Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Een volle IPA  (gelezen 1446 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Tschuurke

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Een volle IPA
« Gepost op: 19-02-2018 19:21 u »
Hoi wij hebben onlangs een IPA gemaakt. Middels een computerprogrammaatje een recept gemaakt, voor de juiste hoeveelheid hop.
Nu zijn we van mening dat in de mond de hop en citrus echt goed terug komt echter die is heel snel weg en heeft een waterige afdronk. We zijn erg gek op de volle smaak van lagunitas bijvoorbeeld maar deze hebben we niet bereikt. Zijn er tips voor een vollere smaak en meer en langere nasmaak.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.104
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Een volle IPA
« Reactie #1 Gepost op: 19-02-2018 19:33 u »
Ik zou je recept erbij zetten. Dan kan men wat makkelijker zien waar het aan ligt.

Maar algemeen genomen kun je het volgende doen om meer body te krijgen:

1. Een speciaalmout toevoegen, denk vooral aan tot 10% caramout b.v.
2. Spelen met de maischtemperatuur, hogere maisch temperatuur geeft meer onvergistbare suikers.
3. B.v. havervlokken toevoegen (zou ik niet doen in een IPA).

Offline Dund

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 587
  • Land: nl
  • udenhoutse bierbrouwerij du fisturz
    • Udentse Fisturz Brouwerij
Re: Een volle IPA
« Reactie #2 Gepost op: 19-02-2018 21:11 u »
Als je van langunitas houdt dan moet je inderdaad een flink aandeel cara mout toevoegen. Persoonlijk houdt ik daar weer niet van. Op 15 kilo mout gaat er bij mij nooit meer dan een kilo speciale mout in.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.104
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Een volle IPA
« Reactie #3 Gepost op: 19-02-2018 22:05 u »
Als je van langunitas houdt dan moet je inderdaad een flink aandeel cara mout toevoegen. Persoonlijk houdt ik daar weer niet van. Op 15 kilo mout gaat er bij mij nooit meer dan een kilo speciale mout in.

Wow das goed weinig!

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 300
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Een volle IPA
« Reactie #4 Gepost op: 20-02-2018 10:46 u »
3. B.v. havervlokken toevoegen (zou ik niet doen in een IPA).

Ligt er aan of je er een NEIPA van wilt maken ;)

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.104
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Een volle IPA
« Reactie #5 Gepost op: 20-02-2018 10:50 u »
Ligt er aan of je er een NEIPA van wilt maken ;)

Mja en er zijn ook oatmeal IPAīs op de markt e.d.
Er hoeft zeker niet in limitaties gedacht te worden!

Maar voor zoīn IPA als mooie Nel of mijn favoriet de Punk IPA gaat er gewoon wat cara-achtige mouten in.
Punk IPA b.v. 5%. Mooie Nel zal ook zo iets zijn.

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.834
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een volle IPA
« Reactie #6 Gepost op: 20-02-2018 11:46 u »
http://www.thebrewingnetwork.com/forum/viewtopic.php?f=14&t=14049&p=141078&hilit=lagunitas+ipa#p141078
Dit is het lagunitas IPA recept van de brouwer zelf. Hier zit ~12% cara mout in.

Zoals je kan zien zit hier naast een groot aandeel cara mout ook een andere gist op. Dus niet de standaard US05, maar een engelsee gist (fullers gist). Dit zorgt ervoor dat het bier niet zo ver uitgist. Daarnaast is deze op 70 graden gemaischt.

Volgens mij heb je dan zo'n beetje alle mogelijkheden bij elkaar om een volle IPA te maken  ;D

Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.046
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: Een volle IPA
« Reactie #7 Gepost op: 20-02-2018 12:45 u »
14 dagen geleden ook een klassieke Engelse IPA gemaakt. 75 minuten op 70 graden gemaischt. Inmiddels uitvergist en op 1.015 geŽindigd. Ondanks dat zeker geen dun of droog bier geworden.
Ik had wel een andere gist gebruikt.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.104
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Een volle IPA
« Reactie #8 Gepost op: 20-02-2018 13:21 u »
14 dagen geleden ook een klassieke Engelse IPA gemaakt. 75 minuten op 70 graden gemaischt. Inmiddels uitvergist en op 1.015 geŽindigd. Ondanks dat zeker geen dun of droog bier geworden.
Ik had wel een andere gist gebruikt.

Hoger geeft ook juist een minder droog bier.

Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.046
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: Een volle IPA
« Reactie #9 Gepost op: 20-02-2018 17:00 u »
Hoger geeft ook juist een minder droog bier.

Precies, dat bedoel ik ermee aan te geven. :)

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.357
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeŽn dan tijd om te brouwen.
Re: Een volle IPA
« Reactie #10 Gepost op: 20-02-2018 20:16 u »
Voor volle IPA: 3-5% Cara 120 of iets meer als je ene lichter caramout gebruikt. Verder veel hop laat in de kook. De hop draagt ook bij aan de volle smaak van het bier. 200-300 gram hop mag best.


Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.134
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Een volle IPA
« Reactie #11 Gepost op: 20-02-2018 21:23 u »
Mja en er zijn ook oatmeal IPAīs op de markt e.d.
Er hoeft zeker niet in limitaties gedacht te worden!

Maar voor zoīn IPA als mooie Nel of mijn favoriet de Punk IPA gaat er gewoon wat cara-achtige mouten in.
Punk IPA b.v. 5%. Mooie Nel zal ook zo iets zijn.

In de Mooie Nel schijnt ook haver te zitten trouwens.

Offline pippakillinova

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 337
  • Land: nl
Re: Een volle IPA
« Reactie #12 Gepost op: 20-02-2018 21:33 u »
Precies, dat bedoel ik ermee aan te geven. :)

Jeukstaart: jouw aantal berichten is precies gelijk aan (zo te zien) het eind sg van mijn huidig brouwsel. Informatie.

Tags: