Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Korter koken, wat gaat er dan mis?  (gelezen 576 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Marcelsl

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Korter koken, wat gaat er dan mis?
« Gepost op: 04-03-2018 20:28 u »
Ik heb vandaag mijn 2e bier gebrouwen, een dubbel.
Deze moest conform recht 90 min koken.
Mijn brouwketel is echter na circa 75 minuten uitgevallen. Op 60 min heb ik de laatste hop bijgevoegd.
Na het uitvallen ben ik toch gewoon doorgegaan door de kandijsuiker toe te voegen, daarna beluchten en de hoofdgisting laten starten.
Gaat mijn bier nog goedkomen zo? Het heeft 15 min te weinig gekookt.



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Dund

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 643
  • Land: nl
  • udenhoutse bierbrouwerij du fisturz
    • Udentse Fisturz Brouwerij
Re: Korter koken, wat gaat er dan mis?
« Reactie #1 Gepost op: 04-03-2018 20:28 u »
Geen probleem komt gewoon goed.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.597
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Korter koken, wat gaat er dan mis?
« Reactie #2 Gepost op: 04-03-2018 20:46 u »
Gaat mijn bier nog goedkomen zo? Het heeft 15 min te weinig gekookt.

Ooh jee, nou, dat wordt gootsteen denk ik. >:D Dat komt niet meer goed hoor...>:D

 :lol: :lol: :lol:

Offline braaf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 386
  • Land: nl
  • na 1 keer brouwen helemaal verslingerd
Re: Korter koken, wat gaat er dan mis?
« Reactie #3 Gepost op: 04-03-2018 20:56 u »
Maakt niet zo heel veel uit, en een recept is maar een leidraad je mag er best vanaf wijken. Jou dubbel wordt gewoon een goed bier.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 559
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Korter koken, wat gaat er dan mis?
« Reactie #4 Gepost op: 04-03-2018 21:54 u »
Ik kook nooit meer dan 60 minuten. Voor de meeste bieren, en zeker voor een dubbel, is dat voldoende.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.678
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Korter koken, wat gaat er dan mis?
« Reactie #5 Gepost op: 04-03-2018 23:00 u »
Ook ik kook meestal niet langer dan 60 minuten. Alleen als ik wat meer water wil verdampen is de kooktijd langer.

Overigens is het tegenwoordig vrij gebruikelijk om op het laatst van het koken nog een hopgifte te doen. Als de ketel vroegtijdig stopt dan zou ik de hop van de geplande hopgiften nog snel geven voor het vergroten van het hopkarakter.

Tags: