Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Lagertijd?  (gelezen 508 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.200
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Lagertijd?
« Gepost op: 18-02-2018 10:19 u »
Hoe lang kun je een batch laten lageren alvorens te bottelen? Kan het bederven als je het te lang laat staan? En wat maakt het verschil als je korter/langer lagert? Wanneer is het klaar om gebotteld te worden?
In dit geval heb ik een tripel op lageren staan.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.364
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Lagertijd?
« Reactie #1 Gepost op: 18-02-2018 11:03 u »
Bij -1 C heel erg lang. Bij kamertemperatuur verandert de smaak van het bier, net zo als het in een flesje verandert, allerhande chemische reacties lopen gewoon door, daarnaast kun je last gaan krijgen van autolyse smaakjes en oxidatie als er zuurstof bij het bier kan komen. Al met al, niets anders dan het bier gebotteld lang warm bewaren.

Voor de gisting op de fles is het raadzaam redelijk vlot te bottelen, na ~ 3-6 maanden lageren zie je dat die gisting langzamer op gang komt.
 
Dus het eigenlijke antwoord is, je kunt lageren tot je het bier niet meer lekker vindt.

Maar lageren, in de zin van vele weken laten staan, is niet noodzakelijk. Bij het merendeel van de gisten kun je een week of twee na de hoofdgisting afvullen, in die periode heeft de gist alle stoffen (VDK's) die je kwijt wilt opgeruimd en is de gist bezonken zodat het bier helder is. Er zweeft dan nog ruim voldoende gist voor de flessegisting,

Ingo

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.200
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: Lagertijd?
« Reactie #2 Gepost op: 18-02-2018 11:31 u »
Klasse antwoord, bedankt!

Tags: