Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Brouwen met ma´s  (gelezen 2611 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Miekelt

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 69
  • Land: nl
  • HopHop
Brouwen met ma´s
« Gepost op: 21-02-2018 15:53 u »
Heren,

ik vroeg mij af wie er wel eens ma´s gebruikt tijdens het brouwen.
Hoe en wat voor ma´s voegen jullie toe? Ik zag op Brouwmarkt dat er ma´svlokken te koop zijn.. Is die 'de ma´s' die men gebruikt wanneer ma´s als ingrediŰnt aangeduid wordt?

Daarnaast, ik het enkel een lichte helderen kleur en een zachte smaak? Of komt er meer bij kijken?

Hoe gebruik je het, volledige maisch? Of juist korter/langer.

Ben benieuwd, mij schoonvader wil een blond bier, een beetje a la Leffe, en ik zag dat daar ma´s als ingrediŰnt aangeduid staat. Wel gelezen dat ma´zena ook gebruikt wordt.
Maar ik ben vooral benieuwd naar jullie verschillende ervaringen. Ik hoef geen Leffe kloon, maar de fundering ervan zou misschien wel leuk zijn.

Cheers,

Mike

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 659
  • Land: nl
Re: Brouwen met ma´s
« Reactie #1 Gepost op: 21-02-2018 16:47 u »
Ik heb het een keer gebruikt om een pils te brouwen.
Hier vind je wat info wat betreft het maischen van ongemoute granen:
http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=verstijfselen

Offline Brouwerij Hulzebos

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 152
  • Land: nl
  • Veldrijder en dwarse BIAB brouwer.
Re: Brouwen met ma´s
« Reactie #2 Gepost op: 21-02-2018 18:24 u »
Ik vind brouwen met mais eigenlijk niet zo'n goed idee.
Met gebruik van mais loop je de kans dat je genetisch gemodificeerd mais, "Mosanto mais" in je bier gebruikt.
Als ik zie dat Castle malting kreten op hun website heeft staan als:
Citaat
Geen enkele van onze mouten bevat GMO's zoals gedefinieerd in de Europese richtlijn 2001/18/EC, Dit betekend dat al onze mouten gegarandeerd GMO vrij zijn.
Waarom zou je ook ongemout granen gebruiken als pilsmout amper Ç 22,- per 25 kilo kost?

Ik weiger ook gewoon Hertog Jan/Dommels pilsener te drinken,omdat er mais en ongemoute gerst gebruikt wordt.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.180
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Brouwen met ma´s
« Reactie #3 Gepost op: 21-02-2018 18:37 u »
Ik vind brouwen met mais eigenlijk niet zo'n goed idee.
Met gebruik van mais loop je de kans dat je genetisch gemodificeerd mais, "Mosanto mais" in je bier gebruikt.
Als ik zie dat Castle malting kreten op hun website heeft staan als: Waarom zou je ook ongemout granen gebruiken als pilsmout amper Ç 22,- per 25 kilo kost?

Ik weiger ook gewoon Hertog Jan/Dommels pilsener te drinken,omdat er mais en ongemoute gerst gebruikt wordt.

En dat is een groot probleem?

Offline breda82

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 230
  • Land: 00
  • Just experiment
Re: Brouwen met ma´s
« Reactie #4 Gepost op: 21-02-2018 18:38 u »
Onmisbaar in een mexicaans stijl biertje? Mais gebruikt Hertog Jan puur uit financiŰle overwegingen denk ik of voegt het ook smaak toe, hoe dan ook Hertog Jan Puur is prima te drinken.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.676
  • Land: nl
  • ▄bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Brouwen met ma´s
« Reactie #5 Gepost op: 21-02-2018 18:56 u »
Financieel oogpunt is het zeker. Hertog Jan wordt als Pils niet eens "gebrouwen" maar is een blend van de "Jupil High Gravity" en de "Dommelsch High gravity" aangelengd met water.

Offline Brouwerij Hulzebos

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 152
  • Land: nl
  • Veldrijder en dwarse BIAB brouwer.
Re: Brouwen met ma´s
« Reactie #6 Gepost op: 21-02-2018 19:25 u »
En dat is een groot probleem?
Ach, thuis niet.
Als op de klaverjasavond die mannen Hertog Jan willen, dan bestel ik soms een glas water.
Citaat
Als jullie geen bier drinken, dan doe ik het ook niet!

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.180
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Brouwen met ma´s
« Reactie #7 Gepost op: 21-02-2018 20:44 u »
Ach, thuis niet.
Als op de klaverjasavond die mannen Hertog Jan willen, dan bestel ik soms een glas water.

Herstel vraag:

Is het een probleem als mais genetisch gemodificeerd is.

Financieel oogpunt is het zeker. Hertog Jan wordt als Pils niet eens "gebrouwen" maar is een blend van de "Jupil High Gravity" en de "Dommelsch High gravity" aangelengd met water.

Op wat baseer je deze uitspraak?

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.676
  • Land: nl
  • ▄bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Brouwen met ma´s
« Reactie #8 Gepost op: 21-02-2018 21:11 u »
Op basis van de verklaring van de brouwer die er tien jaar gewerkt heeft.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.180
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Brouwen met ma´s
« Reactie #9 Gepost op: 21-02-2018 21:39 u »
Op basis van de verklaring van de brouwer die er tien jaar gewerkt heeft.

OkÚ, maar kun je die uitspraak wat verhelderen.
Wat bedoel je precies.

Betekent het dat in de Hertog Jan fabriek er twee aparte recepten worden gebrouwen die na de maisch worden samengevoegd?
Of wellicht iets compleet anders?

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.317
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brouwen met ma´s
« Reactie #10 Gepost op: 21-02-2018 21:46 u »
De Hertog Jan brouwerij zal je bedoelen en nee daar wordt helemaal geen pils gebrouwen.
Alleen de speciaalbieren.
Het Hertog Jan pils wordt bij de Dommelsch gebrouwen.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.676
  • Land: nl
  • ▄bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Brouwen met ma´s
« Reactie #11 Gepost op: 21-02-2018 22:46 u »
Beiden juist. Alleen hertog jan pils wordt als zodanig niet "gebrouwen", dus ook niet bij dommelsch. Ik wil het best verhelderen, maar wilde niet teveel offtopic.

Het is eigenlijk precies zoals ik het zeg. Elke pilsbrouwer maakt HG pils en verdund het daarna. InBev dus ook. Alleen zij hebben dommelsch HG en Jupil HG. Beiden worden gebotteld na verdunning als een merk pils. En beiden gecombineerd en verdund geeft hertog jan pils.

Als je naar de etiketten kijkt zie je ook dat de ingrediŰnten overeen komen als die van beiden bieren.

Offline Johnny Stardust

  • De Roerstok
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 488
  • Land: nl
    • Kasteelbrouwerij Haverleij
Re: Brouwen met ma´s
« Reactie #12 Gepost op: 22-02-2018 11:18 u »
dan bestel ik soms een glas water.

Komt in ieder geval voor 95% overeen met die Hertog Jan ;)

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.405
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Brouwen met ma´s
« Reactie #13 Gepost op: 22-02-2018 13:24 u »
Mais en rijst voegen weinig smaak toe, je kan als je toch je SG wil optrekken evengoed suiker gebruiken, of moutextract (meer body).

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 380
  • Land: nl
Re: Brouwen met ma´s
« Reactie #14 Gepost op: 22-02-2018 21:02 u »
Beiden juist. Alleen hertog jan pils wordt als zodanig niet "gebrouwen", dus ook niet bij dommelsch. Ik wil het best verhelderen, maar wilde niet teveel offtopic.

Het is eigenlijk precies zoals ik het zeg. Elke pilsbrouwer maakt HG pils en verdund het daarna. InBev dus ook. Alleen zij hebben dommelsch HG en Jupil HG. Beiden worden gebotteld na verdunning als een merk pils. En beiden gecombineerd en verdund geeft hertog jan pils.

Als je naar de etiketten kijkt zie je ook dat de ingrediŰnten overeen komen als die van beiden bieren.
De ingrediŰnten van bier komen nog al gauw met elkaar overeen heh? ;)
Maar toch kijk ik hier wel van op ondanks dat het me al eerder is opgevallen dat Hertog Jan en Jupiler een gemeenschappelijk smaakje hebben.

Offline Pieter1954

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 69
  • Land: nl
  • Jullie zijn mijn informatiebron
Re: Brouwen met ma´s
« Reactie #15 Gepost op: 22-02-2018 23:07 u »
Mais en rijst voegen weinig smaak toe, je kan als je toch je SG wil optrekken evengoed suiker gebruiken, of moutextract (meer body).

Ik denk denk dat dat een kwestie van inkoopprijs is. Waarschijnlijk is versuikerd zetmeel uit mais en rijst vele malen goedkoper dan 'gewone' suiker.
In de vruchtendrankindustie wordt ook massaal appelsap ingezet als basis voor tal van sapjes. Is goedkoper dan suiker maar wel zoet.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.180
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Brouwen met ma´s
« Reactie #16 Gepost op: 22-02-2018 23:13 u »
Toch zou mij dat erg verbazen.

In Amerika is ma´s spotgoedkoop, in Nederland helemaal niet.

Offline Edwarff

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 297
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brouwen met ma´s
« Reactie #17 Gepost op: 23-02-2018 07:01 u »
Ik wil graag een biertje brouwen voor iemand met gluten alergie. Ik dacht er aan om te gaan voor 100% ma´svlokken in de stort. Als ik dit zo lees, zal ik dat toch maar niet doen?

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.255
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Brouwen met ma´s
« Reactie #18 Gepost op: 23-02-2018 07:57 u »
Ik wil graag een biertje brouwen voor iemand met gluten alergie. Ik dacht er aan om te gaan voor 100% ma´svlokken in de stort. Als ik dit zo lees, zal ik dat toch maar niet doen?

Als je 100% vlokken inzet dan wel enzymen uit een potje gebruiken anders maak je alleen ma´spap.

verder is er niets mis met ma´s en als je geen GMO wilt dan koop je toch gewoon geen GMO mais.

Ma´sbieren worden al heel lang gebrouwen in diverse Zuid Amerikaans culturen en sinds de Europeanen naar Noord Amerika trokken zijn zij het ook gaan doen.

Een bekend Noord Amerikaans ma´sbier is de Kentucky Common, bestaat tot ~30% uit mais is bitter maar niet erg hoppig, Cluster hop (beter California Gray). Wat karamel voor de kleur. SG1040-1044 25-30IBU. Rrijige gerstemout niet te licht (Mild mout?), misschien een beetje tarwemout, geen rogge.

Een leuke is om een dergelijk bier met de Whiskey gist uit de streek te doen. Het was geen zuurbier, had geen 'sour mash' maar had wellicht een vleugje Brett omdat te in houten vaten zat,

Ingo

Offline bierinjisp

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 240
  • Land: nl
  • Hobbybrouwerij in oprichting
    • QBier.nl
Re: Brouwen met ma´s
« Reactie #19 Gepost op: 23-02-2018 11:24 u »
Een keer vp.oor mijn oud werkgever, een miaszetmeelfabrikant, een ma´sbier gebrouwen voor het 150 jarig bestaan. Hierbij werd het dus niet om kostenbesparing gebruikt maar als link naar de producten van het bedrijf.

Eerst vier testbatches gebrouwen en vervolgens in het groot gebrouwen (1700 liter). hierbij ca 40% ma´sproducten gebruikt, waarvan ca 30% ma´svlokken. dit waren dezelfde vlokken als bij Brouwmarkt. de overige 10% waren siropen ontstaan uit de mais (zowel vergistbaar als onvergistbaar).
De vlokken zijn onbehandeld in zijn geheel meegemaisched.

De ma´s geeft een bleke kleur en niet veel smaak af. dit is opgevangen door goed gebruik te maken van hop (echter mocht het bier ook zeker niet te hoppig zijn aangezien iedereen op het jubileum het lekker moest vinden).

Uiteindelijk is het een heel mooi bier geworden wat in de smaak viel.

Voor een Leffe kloon zou ik de ma´s denk ik niet gebruiken maar gewoon een hoop suiker.

Offline Miekelt

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 69
  • Land: nl
  • HopHop
Re: Brouwen met ma´s
« Reactie #20 Gepost op: 23-02-2018 12:04 u »
Ik heb het idee dat er vooral gesuggereerd wordt dat ma´s het product goedkoper maakt, dat zal zo zijn. Maar het kan niet zo zijn, dat dit niets veranderd aan de smaak.
Anders zou het voor alles en iedereen interessant zijn om een bepaald percentage ma´s te gebruiken.

Hoeveel ma´s stort denken jullie dat er ongeveer bij dergelijke bieren gebruikt wordt?

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 380
  • Land: nl
Re: Brouwen met ma´s
« Reactie #21 Gepost op: 23-02-2018 19:59 u »
Even een vraagje tussen door aan de mensen die wel eens met ma´s brouwen.
Moet dat dan nog een bepaald ras zijn of gebruiken jullie gewoon de voederma´s die overal heen op het land groeit?

Offline Brouwerij Hulzebos

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 152
  • Land: nl
  • Veldrijder en dwarse BIAB brouwer.
Re: Brouwen met ma´s
« Reactie #22 Gepost op: 23-02-2018 20:17 u »
Hoeveel ma´s stort denken jullie dat er ongeveer bij dergelijke bieren gebruikt wordt?
Van een jeugdvriend die bij AH werkte gehoord dat bij brouwersbier niet meer dan 'n derde van de stort maIs was, omdat het bier anders teveel naar kippevoer smaakte.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.939
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen met ma´s
« Reactie #23 Gepost op: 24-02-2018 15:48 u »
Een punt van aandacht dat in dit topic nog niet aan de orde is geweest.
In verhouding bevat ma´s redelijk veel vet (3,8%) ten opzichte van gerst (2,1%).

Een hoger vetgehalte kan lijden tot het eerder ontstaan van oxidatiessmaakjes en een licht ranzige smaak in je bier.
De oxidatiesmaaktjes komen door omzetting van vetzuren in 2-trans-nonenal.
De ranzige smaak door de vorming van trans,trans-2,4-heptadienal.


Overigens is haver een hoger vetgehalte dan ma´s. Zie https://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/?c=1


Offline Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 659
  • Land: nl
Re: Brouwen met ma´s
« Reactie #24 Gepost op: 24-02-2018 19:09 u »
Van een jeugdvriend die bij AH werkte gehoord dat bij brouwersbier niet meer dan 'n derde van de stort mais was, omdat het bier anders teveel naar kippevoer smaakte.

Ik heb nog nooit kippevoer gehad, jij wel? 

Tags: