Lagertijd?

Gestart door Mark GA, 18-02-2018 10:19 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Mark GA

Hoe lang kun je een batch laten lageren alvorens te bottelen? Kan het bederven als je het te lang laat staan? En wat maakt het verschil als je korter/langer lagert? Wanneer is het klaar om gebotteld te worden?
In dit geval heb ik een tripel op lageren staan.

seed7

Bij -1 °C heel erg lang. Bij kamertemperatuur verandert de smaak van het bier, net zo als het in een flesje verandert, allerhande chemische reacties lopen gewoon door, daarnaast kun je last gaan krijgen van autolyse smaakjes en oxidatie als er zuurstof bij het bier kan komen. Al met al, niets anders dan het bier gebotteld lang warm bewaren.

Voor de gisting op de fles is het raadzaam redelijk vlot te bottelen, na ~ 3-6 maanden lageren zie je dat die gisting langzamer op gang komt.
 
Dus het eigenlijke antwoord is, je kunt lageren tot je het bier niet meer lekker vindt.

Maar lageren, in de zin van vele weken laten staan, is niet noodzakelijk. Bij het merendeel van de gisten kun je een week of twee na de hoofdgisting afvullen, in die periode heeft de gist alle stoffen (VDK's) die je kwijt wilt opgeruimd en is de gist bezonken zodat het bier helder is. Er zweeft dan nog ruim voldoende gist voor de flessegisting,

Ingo

Mark GA

Klasse antwoord, bedankt!

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.