Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Ketel(pan) zuring  (gelezen 1074 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.135
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Ketel(pan) zuring
« Gepost op: 16-02-2018 09:20 u »
Of tewel Kettlesouring wie heeft ervaring met dit proces?

Eigenlijk wil ik een Vlaams Rood brouwen maar dan op deze manier ipv 24 to 36 maand wachten op een resultaat.
Ik heb wel eens een Berliner Weisse gemaakt dmv verzuring van de maisch in een natuurlijk proces.
Wat me toen opviel is dat een deel van de verzuring weer verdwijnt na het koken ( er blijft wel over maar minder dan voor het koken ).

Moet ik daar bij bovenstaande methode ook rekening mee houden?.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.359
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Ketel(pan) zuring
« Reactie #1 Gepost op: 16-02-2018 11:41 u »
Als je heel snel een bier wilt maken dat naar een Vlaams Rood smaakt dan moet je even op het forum zoeken, er is ergens een draad waar het beschreven wordt. Geen ketelverzuring overigens. (de naam is een variant op rodenbach, maar niet berkelbach, dacht ik) EDIT: lowbach

Met ketelverzuring (alleen) kom je niet aan de karakteristieke smaak, de juiste combinatie van bacterie- en brett-stammen doen dat en dat kost tijd. De Roesselare blend van Wyeast is goed.

Het kookpunt van melkzuur ligt bij 122C, dus ja als je na de verzuring kookt zul je melkzuur kwijt raken en zal het minder zuur zijn, hoeveel weet ik niet.

Ingo

Offline PP

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 192
  • Land: nl
Re: Ketel(pan) zuring
« Reactie #2 Gepost op: 16-02-2018 12:42 u »
Corrigerend en aanvullend: het kookpunt van melkzuur ligt bij 122C, echter dit geldt bij een druk van 12 mm Hg (sterke onderdruk).
M.a.w. melkzuur kun je zeker niet verwijderen door koken.

Welke zuren verwijder je wel door koken?

Dat is een deel van de vluchtige zuren als azijnzuur, propionzuur, mierezuur e.d.
Deze zuren kunnen alleen verdampen indien ze niet geladen zijn (daarvoor moet de pH onder ca. 4 liggen).
Daar de pH van het wort dat je kookt relatief hoog is (5,0+) is een deel van de zuren ook nog gekoppeld aan positieve ionen.
 
groet, Paul

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.359
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Ketel(pan) zuring
« Reactie #3 Gepost op: 16-02-2018 14:54 u »
Corrigerend en aanvullend: het kookpunt van melkzuur ligt bij 122C, echter dit geldt bij een druk van 12 mm Hg (sterke onderdruk).

Oei, Paul, je hebt gelijk!
Na wat zoeken blijkt dat heel veel sites dit er niet bij vermelden en als ze het wel doen de druk ook nog eens varieert, los van de gebruikte eenheden. Frappant,

Ingo

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.135
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ketel(pan) zuring
« Reactie #4 Gepost op: 16-02-2018 15:29 u »
Kijk nog geen ervaringen dus:

Hier staat het proces beschreven:

https://www.northernbrewer.com/connect/2017/03/kettle-souring-made-easy/

We gaan het gewoon eens proberen :brouwen:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.678
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ketel(pan) zuring
« Reactie #5 Gepost op: 16-02-2018 23:43 u »
Corrigerend en aanvullend: het kookpunt van melkzuur ligt bij 122C, echter dit geldt bij een druk van 12 mm Hg (sterke onderdruk).
M.a.w. melkzuur kun je zeker niet verwijderen door koken.

Welke zuren verwijder je wel door koken?

Dat is een deel van de vluchtige zuren als azijnzuur, propionzuur, mierezuur e.d.
Deze zuren kunnen alleen verdampen indien ze niet geladen zijn (daarvoor moet de pH onder ca. 4 liggen).
Daar de pH van het wort dat je kookt relatief hoog is (5,0+) is een deel van de zuren ook nog gekoppeld aan positieve ionen.
 
groet, Paul

Als je een ketelverzuring hebt uitgevoerd zal de pH onder de 4 liggen...



Kijk nog geen ervaringen dus:

Hier staat het proces beschreven:

https://www.northernbrewer.com/connect/2017/03/kettle-souring-made-easy/

We gaan het gewoon eens proberen :brouwen:

Ga je ook de Omega Yeast Labs OYL-605 gebruiken? Ik ben heel benieuwd wanneer we de Omega gisten hier via onze leveranciers kunnen kopen.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.135
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ketel(pan) zuring
« Reactie #6 Gepost op: 17-02-2018 09:43 u »
Als je een ketelverzuring hebt uitgevoerd zal de pH onder de 4 liggen...



Ga je ook de Omega Yeast Labs OYL-605 gebruiken? Ik ben heel benieuwd wanneer we de Omega gisten hier via onze leveranciers kunnen kopen.

Nee heb hier nog een overjarige Berliner Weisse blend staan die moet maar op

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.678
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ketel(pan) zuring
« Reactie #7 Gepost op: 17-02-2018 22:35 u »
Nee heb hier nog een overjarige Berliner Weisse blend staan die moet maar op

Succes toegewenst. Natuurlijk ben ik benieuwd naar jouw ervaringen.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.135
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ketel(pan) zuring
« Reactie #8 Gepost op: 18-02-2018 11:28 u »
Plannetje moet nog even wachten Jacques gisteren eerst nog een Quadrupel gebrouwen en een dubbel gebotteld, hierna nog een sterke blonde dan is de ketel zuring aan de beurt :brouwen:

Over een week of 6 dus (stuur je evt wel wat op :biersmile:)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.678
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ketel(pan) zuring
« Reactie #9 Gepost op: 18-02-2018 21:11 u »
Over een week of 6 dus (stuur je evt wel wat op :biersmile:)

Als je wilt doen graag. Ik ben wel een liefhebber van zure bieren. Ik ben heel benieuwd.