Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: 2 verschillende soorten gist  (gelezen 688 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jaap W

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 67
  • Land: nl
  • een tevreden bierdrinker is geen onruststoker
2 verschillende soorten gist
« Gepost op: 05-02-2018 16:49 u »
Hallo medebrouwers.
Ik heb een vraag en wel de volgende;
kun je 2 verschillende soorten gist gebruiken in 1 batch (net zoals je ook meerdere soorten hop in 1 batch kunt gebruiken) of gaat er dan iets mis en zo ja wat zou er dan mis kunnen gaan. :weetniet: :denken:

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline joenedu

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 221
  • Land: nl
  • In hops we trust
Re: 2 verschillende soorten gist
« Reactie #1 Gepost op: 05-02-2018 16:52 u »
Het kan wel, ik heb wel eens T-58 en US-05 tegelijk gebruikt. Lekker bier geworden.

Offline BrouwMark

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 202
  • Land: nl
  • Drinkontbijt!
Re: 2 verschillende soorten gist
« Reactie #2 Gepost op: 05-02-2018 17:08 u »
Gaat prima. Bijvoorbeeld één gist omdat die een interessant smaakprofiel heeft, en een tweede voor een hogere vergistingsgraad. Zo gebruik ik wel eens us-05 en s-33 samen.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.220
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2 verschillende soorten gist
« Reactie #3 Gepost op: 05-02-2018 17:14 u »
Ja inderdaad kan prima.
Heb laatst een tripel met m-31 en t-58 vergist en is heel erg lekker geworden.
De 31 voor het doorgisten en de 58 voor de heerlijke kruidige smaak.

Offline Jaap W

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 67
  • Land: nl
  • een tevreden bierdrinker is geen onruststoker
Re: 2 verschillende soorten gist
« Reactie #4 Gepost op: 06-02-2018 08:42 u »
Oke, bedankt voor de reacties. Ga ik dat eens proberen.  :biersmile: Ik gebruik nu voor de hoofdvergisting de SafAle BE 256 Abbey. Die zorgt voor een vrij heftige vergisting en gist ook vrij ver door. Dus nog even een andere gist erbij zoeken. Ik zag bij jullie reacties wel een paar soorten staan.  :proost: Ik heb zelf nog een zakje aromatische korrelgist voor WIJN er liggen, maar ik weet niet of dat zo'n goed idee is om die erbij te gooien.  :weetniet:

Offline brouwerwaldonk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 237
  • Land: be
  • VAW is mijn informatiebron
Re: 2 verschillende soorten gist
« Reactie #5 Gepost op: 06-02-2018 09:16 u »
Een wijngist is gemaakt om fructose en sucrose te vergisten en zal het heel moeilijk hebben met maltose en zeker met maltotriose die laatste kan wijngist niet vergisten.

Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.018
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: 2 verschillende soorten gist
« Reactie #6 Gepost op: 06-02-2018 09:48 u »
Kwam laatst een filmpje tegen met zelfs 3 biergisten in 1 batch.




Offline jaapz

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: 2 verschillende soorten gist
« Reactie #7 Gepost op: 06-02-2018 10:38 u »
Zo ver ik weet waren vroeger bijna alle gistculturen blends van verschillende soorten gist, voordat men wetenschappelijk onderzoek ging doen naar gistcellen en er monoculturen van ging kweken. Van wat ik hier en daar op het internet tegen kom zijn er ook nogsteeds brouwerijen die zelf een blendcultuur houden.

Offline Hai

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.164
  • Land: nl
  • Brouwerij Wijchense schóne en HOP'n AROUND
Re: 2 verschillende soorten gist
« Reactie #8 Gepost op: 06-02-2018 14:50 u »
Ben wel benieuwd in hoeverre de ene gist de andere weg concureert.
Is het handig? ??? om op verschillende tijdstippen de verschillende gisttype toe te voegen.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.877
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: 2 verschillende soorten gist
« Reactie #9 Gepost op: 06-02-2018 15:42 u »
Je kunt probleemloos meerdere gisten gebruiken, Windsor+Nottingham is een bekende combinatie. Als het allemaal Sacch. is gewoon tegelijk aan het wort toevoegen.

Ben wel benieuwd in hoeverre de ene gist de andere weggeconcurreerd.
Is het handig????? om op verschillende tijdstippen de verschillende gisttype toe te voegen.

Bij meerder Sacch voeg je gewoon alles tegelijk toe, waar je mee kunt spelen is de verhouding van gisten en daar me gepaard de mate waarin bepaalde gist wel of niet diep uit gist.

Een ander verhaal wordt het als je niet Sacch. gisten wilt gebruiken. Brett is een bekende en die geef je in kleine hoeveelheid mee in de hoofdgisting of in kleine hoeveelheid als een gist voor tweede gisting, als dan niet op fles.

Maar je kunt nog verder gaan, er is een hele reeks aan gisten die alleen maar simpele suikers lust en allerhande rare stofjes maken die vervolgens weer door Sacch. in andere stofjes worden omgezet. Dit kan bijvoorbeeld extra fruitigheid opleveren, dan nog een Brettje om het af te maken.

Dit sequentieel inocculeren is iets dat veel in de wijnwereld wordt gedaan waar men de opeenvolging van gisten bij een natuurlijke gisting wil nabootsen. Ook binnen de bierwereld begint dit op kleine schaal door te dringen. Er wordt dan met name veel naar de natuurlijke opeenvolging van gisten in Lambiek gekeken.

Als je alleen Sacch gebruikt en de blend steeds hergebruikt zal er een verschuiving van de balans tussen de stammen optreden, maar er zal een smaakverschil blijven tov elk van de gisten solo. De diverse laboratoria hebben de meerstammige gisten van diverse brouwerijen (denk aan Dupont) helemaal uit elkaar getrokken en bieden elk apart aan. Een mengsel van stammen is natuurlijker dan monocultuur en als je een gist heel veel hergebruikt zul je mettertijd een splitsing in meerdere stammen zien optreden.

Een goede keuze van gisten lever meer complexiteit op. White Labs heet/had regelmatig een bier met 99 stammen op de tap....

Ingo


Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.018
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: 2 verschillende soorten gist
« Reactie #10 Gepost op: 06-02-2018 15:52 u »
Je kunt probleemloos meerdere gisten gebruiken, Windsor+Nottingham is een bekende combinatie.

S-33 met US-05. Gebruikt Adrie in zijn boek voor een Duvel kloon.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.877
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: 2 verschillende soorten gist
« Reactie #11 Gepost op: 06-02-2018 17:00 u »
T-58 & WB-06,
Brewferme Blanche & WB-06,
Westmalle & Chimay (& Orval),
W34/70 & S04/Nottingham, niet te warm ~18°C, Biere de Garde, heeft wel wat tijd nodig om eventueel zwavel kwijt te raken, beetje hoort er wel in.

Ingo

Offline Brambo

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 165
  • Land: be
Re: 2 verschillende soorten gist
« Reactie #12 Gepost op: 06-02-2018 18:56 u »
Us-05 en M-42 puur uit noodzaak. Op de brouwdag vastgesteld dat ik maar 1 zakje van elk meer had, dan maar geblend. Lekker bier geworden!

Tags: gist