Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: LalBrew™ New England  (gelezen 5554 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.534
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
LalBrew™ New England
« Gepost op: 01-02-2018 17:30 u »
Brouwland brengt Lallemand - LalBrew™ New England - op de markt. (vanaf 02-03)
Weer een nieuwe korrelgist.
https://www.Brouwland.com/nl/onze-producten/bierbereiding/biergisten/lallemand-biergisten/d/lallemand-lalbrew-biergist-gedroogd-new-england-500-gr


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline JamMasterJustin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 607
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: LalBrew™ New England
« Reactie #1 Gepost op: 01-02-2018 18:24 u »
Klinkt goed! Die komt op mijn lijstje

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.561
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: LalBrew™ New England
« Reactie #2 Gepost op: 01-02-2018 19:09 u »
Brouwland brengt Lallemand - LalBrew™ New England - op de markt. (vanaf 02-03)
Weer een nieuwe korrelgist.
https://www.Brouwland.com/nl/onze-producten/bierbereiding/biergisten/lallemand-biergisten/d/lallemand-lalbrew-biergist-gedroogd-new-england-500-gr
Doen ze het ook nog in 10 grams verpakkingen? ;)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.526
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: LalBrew™ New England
« Reactie #3 Gepost op: 01-02-2018 23:10 u »
Doen ze het ook nog in 10 grams verpakkingen? ;)

De kleinverpakkingen van Lallemand hebben een inhoud van 11 gram...

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.573
  • Land: nl
  • Uit iedere brouw, komen weer nieuwe recepten.
Re: LalBrew™ New England
« Reactie #4 Gepost op: 02-02-2018 09:59 u »
Mooie ontwikkeling, het aanbod korrels groeit hard de afgelopen jaren.

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 485
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: LalBrew™ New England
« Reactie #5 Gepost op: 02-02-2018 14:31 u »
Interessant, Wyeast london ale 3 wordt vaak gebruikt in NEIPA maar als ik zo naar de specificaties kijk lijkt dat niet dezelfde soort te zijn als deze droge gist

Iemand enig idee wat mogelijk de vloeibare variant is?

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.030
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: LalBrew™ New England
« Reactie #6 Gepost op: 02-02-2018 15:08 u »
Interessant, Wyeast london ale 3 word vaak gebruikt in NEIPA maar als ik zo naar de specificaties kijk lijkt dat niet dezelfde soort te zijn als deze droge gist

Iemand enig idee wat mogelijk de vloeibare variant is?
Wie weet de Vermont Ale van yeastbay

Offline pim1980

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: LalBrew™ New England
« Reactie #7 Gepost op: 07-09-2018 19:53 u »
Weet iemand waar ik de 11 grams verpakking kan vinden? Brouwland, Unibrew en Brauwmarkt hebben hem niet...

Offline Brouwert

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 290
  • Land: no
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: LalBrew™ New England
« Reactie #8 Gepost op: 08-09-2018 10:50 u »
Weet iemand waar ik de 11 grams verpakking kan vinden? Brouwland, Unibrew en Brauwmarkt hebben hem niet...

Het lijkt erop dat deze alleen in 500 g wordt verkocht.
Ik vond wel een winkel in de UK die het per 25 g verkoopt. Waarschijnlijk verdelen ze zelf een grootverpakking in porties
https://www.geterbrewed.com/lalbrew-new-england-yeast-11g/
Dat wordt wel wat duur qua verzendkosten maar misschien als we een groepsinkoop doen is het wat interessanter (of we delen een 500 g verpakking op).

Offline Thom

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 157
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: LalBrew™ New England
« Reactie #9 Gepost op: 12-10-2019 13:59 u »
De 11 gram versie is inmiddels te koop bij Brouwland (Braumarkt helaas niet). Binnenkort eens mee experimenteren. :brouwen:

Offline Jordy74

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 26
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: LalBrew™ New England
« Reactie #10 Gepost op: 31-01-2020 13:19 u »
De 11 gram versie is inmiddels te koop bij Brouwland (Braumarkt helaas niet). Binnenkort eens mee experimenteren. :brouwen:

Heb je deze gist al eens gebruikt inmiddels?
Ben van plan om morgen en neipa te brouwen en deze te gebruiken.

Offline Thom

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 157
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: LalBrew™ New England
« Reactie #11 Gepost op: 01-02-2020 22:44 u »
Heb je deze gist al eens gebruikt inmiddels?
Ben van plan om morgen en neipa te brouwen en deze te gebruiken.
Nog niet, staat wel op de planning!

Offline Rene Haring

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 184
  • Land: nl
  • Lid Maasland Thuisbrouwers Genootschap
Re: LalBrew™ New England
« Reactie #12 Gepost op: 02-02-2020 10:23 u »
Is een mooie gist voor neipa. Hebben deze gist in gebruik in het veld voor de Kuukse neipa sinds 2018.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.803
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: LalBrew™ New England
« Reactie #13 Gepost op: 05-07-2020 17:19 u »
Zijn er inmiddels al meer ervaringen over deze gist? Lees er nog niet zo veel over terwijl hij toch al even op de markt is.
Kan iemand al iets zinnigs zeggen over wat het marketing verhaal zegt dat deze gist juist de hop biotransformatie zou bevorderen wat gewenst is in een NEIPA?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.526
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: LalBrew™ New England
« Reactie #14 Gepost op: 05-07-2020 22:26 u »
Zijn er inmiddels al meer ervaringen over deze gist? Lees er nog niet zo veel over terwijl hij toch al even op de markt is.
Kan iemand al iets zinnigs zeggen over wat het marketing verhaal zegt dat deze gist juist de hop biotransformatie zou bevorderen wat gewenst is in een NEIPA?

Ik heb hem laatst gebruikt. Het is een heerlijk fris bier geworden om mooie citrusaccenten.

Offline Thom

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 157
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: LalBrew™ New England
« Reactie #15 Gepost op: 10-07-2020 05:28 u »
Ging de vergisting goed? Ik zag dat er aangeraden wordy om 1 gram/liter te gebruiken. Een stuk meer dan gebruikelijk.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.526
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: LalBrew™ New England
« Reactie #16 Gepost op: 10-07-2020 17:54 u »
Ging de vergisting goed? Ik zag dat er aangeraden wordy om 1 gram/liter te gebruiken. Een stuk meer dan gebruikelijk.

Ik heb 1 zakje van 11 g op 23 liter met een begin SG van 1065 gebruikt. De vergisting verliep als een zonnetje. Wel had ik een zakje gist dat over de datum was mee laten koken met het wort.

1 g per liter is veel, heel veel zelfs...
Maar het staat wel op het zakje.  :nut:

Offline Juindorper

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 512
  • Land: nl
Re: LalBrew™ New England
« Reactie #17 Gepost op: 22-11-2021 20:07 u »
Ging de vergisting goed? Ik zag dat er aangeraden wordt om 1 gram/liter te gebruiken. Een stuk meer dan gebruikelijk.
Dat verklaart waarschijnlijk dat ik met een gestokte vergisting zit.
Zaterdag 20 liter gebrouwen met een SG van 1050 en 11 gram gist toe gevoegd.
Na enkele uren startte de vergisting zoals gebruikelijk maar het viel me op dat er op zondag nog geen schuimvorming plaats vond.
Vandaag is de boel gestopt op SG 1047.
Momenteel probeer ik een starter te maken uit een hoeveelheid wort ter grootte van een borrelglaasje. Hopelijk zitten daar voldoende cellen in om de boel weer tot leven te krijgen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.526
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: LalBrew™ New England
« Reactie #18 Gepost op: 22-11-2021 22:01 u »
Dat verklaart waarschijnlijk dat ik met een gestokte vergisting zit.
Zaterdag 20 liter gebrouwen met een SG van 1050 en 11 gram gist toe gevoegd.
Na enkele uren startte de vergisting zoals gebruikelijk maar het viel me op dat er op zondag nog geen schuimvorming plaats vond.
Vandaag is de boel gestopt op SG 1047.
Momenteel probeer ik een starter te maken uit een hoeveelheid wort ter grootte van een borrelglaasje. Hopelijk zitten daar voldoende cellen in om de boel weer tot leven te krijgen.

Zo snel stoppen met de vergisting duidt op een ander probleem dan (alleen) het enten van te weinig gist. Hoe zag je recept uit? Waarmee heb je gedesinfecteerd? Heb je het middel nagespoeld? Bij welke temperatuur heb je de gist geënt? Hoe is de gist bewaard?

Offline Juindorper

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 512
  • Land: nl
Re: LalBrew™ New England
« Reactie #19 Gepost op: 22-11-2021 23:26 u »
Zo snel stoppen met de vergisting duidt op een ander probleem dan (alleen) het enten van te weinig gist. Hoe zag je recept uit? Waarmee heb je gedesinfecteerd? Heb je het middel nagespoeld? Bij welke temperatuur heb je de gist geënt? Hoe is de gist bewaard?
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk107
Naam receptPale Ale
Brouwdatum20-11-2021
BierstijlPale Ale (American)
Volume20,0 l
Begin SG1,050 SG
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Rager)37 IBU
Brouwzaalrendement76,0 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20,00 lWater uit Ammerzoden
7,55 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,50 kgSwaen AleDe Swaen7 EBC100,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Stap 163,0 °C1 min.45 min.4,4 l/kg
Stap 272,0 °C10 min.10 min.4,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
100,0 gIdaho 7pellets13,4%0 min.36,9 IBU


Gist
starter[/data][data]New England ()[/data][data]bovengist[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row][data]100,0 gIdaho 7pellets13,4%0 min.36,9 IBU


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Schijnbare vergistingsgraad100,0%
Temp. nagisting20,0 °C
Temp. lagering0,0 °C


Het is al 106 keer goed gegaan...

Offline PDGRRR

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 244
  • Land: nl
  • Magis fortuna quam sapientia
Re: LalBrew™ New England
« Reactie #20 Gepost op: 23-11-2021 12:10 u »
Ik heb 1 zakje van 11 g op 23 liter met een begin SG van 1065 gebruikt. De vergisting verliep als een zonnetje.

[...]

1 g per liter is veel, heel veel zelfs...
Maar het staat wel op het zakje.

Ik heb 3 weken terug 19 liter gebrouwen met begin SG van 1.062 en "slechts" 1 zakje toegevoegd (ik had niet eens gelezen dat de aanbevolen dosering 1 g/l was), die stond na 2 weken netjes op 1.014.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.526
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: LalBrew™ New England
« Reactie #21 Gepost op: 23-11-2021 17:15 u »
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk107
Naam receptPale Ale
Brouwdatum20-11-2021
BierstijlPale Ale (American)
Volume20,0 l
Begin SG1,050 SG
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Rager)37 IBU
Brouwzaalrendement76,0 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20,00 lWater uit Ammerzoden
7,55 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,50 kgSwaen AleDe Swaen7 EBC100,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Stap 163,0 °C1 min.45 min.4,4 l/kg
Stap 272,0 °C10 min.10 min.4,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
100,0 gIdaho 7pellets13,4%0 min.36,9 IBU


Gist
starter[/data][data]New England ()[/data][data]bovengist[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row][data]100,0 gIdaho 7pellets13,4%0 min.36,9 IBU


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Schijnbare vergistingsgraad100,0%
Temp. nagisting20,0 °C
Temp. lagering0,0 °C


Het is al 106 keer goed gegaan...
Aan het door jou gebruikte recept ligt het niet. Er moet een andere reden zijn waarom de vergisting zo snel gestopt is.
Als je weinig gist ent start de vergisting langzaam en loopt hij meestal een tijdje door op een laag tempo om uiteindelijk na een aantal dagen/weken bij een hoog eind SG te stoppen.
Gewoon starten maar daarna helemaal stoppen is heel bijzonder. Is er inmiddels meer activiteit?

Offline Juindorper

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 512
  • Land: nl
Re: LalBrew™ New England
« Reactie #22 Gepost op: 23-11-2021 19:49 u »
Aan het door jou gebruikte recept ligt het niet. Er moet een andere reden zijn waarom de vergisting zo snel gestopt is.
Als je weinig gist ent start de vergisting langzaam en loopt hij meestal een tijdje door op een laag tempo om uiteindelijk na een aantal dagen/weken bij een hoog eind SG te stoppen.
Gewoon starten maar daarna helemaal stoppen is heel bijzonder. Is er inmiddels meer activiteit?
Toen ik van morgen keek was er weer activiteit en inmiddels staat er een fraai schuimdek op.
Dus die starter heb ik waarschijnlijk niet meer nodig. Merkwaardige gist.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.526
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: LalBrew™ New England
« Reactie #23 Gepost op: 23-11-2021 21:56 u »
Toen ik van morgen keek was er weer activiteit en inmiddels staat er een fraai schuimdek op.
Dus die starter heb ik waarschijnlijk niet meer nodig. Merkwaardige gist.

Een verklaring kan zijn dat eerst de enkelvoudige suikers zijn vergist en dat de gist wat moeite had met het starten met het vergisten van maltose.

Ik heb even gekeken naar het verloop van de vergisting zoals gelogd met mijn BrewBrain Float. De start van de vergisting was wat langzamer dan gebruikelijk. Daarna verliep de gisting als een trein.

Offline Fractus

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 345
  • Land: nl
  • Trotse eigenaar van een Arsegan Easybrew 30
Re: LalBrew™ New England
« Reactie #24 Gepost op: 24-11-2021 00:00 u »
Misschien heeft je zakje gist ergens in de supply chain het te warm gekregen, in de zon gelegen etc. Heb je veel minder gistcellen, genoeg om de gisting te starten maar niet genoeg om een vlotte vergisting te krijgen? Ik probeer ook maar wat te bedenken, maar je kunt natuurlijk niet aan zo'n zakje zien hoe ermee om is gegaan tijdens vervoer en zo.

Tags: