Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: What next?  (gelezen 900 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline wijmaar

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
What next?
« Gepost op: 24-02-2018 10:22 u »
Morning!

Na een pauze van een jaartje of twee heb ik vorige week het brouwen weer opgepakt! Na een goede dag is er het volgende in de gistkast gegaan:

16 L wort, SG in vat 1.062.
11 g BE134

Ik heb het geheel op 20 graden weggezet, en de temp na twee dagen met 1 graad/dag op laten lopen.

Nadat de vergisting de afgelopen dagen al iets afnam, zag ik vanochtend dat het waterslot vast lijkt te trekken. Het vat lijkt dus lucht aan te zuigen. SG Gemeten: 1.003. Voor mij te laat om nog over te hevelen.

Nu is mijn vraag, wat is de beste volgende stap.

1. Bottelen
2. Koud lageren / coldcrash van een aantal dagen in gistvat en dan bottelen

Ik neig naar optie 2, maar hoor graag jullie input! Zeker als er volgens jullie nog een betere optie 3 is :).

Dank en goed weekend!

Jan

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.645
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: What next?
« Reactie #1 Gepost op: 24-02-2018 13:40 u »
... Het vat lijkt dus lucht aan te zuigen ...

Of is het aan het afkoelen?

Vooral nog een week laten staan. 1,003 kan nog minder worden.

Offline wijmaar

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: What next?
« Reactie #2 Gepost op: 24-02-2018 14:54 u »
Of is het aan het afkoelen?

Vooral nog een week laten staan. 1,003 kan nog minder worden.

Dank voor je antwoord! Op welke temp zou je het laten staan?

De BE-134 mag tot 28, dus zou gewoon nog even door kunnen gaan met laten oplopen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.678
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: What next?
« Reactie #3 Gepost op: 24-02-2018 22:06 u »
Het aanzuigen van lucht kun je voorkomen door het gebruik van een terugslagklepje.
Goedkope terugslagklepjes wel gebruiken in combinatie met een waterslot. Als er geen druk verschil is laten goedkope klepjes lucht door.

Verder je het beste aan de hand van het verloop bepalen of je kunt bottelen of niet. Als het SG gedurende 3 tot 4 dagen niet gedaald is kun je bottelen.

Offline wijmaar

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: What next?
« Reactie #4 Gepost op: 06-03-2018 09:49 u »
Heb hem nog een weekje laten staan, inmiddels uitvoerigst tot een SG van 1.000-1.001, dus is inderdaad nog even doorgegaan!

Tags: