Kloon Rochefort 10

Gestart door Mouwe Stream, 18-02-2018 15:56 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Mouwe Stream

Ons laatste brouwsel was een kloon van de Rochefort 10.
Het recept staat hieronder.

Aspecten aan het eindresultaat: Smaak is goed maar het schuim is erg snel weg en weinig body.
Heeft iemand suggesties voor verbeteringen?
Bij voorbaat dank voor de reacties.

Batchgrootte: 35 liter
Begin SG: 1075
Eind SG: 1025

Pils mout, 3 EBC: 14.000 g
Cara vienna mout, 50(30-60) EBC: 1.050 g
Chocolade mout, 800 EBC: 88 g
Hallertau hersbrücker: 85 g, 3,4 α, 60 Min.
Styrian goldings: 62 g, 4,05 α, 60 Min.
Saaz, 37 g, 3,06 α, 20 Min.
Rietsuiker (donkerbruin zacht), 750 g, 10 Min.
Wyeast 1762 Belgian abbey II, 2 zakjes (250 ml), 21 °C

Maischwater: 31,5 liter

Maischschema:
°C   52    60   63   68   78
Min.   15   25   30   15   5

Spoelwater: 31,5 liter
Kooktijd: 90 min.

Bereikt SG: 1080
Na gisting: 1020

Bottelen: 1 klontje Muntons per 33 cl.
Nagisting: 2 weken op 21 °C


MO

Een paar opmerkingen.

1 hopgift 90 min koken is voldoende.
Bier moet verder uitvergisten, tot wel 1010. Je mist nu veel alcohol.
Special B is een belangrijke mout voor dit bier, procentje of 8 en dan die Cara 50 eruit en vervangen door cara120.
1% choc mout kan wel maar Rochefort is geen heel donker bier.
Maischen zou je kunnen starten bij 60.
Gewone suiker, eventueel kandijsuiker maar dure rietsuiker wordt denk ik niet gebruikt bij Rochefort. De Rochefort 12 wordt vermoedelijk wel met 10% suiker gebrouwen (tov mout) misschien wel meer.

Succes!

Marcel_k

Maischschema doet erg antiek aan, is dat recept uit de jaren '90 ?
Je blijft ook veel te lang onder de 67°C.  Minstens 20 min op 72°C voor een voller bier.

Chris71

Je gebruikt ook veel te weinig gist, ongeveer 30% van de aanbevolen hoeveelheid van 1 mln cellen/ml/°Plato.
Een giststarter opschalen vanuit 1 smackpack werkt beter.
Te weinig gist kan ook een negatief effect hebben de schuimhoudbaarheid.

davyd

Alfa-amylase is suboptimaal. Voor een beter body 30 minuten maischen op 72C. Bv met dit schema:
55C -   5m - inmaischen
62C - 18m - beta-1
64C - 12m - beta-2
67C -   5m - beta-3
72C - 30m - alfa
78C - 10m - uitmaischen
Telkens tussen elke stap temperatuur verhogen met 1C/minuut.

En hoeveelheid gist is inderdaad. veel te weinig. Ik gebruik twee Wyeast smackpacks voor 10 liter 1.050 wort :)

Haagse Wouter

Citaat van: davyd op 18-02-2018  21:55 uAlfa-amylase is suboptimaal. Voor een beter body 30 minuten maischen op 72C. Bv met dit schema:
55C -   5m - inmaischen
62C - 18m - beta-1
64C - 12m - beta-2
67C -   5m - beta-3
72C - 30m - alfa
78C - 10m - uitmaischen
Telkens tussen elke stap temperatuur verhogen met 1C/minuut.

En hoeveelheid gist is inderdaad. veel te weinig. Ik gebruik twee Wyeast smackpacks voor 10 liter 1.050 wort :)

Vraag me met dit soort schema's altijd af.
Kun je ook niet gewoon in 40 minuten opwarmen van b.v. 55 C naar 72 C

Chris71

inderdaad, gewoon simpel houden.
30 min op 63°
30 min op 72°
of
60 min op 65°? (Dit doe ik met mijn Westvleteren kloon)

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.