Teveel suiker in appelcider? 1 kilo suiker op 2,5 liter appelsap gedaan

Gestart door barkli, 08-02-2018 21:27 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

barkli

Hoi

Ik heb volgens mij iets verkeerd gedaan om appelcider te maken en 1 kilo suiker op 2,5 liter appelsap gedaan.

Kan ik het laten door gisten of kan ik het net zo goed weggooien :huilen:?

Ik hoor het graag van jullie

Groetjes

Barkli

hansHalberstadt

Dat is veel te hoge concentratie suiker. 1000 gram suiker levert 500 g alcohol en een cider is maar iets van 6 of 7% alcohol. Met 10 liter appelsap heb je 1000 g suiker uit de appelsap en nog 1000 g toegevoegde suiker dus 1000 g alcohol levert al snel nog steeds 10vol% alcohol zelfs als je er nog 10 liter appelsap bij zou doen. Ik denk dat je 2 mogelijkheden hebt.
1) Weggooien
2) Er nog 10 pakken appelsap van 1.5 liter bij kopen en die dan aan het gisten brengen en als dat gist samenvoegen met wat je nu hebt.

barkli

Bedankt voor u reactie.
Dan ga ik toch maar voor de 2de optie,als het goed is krijg ik Zaterdag of Maandag een 25 liter gistfles dan kan ik het daar mooi in doen.

Als de gist fles nog niet helemaal vol is zou ik het dan aan moeten vullen tot de fles bijna vol is Of kan het ook in een halfvolle gist fles?


hansHalberstadt

Je moet de fles nooit helemaal vol doen want er komt nog schuim op, anders gaat het eroverheen gisten, dus ca 3/4 max vullen. begin met een liter appelsap, gist erbij en wat schudden om zuurstof op te lossen om de gist te laten groeien. zodra je gisting ziet 2 pakken erbij en weer beetje schudden om wat zuurstof op te lossen, als dat weer gist 4 pakken erbij, als laatste de appelsap met suiker erbij.

henkg

Ik zou in dit geval mijn verlies nemen, en de boel weggooien. De kosten waren gering, het aanlengen geeft –door de extra handelingen- een iets grotere kans op infecties. En, belangrijk, gezien de nu noodzakelijke aanlenghandelingen heb je voor volgende keren weinig aan opgedane ervaringen.

Appelsap heeft meestal een SG van ongeveer 1045 – 1050 (iets hoger voor zoete appels). Zonder suikergift geeft dat ongeveer 5,5% alcohol. Precies goed voor cider.
Als je naar b.v. 7% wilt: kort door de bocht geeft elke 17 gram suikertoevoeging per liter een procentpunt verhoging. Dan dus (7% - 5,5% = 1,5) *17=25 gram suiker per liter toevoegen. Bij 2,5 liter: 1,5*17*2,5=65 gram suiker.

Jouw 1000 gram suiker  op 2,5 liter zou (met de niet helemaal correcte 17g/l regel) in totaal bijna 30% alcohol geven. De gist kan dat echter lang niet aan. Cidergist gaat al dood bij <= 10% alcohol, wijngist bij gemiddeld <= 15% alcohol.

Gezien je enorme suikergift zal dit je allereerste probeersel zijn: maak de eerstvolgende versie niet met 25 liter, maar met 2,5 liter. De keer daarna pas opschalen als blijkt dat het goed gegaan is. Weggooien van 2,5 liter is 10x minder pijnlijk dan weggooien van 25 liter.

 

barkli

Inderdaad is het misschien toch maar beter om opnieuw te beginnen en het eerst met 2,5 liter te proberen.
Het is voor mij namelijk de eerste keer dat ik appelcider ga proberen te brouwen en dan doet het inderdaad minder zeer om2,5 liter weg te gooien dan dat je 25 liter door de goot moet spoelen.
Dan nog een paar vraagjes.
Hoeveel gram gist zou ik dan moeten toevoegen op 2,5 ltr?
En is het aan te raden om citroenzuur en gistvoeding toe te voegen?
Zoja,hoeveel gram zou ik hier dan van toe moeten voegen op 2,5 liter?
Hoelang moet ik het laten gisten in de gistfles?

Erwin Warners

Citaat van: barkli op 09-02-2018 &nbsp;09:14 uEn is het aan te raden om citroenzuur en gistvoeding toe te voegen?
Hoelang moet ik het laten gisten in de gistfles?

Ik denk dat voeding niet nodig is de meeste gisten doen het zeer goed op appelsap.
Het gisten moet je doen tot er geen activiteit meer is in je waterslot lijkt me.
En wel even een paar dagen controleren of je soortelijk gewicht niet meer omlaag gaat.

hansHalberstadt


hansHalberstadt

Citaat van: barkli op 09-02-2018 &nbsp;09:14 uInderdaad is het misschien toch maar beter om opnieuw te beginnen en het eerst met 2,5 liter te proberen.

Als je nog weinig ervaring hebt is dat zeker de beste optie.

barkli

Citaat van: hansHalberstadt op 09-02-2018 &nbsp;14:19 uWat voor gist wil je gebruiken?


Ik was van plan om gewoon  brood/bakkers gist te nemen die ze in de supermarkt verkopen.

hansHalberstadt

Gewoon proberen. Bakkersgist kan de suiker van appelsap goed vergisten en kost ook niet veel. Levert zeker iets drinkbaars en een hoop ervaring. gewoon een zakje gist erbij doen en na een uurtje wat schudden om nog wat zuurstof voor de gist te krijgen en daarna afwachten. Misschien handig om als je alles bij elkaar gedaan hebt even je gistingsfles op een keukenweegschaal precies te wegen en het gewicht te noteren. Je kunt nl heel goed je gisting volgen via het gewicht. Kost geen moeite en je kun daarna altijd nog beslissen of je die meting verder gaat gebruiken of niet. 2.5 liter appelsap bevat ca 10% suiker dus ca 250 gram. Daarvan wordt de helft alcohol en de andere helft koolzuur, dus aan het eind van je gisting weegt het vat als het goed is ca 125g lichter en dan weet je dat je gisting is afgelopen. Als je 2 x per dag even weegt kun je ook mooi een grafiekje maken en zien hoe snel de gisting gaat.


beermenke

Voor te proberen prima maar als je groter wilt adviseer ik je dringend koop een mooie cidergist

barkli

Heb vandaag een zakje Wijngist Dry Cider zakje 1 x 10 gr bij Brouwmarkt mee besteld.

Is dat een goede gist voor de cider?

hansHalberstadt

vorige week hadden we iemand op bezoek op de gildeavond die voor zijn beroep cider maakt. hij gebruikt gewoon appels uit de boomgaard en maakt die tot pulp en perst die dan uit. vervolgens krijg je dan een spontane gisting. hij heeft ook een combinatie uitgeprobeerd tussen cider en bier. (om even bij het bobbybrouwforum te blijven  :)) Dat geeft weer veel mogelijkheden tot experimenteren: spontane gisting en dan wort erbij of wort aanenten met een biergist en dan de appelsap erbij.

beermenke

Nou geloof maar niet teveel van die spontane vergisting. Hij vergist uiteraard spontaan maar welke wilde natuurlijke gist t is weet je niet. Het kan natuurlijk wel lekker zijn maar ik zou t risico niet willen lopen. Overal in de lucht zitten er gisten en wij maken alles mooi schoon, dus toch bang voor spontane vergisting.
Ieder zijn ding maar wil je iets lekkers drinken dan volg toch maar de weg van de wetenschap met de mooie gisten. Doe je een hoop werk met veel minder risico en veeeeel beter resultaat.
Succes

KC

Ik heb cider gemaakt van de helft erg zoete elstar en de andere helft pakken appelsap uit de supermarkt met een appelcidergist. Ik had ook nog wat suiker toegevoegd en het resultaat is geweldig. Wel iets te zwaar :) maar dat mag de pret niet drukken. Mijn advies is om altijd een bijpassende gist te gebruiken. Het kost haast niets.

Koen S

Ik vind het hoogst eigenaardig dat je het sg van het appelsap niet hebt gemeten en nog meer dat niemand hierover een opmerking maakt. Het is toch logisch dat je eerst het sg meet, dan bepaalt wat je abv moet worden en dan de toe te voegen suiker berekent.
Ook het toevoegen van bakkersgist vind ik merkwaardig.
Als iemand deze werkwijze voor bier brouwen zou voorstellen, dan kreeg ie het hele forum over hem heen.  :weetniet:

thezewery

Bakkersgist werkt prima, maar sinds ik de champagnegist heb ontdekt.... :hoera:

Oscar

Citaat van: barkli op 08-02-2018 &nbsp;21:27 uKan ik het laten door gisten of kan ik het net zo goed weggooien :huilen:?

JA! Weggooien!   :hoera: :hoera: :hoera: :hoera: :hoera: :hoera:  (en daarna bier gaan brouwen)  ;)

hansHalberstadt

Citaat van: beermenke op 09-02-2018 &nbsp;21:35 uNou geloof maar niet teveel van die spontane vergisting. Hij vergist uiteraard spontaan maar welke wilde natuurlijke gist t is weet je niet. T kan natuurlijk wel lekker zijn maar ik zou t risico niet willen lopen. Overal in de lucht zitten er gisten en wij maken alles mooi schoon, dus toch bang voor spontane vergisting.
Ieder zn ding maar wil je iets lekkers drinken dan volg toch maar de weg van de wetenschap met de mooie gisten. Doe je een hoop werk met veel minder risico en veeeeel beter resultaat.
Succes
Deze meneer maakt 7000 liter cider per jaar commercieel. En de praktijk wijst uit dat het altijd op dezelfde manier gaat. dus ik geloof wel dat het werkt. Het verschil met de 'mooie' gist is dat het een heel traject is waar verschillende gisten op verschillende momenten iets toevoegen aan de smaak. Dat lukt je niet met 1 gistsoort.

Peke

Gist voeding niet nodig.
Begin SG zal rond de 1045 liggen zoals hierboven al eerder is benoemd. (Welke appelsap heb je gebruikt)
Een bier gist werkt heel goed bijv US 05.
Suiker toevoegen is niet noodzakelijk je zult wat een ligt zure cider krijgen.
Waar ga je de cider in bottelen?

Succes

beermenke

Citaat van: Peke op 10-02-2018 &nbsp;09:08 uWaar ga je de cider in bottelen?

Succes
Neem geen risico en bottel in champageflessen. Deze zijjn genoeg te krijgen.

barkli

Ben van plan om de cider of in beugelflessen of in petflessen te doen, Appelsap moet ik nog gaan halen.
Denk dat ik zo volgende week of de week erop ga beginnen. Vandaag krijg ik de 25 liter gistfles binnen en aankomende week nog wat spulletjes en een zakje gist wat ik mee besteld heb bij Brouwmarkt.nl. Heb een zakje Wijngist Dry Cider zakje 1 x 10 gr mee besteld om te proberen (kennen jullie dit?)
Waar bestellen jullie je gisten?
Heb al wel een beetje rond gekeken maar bij de meeste websites zijn de verzendkosten zo duur rekenen bijna allemaal pakketpost tarieven en dan word het nog al snel een dure zakjes gist.

Peke

Bij Lidl en Aldi hebben ze lekkere troebele appelsap.
Als je voor beugel flessen gaat zou ik niet te veel bottel suiker gebruiken je wilt niet dat je flessen barsten.

barkli

Hoeveel bottel suiker moet er ong. bij dan als je gaat bottelen?
Als ik het goed begrepen heb doe je dat toch om er weer koolzuur op te krijgen?

Erik Z

Waarom zou je gaan weggooien? Gewoon sap erbij doen en gaan meten tot je een SG hebt waar je tevreden over bent. De hoeveelheid bottelsuiker is afhankelijk van de hoeveelheid bubbels die je hebben wilt, 6 a 7 procent is voldoende, als je tevreden bent met weinig bubbels is 4 % voldoende.

Peke

Heb in bier flesjes 7 gram per liter gedaan.
Champagne flessen 15 gram per liter.
Aldi en Lidl biologisch sap beide begin SG van 1050 en met mijn gebruikte gist een eind SG van 1002

barkli

Heb de 2,5 liter met kilo suiker maar aangelengd met 1,2 liter water en weg gezet en dan kijk ik wel wat het wordt :nut:.
En  aankomende week als ik alles binnen heb maak ik de nieuwe en dan  met veeeeel minder suiker of geen :biersmile:

Weet er misschien nog iemand waar ik een goedkope SG-meter kan kopen die voor nu zolang goed genoeg is?

Peke

Had je direct met je bestelling mee moeten laten sturen.
Nu heb je nog geen idee wat je hebt gedaan met je water toevoeging.

Suiker toevoegen is niet noodzakelijk

Erik Z

Het is geen bier, je kunt geen wijn aanlengen met water. Je moet sap toevoegen.

Peke


mats1942

Hallo ik ben voor het eerst appelcider aan het maken.
Maar weet niet goed hoeveel gist en suiker ik nu juist moet gebruiken in een 5 liter glazen fles.
Ik gebruik gewone suiker en broodgist.
En moest ik dan te veel suiker en gist erin doen kan dit dan schadelijk zijn of zal dit gewoon minder goed smaken ?

HermanH


Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.