Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Vreemde slierten tijdens het koken  (gelezen 1096 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Rob Vissers

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Beter 1 glas bier in de hand dan de lucht van 10
Vreemde slierten tijdens het koken
« Gepost op: 17-02-2018 17:23 u »
Beste mede brouwers,

Vandaag tijdens het kookproces kwamen er tussen de eiwitten vellen te drijven die later elastiekachtige slierten werden.
Ik heb deze nog nooit gezien.
Weet 1 van jullie wat het is???
Extra info:  ingrediŽnten: pilsmout, tarwemout, cara-light, magum hop, Saaz hop, summit hop, Cascade hop.
                 met 2 personen tegelijk gebrouwen in 2 verschillende ketels en beide hetzelfde feonomeen , dus moet het wel uit de ingrediŽnten komen lijkt me.

Zie onderstaande foto.



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline HuygenMeester

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 400
  • Land: nl
    • HuygenMeester
Re: Vreemde slierten tijdens het koken
« Reactie #1 Gepost op: 17-02-2018 18:32 u »
Beste mede brouwers,

Vandaag tijdens het kookproces kwamen er tussen de eiwitten vellen te drijven die later elastiekachtige slierten werden.
Ik heb deze nog nooit gezien.
Weet 1 van jullie wat het is???
Extra info:  ingrediŽnten: pilsmout, tarwemout, cara-light, magum hop, Saaz hop, summit hop, Cascade hop.
                 met 2 personen tegelijk gebrouwen in 2 verschillende ketels en beide hetzelfde feonomeen , dus moet het wel uit de ingrediŽnten komen lijkt me.

Zie onderstaande foto.



Heb je het ook (voorzichtig) geproefd?
Soms verklaart die proef wel iets; ik vermoed dat het in elkaar gedraaide (door de rollend kook) eiwit/trubresten zijn.
Wat ik wel vreemd vind is dat je zulke lange stroken krijgt zonder dat ze loslaten bij het uitvissen.
Overigens heb ik zelf zoiets nooit gehad in de kookketel.
  :degroeten:
Huygenmeester

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 778
  • Land: nl
  • Green Anchors Crew
Re: Vreemde slierten tijdens het koken
« Reactie #2 Gepost op: 17-02-2018 20:39 u »
Kill it with fire!!!1!!!

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.522
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Vreemde slierten tijdens het koken
« Reactie #3 Gepost op: 17-02-2018 21:53 u »
Ik heb deze nog nooit gezien.

ikke ook niet... :weetniet:

Weet 1 van jullie wat het is???

Lijkt wel een soort van lintworm..... ???

Online Rob Q

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • Leerling
Re: Vreemde slierten tijdens het koken
« Reactie #4 Gepost op: 17-02-2018 22:04 u »
Wat ik me herinner van de scheikundelessen (40 jaar geleden) is dit een ester. Deze ontstaat op het scheidingsvlak van 2 stoffen (welke weet ik niet meer). De amanuensis haalde dan uit een erlenmeier op het scheidingsvlak van 2 stoffen  met een pincet een een hele lange sliert naar boven.
Zit dit een beetje in de richting scheikundigen?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.522
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Vreemde slierten tijdens het koken
« Reactie #5 Gepost op: 17-02-2018 22:13 u »
Zit dit een beetje in de richting scheikundigen?

Mijn eerste gedachte was nylon... Maar volgens mij krijg je dat met bier niet voor elkaar. Alhoewel... dan zou er een di-carbonzuur en een di-amine aanwezig moeten zijn... :weetniet:

Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.046
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: Vreemde slierten tijdens het koken
« Reactie #6 Gepost op: 17-02-2018 23:12 u »
https://www.homebrewtalk.com/forum/threads/stringy-film-during-boil.555866/

Weet je nog steeds niet wat het is, maar je bent in ieder geval niet de eerste :)

Offline Easywoods

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 639
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is en blijft mijn inspiratiebron
    • Brewer's Profile op Brewer's Friend
Re: Vreemde slierten tijdens het koken
« Reactie #7 Gepost op: 18-02-2018 05:55 u »
https://www.homebrewtalk.com/forum/threads/stringy-film-during-boil.555866/

Weet je nog steeds niet wat het is, maar je bent in ieder geval niet de eerste :)

Weet 1 van jullie wat het is?
Extra info:  ingrediŽnten: pilsmout, tarwemout, cara-light, magum hop, Saaz hop, summit hop, Cascade hop.


Eindje verder staat denk ik de oorzaak  ;) 8)


Citaat
It's the wheat. You can get that "egg drop soup" stuff when you use wheat in the grain bill. It apparently has to do with the different proteins in wheat vs barley. No worries.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.956
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vreemde slierten tijdens het koken
« Reactie #8 Gepost op: 18-02-2018 09:13 u »
Heel wat keren tarwe gebruikt in mijn bieren maar nog nooit zo'n lange eiwitslierten gezien.
Wel komen grote eiwitvlokken veelvuldig voor.

Is er een middel gebruikt ter bevordering van het uitvlokken?
Hebben jullie wat gedaan aan de pH van het beslag?


Offline Rob Vissers

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Beter 1 glas bier in de hand dan de lucht van 10
Re: Vreemde slierten tijdens het koken
« Reactie #9 Gepost op: 18-02-2018 18:20 u »
Alvast dank aan allen die meedenken.

De hoeveelheid tarwemout is 19%.
Als klaringsmiddel heb ik Supermoss gebruikt. (Niet de 1e keer, de andere keren niet gehad)

Bij het koken weren al vrij snel de eiwitten zichtbaar. ( Het leek me ook meer dan anders )

Het wort staat nu na 1 dag heerlijk te vergisten en voorlopig lijkt er nog niets aan de hand.

Groet,
Rob

Offline Rob Vissers

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Beter 1 glas bier in de hand dan de lucht van 10
Re: Vreemde slierten tijdens het koken
« Reactie #10 Gepost op: 18-02-2018 18:21 u »
Extra info   De pH met melkzuur verlaagd naar 5,3

Offline Jukkie

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 407
  • Land: nl
  • dol op leven in de brouwerij
Re: Vreemde slierten tijdens het koken
« Reactie #11 Gepost op: 18-02-2018 18:36 u »
Deze ontstaat op het scheidingsvlak van 2 stoffen (welke weet ik niet meer). De amanuensis haalde dan uit een erlenmeier op het scheidingsvlak van 2 stoffen  met een pincet een een hele lange sliert naar boven.

Dit was waarschijnlijk nylon :)


Online BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 664
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Vreemde slierten tijdens het koken
« Reactie #13 Gepost op: 18-02-2018 19:46 u »
Elastiekerigheid en tarwe-eiwitten... Dan moet ik gelijk aan gluten denken. Die lossen nauwelijks op in water en klonteren makkelijk aan elkaar.

Zoek maar eens op 'seitan maken'. Dat doe ik wel eens, en dat spul voelt echt als een stuiterbal.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.590
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Vreemde slierten tijdens het koken
« Reactie #14 Gepost op: 18-02-2018 20:41 u »
Afdichtingsmiddel uit je cv installatie? Viezigheid uit lang niet schoongemaakte kranen? Vliezen uit tuinslangen?
Een grapje van een kennis?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.956
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vreemde slierten tijdens het koken
« Reactie #15 Gepost op: 18-02-2018 21:36 u »
Als klaringsmiddel heb ik Supermoss gebruikt. (Niet de 1e keer, de andere keren niet gehad)

Extra info   De pH met melkzuur verlaagd naar 5,3

Ok. Ik dacht al zoiets. De slierten zijn hoogstwaarschijnlijk het resultaat van Supermoss, een pH van 5,3 in combinatie met tarwemout.

Ook ik zie dat het gebruik van Iers mos of Suppermoss zorgt voor grotere eiwitvlokken.

Tags: