Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Kloon Rochefort 10  (gelezen 648 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Mouwe Stream

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 46
  • Land: nl
  • Fűleindich bier út Terwispel
Kloon Rochefort 10
« Gepost op: 18-02-2018 15:56 u »
Ons laatste brouwsel was een kloon van de Rochefort 10.
Het recept staat hieronder.

Aspecten aan het eindresultaat: Smaak is goed maar het schuim is erg snel weg en weinig body.
Heeft iemand suggesties voor verbeteringen?
Bij voorbaat dank voor de reacties.

Batchgrootte: 35 liter
Begin SG: 1075
Eind SG: 1025

Pils mout, 3 EBC: 14.000 g
Cara vienna mout, 50(30-60) EBC: 1.050 g
Chocolade mout, 800 EBC: 88 g
Hallertau hersbrücker: 85 g, 3,4 α, 60 Min.
Styrian goldings: 62 g, 4,05 α, 60 Min.
Saaz, 37 g, 3,06 α, 20 Min.
Rietsuiker (donkerbruin zacht), 750 g, 10 Min.
Wyeast 1762 Belgian abbey II, 2 zakjes (250 ml), 21 °C

Maischwater: 31,5 liter

Maischschema:
°C   52    60   63   68   78
Min.   15   25   30   15   5

Spoelwater: 31,5 liter
Kooktijd: 90 min.

Bereikt SG: 1080
Na gisting: 1020

Bottelen: 1 klontje Muntons per 33 cl.
Nagisting: 2 weken op 21 °C


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.370
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Kloon Rochefort 10
« Reactie #1 Gepost op: 18-02-2018 17:57 u »
Een paar opmerkingen.

1 hopgift 90 min koken is voldoende.
Bier moet verder uitvergisten, tot wel 1010. Je mist nu veel alcohol.
Special B is een belangrijke mout voor dit bier, procentje of 8 en dan die Cara 50 eruit en vervangen door cara120.
1% choc mout kan wel maar Rochefort is geen heel donker bier.
Maischen zou je kunnen starten bij 60.
Gewone suiker, eventueel kandijsuiker maar dure rietsuiker wordt denk ik niet gebruikt bij Rochefort. De Rochefort 12 wordt vermoedelijk wel met 10% suiker gebrouwen (tov mout) misschien wel meer.

Succes!

Offline Marcel_k

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 270
  • Land: nl
  • brouwt met Bulldog Beerbrewer 25
    • Twitter
Re: Kloon Rochefort 10
« Reactie #2 Gepost op: 18-02-2018 20:09 u »
Maischschema doet erg antiek aan, is dat recept uit de jaren '90 ?
Je blijft ook veel te lang onder de 67°C.  Minstens 20 min op 72°C voor een voller bier.

Offline Chris71

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kloon Rochefort 10
« Reactie #3 Gepost op: 18-02-2018 21:36 u »
Je gebruikt ook veel te weinig gist, ongeveer 30% van de aanbevolen hoeveelheid van 1 mln cellen/ml/°Plato.
Een giststarter opschalen vanuit 1 smackpack werkt beter.
Te weinig gist kan ook een negatief effect hebben de schuimhoudbaarheid.

Online davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 533
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Kloon Rochefort 10
« Reactie #4 Gepost op: 18-02-2018 21:55 u »
Alfa-amylase is suboptimaal. Voor een beter body 30 minuten maischen op 72C. Bv met dit schema:
55C -   5m - inmaischen
62C - 18m - beta-1
64C - 12m - beta-2
67C -   5m - beta-3
72C - 30m - alfa
78C - 10m - uitmaischen
Telkens tussen elke stap temperatuur verhogen met 1C/minuut.

En hoeveelheid gist is inderdaad. veel te weinig. Ik gebruik twee Wyeast smackpacks voor 10 liter 1.050 wort :)

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.115
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Kloon Rochefort 10
« Reactie #5 Gepost op: 18-02-2018 22:14 u »
Alfa-amylase is suboptimaal. Voor een beter body 30 minuten maischen op 72C. Bv met dit schema:
55C -   5m - inmaischen
62C - 18m - beta-1
64C - 12m - beta-2
67C -   5m - beta-3
72C - 30m - alfa
78C - 10m - uitmaischen
Telkens tussen elke stap temperatuur verhogen met 1C/minuut.

En hoeveelheid gist is inderdaad. veel te weinig. Ik gebruik twee Wyeast smackpacks voor 10 liter 1.050 wort :)

Vraag me met dit soort schema's altijd af.
Kun je ook niet gewoon in 40 minuten opwarmen van b.v. 55 C naar 72 C

Offline Chris71

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kloon Rochefort 10
« Reactie #6 Gepost op: 18-02-2018 22:16 u »
inderdaad, gewoon simpel houden.
30 min op 63°
30 min op 72°
of
60 min op 65°? (Dit doe ik met mijn Westvleteren kloon)

Tags: