Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Verstokte vergisting Wyeast 3944(Belgian Witbier)  (gelezen 1389 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Sjoerd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 170
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Verstokte vergisting Wyeast 3944(Belgian Witbier)
« Gepost op: 16-02-2018 08:32 u »
Besten,

Ondanks een behoorlijke gisstarter is mijn vergisting na 1,5 dag gestokt. Ik vond al dat hij veel te rustig stond te gisten. Het is een tripel met begin SG 1080. Heb net het vat gezwenkt, maar geloof niet echt dat hij het nog gaat doen. Ik wil er dus vanavond maar een korrelgist bij doen. Ik zit vandaag in Utrecht, woon vlak bij Tilburg. Iemand een suggestie waar ik in de buurt een paar zakjes kan halen. Suggesties voor een favoriete korrelgist hoor ik ook graag. Alvast bedankt voor de reacties!

Groet Sjoerd

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.062
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Verstokte vergisting W3944
« Reactie #1 Gepost op: 16-02-2018 08:56 u »
Sjoerd, eerst eens meten voordat je er zomaar gist bij gooit.

Het jammere is dat je de grote van je giststarter en het volume van je Tripel niet vermeld.

Ik heb laatst een Tripel in 24 uur vergist door een rekenfoutje mijnerzijds ( teveel gist toegevoegd tav volume) overigens wordt je bier er niet echt beter van :brouwen:

Offline Sjoerd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 170
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Verstokte vergisting W3944
« Reactie #2 Gepost op: 16-02-2018 09:00 u »
2,2 liter op 25 liter

Offline Dund

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 587
  • Land: nl
  • udenhoutse bierbrouwerij du fisturz
    • Udentse Fisturz Brouwerij
Re: Verstokte vergisting W3944
« Reactie #3 Gepost op: 16-02-2018 09:37 u »
Probeer ook gistvoeding ik heb in het verleden regelmatig een gestokte vergisting gehad. Meer gist werkte nooit. Gistvoeding erbij en goed zwenken deed het hem altijd.

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 300
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Verstokte vergisting W3944
« Reactie #4 Gepost op: 16-02-2018 09:58 u »
Heb je al een SG-meting gedaan om te zien hoe ver hij doorgegist is?

Offline Sjoerd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 170
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Verstokte vergisting W3944
« Reactie #5 Gepost op: 16-02-2018 10:18 u »
Nog niet gemeten, maar kan mi nooit ver zijn na 1,5 dag heel rustig gisten

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.110
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Verstokte vergisting W3944
« Reactie #6 Gepost op: 16-02-2018 11:56 u »
Nog niet gemeten, maar kan mi nooit ver zijn na 1,5 dag heel rustig gisten

Je zou je eens verbazen hoe ver je in die tijd kan komen. Maarja, je hebt het niet gemeten en weet dus niet eens of je vergisting echt verstokt is.


Offline Sjoerd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 170
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Verstokte vergisting Wyeast 3944(Belgian Witbier)
« Reactie #7 Gepost op: 16-02-2018 16:50 u »
Na zwenken wel weer activiteit, SG nu 1060. Ik denk dat ik inderdaad eerst maar een beetje gistvoeding ga proberen

Offline HuygenMeester

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 396
  • Land: nl
    • HuygenMeester
Re: Verstokte vergisting Wyeast 3944(Belgian Witbier)
« Reactie #8 Gepost op: 16-02-2018 17:31 u »
Besten,

 Iemand een suggestie waar ik in de buurt een paar zakjes kan halen. Suggesties voor een favoriete korrelgist hoor ik ook graag. Alvast bedankt voor de reacties!

Groet Sjoerd
Tip: altijd een paar zakjes korrelgist op reserve; sinds ik dat deed, heb ik ze niet nodig gehad   ^-^
US05 is een prima neutrale korrelgist
 :degroeten:
Huygenmeester

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.062
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Verstokte vergisting Wyeast 3944(Belgian Witbier)
« Reactie #9 Gepost op: 16-02-2018 18:14 u »
Een starter van 2,2 ltr op 25 liter 1080?

Ik zou eens naar je proces kijken van het maken van een starter, 2,2 ltr was ruim (meer dan) voldoende geweest.
Overigens zelfs zonder starter had je (veel) lager uit moeten komen, nu maar 20 punten?

Inderdaad de US-05 is een prima neutrale gist

Offline Dund

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 587
  • Land: nl
  • udenhoutse bierbrouwerij du fisturz
    • Udentse Fisturz Brouwerij
Re: Verstokte vergisting Wyeast 3944(Belgian Witbier)
« Reactie #10 Gepost op: 16-02-2018 18:33 u »
Voldoende gist dus waarschijnlijk alleen niet voldoende voedingsstoffen.

Offline ppuk

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 36
  • Land: nl
  • Lekker!
Re: Verstokte vergisting Wyeast 3944(Belgian Witbier)
« Reactie #11 Gepost op: 16-02-2018 18:36 u »
Da's ook toevallig: ik heb op dit moment precies hetzelfde probleem met de 3944. Aangezien de gist nu niets meer doet heb ik gistvoeding (in een klein beetje water gekookt en daarna weer afgekoeld) toegevoegd en een beluchtingspompje een paar keer aangezet. Ben benieuwd!

Offline Sjoerd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 170
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Verstokte vergisting Wyeast 3944(Belgian Witbier)
« Reactie #12 Gepost op: 16-02-2018 18:41 u »
Hij staat na zwenken echt beter te pruttelen dan gisteren, toch ook maar gistvoeding toegevoegd. Maar weer even aankijken, dank voor de tips!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.335
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Verstokte vergisting Wyeast 3944(Belgian Witbier)
« Reactie #13 Gepost op: 18-02-2018 00:04 u »
Een starter van 2,2 ltr op 25 liter 1080?

Ik zou eens naar je proces kijken van het maken van een starter, 2,2 ltr was ruim (meer dan) voldoende geweest.


Hoe groot de starter moet zijn is afhankelijk van de beluchting van de starter.

Als je de starter niet belucht heb je een starter van 4 liter nodig.
Bij een herhaaldelijk geschudde starter 2,3 liter.
En bij een starter die op een magneetroerder heeft gestaan 1,5 liter.

Verder kan het geen kwaad om het wort dat vergist te beluchten. Door te beluchten krijg je nieuwe actieve gistcellen.

Offline Sjoerd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 170
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Verstokte vergisting Wyeast 3944(Belgian Witbier)
« Reactie #14 Gepost op: 19-02-2018 20:59 u »
Was een starter op magneetroerder. Maar na 1 maal zwenken en gistvoeding toevoegen doet ie het prima, staat nog altijd lekker te pruttelen.

Offline Dund

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 587
  • Land: nl
  • udenhoutse bierbrouwerij du fisturz
    • Udentse Fisturz Brouwerij
Re: Verstokte vergisting Wyeast 3944(Belgian Witbier)
« Reactie #15 Gepost op: 19-02-2018 21:05 u »
Goed om te horen altijd balen als het allemaal ineens stilvalt.

Offline Sjoerd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 170
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Verstokte vergisting Wyeast 3944(Belgian Witbier)
« Reactie #16 Gepost op: 20-02-2018 20:23 u »
Ik heb te vroeg gejuigd, staat al dagen om de 3 sec te bluppen, vandaag toch maar even gemeten, SG 1050! Nu maar weer gezwengd, maar gaat moeilijk verhaal worden om hem nog richting de 1020 te krijgen.

Offline Thom

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 72
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Verstokte vergisting Wyeast 3944(Belgian Witbier)
« Reactie #17 Gepost op: 20-02-2018 23:05 u »
Ik ben momenteel een witbier aan het vergisten met de 3944. De giststarter was groot genoeg, maar ik heb nog niet eerder zo'n rustige vergisting gezien. Het waterslot gaat erg langzaam. Ik ben benieuwd.

Offline Sjoerd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 170
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Verstokte vergisting Wyeast 3944(Belgian Witbier)
« Reactie #18 Gepost op: 21-02-2018 21:05 u »
Of het echt goed is voor mijn bier betwijfel ik sterk, maar schijnbaar heeft dit gistproces meerdere malen zwenken nodig. Gisteravond en vanmorgen het vat gezwenkt en heeft nu in 24 uur 10 punten gepakt. SG staat nu op 1040. Hij moet nog wel wat punten pakken, ik hoop dus dat ik hem met rust kan laten, niet meer hoef te zwenken en het gist proces het mogelijke extra zuurstof er nog uit kan trekken. Ben bang dat zwenken nog wel een keer nodig is...

Offline Thom

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 72
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Verstokte vergisting Wyeast 3944(Belgian Witbier)
« Reactie #19 Gepost op: 22-02-2018 08:30 u »
Na zwenken gaat hij mij bij mij ook weer tekeer, haha. Het meest bizarre is dat ik een blowoff heb gekregen. Dit terwijl ik 12 L sta te vergisten in een 30 liter vat. :o Zoiets heb ik nog nooit mee gemaakt. Aparte gist hoor.

Offline Sjoerd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 170
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Verstokte vergisting Wyeast 3944(Belgian Witbier)
« Reactie #20 Gepost op: 22-02-2018 21:14 u »
Vandaag 4 puntjes gepakt, nog minimaal 16 te gaan voor een fatsoenlijk bier, zal wel even duren, al laat het zich met deze gist heel moeilijk voorspellen.

Offline Dund

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 587
  • Land: nl
  • udenhoutse bierbrouwerij du fisturz
    • Udentse Fisturz Brouwerij
Re: Verstokte vergisting Wyeast 3944(Belgian Witbier)
« Reactie #21 Gepost op: 22-02-2018 21:47 u »
Het zou kunnen dat de gist weer aan het vermeerderen is door de voeding. Het blijft ff afwachten. De temperatuur langzaam verhogen kan ook werken.

Offline Sjoerd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 170
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Verstokte vergisting Wyeast 3944(Belgian Witbier)
« Reactie #22 Gepost op: 22-02-2018 22:20 u »
Heb ik inderdaad gedaan, na 2 dagen 20,5 en 6 dagen 21 heb ik hem vanavond verhoogd naar 22 graden. Ik denk dat ik hem de komende dagen langzaam richting 25 graden laat lopen, beetje afhankelijk van verloop.

Offline Sjoerd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 170
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Verstokte vergisting Wyeast 3944(Belgian Witbier)
« Reactie #23 Gepost op: 26-02-2018 21:17 u »
Nu na 12 dagen op 1026, temperatuur nu naar 25 graden gebracht. Hij blubt nog steeds, verwacht dan ook dat ie woensdagavond op 1022 of 1023 zal staan, dan hevel ik hem naar mandfles en laat ik hem 10 dagen op 20 graden nagisten voor bottelen. 1020 redt ie wel en gaat ondanks een heel bijzonder vergistingsverloop toch zijn rendement wel halen.

Tags: