Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Late hopgift aromahop niet overbodig bij koudhoppen?  (gelezen 833 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline DinBo

  • t Wort Wat!
  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 43
  • Land: 00
  • Blijven proberen tot het lukt
Late hopgift aromahop niet overbodig bij koudhoppen?
« Gepost op: 05-02-2018 22:24 u »
Ik begrijp dat als er niet gekoudhopt de aromahoppen laat bij het koken 10 min 15 min of 0 min (vlamuit) worden toegevoegd.

Maar als je toch met dezelfde aromahop koudhopt heeft dan de late toevoeging van dezelfde hop bij het koken wel veel zin?
Aangezien door warmte veel van de aroma's vervliegen?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Dund

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 619
  • Land: nl
  • udenhoutse bierbrouwerij du fisturz
    • Udentse Fisturz Brouwerij
Re: Late hopgift aromahop niet overbodig bij koudhoppen ?
« Reactie #1 Gepost op: 05-02-2018 22:46 u »
Als je niet wil/kan koudhoppen dan kan je voor een aroma effect het best whirlpoolen. Je koelt na het koken naar 73 graden en voegt dan de hop toe. Vervolgens half uurte wachten en dan terugkoelen.
Je zou mog een tweede stap bij 63 kunnen doen voor andere olieen.

Op de temperatuur verlies je niet veel vluchtige aromas.

Dit is geen vervanging voor koudhoppen maar het komt wel meer in de buurt dan bij koken.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.949
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Late hopgift aromahop niet overbodig bij koudhoppen?
« Reactie #2 Gepost op: 05-02-2018 23:21 u »
Ik begrijp dat als er niet gekoudhopt de aromahoppen laat bij het koken 10 min 15 min of 0 min (vlamuit) worden toegevoegd.

Maar als je toch met dezelfde aromahop koudhopt heeft dan de late toevoeging van dezelfde hop bij het koken wel veel zin?
Aangezien door warmte veel van de aroma's vervliegen?

Het meeste hoparoma krijg je door een combinatie van hopgiften tijdens meerdere momenten. Een late hopgift in combinatie met een hopgift nadat je klaar bent met koken en daarna koudhoppen geeft dus meer hoparoma dan alleen koudhoppen.

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.121
  • Land: be
Re: Late hopgift aromahop niet overbodig bij koudhoppen ?
« Reactie #3 Gepost op: 06-02-2018 07:08 u »
Als je niet wil/kan koudhoppen dan kan je voor een aroma effect het best whirlpoolen. Je koelt na het koken naar 73 graden en voegt dan de hop toe. Vervolgens half uurte wachten en dan terugkoelen.
Je zou mog een tweede stap bij 63 kunnen doen voor andere olieen.

Op de temperatuur verlies je niet veel vluchtige aromas.

Dit is geen vervanging voor koudhoppen maar het komt wel meer in de buurt dan bij koken.

Niet vergeten dat er ook nog zoiets als biotransformatie bestaat van hopoliŽn door de gist.
De gist gaat steeds de geraniol (zoet, roosachtig aroma) omzetten in citronellol (citrus en fruitig aroma ) en linalool (rozenhout aroma) wordt omgezet in terpineol (sering aroma).
Dus de zelfde hop voor de vergisting gebruiken of na de vergisting geeft steeds een ander aroma.

Wat mooie nuttige info over hoe een optimaal hoparoma te verkrijgen en de verschillende technieken.
http://scottjanish.com/examination-of-studies-hopping-methods-and-concepts-for-achieving-maximum-hop-aroma-and-flavor/

Offline DinBo

  • t Wort Wat!
  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 43
  • Land: 00
  • Blijven proberen tot het lukt
Re: Late hopgift aromahop niet overbodig bij koudhoppen ?
« Reactie #4 Gepost op: 06-02-2018 07:23 u »
Niet vergeten dat er ook nog zoiets als biotransformatie bestaat van hopoliŽn door de gist.
De gist gaat steeds de geraniol (zoet, roosachtig aroma) omzetten in citronellol (citrus en fruitig aroma ) en linalool (rozenhout aroma) wordt omgezet in terpineol (sering aroma).
Dus de zelfde hop voor de vergisting gebruiken of na de vergisting geeft steeds een ander aroma.

Wat mooie nuttige info over hoe een optimaal hoparoma te verkrijgen en de verschillende technieken.
http://scottjanish.com/examination-of-studies-hopping-methods-and-concepts-for-achieving-maximum-hop-aroma-and-flavor/


Mooi, zo leer je weer wat

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.949
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Late hopgift aromahop niet overbodig bij koudhoppen ?
« Reactie #5 Gepost op: 06-02-2018 21:30 u »
Niet vergeten dat er ook nog zoiets als biotransformatie bestaat van hopoliŽn door de gist.
De gist gaat steeds de geraniol (zoet, roosachtig aroma) omzetten in citronellol (citrus en fruitig aroma ) en linalool (rozenhout aroma) wordt omgezet in terpineol (sering aroma).
Dus de zelfde hop voor de vergisting gebruiken of na de vergisting geeft steeds een ander aroma.

Het is zelfs zo dat het hoparoma ook nog afhankelijk is van de gebruikte gist. De ene gist zet de hopoliŽn anders om dan een andere. Bierbrouwen het blijft boeiend...

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.392
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeŽn dan tijd om te brouwen.
Re: Late hopgift aromahop niet overbodig bij koudhoppen ?
« Reactie #6 Gepost op: 07-02-2018 12:54 u »
Niet vergeten dat er ook nog zoiets als biotransformatie bestaat van hopoliŽn door de gist.

Biotransformatie wordt recent zoals tot nu gedefinieerd weer ernstig ter discussie gesteld. Ja er is interactie tussen gist en hopoliŽn, maar er treedt geen biotransformatie op. Ik het artikel zo snel niet terug vinden. Ik zal nog eens zoeken.

Tags: