Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Styrian Golding ESB  (gelezen 305 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 556
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Styrian Golding ESB
« Gepost op: 04-02-2018 14:03 u »
Voor een lekker fris doordrinkbaar lente biertje dacht ik eens om een Extra Strong Bitter te brouwen. Maar ipv een traditoneel Engelse hop wilde ik de, al in voorraad hebbende Styrian Golding toevoegen. Op veel plekken staat dat dit een goede vervanger is van de Fuggles-hop. Is dit een idee of toch beter de Fuggles-hop aanschaffen? Verder vroeg ik me af over de hopgifte, ik wil dat deze goed in balans is met de mout maar ook weer niet zo hoppig als een APA, meerdere hopgifte dan normaal voor mij. Verder is mijn "uitdaging" in deze dat ik voor het eerst met gedemineraliseerd water ga werken.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam recept
Brouwdatum17-2-2018
BierstijlPale Ale/Strong Bitter
Volume30,0 l
Begin SG1,055 SG
Berekende kleur (Morey)18 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)37 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
30,00 lGedemineraliseerd water
3,1 gCaCl2
4,60 gCaSO4
5,20 mlMelkzuur
10,53 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
64 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l25 mg/l86 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,79 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC85,0 %
0,68 kgCara-hellWeyermann25 EBC10,0 %
0,34 kgCara 120Dingemans120 EBC5,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 įC1 min.60 min.4,4 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.10 min.4,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
31,7 gMagnumpellets10,2%60 min.27,4 IBU
30,0 gStyrian Goldingspellets2,6%30 min.5,1 IBU
30,0 gStyrian Goldingspellets2,6%15 min.3,3 IBU
30,0 gStyrian Goldingspellets2,6%5 min.1,3 IBU
60,0 gStyrian Goldingspellets2,6%0 min.0,0 IBU
60,0 gStyrian Goldingspellets2,6%koudhop0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
23,0 gSafAle English Ale (S-04)bovengist



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.877
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Styrian Golding ESB
« Reactie #1 Gepost op: 04-02-2018 16:56 u »
Stirian = Fuggles, alleen gekweekt op een andere lokatie, waarbij Fuggles ook niet echt een ding is maar een klein groepje zeer nauw verwante hoppen.

Redelijk veel hop voor Engels, de 30 en 15 min gift kun je weglaten (bitterheid compenseren) Cara Hell mag wat mij betreft ook weg,

Ingo

Offline Koen S

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 193
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Styrian Golding ESB
« Reactie #2 Gepost op: 04-02-2018 17:10 u »
Ik zou de 30 min inderdaad weglaten, maar de 15 wel behouden (eventueel 20 min in de plaats) voor de hopsmaak.
Verder Cl verhogen tot 50 en SO4 tot 100-110.
Cara-hell mag er inderdaad uit. Misschien Cara 120 verhogen naar 7-8%.

Offline JoepH

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 71
  • Land: nl
  • Maasland Thuisbrouwers Genootschap
Re: Styrian Golding ESB
« Reactie #3 Gepost op: 04-02-2018 17:50 u »
Gaat dat wel goed met 0 Magnesium er in? Is dit geen onmisbaar mineraal. Adrie leert ons dat Mg nodig is voor een goede vergisting. Hoemvang je dit op?

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 556
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Styrian Golding ESB
« Reactie #4 Gepost op: 04-02-2018 18:17 u »
Gaat dat wel goed met 0 Magnesium er in? Is dit geen onmisbaar mineraal. Adrie leert ons dat Mg nodig is voor een goede vergisting. Hoemvang je dit op?

Ik heb BrouwHulp de brouwzouten in laten vullen, ik voeg altijd Wyeast voeidingscomplex toe maar daar staat magnesium niet expliciet benoemd (volgens mij)  "blend of vitamins, minerals, inorganic nitrogen, organic nitrogen, zinc, phosphates" aldus de Wyeast website


Met de overige aanwijzingen op onderstaand recept gekomen:



BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam recept
Brouwdatum17-2-2018
BierstijlPale Ale/Strong Bitter
Volume30,0 l
Begin SG1,053 SG
Berekende kleur (Morey)18 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)38 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
30,00 lGedemineraliseerd water
3,10 gCaCl2
5,40 gCaSO4
5,60 mlMelkzuur
10,22 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
70 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l50 mg/l100 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6,06 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC93,0 %
0,46 kgCara 120Dingemans120 EBC7,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 įC1 min.60 min.4,6 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.10 min.4,6 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
40,0 gMagnumpellets10,2%60 min.35,1 IBU
60,0 gStyrian Goldingspellets2,6%5 min.2,7 IBU
60,0 gStyrian Goldingspellets2,6%0 min.0,0 IBU
60,0 gStyrian Goldingspellets2,6%koudhop0,0 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
3,00 gWyeast gistvoedinganderskoken


Gist
HoeveelheidNaamType
23,0 gSafAle English Ale (S-04)bovengist



Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.116
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Styrian Golding ESB
« Reactie #5 Gepost op: 04-02-2018 18:19 u »
Gistvoeding? Ik heb vandaag ook voor het eerst met demiwater gebrouwen. Heel klein beetje gistvoeding meegekookt de laatste 5 minuten.
Geen idee hoe het gaat uitpakken.

Tags: