Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Teveel body en nu? #beginner  (gelezen 2207 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline bertjan

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: nl
  • bier is bitter bier is best
Teveel body en nu? #beginner
« Gepost op: 04-02-2018 19:54 u »
Hallo allemaal. Inmiddels lees ik al een tijdje mee hier maar inmiddels heb ik ook een vraag. Gisteren heb ik voor het eerst volmout gebrouwen. Liefst wilde ik veel leren dus gewoon proberen leek mij. Viel op zich niet tegen maar merk dat mijn bier veel te veel body gaat krijgen... Is dit nog op te lossen door bijvoorbeeld te verdunnen? Ik zit iets boven mijn gewenst soortelijk gewicht en zit qua liters iets onder mijn gewenste volume. Alvast bedankt (en inderdaad ik kwam er via de zoekfunctie en wiki nog niet uit)

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.027
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: teveel body en nu? #beginner
« Reactie #1 Gepost op: 04-02-2018 20:02 u »
Misschien eerst eens proeven na vergisting, hergisting enz. over enkele weken.

Offline Dirtbag

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 640
  • Land: nl
  • Syntax error!
Re: teveel body en nu? #beginner
« Reactie #2 Gepost op: 04-02-2018 20:02 u »
Wat is je recept? Bedenk ook dat tijdens de vergisting het geheel nog dunner wordt.  Water toevoegen kan tot het moment dat je in de fles doet. Er uit halen ijs wat moeilijker.

db

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.116
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: teveel body en nu? #beginner
« Reactie #3 Gepost op: 04-02-2018 20:06 u »
Wat is iets. Als het echt iets is dan gewoon zo laten, dan is het ietsje minder ietsje sterker bier.  :proost:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.500
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: teveel body en nu? #beginner
« Reactie #4 Gepost op: 04-02-2018 20:09 u »
maar merk dat mijn bier veel te veel body gaat krijgen...

Hoe merk je dat dan? Is je bier al klaar met vergisten? Is het al gebotteld? Zo niet, dan kun je daar nog niets over zeggen. En te veel body? Dat kan niet eens... :brouwen: ;)

Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.046
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: teveel body en nu? #beginner
« Reactie #5 Gepost op: 04-02-2018 20:14 u »
En nu niks :D

Eerst laten vergisten, bottelen, hergisten en dan maar eens proeven. Dan je proces nog eens doorlopen en kijken waar je wat hebt laten liggen of waar je kunt verbeteren. Voor je het weet ben je 10 brouwsels verder en heb je het een beetje onder controle... hoop je.
Ik heb vandaag gebrouwen en leer nog steeds weer dingetjes bij.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.683
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: teveel body en nu? #beginner
« Reactie #6 Gepost op: 04-02-2018 20:37 u »
Hallo allemaal. Inmiddels lees ik al een tijdje mee hier maar inmiddels heb ik ook een vraag. Gisteren heb ik voor het eerst volmout gebrouwen. Liefst wilde ik veel leren dus gewoon proberen leek mij. Viel op zich niet tegen maar merk dat mijn bier veel te veel body gaat krijgen... Is dit nog op te lossen door bijvoorbeeld te verdunnen? Ik zit iets boven mijn gewenst soortelijk gewicht en zit qua liters iets onder mijn gewenste volume. Alvast bedankt (en inderdaad ik kwam er via de zoekfunctie en wiki nog niet uit)

Ik denk dat je bedoeld dat het wort veel zwaarder is geworden dan bedoeld. Dit komt vaker voor en is een gevolg dat je of te weinig maischwater of te weinig spoelwater gebruikt hebt of een combinatie daarvan.
Je lost dit heel simpel op dat water toe te voegen.

En te veel body? Dat kan niet eens... :brouwen: ;)

Te veel body kan wel degelijk. Sommige zware Duitse bieren hadden daar in het verleden last van. Die moest je gewoon wegkauwen. Tegenwoordig kom je dat minder vaak tegen en zijn ook de zware Duitse bieren beter doordrinkbaar.

Offline bertjan

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: nl
  • bier is bitter bier is best
Re: Teveel body en nu? #beginner
« Reactie #7 Gepost op: 04-02-2018 20:49 u »
De conclusie van te veel body heb ik getrokken aangezien wat ik inmiddels uit het gistvat aftap vergelijkbaar is met hoestdrank. Door de zoetigheid kan ik wel heen kijken maar het heeft een ontzettend stroperig mondgevoel. Heb wel eerder gebrouwen en ook wel iets zwaardere biertjes maar dit is nieuw voor mij vandaar mijn vraag. Recept zal ik morgen ff kijken of ik die online kan knallen want zit nu via mijn telefoon op het forum.

Kwam uit mijn hoofd neer op het volgende:
1.67 kg pilsmout
1.2 kg munichmout
0.75 kg tarwemout
0.25 kg aroma100
0.25 kg special b
0.3 kg kandijsiroop 225 EBC
13 liter maischwater
6 liter spoelwater
nu 10 liter in het gistvat
15 minuten op 62 graden
35 minuten op 72 graden
35 gram Hallertau herzbrucker 2.2% 75 minuten
10 gram Hallertau herzbrucker 2.2% 20 minuten
10 gram crystal 2.5% 10 minuten

Filteren ging prima en het bittertje klopt voor mijn gevoel wel.
Alleen het mondgevoel is vervelend dik.

Offline bertjan

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: nl
  • bier is bitter bier is best
Re: Teveel body en nu? #beginner
« Reactie #8 Gepost op: 04-02-2018 20:55 u »
Overigens met BrouwHulp berekend maar merk ik dat ik ook met dit programma om moet leren gaan. Kom er niet altijd makkelijk achter waarom iets niet klopt.

Offline bertjan

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: nl
  • bier is bitter bier is best
Re: Teveel body en nu? #beginner
« Reactie #9 Gepost op: 04-02-2018 21:25 u »
Oh ja en ik kwam uit op een SG van 1090.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.683
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Teveel body en nu? #beginner
« Reactie #10 Gepost op: 04-02-2018 21:50 u »
Alleen het mondgevoel is vervelend dik.

Na de vergisting wordt dat een heel stuk minder.
Welke gist heb je gebruikt? Dat maakt namelijk veel uit voor de vergistingsgraad die je gaat halen.

Offline GerritT

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Teveel body en nu? #beginner
« Reactie #11 Gepost op: 04-02-2018 22:04 u »
Oh ja en ik kwam uit op een SG van 1090.

Je extract zal niet volledig vergisten, maar als je uiteindelijk uitkomt op 1020 zit je rond de 9%. Had je dit ook in gedachten?

Offline bertjan

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: nl
  • bier is bitter bier is best
Re: Teveel body en nu? #beginner
« Reactie #12 Gepost op: 04-02-2018 22:14 u »
Heb netjes een giststarter gemaakt met de Wyeast 3522 vanwege het kruidige karakter.

Offline bertjan

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: nl
  • bier is bitter bier is best
Re: Teveel body en nu? #beginner
« Reactie #13 Gepost op: 04-02-2018 22:16 u »
Had zo'n 8.5 liter in gedachten. Had ook iets meer volume in mijn gistvat verwacht. Nu had ik het eerst over verdunnen maar mocht ik er na de hoofdvergisting nog niet tevreden over zijn... is dan een oplossing van kristalsuiker een idee? Aangezien ik overal lees dat een percentage suiker de doordrinkbaarheid verhoogt...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.683
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Teveel body en nu? #beginner
« Reactie #14 Gepost op: 04-02-2018 22:21 u »
Had zo'n 8.5 liter in gedachten. Had ook iets meer volume in mijn gistvat verwacht. Nu had ik het eerst over verdunnen maar mocht ik er na de hoofdvergisting nog niet tevreden over zijn... is dan een oplossing van kristalsuiker een idee? Aangezien ik overal lees dat een percentage suiker de doordrinkbaarheid verhoogt...

Het idee van een betere dordrinkbaarheid is dat je een gedeelte van de mout vervangt door suiker. Door nu nog suiker toe te voegen wordt je bier nog zwaarder.


Op voorwaarde dat de starter groot genoeg was gaat het allemaal goed komen. Geduld, geduld en geduld...

Offline bertjan

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: nl
  • bier is bitter bier is best
Re: Teveel body en nu? #beginner
« Reactie #15 Gepost op: 04-02-2018 22:21 u »
Sorry correctie had 8.5% in gedachten maar heb iets minder liters in mijn vat dan gepland.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.683
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Teveel body en nu? #beginner
« Reactie #16 Gepost op: 04-02-2018 22:23 u »
Sorry correctie had 8.5% in gedachten maar heb iets minder liters in mijn vat dan gepland.

Dat is dus de voornaamste reden waarom je een zwaarder bier hebt gekregen dan je gedacht had.

Offline bertjan

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: nl
  • bier is bitter bier is best
Re: Teveel body en nu? #beginner
« Reactie #17 Gepost op: 04-02-2018 22:38 u »
Kan ik daaruit concluderen dat zwaarder qua soortelijk gewicht altijd samenhangt met een stroperiger mondgevoel?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.683
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Teveel body en nu? #beginner
« Reactie #18 Gepost op: 04-02-2018 22:55 u »
Kan ik daaruit concluderen dat zwaarder qua soortelijk gewicht altijd samenhangt met een stroperiger mondgevoel?

Hoe zwaarder het wort des te meer suikers opgelost zijn. Ja dus.

Offline bertjan

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: nl
  • bier is bitter bier is best
Re: Teveel body en nu? #beginner
« Reactie #19 Gepost op: 05-02-2018 17:28 u »
Allemaal bedankt voor alle reacties. Ik ga nu dan maar gewoon eens rustig de vergisting afwachten en indien nodig nog verdunnen voor het bottelen.

Offline Fractus

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Land: nl
  • Trotse eigenaar van een Arsegan Easybrew 30
Re: Teveel body en nu? #beginner
« Reactie #20 Gepost op: 27-02-2018 19:42 u »
Ik ben eigenlijk wel benieuwd, wat vond je ervan bij het bottelen? Er zijn nu ruim 3 weken voorbij dus ik denk dat het wel uitgegist is.

Dat dikke, stroperige komt doordat je eigenlijk een hele dikke suikeroplossing maakt bij het brouwen. Omdat deze suikers voor een groot deel verdwijnen bij de vergisting, wordt deze stroperigheid ook een stuk minder.

Maar meten, of in dit geval proeven, is weten. Dus ik ben benieuwd :)

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.500
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Teveel body en nu? #beginner
« Reactie #21 Gepost op: 28-02-2018 00:29 u »
en indien nodig nog verdunnen voor het bottelen.

Dat zou ik vooral doen... :-[ :nut: :huilen:

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 828
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Teveel body en nu? #beginner
« Reactie #22 Gepost op: 28-02-2018 09:35 u »
Dat zou ik vooral doen..... :-[ :nut: :huilen:
Oscar, kappen met newbies narren!

Om wat serieuzer antwoord te geven: ik zou zeker niet verdunnen, dat kon aan het einde van de kook, maar nu niet meer. Neem het bier zoals het is, het kan heel erg meevallen (en 9% ipv 8,5% scheelt bijna niks), en dat stroperige lost de gist wel op.
Het koolzuur dat er bij komt op de fles doet de rest, dat maakt een biertje wat frisser...

Geen zorgen maken  :proost:

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.310
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Teveel body en nu? #beginner
« Reactie #23 Gepost op: 28-02-2018 10:47 u »
Oscar, kappen met newbies narren !!


Oscar is niet zozeer aan het trollen maar maakt op zijn 'bijzondere' manier duidelijk dat je niet altijd maar noodgrepen uit moeten halen. Vooral nieuwe brouwers willen nog wel eens gekke acties uithalen, wat vaak niet nodig is.

Offline biking rebel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: nl
  • Brouwerij: Devils Hill
Re: Teveel body en nu? #beginner
« Reactie #24 Gepost op: 28-02-2018 11:21 u »
Gewoon laten uitgisten, niet verdunnen, bottelen en dan hergisting op de fles. Vervolgens proeven en aan de hand van die resultaten eventueel je recept aanpassen.

Tags: