Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Imperial IPA, hergisting komt niet op gang, ik ga bottelgist toevoegen  (gelezen 516 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 693
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Ik weet het, dit is voor sommige vloeken in de kerk maar nu heb ik 2 kratjes zoete roosvice staan welke ik anders toch niet ga opdrinken. De geur en hopsmaak trekt mij enorm aan dus verspillen wil ik het niet. Dus opmerkingen over nog een keer brouwen en zo, mag je hier neer zetten maar trek ik me toch niks van aan  ;D

Ik heb laatste een imperial IPA gebrouwen volgens onderstaand recept. Nu paar weken later (bij 24 ļC) kan ik concluderen dat de hergisting (nu nog niet) op gang is gekomen. Ik wil aan 1 kratje bottelgist (safbrew f2) toevoegen. Maar ik zit te denken hoe? Ik begrijp dat 1 gram per 10 L geadviseerd word. Stel dat ik die 1 gram mix met 50 ml water, en dan per flesje 1 ml gist oplossing in spuit? Ik heb genoeg steriele 1 ml spuiten liggen. Ik zou ook 2 gram in 100 ml kunnen doen om het zo wat beter te kunnen mixen (en de overige 76 ml van het mix dus weg te gooien...)

Zal dit gaan werken?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptMond vol Mannenhop v2.0
Brouwdatum24-12-2017
BierstijlImperial IPA
Volume20,2 l
Begin SG1,095 SG
Eind SG1,017 SG
Schijnbare vergistingsgraad82,1%
Alcoholgehalte10,2 vol.%
Berekende kleur (Morey)22 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)82 IBU
Brouwzaalrendement56,7 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
30,00 lWater uit Water uit hazerswoude dorp
4,50 gCaSO4
14,20 mlMelkzuur
10,47 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
93 mg/l12 mg/l45 mg/l149 mg/l63 mg/l118 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
8,75 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC81,4 %
1,25 kgMŁnchenermoutDingemans15 EBC11,6 %
0,22 kgAroma 150Dingemans150 EBC2,0 %
0,54 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC5,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
medium-vol68,0 įC1 min.60 min.2,9 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
40,1 gCitrabellen13,1%first wort hop38,4 IBU
23,9 gTopazpellets17,0%first wort hop32,7 IBU
25,0 gTopazpellets17,0%5 min.6,2 IBU
25,0 gCitrabellen13,1%5 min.4,3 IBU
125,0 gCitrabellen13,1%koudhop0,0 IBU
50,0 gTopazpellets17,0%whirlpool0,0 IBU
50,0 gCitrabellen13,1%whirlpool0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
22,0 gSafale American (US-05)bovengist


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 693
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Vandaag de "reddingsoperatie" uitgevoerd. Zowel de bieropener, flessen, werkplek en kroonkurk gereinigd en gedesinfecteerd. Op 25 ml water heb ik 1 gram F2 bottelgist gehydrateerd en ongeveer 0,8 ml gehydrateerde gist per flesje toegevoegd met 1 ml spuiten. Bij wijze van experiment bij een 4 tal flessen 2 ml toegevoegd.

Ik hoop echt dat het werkt want de geur is echt subliem.

Offline Berend Postema

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 99
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Wat het resultaat ook is, Het experiment is geslaagd!

Ik ga volgen wat het resultaat is geworden.

Tags: