veel te waterig.

Online Koen S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 414
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.078
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Drinktemperatuur donker bier en proeven
« Reactie #7 Gepost op: 12-03-2018 12:58 u »
Tijdens een whiskey proeverij die ik onlangs had, werd dat als een van de redenen gegeven om geen ijsblokjes te gebruiken.

Ijs in whiskey? Daarvoor wordt je hier standrechtelijk opgehangen >:D

Zware donkere bieren drink ik altijd rond de 12 a 14 graden
Lichtere blonde bieren rond de 10 a 12 graden.

Commerciele pilsen altijd uit de koelkast anders zijn ze niet te drinken >:D

Offline Aart_95

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Drinktemperatuur donker bier en proeven
« Reactie #8 Gepost op: 12-03-2018 20:16 u »
Ijs in whiskey? Daarvoor wordt je hier standrechtelijk opgehangen >:D

Zware donkere bieren drink ik altijd rond de 12 a 14 graden
Lichtere blonde bieren rond de 10 a 12 graden.

Commerciele pilsen altijd uit de koelkast anders zijn ze niet te drinken >:D
Lauwe Brand vind ik anders nog prima gaan.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.652
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Drinktemperatuur donker bier en proeven
« Reactie #9 Gepost op: 13-03-2018 22:33 u »
Mij is altijd geleerd dat je drinktemperatuur ongeveer gelijk moet zijn aan de hoeveel procent alcohol.  Dus een biertje van 9% op ongeveer 9 graden.
Maar dit zal wel erg kort door de bocht zijn?

Ik word altijd wat kriegel van dit soort richtlijnen. Inderdaad veel te kort door de bocht en het getuigt niet van kennis over smaken. Alcohol en kleur zeggen niets over de ideale drinktemperatuur. Die ideale temperatuur is overigens ook persoonsafhankelijk. Zo drinkt mijn vrouw veel bieren liever op een hogere temperatuur dan waaraan ik de voorkeur geef.
Het is heel leerzaam bieren bij verschillende temperaturen te drinken. Hoe hoger de temperatuur des te meer vluchtige smaakstoffen zoals esters vrijkomen.

Online snowdog2006

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 144
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Drinktemperatuur donker bier en proeven
« Reactie #10 Gepost op: 09-04-2018 10:48 u »
Iets anders wat ik mij afvroeg.

Hoe schenkt iedereen z'n bier in? Ik schenk zelf meestal het gistdepot niet mee, maar wel soms voor het laatste slokje om te kijken wat de invloed is. En wat ik doe is soms wat meer koolzuur geven (in het glas kletteren) als ik zie dat er nauwelijks schuimvorming komt dus zeker niet altijd. Doen jullie dat ook?

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 359
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Drinktemperatuur donker bier en proeven
« Reactie #11 Gepost op: 09-04-2018 11:35 u »
Iets anders wat ik mij afvroeg.

Hoe schenkt iedereen z'n bier in? Ik schenk zelf meestal het gistdepot niet mee, maar wel soms voor het laatste slokje om te kijken wat de invloed is. En wat ik doe is soms wat meer koolzuur geven (in het glas kletteren) als ik zie dat er nauwelijks schuimvorming komt dus zeker niet altijd. Doen jullie dat ook?

Bij weizen altijd het gistdepot meeschenken, verder probeer ik het zoveel mogelijk in de fles te laten zitten. Gistsmaak vind ik eigenlijk alleen bij weizen lekker.

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 847
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Drinktemperatuur donker bier en proeven
« Reactie #12 Gepost op: 10-04-2018 06:12 u »
Persoonlijk vind ik gist wel lekker en schenk het vaak wel mee, of het bij de stijl hoort daar maak ik me niet druk om ik ben tenslotte de enige die het hoeft op te drinken.
Voorwaarde is dan wel dat het niet te oud is. Ook bij donkere bieren doe ik het meestal niet.

Tags: