Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Te hard gekookt?  (gelezen 2220 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 778
  • Land: nl
  • Green Anchors Crew
Te hard gekookt?
« Gepost op: 11-02-2018 20:46 u »
Tweede brouw, ever. Alles gedaan volgens het boekje: voorbereid, recept opgemaakt, eigen ingrediŽnten toegevoegd. Geschroot, gemaischt, nagespoeld, totaal 9 liter in de pan aan de kook waarvan we er 6,5 zouden moeten overhouden...

...en dan heb je aan het einde van het kookproces maar 3 liter in je gistemmer zitten!

Ik heb 70 minuten vol gas gekookt. Is dat het?
Moet je het aan de kook brengen en dan op een lagere stand laten pruttelen?
Het resultaat is een donkerbruine tripel die mierzoet gaat zijn: de kandij ging er immers pas de laatste 5 minuten bij. Alleen als je geen 6 maar 3 liter hebt heb je dus twee keer zoveel suiker toegevoegd. Toch?

Ben heel benieuwd wat hier uit gaat komen... zou zomaar belachelijk veel alcohol kunnen bevatten.
Maar wat doe ik verkeerd?

Alvast dank.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Dund

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 619
  • Land: nl
  • udenhoutse bierbrouwerij du fisturz
    • Udentse Fisturz Brouwerij
Re: Te hard gekookt?
« Reactie #1 Gepost op: 11-02-2018 21:00 u »
Heb je het sg gemeten? Als het echt mega hoog is (wat ik verwacht) dan vergist je bier toch niet goed. Ik zou anders nog 3,5 liter gekookt en afgekoeld water toevoegen.

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 778
  • Land: nl
  • Green Anchors Crew
Re: Te hard gekookt?
« Reactie #2 Gepost op: 11-02-2018 21:14 u »
Heb je het sg gemeten? Als het echt mega hoog is (wat ik verwacht) dan vergist je bier toch niet goed. Ik zou anders nog 3,5 liter gekookt en afgekoeld water toevoegen.
Tja...hoe klinkt 1.110?
Kan ik dat alsnog toevoegen nu het in de gistemmer zit? Hoe bereken ik dan het SG?

Offline Erwin Warners

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 134
  • Land: nl
  • De beste wijn is nog steeds geen bier
Re: Te hard gekookt?
« Reactie #3 Gepost op: 11-02-2018 21:18 u »
Je doet er verstandig aan je SG te meten. Wanneer die veel te hoog is wat haast niet anders kan als ik het zo lees moet je correctie water toevoegen. Weet niet of je gebruik maakt van Brouwsoftware zo niet zou ik dat toch eens overwegen. Ik gebruik BrouwVisie en die geeft keurig aan hoeveel correctie water of suiker je moet toevoegen.

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 778
  • Land: nl
  • Green Anchors Crew
Re: Te hard gekookt?
« Reactie #4 Gepost op: 11-02-2018 21:18 u »
Maar wat betreft het koken? Moet je nu wel of niet voluit koken? Of aan de kook brengen en laten sudderen?
Met of zonder deksel?

Offline Erwin Warners

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 134
  • Land: nl
  • De beste wijn is nog steeds geen bier
Re: Te hard gekookt?
« Reactie #5 Gepost op: 11-02-2018 21:20 u »
Tja...hoe klinkt 1.110?
Kan ik dat alsnog toevoegen nu het in de gistemmer zit? Hoe bereken ik dan het SG?

Meestal doe je dat eerder maar kan wel. Wel schoon werken i.v.m. kans op infectie.

Offline Erwin Warners

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 134
  • Land: nl
  • De beste wijn is nog steeds geen bier
Re: Te hard gekookt?
« Reactie #6 Gepost op: 11-02-2018 21:22 u »
Maar wat betreft het koken? Moet je nu wel of niet voluit koken? Of aan de kook brengen en laten sudderen?
Met of zonder deksel?

Koken altijd zonder deksel, maar hoeft niet voluit koken is koken. Hoeveel moest het SG zijn?

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 778
  • Land: nl
  • Green Anchors Crew
Re: Te hard gekookt?
« Reactie #7 Gepost op: 11-02-2018 21:26 u »

Offline Arjendv

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 65
  • Land: nl
Re: Te hard gekookt?
« Reactie #8 Gepost op: 11-02-2018 21:30 u »
1110 is dan wel een aardig hoge SG.
Het ligt een beetje aan je gist of het goed wil vergisten.

Achteraf gekookt water toevoegen kan geen kwaad alleen kan het wat lastiger worden om je alcohol te berekenen, zeker als het al gegist heeft.

Online Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 662
  • Land: nl
Re: Te hard gekookt?
« Reactie #9 Gepost op: 11-02-2018 21:39 u »
Een "rollende"  kook is voldoende...je gaskraan volledig open hoeft dus niet. Ik verdamp ongeveer 2,5 liter per uur(jou berekening ook) dit is wel reŽel. Ik verlies ongeveer 0.5 tot 1 liter tijdens het overhevelen, dus in jou geval hou je dan 5,5 liter over, dus het is zeer waarschijnlijk dat je te hard gekookt hebt. Altijd zonder deksel.

Ik brouw op ons fornuis. Als mijn wort kookt heb ik de kraan op half open staan, als ik hem volledig open zet zie ik dat het harder kookt maar dat heeft geen nut, ik verdamp alleen maar meer water.

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 778
  • Land: nl
  • Green Anchors Crew
Re: Te hard gekookt?
« Reactie #10 Gepost op: 11-02-2018 21:40 u »
1110 is dan wel een aardig hoge SG.
Het ligt een beetje aan je gist of het goed wil vergisten.

Achteraf gekookt water toevoegen kan geen kwaad alleen kan het wat lastiger worden om je alcohol te berekenen, zeker als het al gegist heeft.
Ik denk dat er een uur, anderhalf misschien, tussen zit nu?

Offline bultje76

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 105
  • Land: nl
  • GrainFather-er
Re: Te hard gekookt?
« Reactie #11 Gepost op: 11-02-2018 21:41 u »
https://www.brewersfriend.com/dilution-and-boiloff-gravity-calculator/

Als je 3 liter van 1.110 had kun je 0,44 liter toevoegen om op 1.096 te komen, dat kan ook nu nog. Als het eigenlijk meer volume had moeten zijn heb je waarschijnlijk een wat lager rendement behaald dan waar het recept van uit ging.

Overigens kun je water ook ongekookt toevoegen, het water in NL is daarvoor prima geschikt.

Offline Erwin Warners

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 134
  • Land: nl
  • De beste wijn is nog steeds geen bier
Re: Te hard gekookt?
« Reactie #12 Gepost op: 11-02-2018 21:47 u »
https://www.brewersfriend.com/dilution-and-boiloff-gravity-calculator/

Overigens kun je water ook ongekookt toevoegen, het water in NL is daarvoor prima geschikt.

Dat kan wel zijn maar de kans op infectie is dan groter als je een giststarter maakt kook je je water ook. Je moet het daarna ook niet open en bloot wegzetten om af te koelen. Sterker nog je wilt het zo snel mogelijk terug koelen en toevoegen.

Offline Erwin Warners

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 134
  • Land: nl
  • De beste wijn is nog steeds geen bier
Re: Te hard gekookt?
« Reactie #13 Gepost op: 11-02-2018 21:52 u »
Een "rollende"  kook is voldoende...je gaskraan volledig open hoeft dus niet. Ik verdamp ongeveer 2,5 liter per uur(jou berekening ook) dit is wel reŽel. Ik verlies ongeveer 0.5 tot 1 liter tijdens het overhevelen, dus in jou geval hou je dan 5,5 liter over, dus het is zeer waarschijnlijk dat je te hard gekookt hebt. Altijd zonder deksel.


Helemaal mee eens, alleen wanneer ik verwacht dat ik te laag uit kom met het SG zet ik hem wel eens iets hoger zodat je geen correctie suiker hoeft toe te passen maar het uitkookt. Corrigeren is toch van invloed op de smaak dus tot een minimum beperken. Aangezien het verschil wel heel groot is zou ik wel corrigeren met water

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 778
  • Land: nl
  • Green Anchors Crew
Re: Te hard gekookt?
« Reactie #14 Gepost op: 11-02-2018 21:59 u »
Nou duimen maar heren.
Ik heb zojuist 3 liter gekookt en gekoeld water toegevoegd.
SG 1054.
Is het ook niet helemaal natuurlijk maar wel veel logischer dan die 1110.
Suikers toevoegen ben ik huiverig voor op dit moment omdat het nog steeds heel zoet is.
Lekker de gist zín werk laten doen maar nu?

Offline Erwin Warners

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 134
  • Land: nl
  • De beste wijn is nog steeds geen bier
Re: Te hard gekookt?
« Reactie #15 Gepost op: 11-02-2018 22:12 u »
Nou duimen maar heren.
Ik heb zojuist 3 liter gekookt en gekoeld water toegevoegd.
SG 1054.
Is het ook niet helemaal natuurlijk maar wel veel logischer dan die 1110.
Suikers toevoegen ben ik huiverig voor op dit moment omdat het nog steeds heel zoet is.
Lekker de gist zín werk laten doen maar nu?

Volgende keer even in 2x doen en tussendoor meten. Nu kom je wel heel laag uit.

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 778
  • Land: nl
  • Green Anchors Crew
Re: Te hard gekookt?
« Reactie #16 Gepost op: 11-02-2018 22:15 u »
Volgende keer even in 2x doen en tussendoor meten. Nu kom je wel heel laag uit.
#schadeenschande
Leren als een malle... Ik kan dat...

Offline Erwin Warners

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 134
  • Land: nl
  • De beste wijn is nog steeds geen bier
Re: Te hard gekookt?
« Reactie #17 Gepost op: 11-02-2018 22:27 u »
#schadeenschande
Leren als een malle... Ik kan dat...
Hopen dat hij lekker doorvergist.

Offline Erwin Warners

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 134
  • Land: nl
  • De beste wijn is nog steeds geen bier
Re: Te hard gekookt?
« Reactie #18 Gepost op: 11-02-2018 22:30 u »

Suikers toevoegen ben ik huiverig voor op dit moment omdat het nog steeds heel zoet is.

Dat is normaal je hebt eigenlijk gewoon suikerwater gemaakt. Maar het SG daar gaat het om

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 778
  • Land: nl
  • Green Anchors Crew
Re: Te hard gekookt?
« Reactie #19 Gepost op: 11-02-2018 22:32 u »
Iedereen bedankt voor de adviezen! Ik laat jullie weten hoe het resultaat is...

Online Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 662
  • Land: nl
Re: Te hard gekookt?
« Reactie #20 Gepost op: 11-02-2018 22:50 u »
Helemaal mee eens, alleen wanneer ik verwacht dat ik te laag uit kom met het SG zet ik hem wel eens iets hoger zodat je geen correctie suiker hoeft toe te passen maar het uitkookt. Corrigeren is toch van invloed op de smaak dus tot een minimum beperken. Aangezien het verschil wel heel groot is zou ik wel corrigeren met water

Als je eenmaal je installatie kent, hoef je niet meer te corrigeren.

Offline Erwin Warners

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 134
  • Land: nl
  • De beste wijn is nog steeds geen bier
Re: Te hard gekookt?
« Reactie #21 Gepost op: 12-02-2018 05:57 u »
Als je eenmaal je installatie kent, hoef je niet meer te corrigeren.

Klopt maar hoe goed je je installatie ook kent er kan altijd iets meer verdampen, maar het is vrijwel nihil.
Maar niet alles hangt van de installatie af ook je grondstoffen zijn van invloed.

Offline Erwin Warners

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 134
  • Land: nl
  • De beste wijn is nog steeds geen bier
Re: Te hard gekookt?
« Reactie #22 Gepost op: 12-02-2018 05:57 u »
Iedereen bedankt voor de adviezen! Ik laat jullie weten hoe het resultaat is...

Heel mooi we wachten af :brouwen:

Offline Dugraph

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 219
  • Land: nl
  • Brouwvereniging Rotterdam
    • Brouwvereniging Rotterdam
Re: Te hard gekookt?
« Reactie #23 Gepost op: 12-02-2018 05:58 u »
Je hebt drie liter water toegevoegd aan je afgekoelde wort van drie liter? Reken naast een SG verlaging dan ook op een 50% verlaging van je kleur, bitterheid en andere smaakcomponenten. Wordt wellicht een waterig biertje.

Offline Erwin Warners

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 134
  • Land: nl
  • De beste wijn is nog steeds geen bier
Re: Te hard gekookt?
« Reactie #24 Gepost op: 12-02-2018 06:05 u »
Je hebt drie liter water toegevoegd aan je afgekoelde wort van drie liter? Reken naast een SG verlaging dan ook op een 50% verlaging van je kleur, bitterheid en andere smaakcomponenten. Wordt wellicht een waterig biertje.

Lijkt me toch niet wanneer je hem te ver indampt wordt hij donkerder en bitterder. Je hebt je recept toch gemaakt waarbij je uit bent gegaan van een groter volume dus wanneer je gaat corrigeren komt dit ook dichter bij de berekende waarden. Ok 3 liter in 1x is wat veel en daardoor zal hij wateriger worden maar normaal kan dit gewoon.

Tags: