Je kunt probleemloos meerdere gisten gebruiken, Windsor+Nottingham is een bekende combinatie. Als het allemaal Sacch. is gewoon tegelijk aan het wort toevoegen.
Ben wel benieuwd in hoeverre de ene gist de andere weggeconcurreerd.
Is het handig?
? om op verschillende tijdstippen de verschillende gisttype toe te voegen.
Bij meerder Sacch voeg je gewoon alles tegelijk toe, waar je mee kunt spelen is de verhouding van gisten en daar me gepaard de mate waarin bepaalde gist wel of niet diep uit gist.
Een ander verhaal wordt het als je niet Sacch. gisten wilt gebruiken. Brett is een bekende en die geef je in kleine hoeveelheid mee in de hoofdgisting of in kleine hoeveelheid als een gist voor tweede gisting, als dan niet op fles.
Maar je kunt nog verder gaan, er is een hele reeks aan gisten die alleen maar simpele suikers lust en allerhande rare stofjes maken die vervolgens weer door Sacch. in andere stofjes worden omgezet. Dit kan bijvoorbeeld extra fruitigheid opleveren, dan nog een Brettje om het af te maken.
Dit sequentieel inocculeren is iets dat veel in de wijnwereld wordt gedaan waar men de opeenvolging van gisten bij een natuurlijke gisting wil nabootsen. Ook binnen de bierwereld begint dit op kleine schaal door te dringen. Er wordt dan met name veel naar de natuurlijke opeenvolging van gisten in Lambiek gekeken.
Als je alleen Sacch gebruikt en de blend steeds hergebruikt zal er een verschuiving van de balans tussen de stammen optreden, maar er zal een smaakverschil blijven tov elk van de gisten solo. De diverse laboratoria hebben de meerstammige gisten van diverse brouwerijen (denk aan Dupont) helemaal uit elkaar getrokken en bieden elk apart aan. Een mengsel van stammen is natuurlijker dan monocultuur en als je een gist heel veel hergebruikt zul je mettertijd een splitsing in meerdere stammen zien optreden.
Een goede keuze van gisten lever meer complexiteit op. White Labs heet/had regelmatig een bier met 99 stammen op de tap....
Ingo