Late hopgift aromahop niet overbodig bij koudhoppen?

Gestart door DinBo, 05-02-2018 22:24 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

DinBo

Ik begrijp dat als er niet gekoudhopt de aromahoppen laat bij het koken 10 min 15 min of 0 min (vlamuit) worden toegevoegd.

Maar als je toch met dezelfde aromahop koudhopt heeft dan de late toevoeging van dezelfde hop bij het koken wel veel zin?
Aangezien door warmte veel van de aroma's vervliegen?

Dund

Als je niet wil/kan koudhoppen dan kan je voor een aroma effect het best whirlpoolen. Je koelt na het koken naar 73 graden en voegt dan de hop toe. Vervolgens half uurte wachten en dan terugkoelen.
Je zou mog een tweede stap bij 63 kunnen doen voor andere olieen.

Op de temperatuur verlies je niet veel vluchtige aromas.

Dit is geen vervanging voor koudhoppen maar het komt wel meer in de buurt dan bij koken.

Jacques

Citaat van: DinBo op 05-02-2018  22:24 uIk begrijp dat als er niet gekoudhopt de aromahoppen laat bij het koken 10 min 15 min of 0 min (vlamuit) worden toegevoegd.

Maar als je toch met dezelfde aromahop koudhopt heeft dan de late toevoeging van dezelfde hop bij het koken wel veel zin?
Aangezien door warmte veel van de aroma's vervliegen?

Het meeste hoparoma krijg je door een combinatie van hopgiften tijdens meerdere momenten. Een late hopgift in combinatie met een hopgift nadat je klaar bent met koken en daarna koudhoppen geeft dus meer hoparoma dan alleen koudhoppen.

Serge VL

Citaat van: Dund op 05-02-2018  22:46 uAls je niet wil/kan koudhoppen dan kan je voor een aroma effect het best whirlpoolen. Je koelt na het koken naar 73 graden en voegt dan de hop toe. Vervolgens half uurte wachten en dan terugkoelen.
Je zou mog een tweede stap bij 63 kunnen doen voor andere olieen.

Op de temperatuur verlies je niet veel vluchtige aromas.

Dit is geen vervanging voor koudhoppen maar het komt wel meer in de buurt dan bij koken.

Niet vergeten dat er ook nog zoiets als biotransformatie bestaat van hopoliën door de gist.
De gist gaat steeds de geraniol (zoet, roosachtig aroma) omzetten in citronellol (citrus en fruitig aroma ) en linalool (rozenhout aroma) wordt omgezet in terpineol (sering aroma).
Dus de zelfde hop voor de vergisting gebruiken of na de vergisting geeft steeds een ander aroma.

Wat mooie nuttige info over hoe een optimaal hoparoma te verkrijgen en de verschillende technieken.
http://scottjanish.com/examination-of-studies-hopping-methods-and-concepts-for-achieving-maximum-hop-aroma-and-flavor/

DinBo

Citaat van: Serge VL op 06-02-2018  07:08 uNiet vergeten dat er ook nog zoiets als biotransformatie bestaat van hopoliën door de gist.
De gist gaat steeds de geraniol (zoet, roosachtig aroma) omzetten in citronellol (citrus en fruitig aroma ) en linalool (rozenhout aroma) wordt omgezet in terpineol (sering aroma).
Dus de zelfde hop voor de vergisting gebruiken of na de vergisting geeft steeds een ander aroma.

Wat mooie nuttige info over hoe een optimaal hoparoma te verkrijgen en de verschillende technieken.
http://scottjanish.com/examination-of-studies-hopping-methods-and-concepts-for-achieving-maximum-hop-aroma-and-flavor/


Mooi, zo leer je weer wat

Jacques

Citaat van: Serge VL op 06-02-2018  07:08 uNiet vergeten dat er ook nog zoiets als biotransformatie bestaat van hopoliën door de gist.
De gist gaat steeds de geraniol (zoet, roosachtig aroma) omzetten in citronellol (citrus en fruitig aroma ) en linalool (rozenhout aroma) wordt omgezet in terpineol (sering aroma).
Dus de zelfde hop voor de vergisting gebruiken of na de vergisting geeft steeds een ander aroma.

Het is zelfs zo dat het hoparoma ook nog afhankelijk is van de gebruikte gist. De ene gist zet de hopoliën anders om dan een andere. Bierbrouwen het blijft boeiend...

RienP

Citaat van: Serge VL op 06-02-2018  07:08 uNiet vergeten dat er ook nog zoiets als biotransformatie bestaat van hopoliën door de gist.

Biotransformatie wordt recent zoals tot nu gedefinieerd weer ernstig ter discussie gesteld. Ja er is interactie tussen gist en hopoliën, maar er treedt geen biotransformatie op. Ik het artikel zo snel niet terug vinden. Ik zal nog eens zoeken.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.